... mert választani kell

Sport turizmus és stadion építés

2014/03/01. - írta: Válasszunk

Tudják mi a baj a politikai térkép jobb- és baloldal definíciójával? Hogy azt mutatja összesen két szélsőség van. Pedig lehet szélsőség sok más téren is, amikor minden társadalmi vagy egyéni érdeket bizonyos céloknak rendelnek alá aránytalan áldozatot vállalva. Lehet szélsőség az egyéni szabadságból, ha az másokat veszélyeztet. De lehet szélsőség a sportos életmód, vagy a foci támogatásából is, ha az más alapvető jogokat súlyosan veszélyeztet. A napokban munka kapcsán foglalkoztam kicsit a sport kérdésével, és felmerült a sportturizmus lehetősége is. Nomeg hasonlóan felmerült az amatőr labdarúgás, mint szabadidős sport tevékenység. Persze sok más szabadidős sport, mint a billiárd, a teke, a bowling, a darts, a kocogás, stb. mellett. 

A szabadidősport kapcsán a sportoló eltérő szándékai, motivációi is. Nem lehet azt mondani, hogy egy a haverok elkápráztatása és a szórakozás kedvéért szabadidejében bowlingozó embernek, aki egy kicsit jobb edzéssel akár magyar bajnok is lehetne, ugyanaz a jó, mint egy hasonló egészségi állapotú, alakformálás kedvéért futó társának. Eltérő sportág, eltérő motiváció. Sem trackerek, sem más alkalmazások nem fedik le a szabadidős sporttevékenység teljes spektrumát. Mert a Gokarthoz más kell, mint a Dartshoz vagy a Snookerhez. Lehetne ezen változtatni, de most nem ez a lényeg. Ha elfelejtjük az egyéni motivációkat, és akár tornaórán, akár edzésen egy egységes koncepciót erőltetünk a sport kapcsán azzal könnyen érjük el, hogy sokan megutálják a sportot.

Azok is akiknek úszni kell, de focizni szeretnének, és azok is akiknek focizni kell, de úszni szeretnének. Ha egy kormány egy egységes irányt erőltet, de közben mondjuk nem ad adókedvezményt azoknak, akik tesznek is a sportturizmusért, akkor nem lehet a sportturizmus támogatásáról beszélni. Még a labdarúgás kapcsán sem. Ugyanis emlékszem én Balatonföldváron két női labdarúgó csapat között zajló mérkőzésére. Az egyik csapat német volt, és a tagok közül volt olyan aki először járt Magyarországon. De mind a szállás, mind az ellátás, mind a szervezés némi összefogást igényelt. Viszont ilyenkor senki sem jött oda azzal, hogy akkor kaptok egy kis adókedvezményt. 

Pedig lehetne ilyenből szép hagyomány, egy-egy barátságos meccs helyett lehetne egy érdekes kis meghívásos torna. És biztos vagyok benne, hogy a csapatból idővel sokan magánemberként is visszajönnek. Nomeg, ha a sportolók, az edző, stb. kap is kedvezményt, a szurkolók már adóbevételt termelnek.

Csakhogy a jelen politikában sokszor a foci csak mellékes. Nem arról van szó, hogy valaki is elhinné a stadion építési hullám után majd hirtelen jobban fog menni. Nem arról van szó, hogy itt látványos javulást várnánk. Hanem, hogy a foci kapcsán még van valami megtérülés. Idővel persze a stadion másra is jó lehet. Tudják mi ebben a szép? Hogy a stadionépítés és a kapcsolódó munkák felszívják a képzetlen munkaerő jelentős részét. Ha pedig közben azt éri el a politika, hogy válaszd a stadionépítést a közmunka helyett, akkor ez munkahelyet teremt. 

És nem feltétlenül lesz sokkal drágább a stadion építés, mint a közmunka. A sok melós viszont veszi a sört, a sörgyárnak is jobban megy, a helyi boltnak is, a pénz megfordul párszor és beindítja a gazdaságot. 

Az alap koncepció egyszerű: A segélyezés kapcsán is van egy iszonyú drága adminisztráció, a közmunka is költséggel jár. Ha ennek a teljes költsége X, akkor inkább költsünk 1,5*X-et olyan beruházására, amiből csak 0,75*X térül meg. Mert csak látja a munkás a munkája eredményét, ez pedig egy kicsit pozitív változás, és összesítve olcsón megúsztuk. Főleg azért, mert a megoldás még mindig olcsóbb, mint a segélyezés, az ott tapasztalt visszaélések, az ehhez szükséges adminisztrációs költség. 

Már csak sok más sportágat kiszolgáló létesítményekre, a sportturizmust segítő adókedvezményekre, megfelelő marketingre és koordinációra lenne szükség. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr275838196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása