... mert választani kell

Rezsicsökkentés, de hogyan?

2014/03/07. - írta: Válasszunk

Politikáról beszélgetve a rezsicsökkentés állandó téma. Az egyik ilyen beszélgetéskor érdekes történet hangzott el. "Van a szomszédban a Józsi. Na az ő jövedelmének a különadók tettek be, a felesége munkahelyének a trafikmutyi. A forinthiteleseket nem menti senki, abból a keveset is behajtják? A nincs pénzből nem lehet csekkeket fizetni. Ha kikapcsolják a gázt és az áramot, az az igazi rezsicsökkentés. Nincs több fogyasztás, így alig kell fizetni." Hogy a sztori igaz vagy nem igaz, azt lehet vitatni. Sok esetben a reáljövedelmek jobban zsugorodtak, mint ahogy a rezsi összege csökkent, így "többet kell csak a rezsire dolgozni" és ennek kapcsán lehetne is számolgatni. Van olyan példa is ami alapján a választó magára ismer. De az ellenzék nem találja a rezsicsökkentés ellenszerét.

Ha ennyire nem akarnak számolni, akkor hogyan akarnak majd költségvetést csinálni? Sok alacsonyabb jövedelmű családnál az adójóváírás változásain (egy kulcsos adón) a jövedelmük egy jelentős részét elbukták. Ez sokak számára többe kerül mint amit a rezsicsökkentés hoz. Hozzá lehet tenni az ÁFA emelést, sok hétköznapi családot példaként hozva be lehet mutatni ki hogyan járt. Ha pedig példákkal, bizonyítékokkal alátámasztva a kampányszlogen annyi, hogy "a világ már lábal ki a válságból, de mi rosszabbul élünk, mint 4 éve" a zsebét fogó rezsiharcos is felismerheti az üzenetet. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr985843586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2014.03.07. 06:42:31

Igazából a cigit nem trafikba kellene zárni, hanem simán betiltani. Egyedül az e-cigit engedélyezném: a nikotin hatásával ugyanis még csak-csak tudnak mihez kezdeni a kuruzslók, de a rákkal nemigen. Úgy hogy a csaj állásáért valahogy annyira nem sírok.

A különadóval kapcsolatban a postoló nem említette, hogy milyen cégről van is szó. Nem nagyon láttam Pl. bankigazgatót aki lecserélte volna a BMW-t BKV-ra. Az pedig, hogy a cégek karcsúsítanak előfordul különadó nélkül is.

Ami pedig az egykulcsosat illeti, ez a kormány egyik igen jó ötlete. Itt ugyanis annyit hogy érintett lehess leginkább úgy kereshetsz, hogy nyelveket beszélsz, keresett szakmában vagy profi, és valamelyik multinál dolgozol. Persze, egy proli számára jó ötletnek tűnik, hogy az ő általa fogyasztott szolgáltatásokat ezekkel az emberekkel fizettesse ki, csak odáig már nem gondol el a hülyéje, hogy ugyanez az ember egy határral arrébb az itt keresett összeg négy-ötszörösét keresi. Ami azt jelenti, hogy az értelmesebb fiatalokból már leginkább így is az marad itt, akinek valami olyan családi oka van ami miatt nem tud kimenni, de a középkorúaknak is dilemma hogy menjenek vagy maradjanak. És az aki megy, egy büdös buznyákot sem fog soha kifizetni a proli helyett. És ami nagyobb baj: ha túl kevés az ilyen munkaerő, a multik sem jönnek ide. Ráadásul, ha a hazai ipar valaha labdába szeretne rúgni, neki is kellenének az ilyen emberek.

Azaz aki az egykulcsos ellen szavaz, az az ország hosszú távú fennmaradása ellen szavaz. És a saját nyomora mellett. Szép dolog az egalizáció, de az előző két cuculista ciklus szépen megmutatta hogy hova vezet - ahogy az előző 40 is.

Hidvégi Mihály 2014.03.07. 07:31:23

Má' meg ne haragudj, midnájt, de ölég bugyuta embör löhetsz te. Azt nem látodd, hogy az egykulcsos csak szöveg a te hülye vezéred részéről, ugye azt mondta, hogy csökkenteni kell az adókat, hát lett az egykulcsos. Közben minden mást fölemelt, az adóék éppen semmivel nem lett kisebb, mint volt korábban, kurva sokat beszed ez az állam s ha valami rossz a gazdaságra nézve, hát akkor ez az. S a másik oldalon pedig szórja ki a pénzt a sajátjai zsebébe, hát tudod egy jól működő piacgazdaságtól ez olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől.
Az egykulcsos sok embert elszegényít, ahogy a kabaréban mondták: a szegények megtámogatják a gazdagokat. S azt ne gondold, hogy a gazdagodás ellen vagyok én, az egyéni gazdagodás ellen. De az egykulcsos rendkívül igazságtalan, a nemzet egésze ellen hat.

Legnagyobb haragom az egykulcsosra azért van, mert kurva sok közalkalmazott van ma nálunk, duplája, mint kellene. S ezeknek a (jórészt) semmirekellő és semmitérő (sőt kontraproduktív, csak a dolgok kimenetelére nézve csak kárt okozó) munkáját honorálta a zsebdiktátor az egykulcsossal. Sok ingyenélő meggazdagodott s közben sok ember kényszerült a kukázásra.

Kösz, Orbán, Magyarország szarul teljesít. Miattad.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.03.07. 14:25:52

@midnight coder: Az a baj, hogy elég komolyan kevered te az egy kulcsos adót, és mondjuk a versenyképességet szolgáló adópolitikát. A kettő nem ugyanaz. Lesz külön post erről. Sőt: Még az adójóváírás kivezetése is külön téma.

Csakhogy itt nem egalizációról van szó, hanem arányos közteherviselésről, ami kapcsán viszont az egy kulcsos adó kapcsán mégsem az a helyzet. Egyszerűen azért, mert a jövedelemtől független költségek pl. az igazolványok ára, fix illetékek, stb. függetlenek a jövedelmek nagyságától.

Az MSZP rossz helyen tartotta a kulcsok határait. Rossz módon volt az az adórendszer többkulcsos. De ettől még a jelenlegi rendszer sem lesz jó.

Amikor egy terjeszkedő cég hirtelen a különadó miatt elkezd mondjuk bankfiókot bezárni, az a különadó felelőssége amúgy.

De sok más gond van...
süti beállítások módosítása