... mert választani kell

A többség kormányváltást akar, de a FIDESZ újra nyerne

2014/11/18. - írta: Válasszunk

A többség kormányváltást akar. Csakhogy ez nem újdonság. Így volt ez a választások napján is. A FIDESZ-KDNP a hazai szavatoknak 43,55%-át szerezte meg. A külföldi szavazatokkal együtt is csak 45.04%-ot, Azaz mintegy 55% eddig is valami mást akart. A FIDESZ mögött tehát nincs meg a választók többségének a felhatalmazása. Azok között akik nem mentek el szavazni mindenféle pártszimpátia előfordul, az arányoktól egyetlen irányba tér el: A minden elérhető pártot elutasítókból van sokkal több. Azóta a FIDESZ a támogatottság mélypontjára jutott. Tíz emberből 6-7 ma leváltaná. De egy választást így is a FIDESZ nyerne meg ma is. 

A látványos tiltakozás és másik oldal által szervezett Békemenet viszont meglepően keveset ér. Mert mondjuk a kormánnyal elégedetlen milliók elenyésző része megy el tüntetni. És mondjuk 3 millió ember mutatná meg azt, hogy "többen tiltakozunk most, mint ahányan a választáson tettük". Egy békemenet kapcsán 2 264 780 embernek kellene felvonulnia, hogy jelezzék megvan még a tábor. Az egymást túllicitáló számháborúba kezdve pedig nem lehetne ekkora tüntetést szervezni. Egyszerűen azért, mert nincs rá elég hely. És hiába ír a nagyobb de kulturáltabb tüntetésről a Piroslap blog, az eredmény borítékolható.

És uram bocsáss: A 2006os zavargások körüli legfőbb érv bizony az, hogy a jog feltételezi a tüntetésen történtek mögött közös akarat van. Nem csak a gyülekezési jog kapcsán. Hanem egy bűncselekmény kapcsán a bátorító tömeget a BTK is könnyen tekintené pszichikai bűnsegédnek, és innen az arányos fellépés indokolt. A csak visszatoljuk, lökdössük a rendőrt hatóság elleni erőszak. A székház megdobálása rongálás és garázdaság. Az egy elhajított kő, a palackok és sörös dobozok is problémásak. 

Ha a következő tüntetésen ott lennének a vénaszkenner és sok más miatt tiltakozó ultrák is, akik nem először konfrontálódnak durván a rendőrökkel, egy hasonló törvénysértés után a rendőrség lépne, a törvényes határon belül, akkor 2014-ben is zavargás lenne. De ahogy a 2006os ügy, ez is hatástalan. 

Mellesleg a tüntetés kapcsán joggal mondja azt bárki: Majd abbahagyják. És nem feltétlenül arra gondolnak, hogy két hét múlva nem lesz tüntetés. Sokkal többet számít, hogy ma hazamennek a tüntetők. A nagy többségük már ezt meg is tette. Azaz, ha 3 év múlva is ezt látnánk minden nap, akkor sem vesztene semmit a dolgon a FIDESZ, nincs miért engednie. Bár a hétfő esti tüntetés úgy, hogy kedden is munkanap van, és még 9 után is akadnak tüntetők újdonság, nem sokat jelent. Mert a FIDESZ könnyen mondja azt: addig tart a tüntetés amíg nem jár kényelmetlenséggel. 

Sokan akarják leváltani a kormányt, ahogy azt már a választás napján is tették. De a többségnek nem elég fontos ahhoz, hogy komoly áldozatot hozzon. Valószínűleg ahhoz sem lenne elég fontos, hogy megkeresse kire érdemes most szavazni. Pláne nem állítanának jelöltet. És ebben az esetben elég arra rámutatni, hogy a baloldal jelenleg képtelen lenne kormányzásra. A Jobbikot a többség rosszabbnak tartja a FIDESZnél. Így pedig a FIDESZ egy választáson újra nyerne. 

Ezen a helyzeten maximum az változtatna, ha a FIDESZ bukása szinte biztos volna, és részben a mai ellenzéken belül, részben parlamenten kívüli erőkkel megjelenne némi verseny az alapvető változást jelentene. De ehhez sok minden kell, de az ellenzéknek is változnia kellene. De van egy jobb kérdés, amit érdemes feltenni bárkinek: Valóban kormányváltást akarunk? És mennyit érne ez nekünk?

Képzeljük el mi történne, ha holnap mondjuk 6 és 7 között 10000 vagy 20000 ember "forgalomlassító" demonstrációt tartana az ország különböző pontjain. Mondjuk 1 órára pár kritikus helyen megállva. Fellépni ellene a létszám miatt nem nagyon lehetne. Kirúgni bárkit? Mivel senki sem jut be a munkahelyre, vis maior, stb. ismét nem lehetne. És feltehetően bármilyen jogsértést akarna bárki is számon kérni, hamar elhangzana az, hogy az állampolgári engedetlenség ilyen formája belefér. Nem veszélyes a társadalomra. Ha előkerülne az, hogy a következő alkalommal már dupla lesz a demonstráció hossza... Hát igen nehéz helyzetbe kerülne a kormány. Viszont a tiltakozás sem lenne erőszakmentes. És, ha a kormány ma is nyerne, akkor pár tízezer embernek nem lenne szabad egy percre sem túszul ejtenie az országot. 

Mint akkor is, ha számos népszavazási kezdeményezéssel "büntetnénk" őket és a környezetüket. De ez a kormányváltóknak sem lenne ingyen. Ezt pedig a többség nem akarja. "ingyen" kormányváltást, kompromisszum nélkül pedig sokan akartak már. Pedig a FIDESZ számos intézményét el lehet kaszálni ügydöntő népszavazással. És ezek kapcsán, ha minden párt véleményt nyilvánít, akkor nehéz azt mondani ez egy párt bulija. Ha népszavazás akarná kivezetni a napi tornaórát, ha népszavazás menne neki a hittan erőltetésének, stb. akkor a FIDESZ komoly és törvényes, demokratikus nyomással nézne szembe. 

De tudják volt szerencsém egy társasházban megtapasztalni egy egyszerű igazságot: Hiába váltották le sokszor a közös képviselőt, a problémák maradtak. Pót befizetések kellettek, kérdéses volt az elszámolás sikere. Pedig nem volt senki sem rosszindulatú, sem tolvaj. Csak éppen alkalmatlan emberek akartak megfelelni az irreális elvárásoknak. Abból pedig nem lett semmi jó. Reális elvárásokkal, azokat elvárva a megválasztott vezetőtől viszont célt lehet érni. És ugyanez igaz az önkormányzatoknál és akár az országos politikában is. 

Már pedig úgy érzem, hogy sokkal kevésbé fontos az, hogy ki kormányozza Magyarországot, mint az, hogy hogyan. Márpedig a konkrétumok kapcsán célt lehet érni. És az első Orbán Kormány idején kívülről beleszóló Matolcsy úr azóta sikerrel formálta a maga képére a kormány politikáját. Ennek a terheit nyögjük most. Nem hiszem azt, hogy az Orbán kormány aki számos közvélemény kutatásra, stb. hallgat, ne hallgatna pár konstruktív ötletre. Sok esetben hallgatott is. De furcsa módon akik csak szidják a mindenkori kormányt sosem kérdezték meg, mik voltak ezek a példák. Hogy mit tett le a FIDESZ az asztalra. Mert félnek attól, hogy erre nem tudnak érdemi választ adni. De közben tele ordítják az internetet, hogy ők vagy éppen a kedvencük vállalható alternatíva. Csak éppen a minimumot nem teljesítik. 

Ugyanakkor megértem azt is, hogy sokan szívesebben látnának mást. Ha lenne kormányképes ellenzék, én is így lennék ezzel. Nem azért, mert van olyan ellenzéki párt ami pár égbekiáltó hiba, stb. ellenére is szimpatikus. Sokkal inkább azért, mert vannak olyan kérdések, amik kapcsán tudom, hogy nem fogunk egyet érteni Orbán Viktorral és csapatával. És ha hiszek abban, hogy mind a FIDESZ, mind a demokratikus ellenzék soraiban sok tisztességes politikus van, én is szívesebben választanék olyat, akivel több dologban egyet értünk, mint egy olyat akivel sok téren kizárt az egyetértés. 

Hogy miért kizárt az egyetértés? Mert mondjuk mindketten értjük, miért fontosak a példaképek, a példával nevelés. De nekem valahogy nem tűnik ideális példának egy olyan sportág, ahol a nyilvánvaló és szándékos, durva szabálytalanságot, ami papíron piros lapot érne, jó ha szabadrúgással honorálják. Mert nekem a szövetséggel ellentétben erről nem a férfiasság, hanem a becstelenség jut eszembe. Mint a színészkedésről, bundáról is. De a szövetség körüli korrupció sem pozitívum. És meg merném jegyezni, hogy az ember a környezetéből is választ példaképet, a környezet véleményéhez alkalmazkodik. És hiába a legfejlettebb technikai, a legjobb rendezés a balhék rendszeresek. Ehhez a mintához alkalmazkodjanak a gyerekek?

Orbán Viktor feltehetően a családjával többet járt meccsre. Egyszer voltam kinn egy meccsen nézőként. A Fradi akkori, és egy 25 évvel korábbi csapata játszott. Sportszerű volt, jó volt, és a Fradi kapcsán említett sas szív meghatározó érték. Megértem, hogy Orbán Viktor kötődik a labdarúgáshoz. Elfogadni el tudom. De egyetérteni nem tudok vele. Nálam a labdarúgás a tolerancia kérdése. Mérsékelten károsnak, de a rajongók kedvéért elfogadandónak tartom. De közpénzből erősen támogatását károsnak. Pláne akkor, ha annyi más sport tud számos fiatalt megszólítani, sportolásra ösztönözni.

Az eltérő tapasztalatok formálnak minket eltérő emberré. Én sem tudom meg nem történtté tenni azokat a tapasztalatokat amiket más megosztandó értéknek lát. És ő sem tudja a rossz tapasztalatokat meg nem történtté tenni, és a mai labdarúgás sem adja meg önmagában a jó időben, jó mérkőzésen való családi meccs nézés tapasztalatát. 

Orbán Viktor viszont közel digitális analfabéta. Hiába mondanám neki azt, hogy a játékfejlesztés hőskorából megannyi potenciális példakép lehet. Olyanok akik elképzeltek valamit, ami hiányzott nekik az elérhető termékekből. Megvalósították. És a siker nem maradt el. A saját igények, amiken a környezetünk is osztozik remek forrása volt az innovációnak. És ma a mobil appok fejlesztésénél, és pár más területen hasonló a helyzet. Ezzel a példával megannyi fiatal megszólítható, és erre nemzetközi piacon is sikeres vállalkozások építhetőek. Mert bármit is mondok Orbán Viktor számára az Elite, a Wolfeinstein 3D, a Doom, stb. lenne az ismeretlen terület. 

Nekem fontos az, hogy a hitet úgy ismertem meg, hogy dönthettem már akarom-e vagy sem, és tudom mit mond nekem a kereszténység, az Evangélikus egyház. Másnak pedig az a fontos, hogy nem ilyen lehetőséget kapott, hanem útmutatást. Jobb lenne egy kormány, amivel megvannak a közös alapok. Jobb lenne, és szívesen lecserélném a kormányt egy ilyenre.

De a kormányváltás, az ilyen kormány iránti vágy jóval kevésbé fontos, mint az, hogy kormányozható maradjon az ország. Megéljünk. A kormány pár dologban hallgasson a szavazókra, és sok problémával legalább próbáljon meg megküzdeni. És az esetek 10%-kában hatásos megoldás ilyenkor jobb, mint amikor nincs megoldás, és az 100%-ban hatástalan. És igen, ez jut eszembe a közmunka alacsony hatékonyságáról. Alacsony, de nem nulla.

Ha egy kormányváltás után sok kormányon belüli konfliktus és más miatt csak egy kicsit romlana a helyzet, a politikához viszont ugyanígy állnánk hozzá, és a politika is ugyanígy állna hozzánk, az nem lenne jó. Ha pedig a FIDESZ megértene sok kritikát, a mögötte lévő érveket, és érezhetően jobban kormányozna az jobb lenne. Lehet párbeszédet, konszenzust keresni, vagy lehet minden áron leváltásra törni. 

A politika alapja a társadalmi konszenzus keresése, az ehhez szükséges ideális kompromisszumok megtalálására való törekvés. Az eltérő tapasztalatokkal, értékrendekkel bíró választópolgárok igényeinek összeegyeztetése és képviselete. Méghozzá egy demokráciába mindent feltétel nélkül elfogadva azt, hogy az éppen aktuális kormányzat mire kapott felhatalmazást. Ehhez fontos észérvekkel meggyőzni a másik felet, fontos a józan és hiteles kritika. Márpedig aki a jót és a rosszat egyaránt szidja, meg sem akarja érteni a másikat az hiteltelen. 

Az a párt aki erre ellenzékben képtelen, és mindegy az, hogy MSZPnek, LMPnek, Jobbiknak, 4Knak, vagy minek hívja magát, hasonló módon képtelen lenne kormányon szóba állni azokkal, akikkel most sem tud / akar. Ha sok érvre a FIDESZ nem hallgatna, az a FIDESZ bűne. Hogy ezek az érvek nem hangzanak el, nem szajkózza őket az ellenzék, nem akar ezzel tömegeket meggyőzni, hanem az ellenfelét szidja csak... Nos az a baloldal bűne. És nem csak apró hibáról, hanem komoly bűnről van szó. 

A FIDESZ győzelme nem a választási rendszernek volt köszönhető. Ha ma választanánk, jó eséllyel újra a FIDESZ nyerne. Részben azért, mert lehet akarni kormányváltást. Csak nem mindegy milyet és milyen áron. És a Jobbik, az LMP vagy az MSZP is benne van a pakliban, így közel sem biztos, hogy egy vállalható párt nyerne. Részben azért, mert a kormányzáshoz együtt kellene működni a FIDESZ által oda ültetett szakemberekkel. Vagy, ha váltanánk el kellene érni, hogy az EU ne szankcionáljon. Azaz az EPP tűrje a váltást. Részben pedig azért, mert az ellenzék sokat tett azért, hogy elveszítse a választást. A választási rendszer trükkjei nem a győzelmet ígérték. Az eddig is adott volt. Mert a több szavazat mindig nyer.

Azt eredményezték, hogy nincs koalíciós kényszer. Nem kormányzati tényező a Jobbik. Egy kivívott kormányváltásnak pedig akár egy Jobbik győzelem is lehet az ára. 

Kormányváltást akarni, mindig vágyni a többre, jobbra, a politikai versenyre természetes demokrata hozzáállás. És úgy hiszem minden párt szavazói között vannak ilyenek. A FIDESZ negyvenpár százalékából sokan vannak akik azt mondták a FIDESZ sem jó. Jobb pártot, jobb kormányt, jobb politikát akaró emberek. Csak éppen azt kellett észrevenni: Nincs olyan aki ne csak magának akarna pozíciót, hanem hajlandó lenne ezt megadni. És sok katasztrófa csak a FIDESZt választva volt elkerülhető. Ha FIDESZes politikus is beszélt erről, akkor a FIDESZ szavazói között sem kevés ilyen lehet. Velük együtt több mint 3 millió ember akart kormányváltást. 

És nem látom azt, hogy ma ennél többen beszélnének kormányváltásról bármely tüntetésen. A tömeget nem lehet elhazudni. Túllicitálni lehet. Mint ahogy 2006ban is volt csendes, békés többség. De a kormánynak sosem feladata pár tízezer tüntető akaratát maradéktalanul érvényesíteni több millió támogató akaratával szemben. Az arányok ilyenek. Ezért nem a demokrácia megcsúfolása az, hogy Orbán Viktor nem mond le, nem mondatja le bizonyos embereit. A korrupcióval meggyanúsítottak leváltása pedig mindaddig felesleges, amíg nem szüntetjük meg a szükségszerű korrupció okait. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr216911197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása