... mert választani kell

Elég biztonságos repülni?

2015/01/02. - írta: Válasszunk

A kérdést több módon is meg lehet közelíteni. Egy cég, ha önszabályozó volna, akkor feltenné a kérdést: Mi az a pont, ahol már nem fizeted meg a plusz biztonság árát? A második kérdés nyilván a szabályoknak való megfelelés? A harmadik megközelítés az, hogy a többi közlekedési módhoz képest mennyire biztonságos repülni? Vagy a szabályok meghozatalánál elég előkelő helyen van a biztonság kérdése? Az adott útnak mennyire biztonságos része a repülés? Van aki más lehetőségekhez hasonlítja (repülni vagy otthon maradni), megint más a "még kifizethető, elérhető" biztonság maximumához. Jól látható, hogy ami az egyik mérce szerint már tökéletes, az a másik mérce szerint még pocsék értékelést kaphat. 

A fentiek kapcsán az igen kevés baleset is előkerül sokszor. A közlekedésben pedig cél az, hogy egyetlen hiba ne vezethessen súlyos balesethez, és ez az elvárás a repülés esetén többnyire teljesül is. Egyszerűen azért, mert ott sikerrel követelik meg az előírások betartását. A közúton a hasonló szervezési elveket, a túlbiztosítást felesleges túlszabályozásként megélő, a szabályokat áthágó emberek könnyen eljutnak oda, hogy egyetlen hibányira vannak a katasztrófától. A repülésben, ha csak 2-3 hiba választ el valakit a katasztrófától, akkor már komoly következményekkel járó szakmai vizsgálatra kell számítani. 

Persze az is igaz, hogy az utasok éppen úgy gondolkodnak itt, mint közúton is. Őket nem fogja zavarni az, hogy mondjuk egy társaság spórolása okán több gépük is vészhelyzetet kellett, hogy jelentsen. A repüléssel foglalkozók a Mayday szóra felkapják a fejüket, mert közvetlen életveszélyt jelent, és ha többször fordul elő, akkor várható, hogy előbb-utóbb baleset legyen belőle. Az utas lehet, hogy észre sem vette a dolgot, de biztosan megtapsolja a kapitányt, és a veszélyhelyzetet előidéző spórolást is üdvözli az olcsóbb jegyárak miatt. Aki még mindig szívesebben áldozna fel egy kis biztonságot némi spórolásért, annak az ízléséhez képest a repülés még így is túl biztonságos. De két biztonságot érintő mítosszal le kell számolnunk. 

Az egyik, hogy a repülésben, ha halálos áldozatokat szed egy baleset, akkor "csoda kell a túléléshez". Mert a nagyobb balesetek többségét is túl szokták élni. Persze van olyan típusú baleset (repülésben is, közúton is) amit nem szokás túlélni, de a balesetek többsége nem ilyen. A másik mítosz az, hogy a repülés kapcsán a legtöbb biztonsági kockázatra van megfelelő válasz, amit következetesen alkalmaznak is, így a repülés "annyira biztonságos, amennyire csak lehet". 

Elterjedt mítosz, hogy ugyan a repülőgépek ritkábban szenvednek balesetet mint az autók, a repülőgépek baleseteit nem szokás túlélni. Mondjuk az Airbus A320 történetének az Aviation Safety Network adatbázisában szereplő az érintett gép elvesztésével járó baleseteit átnézve ezzel ellentétes tapasztalatokra tehetünk szert. Az új típus első balesetéhez pár összeesküvés-elmélet is kapcsolódik. Elsősorban azért, mert a helyszínen megtalált fekete doboz és a vizsgálatok kapcsán később bemutatott készülék látványosan nem egyforma. A repülőgép szokatlan viselkedése, amire a kapitány is hivatkozott később, más esetek kapcsán is dokumentált. 

A típus ekkor új volt, és rosszul jött volna a gyártónak a baleset kapcsán az, ha kimondják, hogy az új Fly By Wire vezérlés a hibás. Később az új vezérlés pilótákat meglepő, sok szempontból szokatlan volta nem egy balesetben játszott szerepet, így akár az ügyben tisztességtelen eljárást kiáltó pilótáknak is igaza lehetett. Tekintve, hogy a Francia iparvállalatok kapcsán sokszor kerül elő a korrupció, az Airbus sikere ott nagy nemzeti érdek volt, és a vizsgálat során olyan szervezetek, személyek is előkerültek akik más korrupciógyanús esetekben is, így ki ne gyanakodna a korrupcióra. 

A gép bemutató repülése során 136-an voltak a gépen, a gép kicsit el is tévedt, alacsonyan repült, az emelkedéshez nem volt tolóerő, és jöttek a fák, a domborzat. A gép így "lezuhant". 3 halott, 133 túlélő. Igen, a személyzet is, ezért vitatkozik a pilóta a hatékonysággal. A többség túlélte a légikatasztrófát. De egy ilyen bemutató akkor sem része a légiközlekedésnek, ha történetesen voltak utasok a fedélzeten. És a 130 utas, 6 fős személyzet kapcsán pont 3 utas halt meg.

A következő baleset már menetrendszerinti járatot érint. 1990 Februárjában, Indiában 139 utassal és 7 fős személyzettel megközelítés közben sikerült alapjáraton járó hajtóművekkel belerepülni a földbe. A típus első 2 katasztrófájában közös, hogy úgy volt kevés a tolóerő, úgy nem reagált erre időben a pilóta, hogy abból katasztrófa lett. 88 utas és a személyzet 4 tagja halt meg. 1992ben egy hegyet talált el az Air Inter járata megközelítés közben. A 90 utas közül 82 fő halt meg, míg a személyzet 6 tagja közül 5. Majd a Lufthansa szenvedett leszállás közben balesetet 64 utassal és 6 fős személyzettel a fedélzetén. 1 utas, és a személyzet egy tagja vesztette el az életét. 

Az eddigi balesetekben az a közös, hogy bár a balesetek halálos kimenetelűek voltak, mindig volt túlélő is. A típus következő balesete kapcsán az ok is új: irányítási nehézségek felszállás közben... Meg a kimenetel is. Mindenki túlélte, de a gép javíthatatlanul összetört. Totálkár. A következő baleset Bacolod-nál történt. A repülőgépen mindenki túlélte, a földön irányíthatatlanná váló repülőgép útjában lévő kunyhókban viszont 3 halálos áldozatot szedett a baleset. 

A következő baleset a gép feltankolásakor történt... A tűzben nem halt meg senki, igaz a gépen sem volt épp senki. És következett a típus első nem túlélhető balesete. Bahrein nemzetközi repülőtere felé közeledve a pilóták elvesztették a tájékozódási képességüket, és ebből eredően később az irányítást. A tengerbe csapódtak. Pár nappal később egy DC-4-es járt hasonlóan. Majd 2001ben az Iberia is balesetet szenvedett. Leszállás közben. A gép tervezésekor a szélnyírás, a széllökések és a pilóták sok tevékenységével nem számoltak a gép tervezésekor, így a gépet védeni hivatott rendszer megakadályozta a gép orrának a felemelését. A balesetet során az egyetlen áldozat ismét csak a gép maga volt.

asn.jpgA következő elvesztett gép nem balesetben veszett el... De jött utána újabb 3 baleset ahol a gép az egyetlen áldozat. Majd Oroszország területén vesztette el a tájékozódási képességét egy gép személyzete, és vízbe csapódott megközelítés közben. Itt nem volt túlélő. Majd 3 halálos áldozat nélküli baleset következett. Majd a TAM Brasil emlékezetes balesete, ahol a lángok martalékává lett gépen tartózkodókon kívül még 12 áldozatot szedett a tűz. A gépen sem volt túlélő. A sor folytatható. 

Az utóbbi eset kapcsán a repülőtérrel kapcsolatban is le kellett vonni tanulságokat, az esettel a National Geographic sorozata is foglalkozott. De könnyen látjuk azt is, hogy ez az eset miért marad meg sokunk fejében, miért gondoljuk úgy, hogy egy repülőgép balesetét nehéz túlélni. De a fenti kicsit unalmas sorozat arra világít rá, hogy a legtöbb eset túlélhető. Ami pedig nem ott többször került elő a víz vagy a tűz. Persze nem minden eset ilyen.

Az adatbázisban 13 újabb eset van, ebből 4 halálos. A 4 halálos közül 1 esetben a gépen tartózkodók döntő többsége túlélte, de a földön is voltak halálos áldozatok. Egy teszt repülés esetében nem volt túlélő. Az Airblue balesete során a gép hegynek repült. Az utolsó a gép elvesztésével és halálos áldozatokkal járó A320as típuscsaládot érintő baleset az adatbázisban az Air Asia balesete.

Ha azokat az eseteket is nézzük, ahol a gép is csak javítható sérüléseket szenvedett, akkor ott még nagyobb arányban találunk túlélőket. Tény az, hogy vannak olyan baleset típusok amiket nem szokás túlélni. De az is tény, hogy a balesetek többségénél vannak túlélők. Azaz mítosz azt gondolni, hogy egy repülőgép átlagos balesetét ne élnénk túl. 

Mint azt gondolni is, hogyha a baleset elég nagy ahhoz, hogy halottak legyenek, a gép is javíthatatlanul összetörjön, akkor ott már a többi utas számára is kevés a remény. Mert az esetek többségében nem ez a helyzet. Persze: Vannak olyan baleset típusok, amik nem túlélhetőek. Ilyen az, ha már a levegőben szétesik a gép, ott ütközik, sok komolyabb fedélzeti tűz, a gép irányíthatatlanná válása nagy magasságban. De ugye mindenki tud mondani olyan fajta autóbalesetet, buszbalesetet amit szintén nem szokás túlélni. Mondjuk a szakadékba hajtást.

A repülőgép többnyire "nem azonnal áll meg", így az esetek többségében van ami elnyelje a mozgási energiát. Aki azt hinné a víz az "jobb" mint a szilárd akadály hamar rájön, az nagyon gyorsan fékezi a gépet, az összetörő gép sok helyen beleakad a vízbe. Így az ütközés is rosszabb. De utána kijutni a gépből és idejében a víz felszínére kerülni, olyan távolságba a géptől, hogy ne húzzon le minket a víz alá, majd túlélni míg értünk jönnek a nyílt tengeren... Hát közel lehetetlen. 

A tűz viszont nem csak ütközésnél és más baleset következményeiként keletkezhet, hanem olykor maga a baleset forrása is a tűz. Ehhez pedig a tűzveszélyes rakomány is hozzátesz valamit. Amit viszont így vagy úgy, de el kell vinni. És tekintve, hogy egy baleset nem csak a gépen tartózkodók számára veszélyes. Ez utóbbira példa az El Al 4X-AXG balesete: 4 ember halt meg a gépen, 39 a földön. És az ilyen balesetek is rámutattak, egy repülőgép hatalmas pusztítást tud véghez vinni egy eltalált épületben, ami később terroristák számára is ideális fegyvert jelentett (nem tanultunk eleget a balesetből). asn2.jpg

Jól látható, hogy egy a teherszállító gépek, az olykor lőszerekkel vagy üzemanyaggal is megrakott katonai gépek és az utasszállító gépek biztonsága egyaránt fontos. Könnyű azt mondani: Tűzveszélyes dolgokat ne szállítsunk repülőn. Csakhogy felmerül a kérdés, ha az összes korszerű akkumulátor, az ezeket használó elektronikai eszközök veszélyesek, akkor a telefont ne vihessük magunkkal? 

A vizsgálatok azt mondják, a raktérben, ahol egy zárt csomagban mást is meggyújthat, majd onnan újabb csomagokat, eszközöket meggyújthat egy ilyen tűz, ott ez veszélyes. Az utastérben, ahol kisebb valószínűséggel gyullad meg egy ilyen eszköz, akkor is hamarabb eloltják, elvben kisebb a baj. Bár a hirtelen nyomásváltozás ott is lehetőség, de egy robbanásszerű dekompresszió nem meggyújtaná az éppen használt iPadet, hanem jó eséllyel ki is repítené a gépből, így az "ilyenkor nehéz lenne eloltani" érvelés sem jelent akkora kockázatot. 

És talán nem véletlen az sem, hogy közben szólok: Nem örülök, ha a pót akkumulátorokat, stb. tartalmazó kézipoggyászt elveszik és a raktérbe helyezik. Mert a tűzveszély kurrens téma, ami az NTSB Most Wanted listáján is szerepel. A hasonló tárgyak szállítási feltételeinek szigorítása napirenden van. Amikor felmerül az, hogy spórol-e egy fapados a biztonságon, akkor eszembe jut az események egy elképzelhető láncolata...

Tűz a raktérben, amit pár veszélyes csomag okozott, és amit nem olt el időben valamiért a megfelelő rendszer. A balesetet okozó tűzhöz sok ilyen tűzveszélyes csomag kellett. Azok úgy kerültek oda, hogy ezeket utólag feladatták, nem is ellenőrizve a tartalmát. Azért kellett feladatni, mert különben a fordulóidő is nehezen tartható (csomag tetris miatt), ami drága lenne. De eleve azért lenne csomag tetris, azért merül fel a megoldás, mert a kevés feladatott csomag, az így elérhető rövidebb forduló idő, és a kicsit kevesebb üzemanyag fogyasztás miatt veszélyesebb repülni.

Mivel nincs sok feladatott csomag, több a kézipoggyász. De ezeket a csomagokat senki sem méri le, balszerencsés esetben a mennyiségük, súlyuk, stb. sem feltétlenül ideális, hiszen ez a gép tömegközéppontjára is némi hatással lehet. Ha pedig össze van csomagolva egy helyre "minden értékünk és iratunk", pár olyan holmi amit a raktérben veszélyes elhelyezni, és a bárhova elrakható ruhák, pipere holmik, stb. az kockázatosabb, mintha a nagyobb csomagokat feladnánk ingyen, de azokat lemérnék, és azokban nem lenne a raktérben veszélyes holmi, míg a fedélzetre kisebb csomagokat vinnénk el, amiket könnyen és biztonságosan el is tudnánk helyezni. 

Jól látható, hogy hiába fizetnék a biztonságosabb csomag elhelyezésért egy kis felárat, ha az nem általános, akkor a fapadoson még felár ellenében sem kapom meg ezt a kis plusz biztonságot. Azaz nem teljesül az az elvárás, hogy a repülés legyen olyan biztonságos, amilyen biztonságot el lehet érni elfogadható áron. A biztonság kapcsán számos esetben vannak új tanulságok, új észrevételek, új előírások, a fejlődés nem áll meg. 

A postban említett balesetek döntő többsége fiatal és korszerű, jól karbantartott gépeket érintett. És józan ésszel bárki beláthatja, hogy a között, hogy egy gép új-e, és a között, hogy mi van a raktérben, hogy belerepül-e veszélyes időjárásba, hogy van-e elég üzemanyag a fedélzetén, stb. nem feltétlenül van összefüggés. 

Akinek fontos a biztonsága, az a közlekedés sok formája közül a repülést fogja választani, mert biztonságos. De akinek tényleg fontos a biztonsága, az megérti, miért nem pénzkidobás az NTSB, a KBSZ, miért kell sok ajánlásukat még komolyabban venni. És azt is, hogy a biztonságnak köze van ahhoz is, hogy mikor veszi el egy fapados személyzete a csomagunkat. És ilyen kapcsán nem csak azt érinti a biztonság aki költ, vagy nem költ rá. Hanem a többi utast, és a földön tartózkodókat is. 

A kérdés aktualitását nem csak az Air Asia esete adja. Mert a sok utas aki ilyenkor megkérdezi magától biztonságos-e a repülés, választ keres és kap a kérdéseire, hajlamos pár dolgot elfelejteni. A repülés biztonsága csak a gépre szállástól, az onnan való leszállásig terjed. De a légiutasok biztonsága összetettebb kérdés, hiszen az utunk során nekünk előbb el kell jutni a reptérre, majd a cél reptérről a célállomásra is. Itt pedig a közlekedési kultúra, az adott ország közlekedés szervezése, közlekedéspolitikája is szempont. Amikor arról írtam, hogy csalódtam Fónagy úrban akkor sok dolog jutott eszembe. Eddig tiszteltem őt, mint FIDESZ közlekedéssel foglalkozó szakpolitikusát.

De most úgy látom, hogy az útdíj kapcsán a forgalomszervezésben fontosabb lett pár politikai cél érvényesülése, mint a biztonság. A várható bevétel jelentős részét elvihetik a balesetek kapcsán keletkező költségek, az ezek miatt csökkenő termelékenység és adóbevételek. És látom azt, kik ennek a haszonélvezői, hol került a haveri kör érdeke előtérbe a közlekedés biztonságával szemben. 

Nincs elvéve sok forrás a veszélyessé váló infrastruktúra felújításától. Csak az a baj, hogy a reptér felé sokaknak fel kell ülnie a 3-as metróra. A repülés azért biztonságos, mert eléggé félünk tőle, így ragaszkodunk sok olyan rendszerhez, szervezethez, előíráshoz ami a biztonságot szavatolja, és nem hagy elég teret sem mutyinak, sem politikai bosszúnak ahhoz, hogy az a repülést veszélyessé tegye. A régi tapasztalat, hogy egy légikatasztrófát általában nem élnek túl, a statisztika és a friss tapasztalatok szerint egyre kevésbé igaz. De örülök annak, hogy még így is sokan félnek a repüléstől, így a légiközlekedés és a légifolyosók környékén lévő lakónegyedek biztonsága nem lett sem a politika, sem pár felelőtlen öntudatos "sofőr" játékszere. 

De amikor megszervezzük az utat az olcsó repülőjeggyel, és azt mondjuk a fapados is biztonságos, majd a gép felé indulva felszállunk a metróra, nem árt ha, tudjuk: Ahhoz, hogy az utunk biztonságos legyen sok apróság is hozzá tartozik. A csomagok, a súlyok, stb. is. De az is, hogy épségben kiérünk-e a repülőtérre, és hazajutunk-e onnan. 

Hiába van a biztonság kedvéért számos független szervezet, nemzetközi előírás, hiába teszünk meg mindent azért, hogy az NTSB Most Wanted listáján szereplő tűzveszély csökkenjen, hiába tanulunk mindebből bármit. A statisztika azt mondja a repülés legveszélyesebb szakasza a leszállás. De a repülőgéppel megtervezett út legveszélyesebb szakasza nem ez. Hanem ami a reptér és a lakhely / szálláshely között van. Mert az a közlekedési szakasz ki van szolgáltatva a politikának, a mutyinak, a biztonsági szabályokat áthágó öntudatos sofőröknek. És minden másnak, ami elkerüléséért mindent igyekszünk megtenni a repülőtér kapcsán. 

De vajon mit ér tovább csökkenteni a repülés kockázatát annak számára aki így se, úgy se hal meg repülőgép balesetben. Nincs sok esélye rá, és nem lesz peches. Viszont a reptérre menet meghal egy életveszélyessé váló metróvonalon, aminek a felújítása, a veszély elhárítása a politika játékszere lett? És elárulok valamit. A repülőgép balesetek kapcsán igen komoly baleseteknél is sok esélyünk van a túlélésre, és arra is, hogy mindenki túlélje. Egy komoly metró balesetnél közel sincs ennyi. Mégis minden nap felszállunk a metróra, amit nem kell M3 szinten elhanyagolni ahhoz, hogy veszélyesebb legyen, mint a repülés. 

És bár az út során beszéltünk a metró és a fapados veszélyeiről... Sokan azt mondják, biztonságosabb felülni arra a repülőre, mint egy olyan országban maradni, ahol a biztonságot a kelleténél több politikai szempontban rendelik alá. Biztonságosabb elrepülni, mint otthon maradni. És nem csak a kiköltözés jut sokak eszébe, hanem akár egy biztonságosabb környezetben való hosszabb nyaralás is. Magyar gólyatábor, vagy felvállalva sok repülést is, hogy a családdal lehessünk, a külföldi egyetem, ahol felelősséget akarnak vállalni a diák biztonságáért. Vagy akár az, hogy egy hazai szilveszteri buli helyett fapadossal kimenni és olyan helyen bulizni, ahol a kockázatos szervezésre kisebb az esély. 

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr557029591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.04. 07:37:44

Jó cikk, csak többször is elvesztem a gonodolati ugrások között.

na4 2015.01.04. 08:22:04

A repülés az egyik legbiztonságosabb utazási forma. A statisztika szerint ha valaki repülön születne, és egész életében egyfolytában repülne, akkor 86 éves korában halna meg repülöbalesetben. Az utca, az autó messze messze kockázatosabb.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 08:47:06

@laptop szerviz: Az ugrások jelentős része követi az első bekezdésben feltett kérdések sorrendjét. Nyilván a szabályozás, a politika kérdése is nagyobb ugrás a technikai részletekhez képest, mint az út egészére mutató érvelés is és a "repülni és azzal elutazni, vagy otthon maradni"? kérdés az ami nagyon messzire vezet.

@na4: Az a baj ezzel a statisztikával, hogy sok mindent elfed. Például azt, hogy ahhoz, hogy repülj ki kell jutnod a reptérre. Hogy az utaskilométerekre vetített statisztikában egy szélestörzsű gép hosszútávú járata és mondjuk egy alaszkai regionális járat 10 személyes géppel, rögtönzött reptérről is benne van. Pedig a kettő nagyon nem egyforma.

Nem véletlenül tettem mögé sok más kérdést. A balesetek túlélhetőségét, az előírások kérdését, a gépek sebezhetőségét is...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2015.01.04. 09:58:25

Az egész statisztikázás csak haszontalan spekuláció, mikor ott ülsz bezárva, szűk, kényelmetlen ülésben, ahol tizenakárhány órát kell eltöltened ismeretlen emberekkel érintkezésben és tudod, ha bármi baj van, totálisan tehetetlen vagy és egy komolyabb zűr esetén nagyjából biztos halál vár, mégpedig nem is feltétlenül gyors és fájdalommentes. Műszaki hibák bárhol előfordulnak, a pilóták is csak emberek, nekik is van rossz napjuk. És persze a természet még mindig sokkal erősebb, egy extrémebb időjárás is zuhanáshoz vezethet.

Elég sokat repültem már életemben, utaztam olyan gépen, ahol kigyulladt valamelyik berendezés a konyhában, olyannal, ami leszállás közben az utolsó pillanatban átstartolt (ráadásul ez még a régi hongkongi reptéren volt, amire leszállni amúgy is elég durva élmény volt), vagy rémisztően ferdén és billegősen szállt le, fográzkódtatóan kemény betonra csapódással.
Minél többet utazom repülőn, annál kevésbé szeretnék megint repülni, hiába ismerem a statisztikát.

Szumi 2015.01.04. 10:05:07

Szólhatott volna a bejegyzés arról is, amit a címe sugall - ahelyett, hogy belekeversz szilveszteri bulit, kivándorlást, politikát, metrót, tücsköt, bogarat.

A statisztika azért sántít, mert ha majd darabra annyi repülő fog repkedni a légtérben, ahány autó az azonos időszakban a közutakon, majd akkor nézzünk adatokat. Megfordítva: ha az autók is úgy közlekednének, mint a repülők, hogy kérnének indulási engedélyt, kijelölnének neki egy olyan útvonalat, ahol 1 km-re meg nem közelítheti őt egy másik autó, stb - akkor vajon lenne-e ennyi autóbaleset?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:19:06

@Daily Shark: A "komolyabb zűr esetén nagyjából biztos halál vár" kijelentésed cáfolata benne van a postban.

A félelem adott. Nyilván az általad mondott tehetetlenség is sokat számít. Nyilván más is: Ha egy-egy halott van arról feltételezhetik sokan az adott halott hibázott, gyenge volt. Egy állatot sem riaszt ez vissza, nem vezet ösztönös félelemhez. Ahol viszont sok a halott, ott saját magadra is különösen veszélyes helyzetet érzel. Így kell, hogy működjön az ösztönös reakció. Ezt tudatosan, tanult ismeretek alapján felül tudod bírálni, ezért más az ember, mint a legtöbb állat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:35:17

@Szumi: Benne van a biztonság szempontjából minden releváns információ. De az is, hogy a "menni vagy maradni" a kérdés. Ugyanis...

Kata bulizni akar. Két választása van:

A> Bulizik itthon a Hungexpón.
B> Kimegy fapadossal mondjuk Londonba bulizni

Ha attól fél, hogy a repülés nem biztonságos, és ezért a Hungexpót választja, lehet, hogy rosszul jár. A döntést ilyen viszonylatban kell meghozni.

A post pedig nagyon jól leírja mi a különbség a repülés és az autózás biztonsága között. És nem a darabszám a durva különbség. Még nem is a távolságok. Ugyanis, ha az autózásban megtanulnád és betartanád a szabályokat, ott sem lennél 1 hibányi távolságra a balesettől.

Nézz öt esetet:

A: A kanyart még be tudod venni biztonságosan, de valami van az úton, a vészfékezés miatt elszállsz, át a szembe sávba. Az eredmény egy frontális ütközés, de a szemből jövőbe beleszállnak hátulról.

B: A kanyart még be tudod venni biztonságosan, de valami van az úton, a vészfékezés miatt elszállsz, át a szembe sávba. Az eredmény egy frontális ütközés, a szemből jövő mögött is jön valaki, de ő a belátott távolságon (követési távolság is ide számít) belül biztonsággal meg tud állni. Így ő gond nélkül megáll.

C: A kanyart még be tudod venni biztonságosan, de valami van az úton, a vészfékezés miatt elszállnál a szembe sávba, így inkább más elkerülő manővert választasz. Éppen csak elkerülöd az előtted lévő beton darabot. A mögötted lévőt meglepi a féktávon belül látott akadály, nem tartott elég követési távolságot, hogy ilyenkor megálljon...

D: Be tudod venni a kanyart, ki is tudsz térni, de meg is tudsz állni bármit látsz is meg. Mögötted is betartják ezt a szabályt, megálltok az útra esett betonelem előtt, elhárítjátok a balesetveszélyt...

E: Be tudod venni a kanyart, ki is tudsz térni. Mind a jármű, mind az út tervezésénél gondoskodtak róla, hogy legyen lehetőség az elkerülő manőverre is. A forgalom szervezésnél figyeltek, ne legyen az út túlterhelt, a megengedett sebesség biztonságos legyen. Így fel sem merül, hogy ne tudnád megállni, ne tudnának mögötted megállni. Teljes biztonsággal elhárítod a helyzetet.

A közút az A szerint működik, szerencsés esetben a B történik, a C-ben reménykedsz, de a D lenne a törvényi elvárás. A légközlekedés az E-ben működik, és keresik azt, hogy hogyan lehetne egy F, még biztonságosabb helyzetet összehozni.

¿Qué tapas hay? 2015.01.04. 11:01:57

Hát ez nem sikerült. Érdekes téma lenne ez, csak sajnos elvész a mondanivaló a sorok között. A követhetetlen gondolatmenet, a dagályos fogalmazás és a helyesírási hibák tömege miatt kínszenvedés végigolvasni a posztot.

Alapvetően nem baj, ha valaki nem tud rendesen fogalmazni, de ezesetben érdemes valaki mással elolvasni a fogalmazványt még a közzététel előtt.

Szumi 2015.01.04. 11:29:56

@Válasszunk: Repülsz a levegőben. Egy másik repülőgép, aki elvesztette a kapcsolatot a légi irányítással, keresztezi az utadat. Az ütközést nem tudod elkerülni, s bár te nem sérülsz meg, a géped tönkremegy és engedve a fizikai törvényeknek, lezuhan, ahol szörnyethalsz.
Betarthatod te a szabályokat - de a fizika is be fogja tartani. Nem az eszközzel van baj, hanem a magassággal. Autóbaleset esetén könnyebb-súlyasabb sérülés esetén még esetleg ki tudsz szállni és odébbmenni - ha repülni is tudnánk, mint a madarak, akkor lenne igaz a tézis, hogy repülni biztonságosabb, mint autózni. ( repülni igen, lezuhanni nem)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 11:39:19

@¿Qué tapas hay?: Más el tudta olvasni. Ha hiba van, azt lehet jelezni normálisan. És adott sok adat is benne.

@Szumi: Amit mondasz az több okból is közel lehetetlen. Ahhoz, hogy ilyen történjen alapvetően több dolognak kéne történnie:

1. Az elsőt írtad: A kapcsolat megszakadását. De...
2. Nem egy kapcsolat van. Van a szóbeli kapcsolat, és vannak transzponderek...
3. Ha az irányítás nincs is, van TCAS...
4. Ha elvesztetted a kapcsolatot, még nem térsz le automatikusan a kijelölt pályáról, így az ütközési pálya kérdéses
5. Az elvesztett kapcsolatot jelzik, így sokan tudják merről kellhet forgalomra számítani. Van még mindig hagyományos radar, elnavigálnak a környékről, légierő is reagál, náluk is van transzponder.
6. Ha tud a pilóta ilyen bajról, fokozottan figyel. És irányítás nélküli légtérben, VFR repülésnél sem gyakori a baleset...

Volt már olyan repülőgép ami egy ütközés után leszállt, így az is kell, hogy az ütközés során a gép repülésre képtelen állapotba kerüljön.

Majd...

Azaz alapvetően nem jó a történeted. Ennél nagyobb esélyed van autóval szakadékba zuhanni, és repülni ott sem tudsz.

Barakkah 2015.01.04. 11:46:54

Jó írás lehetne, de valóban kicsit túl sok a gondolati ugrás benne avagy úgy is mondhatnám, túl sokat akart egyszerre markolni. Néha a kevesebb több, azt viszont jobban ki lehetett volna dolgozni.

Pl. vízre szállás ügyében, nem említi azt a pozitív példát, ami pár éve esett meg éppen egy Airbus A320-as géppel:

en.wikipedia.org/wiki/US_Airways_Flight_1549

Itt röviddel a new yorki felszállás után mindkét hajtómű leállt (madarakkal ütközés) és nem volt más választása a pilótának, mint a Hudson folyón landolni. A gép egyben maradt és mindenki túlélte. Nyilván különleges eset, mert általában nem lehet sok jót várni, ha egy repülőgép pilótái arra kényszerülnek, hogy vízre szálljanak. De sokat segített, hogy sima, nem hullámos vízfelület volt előttük, aztán az Airbus beépített, átesés ellen védő automatikus rendszere (a fly-by-wire rendszeren keresztül), és persze a pilóták, valamint a teljes személyzet professzionalizmusa.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 12:19:15

@Barakkah: Sok más esetet sem említettem. De az az eset nem véletlenül maradt ki. Egyszerűen azért, mert adott volt a lakott terület, a mentő alakulatok közelsége, a folyó. Ez egy olyan kényszerleszállás volt, amire a repülés során fel kell tudni készülni, és amire fel is készülnek. Egy olyan baleseti helyzet, amire van kidolgozott eljárás.

A víz kapcsán arra mutattam rá, hogy amikor már megállt a gép és túlélted, nagyon sok esetben marad életveszélyes helyzet, akár a tűz, akár a víz, akár a meglévő sérülések, akár a veszélyes környezet (dzsungel), stb miatt.

Olyan események is kimaradtak belőle, amik szintén érdekesek. Pl. a polgári repülés történetének legsúlyosabb esete a földön történt. Vagy a TWA 800, ahol a karbantartási hiányosságok kapcsán meg lehet jegyezni: Az okozta a gondot, hogy valamiről nem tudtuk, hogy karban kell tartani.

És a repülés kapcsán sem tudjuk egyes adathordozók élettartamát, így ahol software van ez is lehet hiba.

Ellenben alapvetően sok esetben a biztonság a "menni vagy nem menni" kérdésre vezethető vissza, és ezt csak a teljes út biztonsága, és az út elmaradása esetén várható biztonság összehasonlításával lehet megválaszolni.

Ha valaki adott balesetek, egyéb szempontok iránt érdeklődik, akkor mondjuk a balesetvizsgáló szervezetek által kiadott jelentések, stb. a fontosak. Vagy mondjuk megérteni mit jelent a "pan-pan", a "mayday" és hol, miért és milyen veszélyhelyzet volt.

De őszintén szólva hónapokon át anyázhatunk azon, hogy a Ryanair kapcsán bizonyos súlyos incidensek, pár Mayday története mennyire volt a repülésen belül veszélyes...

Ha a vég konklúzió ettől függetlenül az, hogy "Biztonságosabb felülni a gépre, mint otthon maradni, vagy máshogy utazni". Ezért nem mentem bele sok adatba.

Barakkah 2015.01.04. 12:52:56

>Ellenben alapvetően sok esetben a biztonság a "menni vagy nem menni" kérdésre >vezethető vissza, és ezt csak a teljes út biztonsága, és az út elmaradása esetén >várható biztonság összehasonlításával lehet megválaszolni.

Vissza lehet vezetni a "menni vagy nem menni" kérdésre, de ez sem feltétlen releváns, illetve életszerű. Amiatt nem, mert nagyon sok, sőt, talán a legtöbb esetben az ember nem úgy repül, hogy konkrétan a repülés és az otthon maradás közt választ. Esetleg, ha erre van lehetőség és van értelme, az adott útvonalon adódó közlekedési alternatívák közül válogat, pl. vonat vs. repülő.

Másrészt, a statisztikák önmagukban nem feltétlen mondanak bármit arról, hogy az adott egyedi helyzetben a repülőút vagy a teljes út, beleértve a repülőtérhez és onnan kifele utazást is, mennyire veszélyes/biztonságos az egyedi utazóra nézve. Csak nagy átlagban vázolnak fel egy képet, amiből nyilván le lehet vonni a következtetést, hogy a repülés általában sokkal biztonságosabb, mint a repülőtérre/-ről való utazás, történjen az autóval, metróval.

Harmadrészt pedig ott vannak a szubjektív tényezők, hogy a repülést az emberek általában a statisztikáknál sugalltnál jóval kevésbé biztonságosnak gondolják. Ennek összetett magyarázata van, de lesöpörni az asztalról nem lehet, mert amikor valaki esetleg tényleg arról dönt, hogy repülővel megy vagy nem, és ha ebben a biztonsági tényezők is szerepet játszanak, akkor ott a repülés biztonságosságáról adott saját percepciója valószínűleg sokkal döntőbb tényező lesz, mint amit a statisztikák száraz tényeiből kiolvas.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 13:00:55

@Barakkah: Itt több okból sem értünk egyet. Alapvetően azért, mert máshogy látjuk a piacot. A MALÉV csődje után a legtöbb hazai utas fapadossal repül. Nem konkrét célhoz választ eszközt, hanem a kínálat alapján hoz egy *érzelmi döntést*. Ha elég vonzó az út foglal, szerez transzfert, szállást, megvan a hétvégi program. Ha nem elég vonzó, akkor mást csinál.

A szubjektív alap véleménye a repülés biztonságáról nem tartotta távol a repülésről, de most a téma kurrens és olvas, benyomásokat gyűjt. És ezek alapján formálódik az a bizonyos szubjektív véleménye. És olvas sok olyan esetről, amikor a nagy baleset egyetlen áldozata a gép, amikor az utasok jelentős része a nagyot is túléli. És olvas arról is, hogy hahó: otthon maradni sem feltétlenül biztonságos. Sem hosszabb, sem rövidebb távon.

Amiért olvas, a véleményét akarja befolyásolni, az nem csak a baleset túlélhető és ritka voltával kapcsolatban kap plusz információt, hanem azzal kapcsolatban is, hogy "ha most gondolkodsz azon mi a helyzet, gondold végig mit választanál helyette".

És amikor meglátja az akciós jegyet Rómába, látja milyen program lenne, ha egy kicsit felmerül benne a kérdés, akkor a megjegyzett képek, gondolatok merülnek fel benne, és az is, hogy "itthon maradni sem jobb".

A tudatosan tervezett út ma már ritkább, és ott a tudatos mérlegelést sok más is befolyásolja, stb.

Barakkah 2015.01.04. 14:32:49

>>>A MALÉV csődje után a legtöbb hazai utas fapadossal repül. Nem konkrét célhoz választ eszközt, hanem a kínálat alapján hoz egy *érzelmi döntést*. <<<

Ez lehet, hogy így van - nem ismerem behatóan a hazai repülési piac jellegzetességeit. Ezzel együtt az továbbra is kérdéses számomra, hogy még ha egy ilyen piacot, célközönséget feltételezünk, az egyes emberekben mennyiben merül fel a "menni vagy nem menni" kérdése pusztán vagy legalábbis elsősorban a biztonság aspektusa alapján, azaz mennyire életszerű ilyen szempontok alapján vizsgálni a kérdést.

>>>És olvas sok olyan esetről, amikor a nagy baleset egyetlen áldozata a gép, amikor az utasok jelentős része a nagyot is túléli. <<<

Nem vagyok róla meggyőződve, hogy igazán olyan sok ilyen eset van. Ezt persze statisztikák alapján tényszerűen lehetne látni, pl. megnézve azt, hogy a totálkárosra (written off) tört repülőgépeken hányból hányan élték túl a balesetet. Éves lebontásban szinte biztosan azt látnánk, hogy az utóbbi 1-2 évtizedben, nagyobb távlatokban egyre növekszik a túlélők aránya. Viszont azt is várnám egyben, hogy ugyanakkor az ilyen nagyobb balesetekben még mindig sokkal nagyobb eséllyel hal meg valaki, mint nem. Persze ettől még érdemes külön foglalkozni azon látványos példákkal, ahol nagyon összetört a repülő, mégis sokan vagy majdnem mindenki túlélte a katasztrófát. Például a torontóban leszállt Air France gép túlfutása, ami kigyulladt, perceken belül szénné égett, de mégis mindenki túlélte. Vagy az Asiana B777 gép leszállása San Franciscoban, amiről ha valaki látja az amatőr videót, azt gondolná, ezt senki nem élte túl, pedig összesen 3 halott volt. Vannak ilyen példák, de azért a nagyobb baleseteknél általában mégis várható, hogy sokan odavesznek.

A szubjektív biztonságérzet reális elősegítése érdekében ezek helyett inkább az olyan repülési eseményekről érdemesebb talán beszélni, amelyek jóval gyakoribbak a nagy baleseteknél, és amelyeket sokszor irracionálisan veszélyesnek gondolnak az emberek. Ilyen pl. hogy egy repülőnek át kell startolnia közvetlen leszállás előtt, vagy erősebb turbulenciák ("jaj, mindjárt leesik a gép"), dekompresszió és emiatti vészsüllyedés, vagy egy hajtómű kiesés miatti kényszerleszállás. Ezen esetek nagyobb részében a repülőgép egyáltalán nem sérül meg, illetve sem a gép, sem az emberek épsége nincs igazán kockán, hiszen rutineljárásokról van szó.

Aztán vannak a kisebb balesetek, mint amikor a futómű csak részlegesen vagy nem nyílik ki és így kell leszállni, enyhébb túlfutás a kifutópályán, tehát, olyan esetek, ahol valóban sérül a gép, de ezekből általában komolyabb sérülés nélkül szokott mindenki kiszállni. Az ilyen esetek előfordulhatósága nagyságrendekkel nagyobb, mint az igazán nagy baleseteké, de valószínűleg még ezeké is jóval kisebb, mint mondjuk autóval karambolozni az úton.

A dolgok hátterével kapcsolatban - ahogy arra magad is helyesen hívtad fel a figyelmet - azt érdemes tudnia bármely átlagembernek, aki repül, hogy a repülés sokszorosan túl van biztosítva és valóban ha csupán egy-két biztonsági hálót szakít át egy repülési esemény (amiből az utasok könnyen lehet, hogy semmi érdemlegeset nem észlelte), valaki(k)nek a hanyagságából, abból már ügy van és belsőleg ki kell vizsgálni. Az ilyesféle, rendszerint egyáltalán nem halálos kimenetelű, sőt, még csak komolyabb sérüléssel sem járó esetek alapján a légitársaságok, repülőgyártó cégek, stb. pedig folytonosan frissítik a különböző repülési eljárásokat, karbantartási műveleteknél alkalmazott ellenőrzéseket, a pilótaképzés tananyagát, a repülőgépek belső szoftverét -, de ha kell, akár hardver elemeket is. A repülés biztonságának fejlődése tehát folytonos, és nem csak a nagyobb repülőkatasztrófák alapján történik ez. Az ilyen katasztrófák pedig szinte soha nem egyetlen tényező miatt történnek meg, hanem kisebb események, körülmények hosszú láncolata áll össze úgy szerencsétlenül, hogy végül minden biztonsági háló átszakad.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 15:09:52

@Barakkah: Ezért néztem meg egy népszerű típus első pár "Written off" esetét.

Mondjuk a Boeing 777 esetében:

A halálos balesetek esetében 4 hull loss accient-ből 2 volt halálos, és a túlélők aránya 55.7% ilyenkor is.

A320 sorozat (A319, A320, A321): 22 hull loss accident. Ennek a felénél egyáltalán nem volt a gépen halálos áldozat. A halálos és hull loss accident esetében a túlélők arány 28.8%.

Nem véletlenül írtam le, hogy túl szokták élni, és a post eleje nem véletlenül van tele ilyen balesetekkel.

Nyilván, ha azt is leírom, hogy a polgári repülés történetének legsúlyosabb balesetében is volt 148 túlélő...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 15:11:30

@Barakkah: Ja, és ugye tudod, hogy 2 hete az említett 28.8%-os túlélési arány még 30% felett lett volna? :)

Barakkah 2015.01.04. 20:43:04

www.planecrashinfo.com/cause.htm

www.usatoday.com/story/news/nation/2013/08/08/airplane-crash-survival-rates/2631567/

www.icao.int/safety/documents/icao_2014%20safety%20report_final_02042014_web.pdf

Néhány érdekes olvasnivaló a légibalesetek statisztikáinak témájában. Persze ki lehet emelni adott géptípusokat, de megint csak felmerül, hogy ez önmagában mennyire releváns. Mindenesetre az első linken szerepel egy olyan adat, hogy a túlélők aránya a 2000-es években (az első évtizedben) 24% volt az olyan 10 főnél többet szállító repülőjáratokon, amelyek halálos balesetet szenvedtek ( = az utazók között volt olyan, aki elhalálozott). Érdekes módon az azt megelőző évtizedekben előfordult ennél jobb arány is, tehát nem lehet elmondani, hogy a trend egyértelműen javulást mutat. Persze ide nyilván nem számolják bele az olyan járatokat, amelyek nagyobb balesetet szenvedtek ugyan, de azt mindenki túl élte, ld. a már említett példákat - viszont egy hosszabb időintervallumon azért nincs olyan sok ezekből.

Reálisan nézve, 25-35% között lehet általánosságban a túlélők aránya a nagyobb repülőbalesetekben. Ez egyébként tényleg nem rossz arány, mivel ebbe beleszámíttatnak az olyan balesetek, amelyek természetüknél fogva gyakorlatilag túlélhetetlenek. Tehát ha a repülőt olyan baleset éri, ahol a fizikai erőhatások nem zárják ki az emberi élet fennmaradását, akkor elég jó esélye van az utazóknak arra, hogy túlélik azt. Ezt így talán külön nem mérik, de meg lehetne az ilyen esetekre vonatkozó túlélői arányt is állapítani, könnyen lehet, hogy ez bőven 50% fölött volna.

A jelenlegi Air Asia katasztrófa kapcsán (és a tavalyi két balsorsú maláj B777 gép esetét nézve) is azonban épp az az érdekes kérdés, hogy mit lehet még tenni annak érdekében, hogy repülőjáratok teljes megsemmisülése ellen mit lehetne még tenni, pláne, hogy ezek mind utazó magasságon, az amúgy legbiztonságosabb repülési szakaszban történtek.

Az Airbusoknál, az Atlanti-óceán fölött lezuhant Air France gép esete óta leginkább az egy alapvető kérdés, hogy az automatizáltság és annak valamilyen hiba általi kényszerű kiiktatódása, illetve a manuális repülés közti átmenetet hogy lehet a legjobban megoldani úgy, hogy a pilóták ne kerüljenek konfúz helyzetbe, mikor valamilyen nem ideális repülési körülmény, helyzet van (az AF gép leesésében pontosan ez játszott nagy szerepet, hiszen maga a gép teljesen repülőképes volt, a pilóták ráhatásától független olyan fizikai behatás nem érte, amitől le kellett zuhannia). Az majd kiderül a vizsgálatok után, hogy a most lezuhant gépnél is ez egy releváns fő kérdés, vagy sem.

Barakkah 2015.01.04. 20:45:16

bocs, itt eléggé ismétlősre sikerült a megfogalmazás. helyesebben:

A jelenlegi Air Asia katasztrófa kapcsán (és a tavalyi két balsorsú maláj B777 gép esetét nézve) is azonban épp az az érdekes kérdés, hogy repülőjáratok teljes megsemmisülése ellen mit lehetne még tenni, pláne, hogy ezek mind utazó magasságon, az amúgy legbiztonságosabb repülési szakaszban történtek.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 21:24:32

A linkek egy részét ismertem. De nem véletlenül nem így néztem meg a statisztikát. Ugyanis úgy gondolom, hogy azért van 4 lényegesen különböző helyzet, amit mondjuk az általam jobban kedvelt Boeing féle tanulmány sem fedett le.

A> 20 fő feletti járatok, amihez minden biztonsági feltételt tartalmazó licence kell, korszerű gépekkel
B> 20 fő alatti járatok, kevésbé szigorú feltételekkel. Korszerű gépekkel.
C> Olyan régiók ahol sem a korszerű gépek, sem a szigorúan vett feltételek nem általánosak, 20 fő felett, komoly utasszállító
D> 20 fő alatti járatok kétes régiókban.

Ugye érted, hogy miért nem egyforma a helyzet, és miért az A-ra vagyunk kíváncsiak inkább. Ezért kerestem egy fapados által repült típust, és egy elterjedt szélestörzsűt (777) a két nagy gyártót is lefedve.

A maláj gép a feltételezések szerint mivel a transzponder kikapcsolása után is repült nem feltétlenül volt baleset. Lehetett eltérítés, a személyzet általi szabotázs, stb. nem tudjuk mi.

A mostani eset viszont csúnya ügy. Nem tudom mennyit tudsz róla, mennyit nem.... Az Air Asia nevet nem csak egy cég használja, az indonéz leányvállalat az Aviation Safety Network szerint az EUból pár évre ki volt tiltva biztonsági hiányosságok miatt. A baleset őket érinti.

A járathoz nem volt megfelelő hatósági engedély, de ezt a régióban nem ellenőrizték túl szigorúan. Kérdés, hány más járat volt így. Mindenesetre a veszélyes időjárás észlelésekor az irányítás elfoglalt volt.

A vihart függőlegesen nem lehet kikerülni. Ha veszélyes helyzetben vagy, azt jelezni kell *és* vízszintesen kell elkerülni a vihart. De komoly kerülőre vagy van üzemanyag, vagy nincs. Vagy belefér a menetrendben, vagy nem, mert ezzel is spórolnak. Ugye a menetrend és a rövid fordulóidők miatti kockázatvállalás, és a kevés üzemanyag egy fapadoson egyaránt ismert téma a Ryanair kapcsán is.

A fapadosok kapcsán a pilóták alkalmazására vonatkozó feltételek, a képzés feltételei is eltérnek, ezzel szorítják lejjebb az árakat. De kérdés, hogy az így is megkapható olcsóbb "emberanyag" mennyire hatékony vészhelyzetben.

Ugye erre utaltam azzal, hogy ilyen problémákat jeleztem, és a Ryanair sok járatának sem feltétlenül lenne elég üzemanyaga egy életveszélyes vihar elkerülésére, és egy komoly, az emelkedés közben elkapott komoly feláramlás, stb. bármilyen korszerű gépet is össze tud törni, mint az extrém szélnyírás, stb. is.

De ha az utasnak *eddig* elég biztonságos volt a Ryanair a sok serious incident, mayday (életveszélyes helyzet) ellenére, hiába panaszkodott sok pilótájuk, és hiába lehet a mayday kapcsán tudni, hogy "addig jár a korsó a kútra", akkor az új baleset nem változtat sokat a helyzeten. A statisztikában pedig a Ryanair is benne van, és sok esetben még ez is jobb, mint sok kis regional.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 21:37:56

@Barakkah: Másik dolog, remélem nem sértődsz meg a személyes megjegyzésért, de úgy látom mi azért itt a blog.hu-n kisebbségben vagyunk. Egyszerűen azért, mert megkeressük a részletet a részletek mögött. A blog viszont olyan műfaj, hogy az átlag olvasó borzasztó kevés időt szán az elolvasására, és megkapjuk azt, hogy amiről beszélünk felesleges részlet. És mindegy, hogy egyes esetek kockázataihoz keresnék 6-8 forrást...

A blog moderálási elveit az ilyen vitákhoz igazítom, ezért elvárás az igazság, a releváns (kapcsolódó) érv, és ezért nem elvárás sok minden más. De ennek a terepe szerintem a kommentekben a téma megvitatása, és nem a vitaindító post.

A vitaindító és gondolatébresztő szerepű post viszont alapvetően arra a kérdésre mutat rá, hogy sok esetben a biztonság kérdéséhez hozzá kell tenni, hogy megéri-e vállalni a kockázatot? És kinek és miért éri meg? Szerintem találsz még itt olyan témát amihez van miért hozzá szólni :)

Többet is kell adni, mint pár mindkettőnk által látogatott blog, de nem lehet már a postban tanulmányt írni :)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2015.01.11. 19:14:44

Én ha tehetem, nem fogok repülőt választani. De általában sajnos nem tehetem, ezért kénytelen-kelletlen repülők. Nem vagyok halálos görcsben egész úton, erről szó sincs, de felszálláskor és leszálláskor érzem, hogy félek és menet közben is eszembe jutnak azok a dolgok, melyeket itt leírtak, vagy a Discovery-n és Natgeon látottak a repülőgépkatasztrófákról, meg azok a könyvek, amelyeket a témában olvastam (dokumentum).

Ebben persze nem csak a repülős miatti kényelmetlen érzés és félelem motivál - miközben tudatosan tisztában vagyok vele, hogy valószínűleg nem rosszabb, mint más közlekedés, hanem jobb -, hanem az, hogy rengeteg járulékos kellemetlenség is van:
- gyakorlatilag 3 órával a gép indulása előtt kell elindulnom otthonról
- a biztonsági intézkedések egyre idegesítőbbek lesznek, pár napja Amsterdamból Bostonba repülve már MINDEN elektronikus cuccot külön ki kellet pakolnom zsebből-csomagból átlátszó zacskókba, beleértve az USB kábeleket, a fejhallgatót, mobilt, külső HD-t, stb.
Idefelé jövet teljesen szétszedették velem a csomagot, mindent ki kellett vennem és külön-külön átnézték.
- az átszállásokra minimum 2 óra kell, ha nem akarom lekésni, de még az is necces néha, mert a terminálok közti átjutásba bele kell számolni a sorokat az útlevélellenőrzésnél és a biztonsági ellenőrzésnél, plusz néha több mint fél órás gyaloglás
- a végcélnél ismét kb. egy óra, míg leszállás után kijutok a reptérről, onnan még egy óra út haza.

Tehát egy mindössze egy átszállásos utazásnál a nettó utazási idő +7 óra minimum, ami elvész.

Európán belül inkább a vonatot választanám. De Bostonból New Yorkba is inkább mentem vonattal vagy kocsival, mint repülővel.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.13. 17:40:06

@Daily Shark: A vonat vs. repülés egy érdekes kérdés, lesz róla szó még, méghozzá a kényelmetlenség, idővesztesség, kiszámíthatóság, és sok más szempont említésével.
süti beállítások módosítása