... mert választani kell

Az értelmetlen tüntetés

2015/01/03. - írta: Válasszunk

A Kettős Mérce blogon Jámbor András erős felütéssel kezd, miután megmagyarázza a tüntetés bizonyítványát. Mert ugye a MostMi, az szerinte nem Most... Nem Most van terve, nem Most kínál alternatívát, stb.  hanem párbeszédet kezdeményez, és a korábbiakhoz képest törpe tüntetés lenne a legfontosabb a 70 napból. De idéznék egy gondolatot a postból: "Nem, nem tudtuk meg, hogy hogyan váltjuk le Orbán rendszerét, és hogyan néz ki egy jó Magyarország. De aki ezt egy tüntetéstől várja, az csak magát csapja be. Aki pedig azt állítja, már tudja, hazudik. Hiszen ezt csak közösen találhatjuk ki, hogy aztán közösen is hajtsuk végre."

Ha valaki hazudik az jelen esetben Jámbor András és a Kettős Mérce. Nem csak a fenti gondolat miatt, hanem más miatt is. De úgy gondolom igen sok jó elképzelés van mind Orbán Viktor rendszerének leváltására, mind pedig egy jó Magyarország működésére. Hiszen Orbán Viktor leváltásának az első lépése működő alternatívát nyújtani. A második lépés képesnek lenni ennek támogatására. Azaz nem az a fontos, hogy ne legyen "párt logó", hogy míg sok párt politikusait (beleértve a szakpolitikusokat is) kizárjuk a beszélgetésből, addig mások közlik "ők magyar állampolgárként szólalnak fel", de azt elfelejtik elmondani, hogy és veterán politikusként profitálna az itt szerzett ismertségből. 

Orbán Viktor leváltásához a valódi átgondolt alternatíva és az alternatíva mögé felálló támogatás mellett még legalább 2 dolog fontos. A kitartás az adott stratégia mellett, és az őszinte, egyenes beszéd, ami után senkit sem lep meg az adott alternatíva ára, és hogy ebből mit kell neki fizetnie, mit nyer hosszú távon. Majd fel kell mérni, hogy ebből a stratégiából mi hajtható végre már az előtt, hogy bárkit is megválasztottak volna, és ez hogy teremti meg az alternatíva hitelét, és ezeket a lépéseket végre kell hajtani, felvállalva ennek árát, kockázatait. 

Ezek a váltás legfontosabb lépései. A milyen egy jó Magyarország? Olyan, ahol a választók tudják azt, hogy milyen programra szavaznak, annak mi lesz az ára, és hol veszi figyelemben azt ellenző, kisebbségben maradók jogos érdekeit is. És ezek a szempontok számon kérhetően érvényesülnek és egy átlátható működésű és hatékony államban. A hatékonyság pedig kizárja az egy lépés előre, kettő hátra jellegű politikai váltógazdaságot. 

És ha egy csoportosulás eddig ellökdöste magától a pártokat, és azokat akiknek nem volt elég az "Orbán Takarodj" és alternatívát akartak, valóban párbeszédet akar ez érdekében, akkor nem a tüntetés után kell ezzel magyarázni a bizonyítványt, hanem úgy kell szervezni a tüntetést, tüntetés sorozatot, hogy erre az érdemi párbeszédre lehetőséget adjon. Mondjuk 2-3 hetes tüntetés a Kossuth Térre, ahol moderált vita is mehet a színpadon, meghívva akár pártpolitikust, akár képviselőt, akár blog gazdákat is. 

Az utóbbiak kapcsán tuti megkeresném azokat a blog gazdákat is akik a választás előtt még a FIDESZt támogatták akár a legkisebb rossznak nevezve, akár az egyetlen erőnek aki legalább megpróbál alternatívát nyújtani... Ma viszont kritikusak. Tudom, nincs sok ilyen blog, de ami van megkereshető. És ha ilyenekből legalább az Index címoldalra többször kikerülőket keresik meg, arról tudnék. 1 privát üzenet...

De mi volt? Eldöntötték ki ne jöjjön el, hogy ne ütközzenek érvek. A majd most és ők, és aztán mindenki takarodjon irány viszont baromira nem szimpatikus sokaknak. Márpedig azoknak az embereknek a szép előadása akik nem hajlandók beárazni az ötleteiket, sok más embert kizáró fórumon, érdemi vita és érvek ütköztetése nélkül bizony nehezen nevezhető előrelépésnek. Annál inkább lehet azt mondani, hogy azt a tömeget aki beállhatna egy alternatíva mögé, ismét olyannal szólítja meg egy-egy csoport ami nem jelent alternatívát, így pedig a FIDESZ és Orbán Viktor malmára hajtja a vizet. Ha van esze, egy ilyennek jobban örül mint 2-3 rekord nagyságú Békemenetnek. 

Az elmúlt  25 évben nem a pártokkal volt baj. Egy párt működésének az alapja, hogy a lehető legtöbb embert támogatását igyekszik megszerezni, amiért egy adott politikai stílust, értékrendet kínál. A leendő támogatók, akik ezért fizetnek is, a vevők. A politikai stílus, az értékrend képviselete a termék. Ahhoz, hogy sok vevő legyen piackutatás, termékfejlesztés, és a marketing számos eszköze tartozik. A termékük többnyire olyan, amire igény van. Ha lenne másra felismerhető tömegigény, amivel meg lehet szerezni akár a többséget, akár az 5%-t, akár a támogatás érdekében az 1%-t, és ebből "meg lehetne élni," mert a támogatók áldoznának is az értékrend képviseletére, akkor lenne olyan párt aki az adott irányt képviseli. 

De Magyarországon döntően a politikai igény a "Takarodj"-ban, a saját oldal bármiből való mentegetésében, a másik oldal bármi áron való szidásában (nyilvánvaló hazugság is belefér) merül ki, és harcos gyűlölet pártokra van igény. Csoda, hogy a FIDESZ és a Jobbik jelenleg a top 2 párt? Ezt megváltoztatni nem az eddigiektől való elhatárolódással, az ezekkel szembeni gyűlölet meglovaglásával lehet. Még akkor sem, ha erre lesz mindig párezer gyűlölködő akik eljönnek a tüntetésünkre, skandálni az örök sláger "Takarodj"-ot. 

Hanem azzal lehet változtatni, hogy azt mondjuk amit X mond drága, és sok dologban egyet ért Y-nal is akit utálok. De valóban jobbítani akar, a kontrolljával jobb lenne az ország, mellé állok. Akkor is, ha minden rosszat elmondanak róla, mert jobb országot akarok. Ez a döntés amit meg kell hoznia sok embernek ahhoz, hogy az alternatíva mögött legyen aki áll. 

Persze. Lehet arról beszélni, hogy Orbán politikája rossz. De mondjuk a külkereskedelmi mérlegre való odafigyelés nem egy ördögtől való gondolat. Az sem, hogy a segítséget munkához köti, így a hátránnyal induló ember nem csak pénzt, de munkát és önbecsülést is kap. Csak éppen, ha holnap valami csoda folytán lenne 1 olyan mandátumom a parlamentben, amivel én lennék a mérleg nyelve (de lenne más is hasonló szerepben, így nem csak velem alkudhatna a kormány, nem lenne zsarolási pozíció), akkor hamar lenne pár megjegyzésem. 

Egyszerűek és nem is nagyon zsarolás szagúak. Mondjuk közfoglalkoztatás ügyében javaslatot tennék többszintű bérezésre. Az alap feladatokért járó alapbér, és aki úgy dolgozik, hogy az piaci alapon is megfelelő lenne annak járó prémium. Az utóbbival elérné a minimálbért. Még jobb munkával pedig elérhető lenne az ágazati átlagbér környéke is. Azaz lenne előtte egy cél, hogy kicsit többel, kicsit jobbal többet keres. És a közfoglalkoztatási rendszer bizonyos területeken munkaerő kölcsönzéssel is foglalkozhatna. De a többi munkaerő kölcsönző számára is kötelező lenne hasonlót nyújtani... Azaz valóban összekötné a munkanélküliséget  munka világával. 

De lenne kapásból kiegészítő javaslatom is: Akár egyedül, akár összefogva (egy szerződés mintát kitöltve) többen dönthetnének úgy, hogy ők előre kérnék 15 hónapnyi támogatás (közmunka árban) összegét egy vállalkozási ötlet beindítására, ha az adott ötlet sikeres lehet, megkapnák így egyben az összeget. Utána annyi ideig nem járna segély / közmunka. Adott összeg alatt amit megélhetésre kivesznek adómentes lenne. Lőn csoda, szerintem ezzel is munkahelyet teremtenék. Azaz nem csak a közszférát hizlalnám fel alulfizetett közmunkásokkal, hanem teremtenék más alternatívát is. 

Vagy a Stadion építések: Értem, hogy kell sok képzetlen munkaerőt felszívó állami beruházás, ami elsősorban az építőipart eteti, de... És jönne egy felsorolás miket lehetne / kellene rendbe tenni. Mondjuk vasútállomások. Buszpályaudvarok. Sok helyen kéne tornatermet, uszodát építeni, stb. És bár ez nem lenne mindenkinél népszerű, felmerülne a templom építés gondolata is. Sok egyház veszít a hiteléből, más egyházak nyernek, de "nincs templomuk". Hát lenne olyan ökumenikus keresztény templom, amit minden keresztény egyház használhat. És némi verseny az egyházak között. 

Vagy a CBA és hasonlók támogatása: Értem, hogy kellene olyan gazdasági hatalom aki szerinted fontos értékeket támogat, de nem így, és nem ők. Nem ők, mert sok helyen sajnos rossz szolgáltatást nyújtanak. Ha ezzel megutáltatják magukat, és a FIDESZt is megutáltatják, mert a FIDESZ ezt támogatja, akkor miért állnának ki értékek mellett, ha már nem várnak tőled valamit? Támogassuk azokat akik valóban jók és tisztességesek. A Jelentős részük meg fogja hálálni, és sok pozitív dolgot is támogat. 

Még igyekeznék megszavazni magamnak egy béremelést. Fizessük úgy a politikusokat, hogy jó szakember is akarjon politizálni, és ne kontraszelektált emberek vállalják csak el a feladatot, a korrupció lehetősége reményében. Bíznék benne, hogy jobb csapat összejön. Viszont szándékom szerint nem is fogadnék el kenőpénzt. 

A projektek ötletgazdája, mint a mögötte lévő szellemi termék jogtulajdonosa és az önkormányzat közösen pályázhasson. Ebből lehessen tudni, mit valósít meg az ötletgazda, milyen feladatra kell pályázatot kiírni. Viszont az a pályázat legyen tisztességes. Ha ugyanis a tisztességes üzlethez  is sokszor mutyi kell (mint jelenleg), akkor nem tudjuk kiszűrni a korrupciót. 

Nem "csakazértsem", "takarodj", "patásorbán", hanem úgynevezett konstruktív ellenzékiség, ami mellett akár egy kisebbségi kormány is működhetne. Amely politikának az az üzenete, hogy nem mindenkitől elhatárolódni kell, hanem minden nap tenni azért, hogy kicsit jobb legyen. És, ha a politika élég jó, és megérti, hogy nem érdeke a szólásszabadsággal, sajtószabadsággal szembe menni, mert kevesebbet veszít azzal, ha mindenki megírja amit gondol sok jó dologról, mint azzal, ha cenzúrát éreznek sokan... Akkor bizony a rossz döntések sora békében is lebontható.

És ez az alternatíva nem a Takarodj-jal kezdődik, nem is a változtatáson gondolkodók jelentős részét kizáró vita nélküli tüntetéssel, stb. hanem az elhatározással, hogy alternatívát akarunk nyújtani. És őszintén szólva egy ilyen politikával szemben igen komoly bajban lenne Orbán Viktor, mert nagyon nehezen tudna mivel riogatni. 

Azzal kezdődik, hogy aki sok ötlet kapcsán hisz az irányban, de elutasítja a jelenlegi rossz megvalósítást, és konstruktív ellenzékiséget várna, az ne legyen ellenség sem a kormányt leváltani akaró ellenzék, sem a kormánypárt szemében, és innen legyen egy olyan útirány előre, amiben több oldal ötleteinek helye van, és a más-más stílust, hangsúlyokat, stb. kínáló kormányok, az általuk olykor megerősíteni kívánt rétegek legalább egy fő irányban egyet értve előre felé tolják az ország szekerét.

Azt a politikai csoportot aki erre hajlandó, szerintem sokan támogatnánk...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr177035635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.03. 09:30:44

A hagyományos januári balliba bálra elment a szokásos 2 ezer fő keménymag. Plusz küldött még 500-500 főt Soros, az amerikai követség és a Norvégiai Köztársaság Ballibkeltető Alapja. Összesen 3500 fő.

A hatalmas tömeg orbánozva-sírva mulatott, kicsit verekedett, majd hazament. Egy 100-fős drogos ultraballib rész kicsit tovább hőzöngött, de végül ők is hazamentek budai villáikba szaunázni.
süti beállítások módosítása