... mert választani kell

App kínálat, másképp

2015/01/07. - írta: Válasszunk

Divat azt mondani, X vagy Y platformra van sok App, a másikra meg kevés. De a sok App közül lesz sok olyan is, ami a modern telefonon érdekesen néz ki, míg az újabb rendszer kisebb storejában kevesebb az elavult, elfeledett termék is. A megoldható feladatok körét, hogy mire és hogyan van feladat is sokan kitárgyalták már. Egy dolog viszont kimaradt: Hány olyan app van ami érdemben különbözik. Hiszen hiába van 30 közel egyforma recepetkönyv appunk, ha mindegyik csak az alapokat tudja... De ha van 2, amiből az egyik esetben kicsit könnyebben tudunk keresgélni.

Mondjuk jelezzük mennyi időt szánunk a főzésre, hány főre főznénk, mit szeretnénk biztos felhasználni, hány fogást tervezünk, akár még egy árkategóriát is belőhetünk. A felkínált receptek kapcsán könnyű jelezni, ha "nincs valami hozzávaló", ekkor akár más receptet kínál, akár bevásárlólistát ír. Akár a heti kaját is megtervezhetjük és kb. mindent ír. Könnyen használható. Nem találunk ilyen programot? Lehet. De gondoljuk végig a helyzetet fejlesztőkként. Az egyik platformon van rengeteg konkurens, sok esetben jó értékelésekkel, mert az a legjobb, legkényelmesebb, színes szagos, és nem 5 éve elavult. Mennyi eséllyel kezdenék el a programunkat megtalálni, használni, értékelni? És ahol mi vagyunk a másodikok, és van aki sejti, hogy amit használ az nem tökéletes? 

A sokszor teleszemetelt store ilyen szempontból a fejlődés akadálya, és számos olyan program van ami szép is, jó is, és amivel el akarja adni magát igaz is. Csak éppen a fejlesztő nem vette a fáradtságot arra, hogy végig gondolja mit és hogyan tudna egy igazán jó program. Így pedig sok esetben az eredmény is közepes. És most tegyünk hozzá, hogy a legtöbb esetben, ha jól meg tudod fogalmazni az igényeidet, van olyan könnyen tanulható fejlesztőeszköz amivel elkészülhet egy program. Oké. Windows Phone és iPhone esetén egyszerűbb egy kicsit az élet, mint droidon, de ott is van lehetőség. És piacra léphetsz.

És tudod mit? A legtöbb sikeres startup ott kezdődik, hogy valaki meg tudja jól fogalmazni a megvalósítható igényeit. Érti, és kellő részletességgel le tudja írni, el tudja képzelni, ki tudja ezt dolgozni. Onnan már az App fejlesztés jóval kisebb feladat. És egy sikeres fejlesztés után nem csak ki tudod egészíteni a jövedelmed, de talán több pénz jön majd be az Appból, mint amennyi a civil munkából. És jöhet a következő ötlet, ha van. 

Az a program ami ugyan ott van a store-ban, és valamit csinál, hasznosnak látszik, de amit tud nem elég, és így szépen elfelejted használni, nem érték. Nem érték, hanem akadálya annak, hogy akár te, akár más el tudjon jutni egy jó programmal a piacra. És ez roppant nagy baj. 

Hogy mi kellene egy főzős appba? Van aki diéta szabályokat mondana, és nyilván ehhez a tápérték kiszámolása is fontos. Nem árt, ha meg lehet osztani pár receptről, összetevőről, hogy "szeretem, nem szeretem", így az érkező vendégek ízlése szerint ajánl menüt. Vagy figyeli az otthon lévő összetevők lejárati idejét... Vagy...

De a lényeg az, hogy a jó app nem úgy kezdődik, hogy "van előttem egy felület, programozóként kitalálom mire lehet használni". Ebből sok app születik, de nem jó. Van egy fontosabb kérdés amit fel kell tenni van egy igényem, hogyan és milyen eszközökkel tudom jól megvalósítani? És ezt nehezebb megválaszolni, mert le is kell tudni írni az igényeket, össze kell vetni az egyes platformok lehetőségeivel, meg kell nézni mi van már a piacon, mi az amit magunk kell, hogy megírjunk, mire van a programunkba építhető megoldás. Nehéz út. De előre vezet. 

Az a kérdés. hogy ilyen appból mennyi van, és hány jól megvalósítható ötlet kerülne a kínálat  23. oldalára és válna esélytelené. A két helyzet aránya dönti el, melyik platformnak van esélye hosszú távon is jónak lenni app kínálat szempontjából. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr877048265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása