... mert választani kell

Simicska ütőkártyája: A karaktergyilkosság

2015/03/09. - írta: Válasszunk

Sokan jósolták meg, hogy Simicska és Orbán egymástól elválaszthatatlanok, soha nem fognak egymás ellen fordulni. Jelenleg úgy látszik tévedtek. Azt szokták mondani a legtöbb konteo azért sem működik, mert túl sok ember kell az összeesküvéshez, ezek egy részét úgy kell beavatni, hogy nem tudhatod előre, hogy benne lesz-e vagy köpne. És innen már a siker valószínűtlen, és nem lenne könnyű mindenkit eltüntetni, aki nemet mondott. De 2-3 egymást jól ismerő ember között lehet együtt dolgozni. 

Az Orbán-Simicska balhéhoz csak 2 ember kell. Ha ők valóban összevesznek, nincs semmi titok. Ha megegyeznek abban, hogy eljátsszák, csak kettőjüknek kell megtartani a titkot. Mi maximum találgathatunk, hogy miért mindig akkor jön a balhé, ha amúgy éppen Orbán számára sok más kellemetlen hír kerül elő. Mert ugye aki azt hiszi nem valódi a vita azt mondja: Ez jól jön Viktornak... Aki a harc valódiságában hisz, könnyen megjegyzi ilyenkor van miért szidni Viktort.

Van aki azt mondja Simicska már vesztésre áll. Ebben nem hiszek. Ugyanis szinte semmilyen muníciót nem lőtt még el, és mondjuk úgy az adott újságírók távozásával minden érdekelt fél jól jár. Hiszen aki elment, az meg sem várta mik hangzanának el a háborúban, mit kellene megírni, ő feltétlen lojalitást mutatott. Ez nem éppen hiteles újságírói magatartás. De ők mehetnek a közmédiába. Simicska médiabirodalma pedig hitelesebb alakokat vehet fel, és van elég munkanélküli újságíró. 

Simicska viszont jól tudja, a politikai vita el sem jut a politika iránt közömbös vagy elutasító választókhoz. A korrupció, a lopás már az unalmas zaj része, amire senki sem kapja fel a figyelmet. Ellenben kevés ember ismeri nála jobban, nála régebb óta Orbán Viktor-t. És ebből lehet szélesebb körhöz eljutó bulvárhír, lehet erre építő suttogó propaganda, és ennek a jelentős része akár elegendő lehet egy karaktergyilkossághoz is. 

Ilyen eszköz volt annyit mondani, hogy eddig hitt neki, hogy nem szervezték be, de már nem hisz. Ez egy magánvélemény, nincs benne tényállítás. És őszintén szólva, ha azt látnám, hogy Orbán úgy táncol, ahogy az oroszok fütyülnek, bennem is felmerülnének kétségek. Amit Simicska kimondott egy olyan következtetés, vélemény, ami bárki másban is felmerül, és bárki más is kimondhatja. Simicska ereje csak az, hogy odafigyelnek rá, és Viktor környezetében van. 

A hasonló vélemények, a sejtetés, a karaktergyilkosság viszont egy olyan eszköz amivel Lajos bármikor élhet, és könnyen talál sok más olyan témát, amiben nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni. Mert azon, hogy ő nem hisz Orbánnak, mert úgy látszik az oroszok kezében van, és ez egy lehetséges magyarázat nincs mit cáfolni. És miért is hinné el valaki az ilyen cáfolatot? És mennyibe kerülne az ügynök kérdés kapcsán tisztázni, hogy voltak olyanok akik közvetlenül az oroszoknak dolgoztak. Sokféle ügynök sors, ügynök story merül fel. 

Ha megannyi szakértő mutat rá mekkora különbségek lehetnek erkölcsileg ügynök és ügynök között, de a hazai politikai életben komoly problémát jelent, hogy valaki az ügynökmúlttal zsarolható, és az az oroszoknak kedvező döntések sorát akar indokolhatja is egy-egy politikai oldaltól, hiszen náluk sok ügynök akta van meg. Akik eleve nekik dolgoztak, azoké biztosan. Az állítások igazak, csak éppen nem lehet tudni, hogy Orbán Viktorra vonatkoznak-e? De azt igen, hogy az oroszbarát döntések gyanús volta miatt Orbán volt barátaiból is van aki erre következtet. Sejtés, nem tény, nem hír. De mégis megjelenik, és mint oly sok bulvárhír eljut bárhova, és eszköze lehet a karaktergyilkosságnak. 

És persze lehet arra hivatkozni, hogy nem véletlenül nem akarják nyilvánosságra hozni az ügynöklistákat, és sokan félnek attól, hogy az elveszett akták egy részéről lehet másolat pár felettesnél, lehetnek hangfelvételek, sok más adat amivel egy-egy politikus zsarolható. Lehet az ügynök kérdés kapcsán érvekről, motivációról vitatkozni, de közben sokszor eljuttatni sok emberhez az ügynökvádat. De az ügynök vád csak az egyik része a dolognak. 

A súlyosabb vád az akták hiánya, és a kérdés hol lehet az meg. Ugyanis voltak olyan pozíciók, amikben kb. kötelező módon szervezték be a pozíció betöltőit. Aztán vagy jelentettek, vagy nem. Vagy kamu jelentést adtak le, vagy nem. Vagy... Ha valaki ilyen pozícióban volt, de az akták eltűntek? Az akták eltüntetése mögötti időnként felbukkanó szempontok sorát lehet elemezni. Milyen kompromittáló dolgok lehettek benne. És erről is könnyen lehet találgatnia Simicska úrnak. 

Pár anekdota, pár történet "abból a korból amikor Orbán még a melegjogokat is pártoló szociálliberális volt" és a határokat nem tisztelő bulizó ifjúság egyik tagja volt. Érdekes fotókat említve, és jelezve, hogy egy mai családbarát politikus képétől idegen az, hogy "akkor és ott ki mellett ébredt fel botrányos helyzetben". Hogy ehhez képest sok a pálfordulás.

Ha rögtön lesz pár érintett akik megjegyzik, hogy sok dolog ami akkor történt magánügy... Hogyha sokan elmondják azt, hogy minden ilyen kapcsolat magánügy, mások pedig megjegyzik, hogy egy "esetleges ilyen kapcsolat miatt támadni a miniszterelnököt" nem politikailag korrekt, és a hasonló homofób támadásoknak nincs helye a médiában... Az csak megfelelő kérdéseken múlik, és lenne akinek érdeke feltenni a kérdéseket. 

Minden konkrét állítás nélkül. A vita alatt, sok felháborodás kapcsán pedig elég a szokott geci jelző mellett a buzi és a köcsög szót is használni. Nem kell sok tényállítás. És meg lehet szólaltatni valakit, hogy megannyi eredendően homo- és biszexuális azért lesz heteroszexuális eljátszó homofób, mert így megzsarolták, ezért ha ilyesmi derülne ki egy politikusról nem lenne példa nélkül álló. Némi vita a helyzet pszichológiájáról. Persze senki sem tudja felelősen megmondani, hogy Orbánra igaz-e ez a helyzet... 

Képzeljünk el egy interjút, ahol Simicska arról beszél,megjelentet majd egy könyvet a visszaemlékezéseiről. Elmondja, ő vállalkozó, ő válthat politikai oldalt, azt támogatja aki ezt elvárja. De ugye a szociálliberális irány és a mostani konzervatív irány közötti váltás furcsa volt, és kicsit hihetetlen lenne azt feltételezni, hogy a FIDESZ valamennyit tagja egyszerre őszintén váltott volna. Kétség kívül alátámasztott vélemény lenne, és nehéz lenne az ellentéte mellett érvelni, innen csak tipp kérdése ki az, aki nem őszinte. 

Utal arra amit G Fodor Gábor is elmondott, hogy sok hívószó nem politikai realitás, hanem politikai termék. Könnyű kiejteni azt a száján, hogy az ilyesmit Gyurcsány Ferenc politikai hazugságnak hívná, és ugyanennek az elismeréséről volt szó sokszor. Ha elkezdi pedzegetni, hogy sokakban felmerült, hogy "hogyan lehet éveken át hitelesen eljátszani a hívőt", amikor korábban a "csuhásokat leszólták", és az ilyen dolog az orbáni politika egyik titka...

Orbán Viktor ilyenkor nem csak besúgónak, de képmutatónak, hazugnak is tűnik, és a hithez való viszonya is megkérdőjelezhető. És ez is könnyen körbe tud menni a médiában. És tudjátok mi a szép benne? Ha a vita arról kezd el szólni, hogy Orbán korai egyház ellenes kijelentései beleférnek-e a kulturált vélemény nyilvánításba, vagy egyház gyalázó? Hogy amikor politikai termékről, látszatról van szó akkor hihető-e, ha azt mutatja, hogy megváltozott? Hogy ezek mellett rá lehet mutatni miben nem úgy viselkedik, mint egy hívő... Akkor nehezen tud bármit is úgy cáfolni, hogy a hívők szemében megmaradjon a hitele. De a sugalmazásban, suttogó propagandában, karaktergyilkosságban vannak még lehetőségek.

A lopások kapcsán nem nehéz azt mondani: Hogy nem csak a hasonló köpönyegforgatásban profi a csapat, nem csak sok dologban színészkednek, hanem "van annyi eszük, hogy a közpénzlenyúlás törvényes legyen, ami viszont nem is nehéz, ha magad írod a törvényeket". És persze meg lehet mondani, nem csak a közpénzt érinti, de látjuk a mutyikat. Ezek törvényesek, így a leleplezés nem sokat jelent. Nem kell nagy titok, nem kell törvénysértés, de pár mutyiról be lehet számolni belülről.

És lehet sugalmazni, hogy néhány gazdasági kört azért is támogat Orbán Viktor környezete, mert azok is tudhatnak az ügynök múltjáról, hiszen a tartótisztek, más kapcsolódó vezetők kiléte sem nyilvános, de másoknak is említhette Viktor akkor a beszervezést. Ha pedig Simicska csak annyit mond, hogy ő nem tudja, hogy ilyen zsarolási helyzet van-e mondjuk a CBA támogatása mögött, de neki gyanús sok törvény, azt megírják sokan. És sok vád ismételhető addig, amíg a többség szemében már az ismétlés miatt is igaznak tűnik majd. 

Az összes olyan, amikor felhívja valaki figyelmét, hogy ne a szavait, hanem a tetteit figyeljék, minden látványos fordulat előkerülhet, ha a vita alapja alapvetően a szavahihetőség, és a kérdés, hogy az értékekből mennyi igaz, és mennyi kamu. És onnan a vádakat egyre nehezebb lemosni. 

Semmi konkrétum, semmi olyan amivel egy komoly lap foglalkozna, semmi olyan amire könnyű lenne érdemi választ adni, mert amíg nem hangzik el, pontosan milyen esetről szól a pletyka, addig bármilyen eset kapcsán is tagad valaki, azzal csak elismeri a kétes esetek létét, és a másik rá tud mutatni: "én egy másik esetről beszéltem". 

A legtöbb ember nem tudna ilyet eljátszani egy átlagos miniszterelnök ellen. De Orbán Viktor sok 180 fokos fordulata sebezhetővé tette, a múltja és a jelene közötti ellentét éles, és olyan ellenséget szerzett magának, aki túl rég óta ismeri ahhoz, hogy egy ilyen sugalmazást lesöpörjünk azzal, hogy "biztosan csak kitalálta, mert ha ez igaz lenne akkor se tudhatna róla".  

És nem kell sok embert meggyőznie. Elég az, hogy egy ideig amikor éppen Orbán tudná növelni a népszerűségét, előkerül egy-egy új téma, és elveszi azt az időt, amire Orbánnak szüksége van a népszerűsége helyreállításához. Simicska is beállítható mondjuk pszichopatának? Befektetőknél nem ritka, senkit sem érdekel. Természetes. De azt mondani, hogy Orbán mivel támogatta őt közpénzből e mellett? Az ártalmas. 

A FIDESZ nem egy politikai ellenfele lett nehezen kivédhető karaktergyilkosság áldozata, a módszert pedig Simicska tökéletesen ismeri. Sokan feltételezték a média háborúhoz Simicskának a saját média birodalmára van szüksége. Mert ugye majd valamit ismételget. Szépen hoztak régi példát, csak azt felejtették el, hogy ma már ilyen ismételgetés esetén az olvasó máshova vált, az a módszer nem működik. Ismét mondom: Simicska sok helyen tud megszólalni, és nem kell, hogy a saját média birodalmát szócsőként használja.

Legalábbis nem most. Most ugyan sokan kikerülnek, de az olvasó, a néző nézi milyen az adott lap, tv, rádió. Ha nem lát látványosan hiteltelen viselkedést, nem durva a fordulat, hitelesnek, jobboldalinak, mérsékelten kritikusnak látja ezeket a médiumokat, akkor majd a választás előtt a hírek szelektálásával lehet még nagyobbat ütni. 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr707251723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boka1 2015.03.09. 19:11:32

Al Capone is azt mondta, hogy akinek magyar barátja van, annak nincs szüksége ellenségekre. Habony azért rossz választás, mert sokat költ a külcsínyre. Simicska nem volt ilyen buta.

Gyorgy Nagy 2015.03.09. 19:42:21

Lévai Anikó apja is ügynök volt sokan beszèlik.Kicsi Viktor apja PàRTTITKÁR volt kicsi fia KISZ titkár és SPICLI na és az apos.Finom kis csalàd.Ès ez az ember még ma magyarország miniszterelnöke ?

MACISAJT 2015.03.09. 19:52:34

Olyan jól össze lett foglalva a mechanizmus , mintha maga simicska írta volna vagy valamelyik tanácsadója/samesza..:-)
Csakhogy. Az ügy mégsem olyan egyszerű.
1994-ben, nem sokkal a választások előtt a kampányban jelentkezett egy Svédországban élő magyar is (nevét borítsa jótékony feledés) , aki azt állította: felismerni véli Horn Gyulát abban a férfiban, aki 1956-57-ben karhatalmistaként kirúgta a fogát.
Na ez a sztori meg az alak és előadása/időzítése volt az utolsó csepp a pohárban.
Ekkor mondták sokan hogy na , ezt azért mégse, és vonultak libasorban Hornékra szavazni( hogy aztán megkapják az SZDSZ-el spékelt kétharmadot. De ez már egy másik történet.)

Valahogy így vagyok én is és sokan mások ezzel a hetek óta tartó simicska-féle gusztustalanságokkal is.Tele van velük a herezacskóm.
Tény: ezek miatt simicska médiumot nem vásárolok többé, nem nézek, ilyenre nem fizetek elő .
Mert így bizony nem különbek a németh péteréknél( népszava).

És hogy ez a simicska-féle affér mire emlékeztet? A Jelcin utáni Oroszországban történtekre.
Amikor a Berezovszkij, Guszinszkij, Hodorkovszkij-féle oligarcháknak közölte az államhatalom hogy mindent azért nekik sem szabad...
És aztán vagy emigráltak ebül szerzett vagyonaikkal Izraelbe, vagy Angliába és ott öngyilkosok lettek, vagy lehúztak néhány évet Szibériában...

Most azt kéne elhitetni a népekkel a simicskák szándékai szerint hogy mikor 1994-1998 között kuncze maci elvtárs volt a belügyminiszter és igazolásokat adott hogy az ÁVÓ-n nem vertek , vagy pláné 2002-2010 között lamperth néne és utódai, kenedi elvtárs és egyéb jó elvtárs meg derékig turkált a titkosszolgálat irataiban...csupán kímélni akarták Orbánt..:P

Hogy mikor Toto kutya nyalogatta Putyint a szemlőhegyi villában, a böszme azért nem kérte el az állítólagosan Moszkvában létező terhelő adatokat, mert ő egy "demokrata úriember"..:P
Muhaha.

Karaktergyilkosság? Amióta Orbán 1993-ban szakított a george sorosék által neki szánt szereppel(" szdsz ifjúsági tagozata"), nem volt eszköz és módszer hogy ne akarták volna őt így is kinyírni.
Láttuk már a műmájer arankákat, a "doktor" kende péteret, a debreczeni jóskát, a refenczi krisztinát, láttuk már az ungár, fodor és egyéb alakokat akik anno elhagyták a párot..napestig sorolhatnám mi mindent láttunk.
Láttunk néha tétova ügynöközést is, de valójában ezeknek is annyi volt a hatása mint a tegnapi juhász-féle tüntetésnek.
Azok azt is elhinnék hogy Orbán éjjelente szűzek vérében fürdik,nekik mindegy.

A többség meg köp egyet, látván hogy simicska amióta nem mindent nyer, teljesen megőrült, nyilvánosan is( bár valljuk be, korábban is voltak ennek jelei).

anyadmajma 2015.03.09. 20:25:07

@MACISAJT: egyszerűen csak visszanyal a fagyi. simicska már nem kell strómannak, már lehet lopni a közpénzt családon belül is. Na, én is haragudnék a helyében. Valahogy 2010 környékén pont ezt csinálták ezek a hazaáruló bolsevik gecik: Koncepciós perekkel egy csomó ember életét tönkretették. (a kulcsárnál működött nekik. Ja meg az olajmaffiánál is). De ugye nem koncepciós per, ha egyszer a magyar nemzet megírta valakiről, hogy lopott, és ez elég vádnak bizonyult, majd persze pár év után a bíróság kiengedi, mondván, hogy nincs bizonyítéka az ügyészségnek. Felelős nincs, probléma megoldva, ártatlan, nem koncepciós per, mehet, amerre lát.
Na, a simicska lehet most pont ezzel a módszerrel zsarolja ezt a senkiházi hazaáruló gecit.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.03.09. 20:46:57

Amikor Orbán azt mondta, hogy „A pocakosok a halálom.”, akkor én már sejtettem Simlicska bukását.
Amúgy én nem látok nagy IQ-t Simlicskánál –no, nem mintha a többi magyar oligarchában több lenne –, így mehet tőlem, amerre lát.
A libsibolsiknak van legalább egy rágócsontjuk.
Ja, Siffernek is. Ő is az, nem?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2015.03.09. 20:48:26

@anyadmajma:
Ki is volt az a szűziesen ártatlan?
Tán csak nem az a jóképű Hunvald?

degeco 2015.03.09. 21:20:18

Orbangeci hamarosan menni fog. Hajra tovaris viktyor!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.09. 21:39:28

@MACISAJT: Nekem tetszik. Nemhogy a tököm nincs tele vele, de még tetszik is. Jól szórakozom, és ha néhány mocsokról a széles közvélemény előtt is kiderül, hogy mocsok, az csak jót tesz a hazámnak.
Simicska pedig okosan csinálja, hiába kommunikál mást a narancsos szócső. Simicska rakta össze a fideszt, buta gyerek biztos nem lehet, hiszen a fidesz elég jól működik... abban, amire összerakták.

Szóval az a helyzet, hogy Simicska nyilatkozott az ATV-nek, látta mondjuk 50 ezer ember. Hozta a nem fideszes internet, az mondjuk megint 200 ezer. Aztán az RTL hiradóban vagy 6-7 percig téma volt. Az mondjuk 1-1,5 millió. És azt ám nem lehet kommentleni, mosni a narancsot. Az itteni kommenteket olvassa mondjuk 200 ember, az RTL hiradót meg nézi 1,5 millió. Ennyit ér a munkád kb.

És ne felejtsük el, Orbán hozta a formát, le sértettemberezte Simicskát (komolyan, alssan a fél fidesz sértettember lesz, muhaha), DE AZT NEM MONDTA, HOGY NEM SPICLISKEDETT.

tükörfúró 2015.03.09. 23:25:02

@Vállalhatatlan fordulat: Sajnos ez nem itt dől el, hogy akkor összecsapunk nyilvánosan és lesz ami lesz.

Amit a közvélemény gondol, az csak egy kis szelet, eléggé lényegtelen...mer' nagyon kicsi.

Vajon hogyan védi a pénzét, a vagyonát a simicska, merre "szánkázott" ez a jóember?
A pénz addig pénz és addig marad ott ahol.., amig valaki más, nem fizet egy tőkepiacon is jól látható összeget azért, hogy mondjuk igy...véletlenül mégse legyen ott ahol.

Ez igy furcsán hangzik, az átlagkisembenek, aki betolja a kis pénzecskéjét a benkba, és azt ott "őrzik" meg kamatra tartják neki...de talán valami átlag álmosnak is derenghet most a 100milliárdos brókerszivornya kapcsán ugye, ez már nem tocsikdij meg játékpénz, oszt ja, hol vót, mosmeg' nincs.

A személyes biztonságárol hogyan gondol a jó Simicska gondoskodni?
Jójó, volt egy kis önvédelmi provokáció abban a lelőnek-es mondatban, de ez magában kevés, ha valaki, ő tudja legjobban, hogy a hatalomért általában BÁRMIRE képesek, és rohadtul nem lenne _olyan_ következménye, a direkt lövésnek sem

Nade ennél sokkal finomabb, árnyaltabb módszerek léteznek, balesetek, szívroham, véletlen öngyilok, vadász ..őőő..szánkósbaleset...ismeretlenek váratlanul elrabolják...beül egy autóba és hirtelen ott spontán-öngyilok..ugye..ilyen is vót nemrég....tán igazsevót...bármi...

Hány embere lehet a szolgáaltoknál, azokra mennyire szálhattak rá a "lojálisok"?

Pénznek van másik vetülete is, ott az a rohadt adó, jójó, ők olyat ugye nem annyira fizetnek, kérdés az Ildikóéknál mennyi lojális van még, ő maga, mármint az Ildikó, ő mit gondol, kit hibáztat ezért a gsuztustalan kitiltásos vesszőfutásáért, pikkel a Viktorra azé' egy kicsikét...vagy épp ellenkezőleg..már rég át lett állítva...oszt szinpad vót' az egész buli...

Na, ezek a nagy dolgok kérem, ezekbe egy marinéni pistabácsi a negyedikről maximum találgathat, már ha nincsen tele a kis agya narancs vagy vörös xarral.

...., oszt mire megy vele, 22222.dolog egy ilyen háborúban, hogy mit mondott a hiradó.

Mármint a marinéniknek mit mondott, mert hallottam én többcsillagos belügyest erről az ügyről beszélni,sokkal csúnyábban hangzott mint annak négyzete akár, amit egyáltlaán bármi tv, sajtó, vagy akármi le mer hozni evör.

Szóval maradjunk annyiban, ezek a nyílt mószerok ilyen alattopos kis köpések a pad felett, a pad alatt meg valoszinű megy már az igazi csihipuhi, facipővel, vonalzóval keményen.

Már persze ezeket nyilván én is csak ugy hallottam---nem emléxem kitől....
;)

dr kíváncsivagyok 2015.03.09. 23:37:45

@MACISAJT:
Kopik a máz a csuti ártányon....
kopik...

dr kíváncsivagyok 2015.03.09. 23:39:04

Hajrá Simics...
Ocsmány rabló vagy,..de hajrá...

dr kíváncsivagyok 2015.03.09. 23:43:21

@Vállalhatatlan fordulat:
"Simicska nyilatkozott az ATV-nek, látta mondjuk 50 ezer ember. "
Egy nullát még hozzátehetsz...
Kopik a máz a csuti ártányon,..nemsokára a tiszta geci látszik csak...
Hajrá Simics...
Simics megteremtette,...Simics elpusztítja...
így kerek a torténet...

dr kíváncsivagyok 2015.03.09. 23:45:02

@Kara kán:
"Amikor Orbán azt mondta, hogy „A pocakosok a halálom.”, akkor én már sejtettem Simlicska bukását."

én aszittem magára érti...mármint hogy pocakos...
a kis gomboc...
süti beállítások módosítása