... mert választani kell

Kell-e meleg szereplő minden történetbe?

2016/05/15. - írta: Válasszunk

Az egyik kedvenc filmem a Philadelphia. De szeretem az And the band played on-t is. Mindkettőben fontos szerepe van a melegeknek, az AIDS járványnak és számos kapcsolódó kérdésnek. A kedvenc sorozatom a The Wire. Abban kimondottan csípem Kima-t, aki leszbikus. De a film ugye nem a szexualitásról szól, így még csak a "hetero fiúk szeretik nézni" sem igaz, sokkal inkább a karakter. A többség biztos szereti a sorozat keményfiúi közül Omar-t aki meleg. És jóval gyengébb, kevésbé érdekes karakter lenne, ha nem lenne meleg. Nem szeretem a hasonló horror történeteket, de elismerem Clive Barker munkásságát.

És amikor a Mass Effect 3 romantikus szálai kapcsán felmerült a meleg száll körüli balhé, nem a meleg szállal volt bajom. Legyen benne. Sokkal inkább azzal, hogy ott is, a játék végén is gond van a párbeszédekkel: Amit kiválasztasz ahhoz képest mást mond a karakter, másfelé vezetnek az utak, mint amit vársz és nincs lehetőség sokszor arra terelni a beszélgetést amerre szeretnéd. És amikor valaki megkérdezte tőlem, hány buzit ismerek, gond nélkül vágtam rá: legalább 2-t, de az egyik autóbuzi, a másik fegyverbuzi és nő.

No nem arra utalok, hogy a melegeket kizárnám a baráti körömből. Még arra sem, hogy "kerüljük a buzi szót, mert nem polkorrekt". Engem is zavar az, hogy a szótárt rendszeresen felülírjuk.Pusztán arra, hogy a buzi szóból azért lett autóbuzi, fegyverbuzi, késbuzi, vagy éppen divatbuzi, mert nem elsősorban a homoszexualitás jut eszünkbe róla. Akad politikabuzi is, számítógépbuzi is, telefonbuzi is. Ennek egy részét látom az utcán, más részéről a tükör beszél. És úgy gondolom, hogy ez valami "furcsa érdeklődés", amihez mások szerint jobban kötődik az ember a többség által egészségesnek tartottnál.

Bocs, de ezt egy monogám párkapcsolatra nem mondanám. A dolog veleszületett voltával kapcsolatban 2 ismerős mondása jut eszembe. Az egyik egy fizikus lány. Aki halálos komolysággal mondta el, hogy a tudomány mai állása szerint a legtöbb lány biszexuálisnak születik. De ő monogám típus,és nagyon szereti a barátnőjét. Ő így lett leszbikus. A biológiai örökségnél szerinte fontosabb a neveltetés, az az örökség amit így is hagyhatnak maguk mögött. Igaza van. 

A másik ember pedig bevallottan inkább a férfiakhoz vonzódott. De végiggondolta, hogy az a vágy a fontosabb, vagy a hite, a leendő család. Büszke a választására, és úgy gondolja az életben millió és egy olyan szempont van ami fontosabb, mint az, hogy a szexuális vágyait a lehető legjobban beteljesíthesse. Aki ezzel nem ért egyet, azt megkérdezném a saját vágyak vs. nemi erőszak tilalma kérdést említve is. Így ma heteroszexuális családapa.

Egyikük sem vitatja a genetikát, a biológiai szempontokat. De azt mondják a sorsunk nem eleve elrendeltetett születésünktől fogva. Az embernek van választása. A lelkiismereti és vallásszabadság olyan emberi jog amit nem szabad megkérdőjelezni. És ezért nem is szabad ilyen alapon diszkriminációba kezdeni. Madarat tolláról, embert barátjáról: A diszkrimináció kérdéséről ugyanazt gondoljuk.

Ha nincs kvóta arra, hogy hány olyan szereplő legyen egy filmben aki nyilvánvalóan heteroszexuális, akkor a homoszexuálisokra sem kell erőltetett kvóta. De sok olyan történet van amihez hozzátesz az, hogy egy-egy szereplő meleg vagy leszbikus. És nem azért ami az ágyban történik. Hanem azért ahogy ide eljutottak. Egy érdekes kis történet megírásán gondolkodom. Az egyik főszereplőt valamennyire egy lányról mintázom, akivel sokat beszélgettem.

Megvallom őszintén egy bunkó, előítéletes kérdéssel kezdtem nála: Rákérdeztem honnan a póló? Nem értettem, hogy egy leszbikus lányon és barátnőjén hogyan lehet "this is what an anti feminist looks like" feliratú póló. Nem tudtam elképzelni, hogy egy leszbikusból, hogy lesz egy a hagyományos családi értékek mellett is kiálló antifeminista. De a férfijogi irány sem tűnt túl logikusnak. Szóval rákérdeztem, hogy hogyan jött össze a póló. 

Persze rögtön kaptam egy adag érvet, adatot és irodalmat. Részben statisztikát arról, hogy a családon belüli erőszaknak több a férfi áldozata és női elkövetője. Egy remek könyvet amit egy olyan írónő írt aki egy ideig kipróbálta a férfi szerepet, és bizony ő inkább női privilégiumot, elnyomást, agressziót talált. Ennek egy része meglepett. A feminizmussal szembeni gazdasági kritika, a nemi diszkriminációt tartalmazó törvények elleni alapjogi kritika nem lepett meg. Ettől még furcsa volt, hogy valaki leszbikus is legyen, és antifeminista is.

Mint kiderült: Fehér esküvőről, férjről, sok gyerekről álmodott. Csak éppen túl sok esetben futott bele a családon belüli erőszak férfi áldozataiba. Túl sokat olvasott arról, hogy a nő sokszor akaratlanul, észrevétlenül elnyomó, túl sokat látta a kapcsolódó diszkriminációt, azt amit ő női privilégiumnak nevez. Nem mindenben értek vele egyet. De azt értem, hogy ez hogyan befolyásolta az életét.

Úgy gondolom, hogy ő áldozat, egy olyan bántalmazás áldozata amire nem tudom megmutatni az elkövetőket. Mert nem az történt, hogy valaki szándékosan akart benne bűntudatot ébreszteni. Ő csak látott egy állítást, a nők helyzetéről. Utána nézett, mert nem fért össze a saját tapasztalataival és mást talált. Saját tapasztalataival: Mert nem egyszer foglalkozott bántalmazott gyerekekkel és bántalmazott emberekkel (nőkkel, férfiakkal vegyesen). És nem propagandának nézett utána, hanem orvosi szervezetek statisztikáinak, rendőrök tapasztalatainak.

Mára már nehezen tudna egy férfi mellett lenni, anélkül, hogy azon aggódna, hogy nem-e ő éppen a csúf, gonosz elnyomó. Ha azt mondom, nem tudom elképzelni őt elnyomóként, akkor a fejemhez vágja, pont ez ellen a prekoncepció ellen küzd. Én viszont egy nőt látok, akitől ez az eszetlen harc elrabolta az álmait. És ezért az eszetlen harcra, a gyűlölet- és bűntudatkeltés politikáját támogatókra, a hazugságokra építő diszkriminatív történeteket erőltetőkre tudok haragudni. 

És ha azt mondom, hogy nem azért nem tudom elképzelni róla, mert nő, hanem azért ahogy az elnyomás ellen küzd, azonnal megjegyzi sok történelmi példát mondva: sok elnyomó küzdött elnyomás ellen. Mások meg vélt elnyomás ellen, tenném hozzá magam részéről. Ha egy hozzá hasonló látásmódú szereplőt tennék egy történetbe, az is leszbikus lenne.

És rá is igaz lenne: Mindenki "valahol a végletek között születik" és a döntő többségnek van választása. A születés mellett érték választásról is szól ez. De azt látom, hogy én könnyen térek ki egy problémás kapcsolat elől, ki lehet onnan lépni. Tőle viszont elrabolták az álmait, de mégis megtalálta valaki mellett a boldogságot. Aki perverznek, ferdének, stb. nevezné őt az hülye. És, ha az okok között megkeresem a propagandát, akkor nem melegek megjelenését látom, hanem a feminizmus által keltett harcot. Ettől sokkal több okod van félteni a gyereket, mint egy vagy akár egy millió meleg szereplőtől a filmekben. 

A boldogságot kereső, kicsit individualista értékrend is bőven belefér a lelkiismereti és vallásszabadságba. A saját szexuális igényeiknek megfelelő partnert kereső, a genetikai hajlamot ezért követő ember döntését sincs alapunk megkérdőjelezni. És ez a választás is fontos lehet egy szereplő értékrendjének, gondolkodásának bemutatásakor.

Mi a közös az eddigi példákban? Egyik szexuális orientációja sem azért fontos, hogy legyen elég meleg a filmekben, könyvekben, történetekben. Egyik sem gyengíti és rombolja a történetet. Mind a nagyvilágban, mind hazánkban vannak olyan írók akik hazudnak, rágalmaznak bármit megtesznek a saját kis propaganda céljaikért, és mind emberként, mind íróként hiteltelenné vállnak. 

Ahhoz, hogy az ő műveik károssá váljanak nem kell meleg szereplő, nem kell erre fókuszáló történet. Nekik ugyanis nem az a fontos, hogy a melegekről legyen szó. Számukra a kérdés a társadalmi normák felrúghatósága. Ők azért beszélnek a melegekről, mert azokkal könnyebb a normák tagadását elfogadtatni, mint a saját becstelenségükkel. Ha pedig ez ellenállást szül? Nem őket, hanem a melegeket verik meg.

A melegek kapcsán a veleszületett állapotról lehet érvelni, de amikor mellette van az, hogy mindenki a két véglet között születik, akkor csak erre mutogatni nem helyes. Részben azért, mert van választási lehetőségük és ezt senkinek nincs joga sem megtévesztéssel, sem erőszakkal elvenni tőlük. Se a tolerancia hazug ígéretére, sem a hagyományokra hivatkozva.

Másrészt pedig azért, mert a normák rombolása messze nem csak a meleg - nem meleg kérdésre terjed ki. Sőt az erőszakos propaganda csak "vivőanyagként" használja a melegkérdést amikor azt akarják elérni, hogy más normaszegést, a kirívó becstelenséget ezen az alapon. Olyan normaszegéseket amiknek semmi köze nem lesz a szexuális orientációhoz, annál több a bűnözéshez, politikához. 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr778714846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.15. 20:11:44

furcsa ennyi unalmas közhelyet és szimpla hazugságot összegyűjtve olvasni egy helyen, miközben egyik sincs továbbgondolva attól, ami nyilvánvaló

sztem senki sem vitatta, h az örökölt szexuális késztetést az ember képes ideiglenesen elnyomni magában. azért nem írom, h végleg, mert a példaként szolgáló heteroszexuálisnak mondott kapcsolatot választó mintaapáról többnyire rövid úton ki szokott derülni, h éppen most cummantotta le egy fiatal férfiprostituált, ezért tűnik számára éppen ezeregyedik kérdésnek a szexuális önmegvalósítás

ugyanakkor kérdés, h a különösebben meg nem indokoltan értékként kezelt "norma" értsd: heteronormativitás kedvéért miért is kellene bárkinek is elnyomnia magában az akármilyen (nem erőszakos, beleegyezéses stb.) szexuális késztetését. az tény, h egy heteronormatív társadalomban a családi élet és a gyereknevelés iránti igény sokkal könnyebben megvalósítható heteroszexuális paravánházasságban alkalmi szexuális kielégülésekkel kiegészítve, de ennek a problémának a feloldása a gyermekvállalás engedélyezése a meleg párok számára, nem pedig a többségi elnyomásnak megfelelő hazug önmegnyomorítás választási lehetőségként feltüntetése

a monogám leszbikus kapcsolatban élő nőkre is jellemző a racionalizáló magyarázat biszexuális önmeghatározással, partnerük emberi értékeinek hangsúlyozása a női-férfi kapcsolatok elnyomó jellegére történő hivatkozással, noha nyilvánvalóan gyakoribb a korábban a férfiak részéről ténylegesen elszenvedett elnyomás, mint az át nem élt, kitekeredett elméleti magyarázkodás a nők általi elnyomásról

amivel csak az az apró gond, h önjelölt leszbikus kutatónk nem találkozhatott orvosi és rendőrségi statisztikákkal sem azért nem, mert magánemberként nem férhetett hozzá, sem azért, mert a férfiak által elszenvedett elnyomás számszerűen sokkal kisebb a nők által elszenvedettnél. hatásosabb lett volna vmi személyesen átélt történetet előadni, ha már mindenképpen hazudni akartál az antifeminista leszbikusaidról

a filmekben egyébként sokkal kisebb a meleg karakterek és eseményszálak aránya a legkevesebb öt százalékos társadalmi aránynál, noha már ez a kevesebb is elviselhetetlennek szokott bizonyulni múltba révedő konzervatívok számára a régi jó teljes elhallgatásnál

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 20:42:51

@Kállai Ákos: Hazudni te hazudsz kedves Ákos. Egyfelől amikor másokkal szemben gyalázkodsz, mert akinek a hite fontos bőven élhet önmegtartóztató életet, te pedig az előítéleteidet veszed elő.

Az orvosi statisztikák kapcsán az általa is linkelt CDCs statisztikát, amerikai orvosi szaklapok statisztikáit korábbi postokban magam is hivatkoztam, linkkel. De itt nem cél ezeket linkelni, nem erről szól a post. De bármely ember ezek elérhetőségéről, a gyalázkodó kommented valótlanságáról bármi meggyőződhet.

Ebben a 2 dologban már biztosan valótlant állítottál.

Azt állítod, hogy az ösztönök elnyomására nem volt megmondva a miért. Hazugság: Szerepelt a postban a vallási szempont. Harmadik hazugságod.

Innen mivel elég sok statisztika elérhető, ezeknek ellentmondva becsületsértő és gyűlöletkeltő (jogsértő) állítást tettél nem ártana elnézést kérned.

Ugyanakkor nem kérdezted meg az érintett lány hivatását. De azt olvastad, hogy:

" Csak éppen túl sok esetben futott bele a családon belüli erőszak férfi áldozataiba."

" Utána nézett, mert nem fért össze a saját tapasztalataival és mást talált. Saját tapasztalataival: Mert nem egyszer foglalkozott bántalmazott gyerekekkel és bántalmazott emberekkel (nőkkel, férfiakkal vegyesen)."

Azaz pontosan szerepelt benne az alap, hogy miért nézett utána, a rendszeres találkozás viszont hivatást feltételez. És pontosan sejted, hogy a hasonló hátteret pl. rendvédelem, igazságszolgáltatás terén sem jó úgy megszellőztetni, hogy az érintett felismerhető legyen.

Az, hogy civilek lettek volna irreleváns, ellenben a másik szájába adott, nem tőle származó érv, aminek az alkalmazása a másik hiteltelenítésére becstelenség és hazugság. Javasolnám, hogy vagy kérj elnézést, vagy kénytelenek leszünk a további megszólalási lehetőségedtől eltekinteni. Ugyanis, ha a mostani megszólalásod marad és nem kezdesz el változtatni, akkor a másik oldalnak (aki veled, vagy rajtad keresztül csoportokkal szemben) is éppen úgy mozgásteret kellene adnom a gyalázkodásra.

És igen, a "spongyabob" sem "spongyabob meg pár részenként egy kirakatmeleg" csak spongyabob. Mert ugye az értelmes ember megérti miért nem stimmel az általad említett "kevesebb részarány".

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 22:24:58

@Kállai Ákos: Először a norma kérdést, mivel te szexualitás elnyomásával kapcsolatban vetetted fel: Ezért írtam a norma követéshez belső emberi szempontot. Csakhogy a norma az többnyire nem szexuális kérdést érint.

Ugyanakkor a normarombolás felmerül például a drogpolitika kérdésében is. Ahol a járványügyi kockázat is megjelenik, de a módosult tudatállapotban elkövetett bűncselekmények kockázata is. Vagy mondjuk a legális migrációval szemben az illegális migráció.

Vagy mondjuk, hogy egy egyszerű példát mondjak a melegek mögé bújó normaromboló senkiháziak tevékenységére: Rendőr vs gyanúsított viszonya. Ahol egyesek szerint a "szegény fegyvertelen, még fiatal" visszaeső bűnözőnek joga van elcsalni a renderőt, ahol a banda azt lelőheti, mert a rendőr ne bántsa szegény bűnözőt.

De, hogy hozzád közelebbi példát mondjak: Azt, hogy mindenki a két véglet között lenne az öröklés módja, stb. miatt a tudomány már bizonyította. Ezek után te előítéletes gyalázkodó senkiházi módjára eldöntötted ki mit csinál, hol elvtelen, stb.

Egyikünk sem tudja, hogy ezen a skálán hol volt mennyire könnyű valamilyen irányba elmennie. Csak azt az egyet tudjuk meg, hogy te egy előítéletes, rosszindulatú bunkó vagy.

Na az ilyen becsületsértő, előítéletes bunkóságok amiket művelsz azok, amik normális helyen nem férnek bele a normába. És ennek nincs köze ahhoz, hogy ki meleg, ki nem meleg. Hanem ahhoz van köze, hogy amit te csinálsz azt normális ember aki a szüleitől normális nevelést kapott nem engedi meg magának.

De akarsz hallani szexuális kisebbségek kapcsán is példát? Tessék: A megtévesztéssel kicsikart beleegyezés probléma. Amikor a másik fél nem akarna transzneműekkel szexszelni (pl. hite, stb. miatt), de az adott transznemű sem erre a döntési szabadságra, sem a másik hitére, stb. nincs tekintettel mert ő nőnek / férfinak akarja ilyenkor érezni magát, és csak sokadik szex után jön a coming out.

De a szeméremsértés tényállását megvalósító szex is normaszegő. Sőt az is, ahol a "beleegyezés" arra jogi szempont képtelen embertől jön.

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.15. 22:27:28

nem tudom, h akinek a hite fontos mire képes és mire nem, és nem is nagyon érdekel. én egy blogbejegyzést olvastam, ami a választás lehetőségéről szól, nem pedig azoknak a választási lehetőségéről, akiknek fontos a hite (és gondolom, olyan hitről van szó, amely szerint bűn a homoszexualitás, mert hát írországi katolikus hívők tömegei szerint pl. nem bűn, h Birtalan Balázst itt ne említsem)

a férfi esetében egymás mellett szerepel a hit és a család iránti a vágy, a későbbiekben azonban csak a család kerül kifejtésre, bár ez is úgy van feltüntetve az ezer és egy fontosabb dologgal, mintha bárki által könnyedén teljesíthető választási lehetőség lenne. a lány esetében egyáltalán nem kerül említésre vallásos indok

a leszbikus lányról ugyanitt azt olvastam, h "Az egyik egy fizikus lány." ezért valóban, nem kérdeztem meg a hivatását. ebből nem az következik, h szakmájából kifolyóan alakíthatna ki saját tapasztalatot. ettől persze még lehet ez a magyarázat arra a népmesei fordulatra, h önmaga leplezte le azt a gaz liberális ármányt, miszerint nem is igaz, h a párkapcsolati erőszak áldozatai elsősorban nők lennének, csak hát akkor azt kell leírni, h ez a szakmája. nem ez volt odaírva

nem h sok, de kevés statisztikai adatot sem ismerek, amely állításaidat alátámasztaná, éppen ezért meg fogom köszönni, ha felnyitod a szemem a nők által elnyomott férfiakra vonatkozó statisztikai adatok terén, ha megengeded, addig elhalasztanám a bocsánatkérésemet

valszeg értelmes ember sem lehetek, mert nem értem, h mi a baj a spongyabob részaránnyal, de szintén megköszönöm, ha ezt is megosztod velem

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.15. 22:48:00

a normasértés szó jelentésével tisztában vok, a kérdésem arra irányult, h abban a konkrét normában, ami a heteroszexuális többség általi elnyomása a homoszexuális kisebbségnek, milyen védendő értéket kéne felfedeznem

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 22:54:52

@Kállai Ákos: Egyfelől ilyen normáról amit említesz nincs szó.

De azt a hibát elköveted, hogy a fizikus lány az egy példa. Ő a választás szabadságával érvel pont a genetika szerinti köztes állapot miatt.

A statisztika hatására változó lány az egy MÁSIK példa.

Ha megnézed akkor itt pont a választás szabadsága (ami alapvető emberi jog) az érdekes és az is, hogy egyik ember választása mögött látott okokat sem ismerjük. Hülyeség és butaság prekoncepcióval élni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 23:14:42

@Kállai Ákos: ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2005.079020

És az egyik kért link. Itt a nem kölcsönös párkapcsolati erőszakot 70%-ban női elkövetővel valószínűsítik. Nem propaganda szervezet, orvosi szaklap.

www.cdc.gov/violenceprevention/pdf/intimatepartnerviolence.pdf

Itt a CDC 50% körül mér, de a férfi áldozatokra jellemző magasabb látenciát ők is problémásnak mondják.

Tedd hozzá, hogy a "társadalom nem foglalkozik vele" kérdésre az angolszász sajtó sokszor rendez meg jelentet köztéren és bemutatja, hogy a nőt megvédik azonos jellegű erőszak esetén a férfit nem. Sőt még le is szólják (szexuális zaklatással volt példa). Így a tanulmányok által említett látencia mellett áll a kettős mérce is.

Amúgy az adott lány USAban él, kerületi ügyész. És sokszor panaszkodik arra is, hogy a nőket nehezebb is elítéltetni ugyanazért, és kevesebbet is kapnak. Ilyenkor mindig azzal ugratom, hogy linkelek neki smasszerektől panaszt, hogy a női börtön mennyivel rosszabb (nekik is, elítéltnek).

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.15. 23:27:07

ó, elég nehéz követni az összes névtelen szereplőt, akkor tehát két különböző leszbikus van

az teljesen tipikus, h egy leszbikus lány szerint (ha egyáltalán van ilyen identitása) nincs erősen meghatározó szexuális késztetése az embernek, ugyanakkor ebből nem következik, h ez tényleg így is van, illetve, h ez férfiak szexualitására is állna. ez egy személyes vélemény

abban, h az ember szexualitása statisztika v racionális ráhatás hatására változhatna, nem hiszek, ezt egy nem túl igényes utólagos racionalizálásnak tudom be. őszintén szólva nem is igen érthető, h a nők rosszindulatát felfedező lány miért fordulna szexuálisan a nők felé

a kérdés egyébként nem az, h a választáshoz jogunk van-e, hanem, h lehetőségünk van-e rá. a férfi (a nőkkel ellentétben) nem azt állítja, h egyenértékű szexuális kielégülések között választhatott, hanem, h 1. van egy irracionális hite, amely szerint bűn kielégítenie a szexuális késztetését, és 2. a családi élet olyan érték, amelyhez másképpen nehezebben jutott volna hozzá

az irracionális hittel nem lehet vitatkozni, itt a választás szabadsága csakis a hit választása, vagy elutasítása lehet; a család esetében pedig a látszólagos választási kényszert a homoszexuális párkapcsolatok társadalmi elnyomása teremti meg

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.15. 23:39:56

ó, arról megint csak nem volt szó eddig, h a személyes példáid ne magyar példák lennének

"Finally, approximately 9.2% of women and 2.5% of men have been stalked by an intimate partner in their lifetime."

nekem ez nem 50%-nak tűnik

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.15. 23:53:44

És igen, aki ez elől menekül és elvették az álmait, a választási lehetőségét, az nem a választási lehetőségre példa, hanem a kényszerhelyzetre. A sokszor eltérő motivációra.

Az egyik érdekes téma amit felvetett, arra is adott adatokat, arról szólt, hogy a fiatalkorúval folytatott pedofil szexuális viszony megítélése mennyire más a gyakori ítéletekben férfi és női elkövető esetén.

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.16. 00:02:58

senki sem lesz leszbikus bírósági statisztikák hatására. sztem elég elnagyoltan próbálsz előadni személyes történeteket

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 00:21:40

@Kállai Ákos: Vigyázz, te az eddigi általános párkapcsolati erőszak helyett kiemelted a stalking kérdését. Nem azonos a kettő. Ez az egyik ahol ferdítesz. A második ugyanitt az, hogy a statisztika amit mutatsz, hiába van a tanulmányban elkövetői statisztika egy "victim" statisztika. Márpedig a homoszexuális férfiak kapcsolatára kevésbé jellemző az erőszak például, mint a leszbikus kapcsolatokra.

És messze van a feministák által állított 95%-tól ez is. Annak ellenére, hogy "mennyi későbbi próbálkozást" tekintünk stalkingnak. Megjegyzem, hogy az a társadalmi nyomás, hogy elvben a férfinak kellene kezdeményezőbbnek lenni, tovább teperni a stalking statisztikát szintén torzítja.

Szóval légyszíves kerüld a hasonló "kimazsolázunk és ferdítünk" érvelést.

Kihagyod a család kapcsán a biológiai (genetikai) szülővé válás sok kérdését a választásnál szempontként, ezt társadalminak beállítani az előítéleted. Te nem hiszel a változásba csak utólagos megmagyarázásnak tartod. Ez a te hited (irracionális), véleményed, amivel pont a hit irracionális volta miatt felesleges vitatkozni.

Amit én mondtam az, hogy a tudomány mai állása szerint a szexuális orientációt nem egyetlen gén szabályozza. Mint minden több gén által szabályozott dolog itt is megjelenik egy köztes állapot. Sőt a természetes eloszlás miatt a köztes állapot a gyakori, a "szinte kizárólagos".

Ha te genetikailag mondjuk "erősen a homoszexualitás felé hajló biszexuális vagy" akkor lehet a pszichológiai tényezők után homoszexuális identitásod.

Az egyenlő minőségű / mennyiségű szexuális kielégülés kapcsán: Sokan választhatnak, hogy félrekúrnak (fiatal partnerrel jó szex kedvéért) vagy sem, igénybe vesznek-e luxuskurvát vagy sem.

Az ilyen "minőségi" és "mennyiségi" vágyak nem abszolút szempontok. Nagyon nem mindegy kinél hol van a sorban és nem csak a szex a szempont az életben.

Egy 65-35 arányban inkább homoszexuális hajlamú egyén még mindig dönthet úgy, hogy neki a 35% hajlammal elérhető szexuális élvezetek elegendőek. Mert mondjuk az ő életében a szexualitás sokadrangú tényező. Ne feledd el, hogy korábban is sokan voltak akik alig éltek szexuális életet, és most is van az alapvetően "aszexuális" irány ami kerüli a párkapcsolatot.

Ha valakinél a motiváció, önmeghatározás szempontjából a szexualitás kb 140. rangú dolog az nem azonos.

És a nők általi elnyomást ismerő antifeminista az többnyire nem nőgyűlöletről szól, akkor sem, ha nő, akkor sem, ha férfi. Ha te tudod, hogy egy partnered a rossz napjain erőszakos, de te "túléled" sok bajod nem lesz tőle, de ezzel együtt is szereted, mert az ember a választottját a hibájával együtt is szereti, ki lehet bírni.

Ha valakinek minden kapcsolatnál lelkiismeret furdalása van, szarul alszik, stb. mert nehogy ő is olyan legyen az egy plusz szorongás. Ennek a szorongásnak a leküzdése mellett ő is tudja, hogy a partnerét ő a rossz napokkal együtt is elfogadja és ez kölcsönös.

Van amiben több joguk van, nem teljes az egyenlőség. ÉS? Ha hiányozna olyan jog ami nekik van, akkor nem a lányokat piszkálnám, hogy dögöljön meg az ő tehenük is, hanem a képviselőt azért, hogy nekem is legyen meg a jogom.

Az előítéletes gyűlöletpolitika pedig egyformán rossz akkor, ha zsidózó náci, ha homofób, vagy akkor ha feminista / MRA.

A képzelt ellenséggel harcoló gyűlölködők azt a képességüket vesztik el, hogy valódi megoldást találjanak a valódi problémájukra.

És engedelmeddel amikor az "autóbuzi", "fegyverbuzi" és sok más példáján, szóösszetételen belül igyekeztem a buzi és a meleg szavak közötti kis különbséget tenni, akkor abban volt egy fontos dolog amit szerintem nem vettél észre.

A "buzi" szó alkalmazása alapvetően arról szól, hogy valaki valamit bizony a többség szerint túltol. A példákban szereplő homoszexuálisok alapvetően azért tartoznak a részben online, részben személyes baráti körömben, mert egyikünk életében sem a szex "a központi tényező". Ami az identitásunk szerint elegendő mind minőségi, mind mennyiségi szempontból annál nem "kergetünk többet, jobbat".

Az emberek, és a melegek jelentős része esetében az önkép, a célok, motivációk kapcsán a szexualitás fontossága igen alacsony. Igen, a homofóbok, és a legharcosabb, legtöbb partnert kezelő melegek esetében egyaránt jellemző a szexualitás és a szexuális orientáció az átlagosnál lényegesen magasabb fontossága.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 00:31:02

@Kállai Ákos: A bírósági statisztikák sokadrangú szempontok. De sok dologban nem mondtál igazat, azóta is ferdítettél. Azt mondtad a statisztikát megvárod a bocsánatkéréssel. Ez hiányzott.

Nem leszbikus lesz a bírósági statisztikák hatására...

... Hanem jogász és ügyész az igazságérzet hatására.

Számára ez az igazságérzet az, amiért "megszállottan" kutatja az igazságot.

... Becsületes ember, a neveltetés hatására.

Ezért számára sokkal fontosabb az, hogy ne legyen rá igaz a "bort iszik, vizet prédikál" helyzet, ne tegyen rosszat.

... A személyes tapasztalat teszi gyanakvóvá az előítéletekkel szemben.

És ezért néz utána sokkal több dolognak.

... Megismerve, hogy az ilyen erőszak elkövetői sokszor észre sem veszik mit csináltak és ugyanúgy erőszak ellenesek voltak, jön a "te is ilyenné válhatsz érzés".

A fentiek miatt ez viszont taszítja, ennek a lehetőségétől fél, szorong. Nem a többi nővel van baj, hanem azzal, hogy "benne is lehet az, ami ellen harcol".

... De társas lény, nem akar "üres szobába hazamenni" részben a neveltetés, értékrend hatására. Akkor legyen legalább lakótárs, barátnő.

Szex nem fontos. A "lelki társ" aki átsegít a nehéz napokon. Amikor azt sem tudja, hogy fog elítéltetni valakit, ideges, stb. legyen aki segít. Igen, ha ideges lehet, hogy a másik is boxzsák, de lehet, hogy amikor a másik ideges, akkor ő kerül ebbe a szerepbe is.

Ha ebből párkapcsolat lesz, amiben egyiküknek sem a szex volt a fontos, de ha már társak az is lesz... Akkor egy monogám leszbikus kapcsolat az eredmény.

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.16. 00:59:06

"Márpedig a homoszexuális férfiak kapcsolatára kevésbé jellemző az erőszak például, mint a leszbikus kapcsolatokra."

csak ebből nem következik, h a leszbikus nők erőszakosabbak lennének a meleg férfiaknál. a leszbikus kapcsolatokra jellemzőbb a monogámia és az ezzel együttjáró érzelmi hevesség/csalódás/megcsalás. egy eleve nyitottabb kapcsolatban nehezebb normasértést elkövetni. de ez alapvetően nem a személyekről, hanem a kapcsolatról szól

a genetikai szülővé válásból sincsenek kizárva a melegek, csakis abból, h egy meleg pár mindkét tagja egyszerre legyen genetikai szülője egy gyereknek. számomra nem világos, h miért tartaná vki vonzóbbnak azt a lehetőséget, h egyszerre lehet egy gyermek genetikai szülője vkivel, akivel kevésbé képes megélni a szeretet és szerelem teljességét, mint azonos nemű partnerével

ugyanakkor a társadalmi elnyomás miatt jogilag nehezebben kivitelezhető a meleg férfiak spermadonor szerepe leszbikus pároknál, v béranya igénybevétele

a génekre vonatkozó okfejtésed nagyrészt tévedés. természetesen lehet több gén által meghatározott öröklődés is határozottan bináris jellegű, illetve ma már tudjuk, h a homoszexualitás öröklődésében nem csak a géneknek, hanem a gének kifejeződésének is szerepe van. ami biztosnak látszik, h a férfiak szexuális késztetése polarizáltabb, mint a nőké, tehát hiba egy kalap alá venni a kettőt

te tapasztaltad valaha is, h a maguknak több jogot igényló meleg emberek téged zaklattak h neked kevesebb jogod legyen?

Kállai Ákos · https://plus.google.com/110461678966803800584 2016.05.16. 01:13:59

hát, én az általad előadottak alapján sokkal valószínűbbnek tartok egy olyan magyarázatot, h vki a nem tudatosított leszbikus érdeklődése miatt fordul a nők párkapcsolati szerepének szakmai vizsgálata felé, és aztán ebből alakít ki magának egy racionalizáló eredetmagyarázatot a leszbikus késztetés tudatosítása és a leszbikus párkapcsolat kialakítása felé. az egész történetből árad az erős elfojtás

a bocsánatkérésem arra vonatkozott, ha olyan statisztikát mutatsz, amely a férfiak párkapcsolati áldozati szerepét többséginek mutatja, eddig nagy-nagy jóindulattal a fele-felénél tartunk

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 01:14:52

@Kállai Ákos: Lehetne bináris jellegű, de itt a tudomány mai állása szerint nem az.

Ellenben nem a több jog követeléséről van szó, amikor erre terevel akarsz "igazat magadnak", arról csak azt látom, hogy hol offolással, hol hazogsággal, de folyamatosan ferdítesz. Ha számodra nem világos, hogy az emberek többsége számára nem a szex a legfontosabb tényező... hanem mondjuk olyan partnert választani, akivel van közös cél amivel a napnak minden része közös örömök felé visz, az a saját szűklátókörűséged.

Jeleztem, hogy amennyiben a ferdítést, terelést, stb. nem sikerül abbahagyni, nem sikerül az eddigi dolgokat korrigálni a részedről, akkor kénytelen leszek egyéb eszközökkel élni.

A postban sehol sem volt szó a több jogról. Média szereplésről, elsősorban amerikai alkotásokban. Illetve ezen belül a kvóta alapú szereplés áll szembeállítva a történet és karakter alapú szereplésről. Jajj de meglep, hogy az amerikai média szereplés kérdéséhez egy olyan példát keresek, aki érintett. Tudod van egy nagyon egyszerű igazság: Aki számára a szexnél sok érték, sok hobbi, sok barát fontos, annak az ismeretségi köre könnyen terjed ki olyan emberekre, akiknek az európai körútja kapcsán Magyarország a "végre lehet személyes találkozni" miatt fontos.

Ehhez képest vádaskodsz, gyalázkodsz. És "nem tudod elképzelni, hogy az embereknek más is fontos" alapon sokak értékválasztását kérdőjelezed meg. Effektíve hazugságnak, képmutatásnak állítva be nem csak azt aki ezt elmeséli neked, hanem minden ilyen alapon döntő ember életét. Úgy gondolom az amit te megkérdőjelezel, hogy a te szövegedhez hasonló támadások nélkül az életük része lehessen az emberi méltósághoz való joguk része, amit te többszöri felhívás ellenére sem vagy hajlandó tiszteletben tartani.

Jeleztem, hogy ez innen oda-vissza így mehetne, azaz innen a te bunkóságod után éppen ennyi teret kellene engednem bármely homofóbnak.

És tudod öreg, azok a melegek akik nem gyalázkodni járnak máshoz baromi gyorsan rámutatnak, hogy a férfiak többségének volt késztetése "homoszexuális kalandra" csak úgy döntött nem igénye. Ez a késztetés természetes, de sokan a saját késztetésüktől félnek (igen, innen a látens homoszexuális jelző sok homofóbra).

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 01:16:53

@Kállai Ákos: Csakhogy nem áldozati szerepben való többség volt a postban állítva, hanem az, hogy nem igaz a feministák többség állítása.

A két hivatalos statisztika szerint az egyik 50-50%, a másik szerint 70% a nem kölcsönös erőszak elkövetői esetén a női elkövetői arány. Ez nekem nem "nagy jóindulattal 50-50%" és aki a linket látja az azt is látja, hogy ismét hazudsz.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 01:25:11

@Kállai Ákos: Többször jeleztem: Amennyire másnak nincs joga a te választásodat kritizálni, megkérdőjelezni, annyira neked sincs jogod azokét akiknek nem csak az a fontos ami neked. Te ezt nem vagy hajlandó elfogadni.

Sokszor hazudsz, torzítasz, terelsz, mások alapvető emberi jogait sérted. Ezért úgy gondolom, hogy a bocsánatkérésedtől amivel kapcsolatos ígéretedből hazugsággal, becstelenséggel akarsz kihátrálni, a továbbiakban nem kérek. De szerintem a többi megsértett ember sem.

Egyrészt azért, mert ilyen előítéletes, sötét embertől, mint te nem hiszem, hogy valaha is őszinte lenne.
Másfelől azért, mert van az a határ ahol a sokadik figyelmeztetés után a végleges kitiltásod nem halogatható.

Ezzel együtt bízom benne, hogy eddigi gyalázkodásod, hazugságod pontosan rámutat arra amiért a post is "megkülönböztette" a meleg és a "buzi" szót (illetve annak szóösszetételeit).

Veridicus76 2016.05.16. 12:51:49

A szexualitás minden formájában magánügy, ha ferde hajlamú, akkor még inkább. A homoszexualitást meg lehet élni diszkréten és alázattal, a társadalom hasznos tagjaként. Az egészséges társadalmat provokáló, gyalázkodó homokos propagandát viszont tiltani és büntetni kell.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.16. 12:58:06

@Veridicus76: Engedd meg, hogy egy kicsit pontosítsak: Az egészséges társadalmat provokáló, gyalázkodó propagandát viszont tiltani és büntetni kell.

Ugyanis nem az a baj a propagandával, hogy homokos.

Még tovább pontosítok.

Az egészséges társadalmat provokáló, gyalázkodó homokos propaganda sok esetben gyűlöletbeszéd tilalmába ütközik, közösség elleni izgatás, bűncselekményre felhívás, ezt jelenleg is tiltja és büntetni rendeli a törvény. Ennek a szabálynak egyformán érvényt kell szerezni az UNICEF, a NANE, a LMBT szervezetek, a radikális jobboldal, a radikális baloldal, ilyen eszközhöz nyúló ellenzéki és kormánypárti politikusok, homofób csoportok, vallási szélsőségek, újságírók, filmesek, írók, stb. esetében.

TrollEdomer 2016.05.20. 10:33:41

Ami a topiknyitót illeti : ha valaki úgy érzi, meleg karakter sokat ad történethez, tegye be (bár el kell ismernem aligha az a mű lesz a kedvencem)
De lassan már szinte kötelező, hogy sorozatban legalább leszbikusságot mutogassanak...

Azzal nem volt problémám, hogy Dragon Ageben volt meleg karakter, ME3 kapcsán nekem az tette fel i-re a pontot, hogy láttam Bioware (ami már gyakorlatilag = EA) fórumon hogy tiltanak ki vkit, mert panaszkodik, hogy van az, Ashley vallásos volt, és ő is átmegy biszexbe (és mivel párbeszédek nem egyértelműen, ezért korántsem lehetetlen egy nem kívánt románcnál kikötni...)
Ez innentől kezdve annak kifejezése, hogy egy másik kisebbség jogai kívánságai semmit nem jelentenek számukra.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.20. 12:09:54

@TrollEdomer: Engedelmeddel a helyedben egy kicsit máshogy is megnézném a kérdést. Azt mondod a meleg karakter után aligha az lesz a kedvenced. Szerintem azért azokat a dilemmákat amik a postban is megjelennek csak ezekkel lehet átadni, és pont ezen dilemmák megértése fontos sok szempontból.

A nem egyértelmű párbeszéd máshol is baj az ME3ban, nem csak szex kapcsán :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.20. 12:30:30

@TrollEdomer: Ja és még egy apróság. Remélem nem sértődsz meg ezen sem. Nyilván látom, nem a Szélesi féle vonalat képviseled :)

A post kapcsán úgy érzem, hogy te is láttad, hogy a kulcs mondatok ezek:

"És amikor valaki megkérdezte tőlem, hány buzit ismerek, gond nélkül vágtam rá: legalább 2-t, de az egyik autóbuzi, a másik fegyverbuzi és nő."

Illetve:

"Pusztán arra, hogy a buzi szóból azért lett autóbuzi, fegyverbuzi, késbuzi, vagy éppen divatbuzi, mert nem elsősorban a homoszexualitás jut eszünkbe róla. Akad politikabuzi is, számítógépbuzi is, telefonbuzi is. Ennek egy részét látom az utcán, más részéről a tükör beszél. És úgy gondolom, hogy ez valami "furcsa érdeklődés", amihez mások szerint jobban kötődik az ember a többség által egészségesnek tartottnál."

Ha megnézed az itt megszólaló képviselőjét a másságnak, akkor el tudod dönteni, hogy amikor ő nem is tudja elképzelni, hogy egy ember az orgazmus minőségén túl mást preferálna, akkor az túlzásba vitt dolog, vagy csak szexuális orientáció?

Már elnézést: De ha egy SciFibe keresnél tökéletes főgonoszt, akkor pontosan ugyanígy csak a saját élvezetét, kielégülését kereső embert raknék bele, akinél az egyetlen természetes lenne, hogy minden erkölcs és jog ami ebben akadályozza szerinte elnyomás.

Persze minden másban hedonista lenne. Ha ezzel járványt indít el? Annyi baj legyen. Ha az ennek elfogadottságáért való propaganda másokat megaláz? Aki panaszkodik azt még ki is végeztetné homofóbia miatt.

A másik oldal? A pozitív hős? Lehet szintén meleg. Csak éppen neki a sze valahol a fontossági sorrendben jóval hátrébb van. Mondjuk a szabadság, a tisztesség, a társa szeretete és sok más dolog után. És az olvasó (és a főgonosz) képébe mondja, hogy nem úgy vállalunk gyereket, hogy az a "melegnek is jár" mert ne legyen diszkrimináció... De effektíve tulajdon, dísz, saját vágy beteljesítése, miközben azt mondjuk, hogy "hát szeretjük, szeretjük, de nem tudjuk elképzelni, hogy az életben ő vagy más hogy lenne fontosabb egy jó orgazmusnál" és ő csak várja meg otthon az orgazmusvadász apucik újabb kalandjait.

Hogy értékrendről, érték választásról van szó.

Ez ne lenne fontos téma? Ne adnak sokat hozzá a történethez? Ne lehetne összekötni az értéktagadó, dekadens társadalmak bukásának hosszú történelmével?

TrollEdomer 2016.05.24. 08:19:35

@Válasszunk: Érdekes gondolat, esküszöm olvasni fogom, ha vki megírja. :)

Bennem nem pont ilyen, de picit talán hasonló párbeszéd merült fel :

- Valóban akadtak olyan társadalmak, ahol már az volt a szégyen, ha tömeggyilkos nem kap luxusellátást* és azt ünnepelték, ha fiút lánynak nevelnek.

(punk csaj, akiről leszbiséget is el tudom képzelni) - Nem teljesen értek egyet, de részben igen. Szeretek különleges lenni, de hogy világítson ki ember a tömegből, ha az válik etalonná, legyünk olyanok mint a csigák**, növesszünk szórakozásból patákat, meg szarvakat?

*Tudom megalázó büntetés tilalma meg minden, de ez már nagyon sok a jóból.
** csigák ugye hímnősek... mint amit a genderkultisták az embernek is elképzelnek.
süti beállítások módosítása