... mert választani kell

Nem biztos, hogy üvegplafon akadályozza a nők karrierjét

2016/09/21. - írta: Válasszunk

Annak, hogy egy nő felsővezető legyen egy cégnél és úgy érezze, hogy egy nap áttörte az üvegplafont igen sok akadálya van. Ugyanezek az akadályok számos kisebbséget is sújtanak, persze eltérő mértékben. A probléma sokszor már  az első munkanapon eldől. Más esetben a törvények vagy az eltérő adottságok már eleve döntenek. És aki erre nincs felkészülve, annak esélye sincs.

Egy céghez felvesznek 10 embert, webfejlesztőnek. Egy részük bölcsészből van átképezve, más részük informatikus, de van akinek nincs is felsőfokú végzettsége. A munkahely nem egy kis kreatív műhely, hanem igazi "webgyár" inkább, hiszen a hatékony termelés érdekében mindenkihez csak egy-egy részfeladat tartozik. Abban legyenek profik. A kreatívnak mondott "műhely" feladatmegosztásában nekik tényleg alap feladat jut. Némi HTML és abból is csak egyszerűbb dolgok. A próbaidő két hónap. De sokszor már a próbaidő első napján eldől, melyiküknek van esélye karrierre, melyiküknek nincs.

És nem azon múlik, hogy ezt a szalagmunka szintjére egyszerűsített részfolyamatot a norma idő alatt az elvárt minőségben elvégzik-e. Mind elvégzik.Csak a 10 emberből az akinek a legjobb esélye van az előlépésre jó eséllyel dohányzó férfi, akinek a kevés esélye van, nem dohányzó nő. Az igazság szerint a zenei ízlésnek, politikai beállítottságnak, vallásnak, a nézett TV műsoroknak a kapcsán is megírhatnám a különbséget köztük. Bár a statisztika azt mondja a nem és a sikeresség között valószínű az összefüggés, sem az első szűrőt, sem a döntő szempontot nem ez jelenti.

Mert a 10 újonc közül aki dohányzik az nyilván "később végez a feladatával", de még a tervezett időn belül. A cégnek ez is tökéletes. Viszont aki cigizett annak van esélye a több cigiszünetet tartóval beszélgetni. Mondjuk a Való Világ aktuális sztárjának a melleiről. Aki nem dohányzik, vagy nem érdeklik az ilyen témák, de a foci, a Forma 1 sem, az ez utóbbiból kimarad. De amikor a cégen belül lehetőségekről beszélnek, egymásnak lehet segítséget nyújtani, stb. akkor is az van benne a körben aki ezekben a cigizős beszélgetésekben részt vett. És igen, a valóságshow mellett sorozatok, zene, játékok is lehetnek a téma. 

De a lényeg a lényeg: A munkavállaló választhat, vagy eleve diszkriminálja a dohányzó munkavállalókat, vagy a karrier építéséhez hozzá tartozó informális kapcsolatok rendszere a cigiszünetben való beszélgetésekhez kötődve is kiépül. Ez utóbbi esetben a nem dohányzó munkavállalót  éri hátrány, illetve azokat  akik az itt lévő csevegésbe annak témája miatt kevésbé kapcsolódnak be. És persze van ahol tilos a cigi, de a cigi helyére más lép, hasonló szerepkörben. 

Ha pedig kialakul az, hogy az újoncok közül ki segít sok probléma megoldásában akkor az ő karrierjét támogatni fogja ez a cégen belüli informális kapcsolati háló, a vele együtt indulókét nem. Hamar jön a második hiba: Aki érzése szerint többet dolgozik, jobban teljesít, mégis kevésbé értékelik az a vélt bizonyítási kényszer miatt még inkább ezzel foglalkozik, sok más helyen is kimarad a kapcsolati hálóból.

Egy idő után persze nem a cigiszünetben való "dugnám" szintű beszélgetés lesz a döntő, hanem a kollégák közötti baráti kapcsolatok. Akit pár megbeszélt probléma kapcsán hamar elhívtak sörözni, de utána sok emberrel haverkodik (a vállalat sok szintjén) az előnyben van. Aki ki kéri magának, szexuális zaklatásnak nevezi, hogyha ilyen helyre elhívják, a már összeszedett hátránya miatt belekerül számos konfliktusba, az még kevésbé fog előre jutni. 

Egy idő után az önéletrajz, az adatok is azt fogja mutatni, ő eddig is lassan, nehezen lépdelt előre, és a HR könnyen gondolja azt, hogy "biztos azért, mert ő ennyire hivatott". Ezen a ponton az előrejutás esélye már ezért is sokkal rosszabb lesz. Közben pedig az előléptetés a cégnek befektetés, és a várható megtérülés attól is függ, hogy az adott alkalmazottnak mennyi ideje van hátra nyugdíjig.

Itt az eltérő korábbi egyéni eredmények és a biztos korlátok döntenek, mindenféle szexista előítélet vagy férfi privilégium mellett. A munkavállalóra pedig nem lehet azt ráerőltetni, hogy "márpedig te barátkozz olyannal, akivel nem akarsz, és aki ezért szexuális zaklatást kiálthat", így az informális kapcsolati háló sokszor döntő lesz egyes munkahelyeken. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1311711425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyesz 2016.10.05. 10:20:37

Az informális hálózat létrehozása, de inkább a benne való elhelyezkedés ma amikor a dohányzás helye általában egy büdös kis zug vagy a főbb terektől félreeső szabadtéri hely talán nem annyira megfelelő csapatépítő hely, minimum felveszi vele a versenyt reggeli tízórai ebéd uzsonna kávé pisi stb. szünetek sorozata, továbbképzések. Egyéni adottságok is kellenek a hálózatban jó helyet kialakítani (kevés a nikotintoleráló képesség) és hogyan éred el, hogy jó legyen a megítélésed és világos legyen h. szívesen állnál kihívások elé, talán tanulható is de azért legyen az nő vagy férfi tudhatunk sokat mondani olyan embert aki sokszorosan kiérdemelte volna mégis más lépett előre. Nem említetted azokat akik nem nyíltan de a felsőbb poszt várományosaként esetleg családi rokoni kapcsolatok okán kerülnek egy munkahelyre, ismerkedni "szokni" a levegőt majd "váratlanul" belecsöppennek abba a pozícióba amire sokan várnak rajta kívül is. Diszkréció esetén nem is biztos hogy kiderül minek köszönhető a váratlan döntés. Nőkről szólva hogy hogyan kezeljék férfi és nő kollégáikat főként a magasabb beosztásúakat, nem tudnám röviden leírni egyet mondhatok általában amit ad az ember azt is kapja vissza a környezetétől. Szex-izmust keresni ott ahol mások a családjuk létfeltételeiért küzdenek, félremagyarázni mindent nos erre a legtöbb ember nemtől független nem vevő. Ne hallgassuk el , igenis vannak nők akik a férfiakra való hatásukat a munkahelyen is kihasználják!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.10.05. 11:06:46

@kotyesz: Az a baj, hogy a "felveszi vele a versenyt" kérdés erősen esetleges. Mert a legrosszabb kis lyukban is naponta sok időt töltenek el azok akik erősen cigifüggők, és az ott töltött idő jelentős részében beszélgetnek. Továbbképzés nem mindig van, közös utazás sem, kaja közben tele van a szája mindenkinek és rohanni kell vissza... A cigi speciális.

Természetesen megjelenhet mellette a kávé és a kaja is, de érzésem szerint ez még mindig gyengébb.
süti beállítások módosítása