... mert választani kell

Rogán és a helikopter

2016/10/08. - írta: Válasszunk

Emlékszem egy történetre. A kopaszos népszavazás után megkérdezték Gulyás Gergely-t az ügyről, és ő azt mondta ehhez a FIDESZnek semmi köze nincs. Amikor persze előkerültek kapcsolatok akkor a dolog ciki kezdett lenni, mert senki sem kérdezte meg azt: Ha köze van a kormánypártnak az akcióhoz, akkor arról Gulyás Gergely vajon tudna-e? Ebbe is a lehető legkevesebb embert jó beleavatni. Az ő beavatását pedig sok okból tartanák kockázatosnak. Azaz jó eséllyel azt mondta mire gondol, amit hitt. Mégis neki ciki, mert nem gondolta végig senki, vajon ő mit tud. Rogán helikopteres története nem ezért ciki. Hanem mert Rogán pontosan tudta, mit csinál.

Hogy megérte-e helikopterrel menni? Közel sem biztos. Az viszont, hogy a cégek közti barter említése ciki az biztos. Ugyanis így a cég pénzéből lett magánút, ami adózási szempontból ciki. És még nagyobb baj az, hogy mind Rogán úr, mind a többi érdekelt túl sötét volt ahhoz, hogy ezt az ügyet jól kommunikálják. Ha nem elbújva sunyin érkezik meg a Rogán család helikopterrel, hanem reflektorok és kamerák kereszttüzében, akkor nem feltétlenül lett volna baj. Egyszerű lett volna egy egybehangzó történetet elmesélni: "Az esemény szinte biztosan kiemelt médiafigyelmet élvez mind a bulvár, mind a politikai oldalról, így jó ötletnek tűnt egy barátunk légitaxi cégét reklámozni, ezért jöttünk helikopterrel". 

Akár elmondva, hogy az ilyen egy megrendelőnek általában azért drága, mert a rendelkezésre állás költsége magas a helikopternek. De az üres időt így reklámozásra kihasználni ezen felül pusztán a fogyasztással arányos, és viszonylag olcsó költség, így pedig a reklámvakságban szenvedő fizetőképes kereslethez is eljut a szolgáltatás híre. Kis szerencsével a Habony média bulvár műsorai még heves nyelvcsapásokkal körbe is járhatnák a baráti vállalkozást. Azonban nem csak arról van szó most, hogy a Rogán által említett barterüzlet mutyi szagúvá teszi az egészet, annak is megvan a költsége, és így is irritáló a rongyrázás. Arról is szó van, hogy Rogán akinek köze lenne a propagandához olyan mértékben alkalmatlan egyes helyzetet kommunikálására, hogy ezt a helikopterezést sem tudja kimagyarázni. 

Ha pedig a Rogán család elsősorban magánemberként, magán rendezvényen csinál csak reklámot egy baráti cégnek az tökéletesen védhető lenne. De a sunyítás, a gyanús barterüzlet emlegetése, ami mintha csak a szemébe mondaná a választónak, hogy valamit mutyizunk majd, az Őszödi beszédhez méltó politikai öntökönszúrás.

A mutyira utaló magyarázat és a helikopter akár még meme alapja is lehet. Mert lássuk be, Rogán képe mellé ezek után bármit oda lehet másolni. Akár a Spaceship One-t, akár mondjuk a Mass Effect játéksorozatból a Normandy-t, és a hogyhogy ezt használod  kérdés mögé az elbarterezzük választ... Ez a mutyinak bármikor lehet új szimbóluma, a népi internet kreativitása pedig igen komoly problémát jelenthet ilyenkor. Persze a bilibáró és a mutyibáró szavakat is össze lehet kötni helyszínekkel, járművekkel, és az "elbarterezzük" szóval. 

De nem ez a történet vége. Ugyanis ez a kockázat előre látható volt. És lehetett tudni, hogy ártani fog a Fidesznek. És ezzel eljutottunk egy következő post témájáig: A baloldali- és liberális médiatér kérdéséig... Ennek egy fontos elemzésére hamarosan sort kerítünk. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1311773655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása