... mert választani kell

Pártekéző: Momentum?

2017/02/28. - írta: Válasszunk

Sokan sok okból várnak sikert, kormányváltást és sok minden mást a Momentumtól. Van aki az ellenzéki darálótól félti őket, és van aki egyenesen ide szánt erőnek tartja őket. Egyik megközelítést sem kell eredendő igazságként elfogadnunk. A Momentum esetében ugyanis legalább négy olyan probléma van amire sem a hurráoptimista lelkesedés, sem a kemény kritika nem ad választ. A mostani viszonylagos sikerük ugyanis megtévesztő. Ugyanis az eddigi feladat és a kormányváltáshoz szükséges lépések alapvetően más jellegűek.

Az eddigi feladat az volt, hogy megszólítsák és mozgósítsák a meglévő ellenzéki szavazókat, és ebben több ellenzéki párt is segítette őket. Nem kellett választani aközött, hogy te LMP-s vagy vagy ellenzed az Olimpiát, így nem volt ebben a kérdésben valódi versenytárs és választási kényszer sem, sőt az adott csoport elleni ellenérzés sem mérhető. És ehhez nem kellett megosztó témákra választ adni.

Ahhoz, hogy választást nyerjenek azokat kell meggyőzni akik minimum a távolmaradásukkal támogatták a jelenlegi kormánypártokat, egy olyan piacon ahol borzasztó éles verseny van a szavazatokért, vagy-vagy jellegű választási kényszer is van és egy új párttal szemben is jöhet protest szavazat a választóktól. Méghozzá több oldalról, hiszen a megosztó témákban egy pártnak meg kell nyilvánulnia és ezzel nem csak az identitását teremti meg, hanem az ellenfeleit is.

Mást kell megszólítani

A jobboldali választó identitását bizonyos sorsközösségekhez, mint nemzet, felekezet, régiós környezet tartozás határozza meg. Hogy a bajban is együtt vagyunk benne, a jóban is együtt vagyunk benne, együtt kell megcsinálni a nagy dolgokat és a közös győzelem közös öröm. Érdekes módon ilyen közösség, nem politikai oldalról, az egyes csapatsportok szurkolói közössége is. "Megcsináltuk, nyertünk" üvölti sörrel a kezében, pedig még az életben nem volt a csapat pályáján. Nem csak sportolóként, hanem a nézőtéren sem.

Pontosan azt érzi amit én is leírtam - még a kormánypártok reakcióit meg sem várva - és amit a kormánypártok mondanak: Nemzeti ügyet nem lehet egyedül csinálni. És azt látják, hogy volt egy nemzeti ügy amiben a "maszoposok" is benne voltak, ideértve amúgy Gyurcsány DKs híveit is, és "ezek a faszok szétverték". Na az ő megszólításuk ez után kicsit más helyzet, mint azok az MSZPseké akik az ügyben vállalták a látványos hátra arcot. Más üzenet, más stílus kell hozzá.

És ami még rosszabb: Más infrastruktúra. Ugyanis most pontosan lehetett tudni, hogy számos párt gyűjti az aláírást, a sajtó egy adott része közvetíti az üzeneteket, és ez el is jut a célközönséghez. A jobboldali szavazó megszólítására alkalmas üzenetek viszont garantáltan nem jutnak el ezeken a csatornákon át a jelenlegi FIDESZ szavazókhoz. Az elmúlt majd 7 esztendő ellenzéki mozgalmai közül egyik sem tudott mit kezdeni ezzel a kihívással, és a "majd most velük" hurráoptimizmusa után szépen beleszürkültek az eredménytelenségbe.

Márpedig annak a felismerését, hogy ők nem fognak a kormánypártoktól érdemben elhozni szavazatokat, de az ellenzéki szavazatokat megosztják így jelenleg csökkentik a kormányváltás esélyét szükségszerűen követi az a lépés, hogy a meglévő támogatók, szimpatizánsok egy része felteszi a kérdést: Vajon véletlenül van ez így vagy szándékos? 

Politikai identitás és ellenfelek

Magyarországon volt pár kísérlet, hogy a "két oldal között középen" keressen helyet valaki és nem nagyon sikerült. De ha megnézzük akkor a világban is elég sok helyen tendencia, hogy a korábbinál radikálisabb jelöltek jelennek meg mind baloldalon, mind jobboldalon. Emögött pedig egy régi-új jelenség van. Az újságírásban a "botrányok", a "szenzációk" hozták a bevételek egy meghatározó részét, print napilapok esetében is előfordult, hogy a rikkancs hangosan kínálta egy botrány ígéretével a szenzációs különszámot. Az eladásokba amiket a hirdetők felé üzentek ez is beleszámított.

Ma egy sajtóterméket nem hétköznaponként egyszer, különszám megjelenése esetén kétszer kell eladni. Te is többször nyitottad meg valószínűleg ma az Indexet. Kell a több botrány, a több szenzáció. Akkor is, ha ehhez túlérzékenység, ne adj isten a hírek tudatos eltorzítása kell. Erre remek alap a vélt vagy valós társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelem, mert mindig lehet valamilyen izmust kiáltani. Megjelent a túltolt PC, az SJW-k is megszülettek. És innen egy politikai erőnek alapvetően két választása van.

Vagy felül erre a trendre és a vélt vagy valós igazságtalanságok ellen küzdve sokszor valós és durva igazságtalanságokat követ el, és nem érdekli, ha a "nőjogi döntését" később az emberi jogokkal ellentétesnek mondja is ki a bíróság. A másik, hogy ezt az irányt elutasítja, szembe megy a ilyen hisztériával, sőt pont ezt az irányt támadja. Ezen az oldalon fontos a nemzettudat, a hagyományos értékek, és igen még a vallásra is lehet mutatni, hiszen ezek a kialakult társadalmi normák, a másik oldal hisztijével szemben kínált alternatíva alapja. Ez esetben viszont az ebben az irányban elkötelezettek azonnal bebújnak az "általuk védett" csoport mögé és azt mutogatják: A szemét őket támadja. 

Míg a hagyományos gazdasági kérdések mentén elképzelt baloldal és jobboldal között van egyensúlyi, középpárti politika, ezen a téren nincs sok helye.

Márpedig ezen a ponton a Momentum kénytelen oldalt választani. Ha más nem, hát nagyobb ügyek (migrációs krízis, női kvóta, Isztambuli egyezmény, stb) kapcsán ügyek mentén derül ki, hogy melyik oldalon áll. Ha balra áll, akkor a kormánypárti szavazók "ez az új szadi" jelzővel már el is utasítják "miniszadi" jelzővel megbélyegzik a momentumot. A lendületük a magát progresszívnek mondó, de sokszor csak érdekből ártó SJWkkel mossa őket össze. És a baloldal azt fogja látni nem megváltás ők, hanem vetélytárs. Jobboldalon viszont megbosszulja magát a NOlimpia. 

Versenytársak

A FIDESZt leváltani a FIDESZ szavazóit megcélzó programmal, értékrenddel lehet. A Momentum nem őket célozza. Akiket le tud váltani az az MSZP, a DK és sok más levitézlett társaság. Ha ez sikerül - és itt a feltételes mód a hangsúlyos - akkor van némi esély rá, hogy velük a középpontban kevésbé elutasított, erősebb baloldal szülessen, mondjuk 2022-re, 2026-ra. Esély, ha leváltják a mostani baloldalt. Ha...

A gond az, hogy két oldalról is van konkurencia. Az egyiket a jól bejáratott politikai formációk jelentik. A másik oldalról viszont az egyik semmiből jött kezdeményezést könnyen leváltja a másik, aki még ártatlan, akinek még van esélye sokakat megszólítani, akinek még nem voltak kétes húzásaik. 

Sokan azt hiszik, hogy a kormány letett arról, hogy az Olimpia mellett érveljen. De az az érv, hogy nem lehet pártügyként megcsinálni, ha sokan kihátráltak belőle elég ahhoz, hogy indokolja a pályázat visszavonását. Viszont hamar kiderül, hogy a felszabaduló pénzből nem kórházak fejlesztése lesz, és erről lesznek viták és lesz sok olyan aki a kormánytól függetlenül elmondják annál ami lesz helyette az Olimpia mennyivel jobb lett volna. Viktor meg széttárja a karját: De nem lehet egyedül megcsinálni, szétverték... a szemetek. 

És bárki elmondja, ő csak az ügy fontossága miatt volt a népszavazás mellett, a NOlimpia szlogent, a demagóg érvrendszert, a közös nemzeti ügy megbuktatását a Momentum találta ki. Aki csak félszívvel, lassan, kényszerből állt be gyűjteni az könnyen éri el, hogy ezzel is ekézze a Momentumot, aki viszont nem áll ki a számukra alapvetően gondolt demokratikus / liberális / baloldali alapértékek mellett. 

És ne feledjük el 2018 választási év. Nem lehet azt mondani, hogy a FIDESZ elbújik a választók elől, hiszen indul a választáson. Az viszont kiderülhet, hogy megnyeri a választást, és a visszakozás pedig arról szól, hogy sok dolgot nem lehet megcsinálni egyedül. Hogy ők hallgatnak a választókra nem egy kérdésben, ha pedig a választókra hallgatnak az pont a demokratikus működés egyik alapvető feltétele és mércéje.

A többi baloldali párt szemében ezen a ponton nem a megváltó, hanem a minden áron eltaposandó versenytárs lesz a Momentum, a választók szemében meglesz a következő messiás, és a támadási felület megmarad. Viszont nem sok olyan érték lesz ami a pártot megkülönböztetné a többitől. A mostani viszonylagos tisztaság ugyanis elveszik. 

Protest szavazat

Sokszor mondtam el az Olimpia rendezésével nem értek egyet, de beveszi a gyomrom. Az a demagógia amivel a Momentum érvelt viszont elfogadhatatlan számomra. Az, hogy miért nem írtam alá eddig tulajdonképpen láthatatlan az adatokból. Az viszont, hogy mire és kire tekintek a Momentummal szemben kisebb rosszként, milyen csoportra vagyok hajlandó szavazni a Momentum sok húzása ellenében tiltakozásul viszont korlátja lehet a párttá alakuló mozgalom terjedésének, későbbi választási esélyeinek. Lehet mentegetni őket, hogy hát istenem, kezdők... De akkor azt mondom, ahhoz képest, hogy dilettánsok, elég nagy volt az arroganciájuk, arcuk és ez a gond. Ha viszont számoltak azzal, mi a rossz a politikájukban...

Az aláírásgyűjtések kapcsán a legkönnyebb Budapesten gyűjteni, itt sok az ellenzéki is és itt vannak forgalmas csomópontok is, sok más lehetőség ennek kedvez. És nagy összefogással, több párt megjelenésével ennyi aláírás nem meglepő. Nem látom azt, hogy hol hoztak plusz embert. De azt igen miért lesz olyan ember aki azt mondja a demagógia, az eddig pár húzásuk elég ahhoz, hogy "rájuk soha".

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr812300565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása