... mert választani kell

Öt probléma, egy megoldás

2017/10/26. - írta: Válasszunk

Az elmúlt 7, lassan 8 év új helyzetet teremtett. A munkanélküliség réme helyett egyre több helyen ütötte fel a fejét az új ellenség: A munkaerőhiány. Ugyanakkor pont a munkanélküliség által érintett régiókban válnak hajléktalanná munkaképes emberek, akik ez után elvesztik az állásukat is, és eltűnnek a munkaerőpiacról. A munkaerőhiány és a hajléktalanság problémája tehát összefügg. Az előzmények között felmerül a rossz házasság ami könnyen vezet bántalmazó kapcsolathoz, és a helyzet, hogy ebből nem tudnak kilépni. Ez a reménytelenség viszont az alkoholizmust is támogatja, ami ismét a bántalmazó kapcsolatok és a hajléktalanság fontos kockázati tényezője.

Az eddig taglalt 4 probléma veszélye viszont elég ahhoz, hogy a házasság egyre kevésbé legyen vonzó alternatíva, de a stabil, vagyonközösséget jelentő, gyermekvállalással járó élettársi kapcsolat is kockázatos. A fenti helyzetet az segítene megoldani, ha egy rossz kapcsolatból, lehetőleg még annak eldurvulása előtt, anélkül lehetne kilépni, hogy az hajléktalansággal, az egzisztencia teljes elvesztésével fenyegetne. Ez a későbbi újraházasodást is segíti, így a gyerekvállalási kedvre is jótékony hatással lenne.

Az állam a fenti problémák és a velük járó egyéb járulékos problémák (kapcsolódó bűnözés, ebből eredő túlzsúfoltság a bv intézetekben) kezelésére fordított évről vére növekvő kiadások egy részét könnyen fordíthatná mind az erőszakos bűncselekmények áldozatai, mind pedig a rossz kapcsolatból kilépők újrakezdésének, lakhatásának támogatására. Ezzel az összes érintett probléma mérsékelhető.

A fenti helyzetekből eredő stressz csökkenése, a fentiekből eredő erőszakos bűncselekmények csökkenése, mivel ezek a helyzetek sérüléssel, a stressz egészségügyi kockázataival is együtt járnak, az egészségügyet is tehermentesítené. 

Tény viszont, hogy a hasonló megoldások nem gyógyítják meg a narcisztikus pszichopatát és nem tudnak minden családon belüli erőszakot megelőzni. Ugyanakkor a bántalmazó kapcsolatból való kilépés jobb lehetősége mellett könnyebb a megmaradó bűncselekményeket szigorúbban büntetni. Méghozzá függetlenül az elkövető és az áldozat nemétől.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2313067298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása