... mert választani kell

A gyávaság hősei

2017/11/27. - írta: Válasszunk

Történt valami különös? Nem. A Glee egy volt sztárját családon belüli erőszakért letartóztatták. Videó is készült az esetről, könnyebb sérülések történtek. Hogy a sztárt tartóztatták le és nem a férjét, az a videónak köszönhető. A férj nem ütött vissza. Az, hogy rendőrségi ügy lett az esetből, talán oda is vezet, hogy nem folytatódik tovább, hogy nem szakad el a cérna, nem üt vissza a férje. Rosszabb esetben azért, mert a 2., vagy 3. eset után a remek sztár jó darabig nem lesz vele egy légtérben.

Tényleg nem történt semmi. A történetről ugyan ír az Index, vagy legalább a comment.com, de ott sem az ismerten harcos feminista Sixx, hanem FEGA. A történetet lehet követni twitteren, Facebookon, stb. és máris megvan a feminista narratíva: Ha sok ilyen eset után videó készült, akkor ez csapda, a pasi a pénzre hajt, milyen szemétség. Az senkinek nem jut eszébe, hogy a rendszeres családon belüli erőszak probléma? Hogy az eddigi esetekben a video hiányában egyáltalán nem hittek az áldozatnak. Pedig sok esetben, női áldozatot feltételezve, hamar megvan a letartóztatás.

Vagy az a tény, hogy aki ma bátor kiállást említ akkor, amikor a másik nem csak nem üthet vissza, de még a támadó kezét lefogva sem védheti magát. Alternatív bátorság, amit más szóval gerinctelenségnek, gyávaságnak, gonoszságnak, visszaélésnek is hívhatunk. De mindegy, hogy hogyan hívjuk, számos feminista csoport ünnepli. És jönnek a magyarázatok. Az elkövetőt, az előző párja megcsalta. A gyerek miatt vitatkoztak, és ki nem volt ilyen helyzetben ideges. Tényleg ki nem? De hányan vannak akik hiába idegesek nem alkalmaznak fizikai erőszakot.

De a fentiekre kihegyezni a kérdést nevetséges lenne. Ha valakinek haragkezelési problémái vannak, akkor az kaphat szakértő segítséget. Tény az, hogy már korábban is felmerült a pár között a válás lehetősége. A feszültség adott volt, de ne legyen terápia, mert amikor valaki úgy üt, hogy a másik nem üthet vissza, az sokak szerint nem probléma, hanem bátorság, megoldás.

A válás kapcsán is ismerjük a várható narratívát. Miért nem alkalmazkodott a pasi a bántalmazó nőhöz, ott marad a gyerekkel, stb. Maradt az, hogy vagy visszaüt és börtönbe kerül, vagy az n+1 feljelentéshez már megoldja, hogy videó is legyen. 

Ahogy mondani szokták: A családon belüli erőszakra nincs mentség. Ha a pasi visszaütne az sem lenne mentség, mert inkább kérjen segítséget. Itt sincs miért menteni az elkövetőt. A gond csak az, hogy az eddigi lépések során kiderült férfinek sokkal nehezebb dolga van, ha segítséget kér. A törvény egyenlő védelmét sértő diszkriminációt csökkenteni kell és nem növelni mondjuk Isztambuli Egyezménnyel. 

A törvény egyenlő védelme emberi jog, ha egy egyezmény vagy más törvény ezt felrúgná az emberiesség ellenes bűntett lenne. Az ilyen diszkriminációra törekvő ideológiák pedig politikai szélsőségek. Az ezeket az ideológiákat támogató, ilyen irányú törvényhozásra törekvő pártok, politikusok szélsőségesek.

Elő kell vennem szokás szerint a CDC vagy éppen valamely orvosi szaklap statisztikáját, hogy bemutassam sokszor a férfi az áldozat? És ha azt mondjuk, hogy az Isztambuli Egyezmény az áldozat neme miatt "nemi alapú" erőszakról (nem nemi erőszakról, szexuális erőszakról, csak az áldozat neme miatti erőszakról) szól, akkor érdemes megnézni más statisztikát is.

Az előítéletekkel, látenciával kevésbé átitatott esetekben látjuk, hogy a férfiak nagyobb eséllyel lesznek erőszakos cselekmények áldozatai. Ilyen esetben az Isztambuli Egyezmény még igazságtalanabb. 

És még egy apróság: Az adott ideológiában általánosítás van, és olyanokat támad, bánt akik sokszor érdemben nem válaszolhatnak. Ezt a fajta gyáva becstelenséget sokszor támogatják az ideológia követői. Ők magukat is harcos feministaként aposztrofálva jelzik: Nem riadnak meg a harctól, az erőszak alkalmazásától. A lényeg, hogy ők anélkül lehessenek erőszakosak, hogy attól kellene tartaniuk, hogy a másik visszaüthet vagy akár védekezhet. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2613397793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása