... mert választani kell

Jobbik és a rasszizmus: +1 üzenet, mellébeszélés helyett

2017/12/17. - írta: Válasszunk

Ismerjük a helyzetet, amikor a cukiskodó, néppártosodó Jobbik holokauszttagadás miatt elítélt politikusa szerint egy roma gyerek nem érdemel támogatást, a jobbik pedig mellébeszél. A probléma kapcsán két értelmezés van. Az egyik súlyos vád, a másik talán még súlyosabb. Az első vád a rasszizmus vádja. A harmadik a látványos hozzá nem értésé. Ezt sem tudják kommunikálni. Ez ugyanis az alkalmatlanságot veti fel, amivel a viszonylag tisztább pártok közül nem csak a Jobbiknak, de az LMPnek is meg kell küzdeni. Ha ez úgy történik, hogy a Jobbik kormánypárt, akkor nemzetközi balhé, giga tüntetések jönnének. És nem a jobbik politikája, hanem a kommunikátorok, a párt szervezetének alkalmatlansága miatt.

Ez olyan súlyos vád, mint kimondani Szél Bernadettről, az LMP miniszterelnök-jelöltjéről, hogy elismerte, hogy nem igazán érti sok dolog mögött a matekot. Felkészületlen. Úgy hozott végleges döntést egyes egyezményekről, hogy nem olvasta azokat. Tehát felelőtlen is. Ha a tényekkel szembesülve mást kell tennie, akkor hamar felmerül a kérdés: ezekkel az ígéretekkel hazudott. De ugye ott van mögötte a pártjában a női kvóta. És ez könnyen vezet el oda, hogy akkor is megkapja a szexista „alkalmatlan kvótapina” címkét és a FIDESZt segítse a választáson, ha a pártja programjában jó pontok vannak. A Jobbik kommunikációs hibája annyival súlyosabb, hogy a néppártosodás hitelét is megkérdőjelezi.

És mindezt egy olyan kérdés kapcsán, ami kezelése teljesen triviális.

Tételezzük fel, hogy Vona Gábor vagy a Jobbik bármelyik támogatója, finanszírozója fizetne nekem azért, hogy ilyen helyzetben mondjam el a jó üzeneteket, a politikus abból nyilatkozna, kikerülne a Facebook oldalukra. Persze: Az ötlet maradna, a fogalmazási hibák, helyesírási hibák eltűnnének. Habony szerű szerep ez, nem szövegírói. Mi lenne az első amire felhívnám a figyelmet? 

Hogy ma sokan bosszankodnak azon, hogy a kedvenc tehetségkutatójukon sem a tehetség jut tovább. A szocio, a történet befolyásolja a veszélyeket. De a tehetség kapcsán tudjuk, hogy a szorgalom, jól teljesíteni és sok minden más nem elég. Producerektől a TVs tehetségkutatók kitalálóiig azt mondják: A tehetségben van valami misztikus X faktor. Nem lehet megmondani, mi lenne az a bizonyos X faktor ami hiányzik egy emberből, de azt meg tudod mondani megvan-e benne, vagy sem.

Ma szükség van programokra amik a tehetséget segítik, azokat akikben megvan az X faktor. Szükség van programokra amik a hátrányos helyzetűeket segítik. És szükség lenne egy nemzeti példakép programra. Hogy azok számára, akik közösségében sokszor a bűnözés a példa, a visszaesőként börtönbe kerülő ember a példakép, azok kapjanak új, becsületes, szorgalmas példaképeket. Akik kitörnek a rossz helyzetből, akik jó példák, szorgalmasak. És akikkel való azonosulás belefér az eddig a bűnözők felé kacsintgató identitásába. 

Ezért nem szegénybűnözésről beszélünk. Mert nem a szegény elé kell példaképnek állítani Robin Hoodot vagy Rózsa Sándort. Hanem a leszakadó, sok szempontból kulturálisan elkülönülő csoportok számára, az ő soraikból kikerülő ügyvédet, doktort, mérnököt, feltalálót, esetleg az ő soraikból kikerülő sportolót, jó tanulót. De nem lehet a szocio-t összekeverni a tehetséggel, mert hazugság, sok szempontból a tehetséggel szemben igazságtalan. Az igazságtalanság haragot szül, a harag gyűlöletet.

És az országban, ahol ez a fajta gyűlölet sorozatgyilkossághoz vezetett, ki kell mondanunk van már elég gyűlölet, túl sok is. 

Ma egy olyan országban élünk, ahol lehet valaki úgy miniszterelnök jelölt, hogy nem olvassa el előre, mit akar ratifikálni. Hogy sem a saját programja mögötti matematikát, sem a választás rendszer mögöttit nem érti. Egy másik baloldali párt vezető politikus hamisított, megvádolta a közvagyont. De vezető. Mindkét esetben elhangzik, mert kell a női politikus. És közben olyan előítéletes törvényt hoznának, ami szerint Jézus a születése percében bűnös lenne, kollektív bűnösség alapján, mert pénisze van.

Hiszünk abban, hogy sem a bőrszín, sem a származás, sem a nem, sem sok más dolog nem zárja ki sem a tehetséget. De nem is helyettesíti azt. És ezt nem csak tehetségről, de becsületről és minden tiszteletre méltó tulajdonságról is el kell mondani.

És ugyanezen az alapon meg kell cáfolni a negatív elősítéleteket is. És nem tesszük oda mellé kis csillag után apróbetűvel, hogy kivéve a modern progresszív balliberális feministákét.

A konkrét érintett gyerek ügyében pedig ne feledjük, azért is kell a tehetségkutatóra is több zsűritag, mert sokszor nem mindegyik ugyanabban látja meg azt a bizonyos X-et. Hozzá téve, hogy tiszteletben tartjuk a többségi döntést, viszont, ha kormányra kerülnek akkor biztos lesz egy nemzeti példakép program, amiben a szorgalom a kritérium, még talán többet is ad havi 10000 Forrintnál ugyanez a gyerek. 

És azért is fontos tudni, hogy itt nem tehetségről van szó, mert a tehetség ritka és különleges. A támogatást elnyerő fiatalember tehetsége nem egy ilyen ritka, mások számára elérhetetlen dologról szól. Hanem szorgalomról, tisztességről, és ez mindenki előtt nyitva álló lehetőség. 

Ha a hír (szembeállítva a kvóta és az alkalmatlanság kérdésével) úgy folytatható, hogy 5-10 vagy akár 25 szorgalmas és példaképnek alkalmas fiatalember akár tabletet, akár e-könyv olvasót, és hozzá e-könyv csomagot (ami folyamatosan bővülni fog) kap mondjuk a pártalapítványtól karácsonyra. De akár a Jobbik pár polgármestere is intézhetne ilyesmit a félévi bizonyítvány mellé. Rögtön megfordítva a kérdést, és felvezetve egy olyan témát, ami kapcsán a Jobbik úgy tudná tematizálni a közbeszédet, hogy abból ideológiai szempontból jól jönne ki, és ingyen is kapna megjelenési lehetőséget.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9313506927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 06:00:33

A Jobbiknak nem maradt hely, ennyi az egész.

Ha valaki "jobboldali" akar lenni európai értelemben, annak ott a DK.
Ha valaki "jobboldali" akar lenni magyar értelemben, annak ott a Fidesz.

Ők mi a fene akarnak lenni?

odamondó 2017.12.18. 07:13:11

Gondolom percre pontosan kéne követni a magyar politikát, hogy ezt a bejegyzést dekódolni tudjam.

vergyula 2017.12.18. 07:49:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ha csak az igazságosság oldaláról nézzük a dolgokat, akkor a Jobbikra kéne szavazni. Ők még nem loptak, úgy fair, ha kapnak rá lehetőséget.

rnz 2017.12.18. 08:20:59

@vergyula: Akkor előbb legalább tanuljanak meg ügyesebben hazudni, példa van előttük gazdagon. Kinek kell olyan kormány, akik még hazudni sem tudnak rendesen? :)

midnight coder 2017.12.18. 08:34:35

Mondjuk a post elkövetőjének sem ártott volna felvenni valakit aki tud írni, és nem csak ismeri a betűket. Ezzel együtt amúgy igaza van, csak elég kínszenvedés olvasni ahogy ezt formába önti.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.18. 08:37:57

@midnight coder: Az üzeneteket kitalálni, és jól megfogalmazni két külön tevékenység, eltérő szakembert kíván. Szerintem az utóbbira van a Jobbiknak szakembere, az előbbire viszont látványosan nincs, és az elfogadható, szalonképes, identitás megteremtéséhez nélkülözhetetlen lenne számukra.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.18. 09:07:06

@vergyula:

Én értékrend alapján szavazok.

A korábbi Jobbikról tudni lehetett mit akart:
- kilépés EU.ból, NATO-ból,
- revízió,
- ultranacionalizmus,
- zsidó- és cigányellenesség,
- homofóbia,
- valamiféle nem tisztázott antikapitalizmus.

Nem szavaztam rájuk, mert a fentiek 80 %-ával nem értek egyet,

Most viszont azért nem szavazok rájuk, mert fogalmam sincs mit akarnak.

rnz 2017.12.18. 13:32:05

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Hogyhogy mit? Kormányt váltani! :)

Én a jobbik szavazókat sajnálom leginkább az egész történetből, talán egyik párt sem verte át még úgy a saját szavazóit, mint ahogy az Vonának sikerült. Meglepne, ha nem puccsolnák meg nagyon alaposan, ezzel a lendülettel a parlamentbe jutást is lazán elbukják.
süti beállítások módosítása