... mert választani kell

2017 fontossága: Jobboldali fölény és kétoldali tarhálás a médiapiacon

2017/12/31. - írta: Válasszunk

Nehéz lenne megmondani, mi is a fontos 2017-ben. Hiszen kevés olyan dolog történt, amit ne láttunk volna 2016-ban is, és nem várnánk 2018-tól. Ha azt mondom, hogy a média egyre nagyobb részén tűnt fel támogatást kérő felület, akkor egy folyamat egy fontos állomásáról mondom ki: Eddig is volt ilyen, de már átlépett egy határt, márt észrevesszük. De megy közben az álhír, a clickbait és megannyi más dolog is. És közben a PC és a szólásszabadság kapcsolatáról szóló vita. A PC hívei millió és egy alkalommal mondják el: Nem arról van szó, hogy korlátozni akarják, hogy miről beszélhetsz, hogy ki szólalhat meg, csak éppen a hogyanról. És éppen ennyiszer derül ki, hogy mindez hazugság. És a tarhálás terjedése és a PC összefügg.

Nem 2017-es a történet, hogy a Pillars of Eternity fejlesztői a támogatóknak érdekes lehetőséget nyitottak. Sírfeliratot írhatott sok ember, ami bekerült a játékba. És jött a műsor, hogy az egyik nem elég jó. Mert ugye ott nyugszik a nagy nőcsábász, akinek az utolsó hódításáról kiderült, hogy férfi. Trágársággal, bunkósággal nem lehetett vádolni az alkotót, de jött a szöveg: Nem PC, mert ugye a transzneműek... A gond viszont az, hogy van a szex kapcsán egy mérce: Akkor törvényes, helyes etikus, ha a másik fél pontosan abba egyezik bele, ami történik. Ehhez képesnek kell lennie ilyen beleegyezésre, tudnia kell, hogy miről van szó. Ha a másik fél biológiai neme csak utólag derül ki, az ember esélyt sem kapott arra, hogy a saját szexuális orientációját mérlegelve beleegyezzen az szexuális erőszak.

Igen, ez itt az emberi méltóság megsértése is. Meg az emberi jogoké. Mégis mi történik? A politikai korrektség nevében azt mondják a téma felvetése kellemetlen a transzneműeknek. Az ő érzelmeik, ezen alapuló elvárásaik fontosabbak, mint a te emberi jogaid, emberi méltóságod. A politikai korrektség sosem a bunkóságról vagy nem bunkóságról szólt, mindig egyes csoportok érzékenységének megsértéséről. És ezért mindig is kettős mércét jelentett, az emberi jogok sérelme felé tolta el a rendszert. 2017 slágertémája a #metoo volt. Van aki azért beszélt róla, mert hitt benne, de Puzsér például azért beszélt róla, mert nem hitt benne. 

A #metoo során pedig, ha mindenki mondja el a storyját férfi is, nő is, akkor érthető az, hogy miért #metoo story a Pillars of Eternity kérdése. Mert mindannyiunk felé azt üzeni, a mi informálódott beleegyezésünkre nincs szükség. A nagy hangerő, csordaszellem mögöl azt mondani a másik ember szexuális önrendelkezési joga eltaposható egyértelműen #metoo történet. Ez sokunknak fájt, sokunkat zavart, sokunkat traumatizált. Ezen az alapon került 2017-be a Pillars of Eternity jóval régebbi storyja. Mert most van #metoo ideje, most kell az ilyen traumákról beszélni.

De nem csak erről. Hanem arról is, hogy mondjuk a női mosdó közönsége számára csak akkor zavaró a kukac, ha Matron László veszi elő, vagy akkor is megvan a trauma, ha egy nemi erőszakért korábban elítélt ember farkát bámulhatják a női mosdóban, és az illető közlő ő transz, leszbikus, és már vagy 2 éve nőként él? Félreértés ne essék, nem eldöntöttem a kérdést, elnyomva szegény többszörösen elnyomott transznemű nő jogait. Hiszen ő többszörösen elnyomott, mert nő, transznemű, és büntetett előéletűként is mennyi előítélettel szembesül. 

Nem elítélve egyiket sem, sértő jelzők gyűjteményét mellőzve a téma megbeszélendő lenne. De természetesen jön a PC hívő, hogy ez nem PC... És jön a transzfób jelző mellett személyeskedés, masszív bunkóság. Namost két eset lehetőséges. Náluk a kurva anyázás az nem a bunkóság, hanem a kedvesség szimbóluma otthon a családban, ez esetben kurva anyázásban (célpontként) gazdad új esztendőt kívánok nekik. Vagy a másik eset, hogy hazugság, hogy ez a bunlóságról szólna. Annál inkább szól a kettős mérce fenntartásáról és az azonos mércét követelő érvek és vélemények elnyomásáról. Ez utóbbi esetben viszont az emberi jogokkal ellentétes műsorról van szó. Nem csak a szólásszabadság, de a törvény egyenlő védelme, a mindenkit megillető emberi méltóság is sérül.

Ez esetben a PC néven ismert ideológiai rendszerünk emberi jogokat sért, miközben az emberek egy csoportját épp úgy mondja ki eredenően elnyomónak és kirekeszthetőnek, mint annak idején a nácizmus, és a jogsértéseknek már van sajnos pár halálos áldozata. Aki erre azt mondja ilyen irányba menő politikából a nácizmus is túl sok volt, az az összes ide kapcsolódó ideológiai irányzatot el fogja utasítani. És ez az elutasítás nem csak azt jelenti, nem lesz ez az irány támogatva, hanem az is, hogy ezzel passzívan sem kollaborál sok szavazó. Inkább Trump a Rettenetes, vagy Borzalmas Orbán, vagy piszok sok más irányába fog szavazni. Csak azért, hogy a PC körül kialakuló jogsértéseket akadályozza.

Mert van a családban, baráti körben férfi, aki csalódon belüli erőszak áldozata. És a kettős mérce ott is megjelenik és az is, hogy a nők kapcsán sok jellemző esetre, azok biológiai okaira mutatni szexizmus, és nem PC. Az áldozatok jelentős részének ártó diszkrimináció pedig eljönne az Isztambuli Egyezmény kapcsán.

A gond csak az, hogy ez a szép új PC világ nem csak Orbánt és Trumpot teremtette meg, hanem közvetlenül felel azért is, hogy a jobboldal képes a sajtót dominálni. Annak ellenére, hogy a fenti folyamatok élére álló baloldali sajtó azt gondolta, az ő útjuk az egyetlen út. Ha a fenti dolgok elé állnak és nem a fenti folyamat élére, elsöprik őket. És ez formálta az újságírást, azt is, hogy hogyan készülnek a cikkek.

Csakhogy ahol nem az érvek, az átgondoltság a mérce, hanem a polkorrektség, és a hiszti élére állás, ott azt éppen úgy meg tudja tenni bármelyik blog helyesírási hibáktól hemzsegő, rosszul fogalmazott, előítélétes, hazug, újságírói munkát nélkülöző postja, mint az Index cikke. Sőt egy Facebook post is versenytrás lesz. A Facebook post gazdája viszont nem kér fizetést.

Amikor az Internet eljövetélével a magánközlés, ellenőrzés és ellenpont nélkül is elkezdett egyenértékű hírként viselkedni, az nem csak a hisztit értékelte fel, hanem az újságírást is leértékelte. Ha pedig nem értékeljük többre, jobbra, az érvelő, érveket ütköztető cikket, mint a hisztiző facebook postot, sőt az utóbbi elkövetőjével könny azonosulni, a saját háttere a szocio vonal a cikk fölé emeli, akkor a cikk, a valódi újságírói munka is nullát ér, és elkezd ez a bevételeken látszani. 

És ezért jelenik meg a nemzetközi médiában egyre több helyen a tarhálás. 

A politikai marketinget kiszolgáló kommunikáció, amit szintén véd a sajtószabadság, de csak messziről hasonlít az újságírásra, viszont továbbra is értékes, mint reklám, mint a politikai marketing eszköze. Akinek pénze van, annak újságja is van, az tud kommunikálni, hirdetni. Mivel hagyományosan baloldalról sok pénz volt, és a fentiek miatt sok újságíró is balliberális volt, természetes volt, hogy a FIDESZ ezt az "akinek van pénze, annak van újságja" vonalat, ezt a kommunikációs eszközt egyszerre látta fenyegetésnek és eszköznek. 

Több pénzt akar a saját médiauralma mögé tenni, mint amennyivel Simcsika, Soros, és pár nemzetközi médiacég rendelkezik. A média letarolása itthon innen ered.

De ahogy a nemzetközi trend is azt mondja, egyre komolyabb lapok tarhálnak, mert ők nem mennek paywal mögé, de a hirdetés nem működik, úgy a hazai piacon is blogok, lapok, youtube csatornák esetében a komolyság fokmérője lett a tarhálás. És 2017 arról szól, hogy a fenti folyamatok jobboldali médiadömpinget, és a média egyre több felületén folyó tarhálást hozott el.

Komolynak lenni, és arról írni, hogy a komolyság fokmérője sajnos mára a tarhálás lett, nem lehet a tarhálást szolgáló rész nélkül. Szóval tudjátok: https://paypal.me/Enerla kisembertől 1 Euro is sokat számít, nagy embertől pár tízmillió, és ha valaki milliárdokat utal, a tarhálást akkor is folytatni kell. Sajnos egyellőre ez a veszély nem fenyeget, bevétel nincs. 

Bevétel nincs, hiszen osztott hirdetéses blog, csak hirdetést tehetnék ki. A fő hirdetési lehetőség az adsense. Ahhoz viszont, hogy működjön a blog.hu/ads.txt-t kellene módosítani, aminek tartalmára nincs befolyásom. Szóval hirdetés nem megy. Ha lesz opció arra, hol lehet ezt megoldani... A bloggal viszont nem csak munka van, hanem időnként költség is. 

A tarhálás másik üzenete a fentiek mellett az, hogy TI tartjátok el a blogokat, az újságokat. Csakhogy ez esetben az üzenet az, hogy mint fizető ügyfél, ti diktáltok. Olyan szöveg kell ide, ami nektek tetszik. Az a buborék és visszhangkamra ami az egész helyzetet és a médiapiac 2017-es alakulását okozta erősödjön. 

Egy blog, egy újságíró nem akkor hiteles, ha egy oldalt képvisel. Hanem akkor, ha az oldaltól és érdekektől, vélt vagy valós elvárásoktól függetlenül írja le azt amit gondol. Akkor is, ha az egyik post utána a jobboldal küldi el az anyjába, mert "balliberális", másik esetben a balliberális oldal, mert "jobbodali, hazaáruló, orbánbérenc". 

Ezen az alapon viszont nem lehet előre pénzt tarhálni. Nem lehet oligarchát azzal támogatásra bízni, hogy "Gyuri bácsi, most van amiben egyetértünk, de holnap lehet, hogy téged szidlak, mert az őszinteség fontos". Ha midannyian elküldenétek ezt a postot a Soros alapítványnak, hogyha szólásszabadságot akar támogatni, akkor ilyen blogokra is elférne kb. "egy fél éves újságírói fizetés" nem hiszem, hogy akár az alapítvány, akár Soros György egy fillért is költene a vele szemben is kritikus hangokra. 

Ezért gondolom azt, hogy utólag meghívni paypalon pénzt küldve egy bögre jó teára, vagy egy finom Pizzára reális. Előre adakozni nem. Na jó... Ha Soros György valóban azt akarná, hogy sok ember a saját véleményét mondja és mondhassa el és előre adakozna, akkor biztos tovább is elmondanám a véleményem, ha tudom.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6913537129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása