... mert választani kell

Nem véletlenül került elő a Fenyő gyilkosság

2018/04/28. - írta: Válasszunk

Mondhatjuk azt, mindez természetes, és mivel ez az ügy soha nem évül el, így meg kellett lépni. Mondhatjuk, csak ettől még jelentőssége van annak, hogy mindez pár nappal a választások előtt történik, vagy kicsivel a választások után. A választások előtt beszélni arról, hogy Gyárfás, Portik és az áldozat Fenyő milyen korban gazdagodott meg, milyen érdekkörök irányították az akkori korrupciót, és miként lett sok ügynek vége befolyásolta volna a választást. Orbán Viktor viszont jelezte: Nem az eredményeiről akar beszélni, nem a régi vagy frissebb érdemeiről, hanem a migrációs krízisről. 

Nem titok: Orbán Viktor 1998-ban békét ígért az országnak a Fenyő gyilkosság, az Aranykéz utcai merénylet és számos más dolog után. A megválasztása után béke is lett. És hamar megjelent két magyarázat a történettel kapcsolatban. Az egyik magyarázat szerint a FIDESZ bizonyára benne volt az ügyben, az ő emberei követtek el ezt-azt. Sokan mondták el ezt akkor baloldalról, csak éppen annyi volt a probléma, hogy túl sok baloldali médiavállalkozó került elő az ügyben. És bár a FIDESZ gazdasági környezete is élt a kiskapukkal, ha mindenben benne lettek volna, akkor lett volna elég információ, nyom és bizonyíték a kezükben, hogy sok baloldali vállalkozót egy életre bevarrjanak. 

A másik magyarázat egyszerűbb volt. Az olajszőkítés kis stiklinek, helyi csalásnak indult, majd törvénymódosítások után a politikáig felérő, hasonló oligarchákat teremtő nagy ügy lett belőle. Aztán jött a FIDESZ kormány és bezárta a kiskaput.

A kiskapu bezárása mellett változott a privatizáció üteme is és sok minden más történt. 

Könnyű azt mondani, az ekkor megteremtett gazdasági hatalom, az ekkor felépített médiabirodalmak ellen kell hatékony ellenpont. Vagy akár arról is lehet beszélni, hogy a mai újságíró-elit mekkora része kötődik valamlyen módon az érintett médiabirodalmakhoz. Ugye sejthetjük, hogy az akkori időszak nyilvánvaló hazugságai sokszor estek egybe a tulajdonos szervezett bűnözés érdekeivel. Az így szocializálódott, ehhez az irányhoz szokott újságírói kört független sajtónak tekinteni nem feltétlenül helyes álláspont. És a kapcsolódó politikai csoportokat sem lehet ártatlannak és erőszakmentesnek tekinteni. 

Továbbmegyek: Ennek a körnek a mai kétes megmozdulásai kapcsán sincs okunk bízni bennünk, és azt mondani biztos nem olyan rossz az amivel próbálkoznának, amilyennek látszik. A konteo az ügyet a választás utáni elégtétel ígéretéhez kapcsolja, ám nem ad semmilyen magyarázatot arra, hogy ez miért nem került elő a választás előtt, miért nem akkor volt szó arról, hogy melyik volt politikust kéredztek ki az ügyben, miért nem került elő az ügyben jelenlegi politikus is. 

Ha nem a Gyárfás ügy következik a fenti üzenetből, akkor érdemes fordítva feltenni a kérdést: Az az üzenet, vagy akár választási ígéret következik-e a Gyárfás ügyből? Piszok sokan ígértek a választás utánra börtönt Orbánnak. És sokan gondoljuk azt, hogy például a Tiborcz ügyet sem lehetne elengedni. Várható volt, hogy a választás után vége lesz annak a kornak, hogy nincs elszámoltatás, de később nem lesz elszámolás sem. A korrupciós ügyekben sok irányban el lehet járni, és be lehet szántani olyan helyeket is, mint az NFM. De le lehet vadászni a másik oldal erős embereit is.

A saját embereket ugyanis könnyű megvédeni a börtöntől. Ha nem indul nyomozás, az csak ideig-óráig véd, és sok nemzetközi szankció ellen hatástalan. A felmentő ítéletből botrány lenne. Az olyan ítélet, amiben nincs letöltendő börtönbüntetés viszont jogerőre emelkedhet és könnyen indokolható azzal, hogy a sok durvább ügyben született ítéletnél itt enyhébb ítélet volt indokolt. Aki jogállamiságot, arányosságot emleget, annak ezt méltányolnia kell, és ez tökéletes védelmet jelent a börtöntől.

Ezzel párhuzamosan viszont a korábbi ügyek kapcsán felépíti azt az ellenségképet ami ellen Orbán a következő ciklusokban küzdhet, és ami sokak szemében legitim küzdelmet mutat fel. Azt pedig, hogy sok összeférhetetlenség, összefonódás adott csoportok kiszorítását szolgálja könnyű elfogadni, akkor is, ha a kiszorítósdi az ezen munkálkodó politikus környezetét gazdagítja. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3413847614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása