... mert választani kell

Viták amik elől Puzsér elszalad IV: Elég-e a buborékpukkantás?

2018/10/18. - írta: Válasszunk

Puzsér Róbert eddig javarészt médiaszereplő volt, magyarul celeb. Most főpolgármester-jelölt, politikus-celeb.Nem adja alább, neki olyan pozíció kell, amire sokan odafigyelnek. És már ez a jelölti helyzet is ilyen pozíció. Míg korábban a legnagyobb kritikusai is hallgatnak, és a vele szemben túlzott kritikussággal vádolt csoportban hosszú ideje nem volt téma, immár sokan megszólaltak, sokan megszólaltunk. Puzsér pedig egy érdekes jelenség. Míg mondjuk a Bumeráng műsorvezetői sok durva beszólása, buta általánosítása azt az üzenetet üvöltötte a világba, hogy ők maguk sztárok, királyok, és volt is belőle Lali király, addig Puzsér ordítása nem elsősorban magára fókuszál, hanem a témára. 

Amikor piszok sok kérdésben elmondtam, hogy Puzsér nem felkészült, akkor arról beszéltem, hogy nem mondja el a legjobb érveket. Nem keres jó alapot arra, hogy a gender studiest miért kellene áltudománynak nevezni. De a genderkurzus kapcsán egy szándékosan felépített tömböt vizionál. Az egyik első téma, amiben kerestem vele a vitát részben az Eternal September volt, a jelenség, amikor az AOL számos felhasználója megjelent az Interneten és a hírcsoportokban. Mary siráma éppen olyan hír lett Lucy szemében, mint a BBC hírei. És amikor számára ez is hír lett, az azzal is járt, hogy egyre több hír és hírforrás közül választhatta ki a hozzá közelálló híreket.

A biztonságos tér egy olyan tér, ahol a neked nem tetsző ellenvélemény, kritika nem jelenik meg. A PC ideológiája is az olvasók egy része számára zavaró tartalom eltüntetéséről szól. Arról, hogy a lehető legkevesebb zavaró információ jusson be a véleménybuborékba. A véleménybuborék viszont visszhangkamra is, és az itt felépített előítéletek könnyen alapozhatnak meg politikai szélsőségeket. A radikalizálódó politika mellett a politikai aktivizmus és a tudomány keveredése viszont az áltudományok melegágya.

Puzsér nem a rokkant parkolóhelyet foglalja el párosával. Ő a biztonságos teret, a véleménybuborékot rombolja le. És abban a pillanatban, ahogy a lerombolt véleménybuborék miatt panaszkodók és a legjobb érvek kihagyása miatt panaszkodók döntően Puzsér miatt egy platformra kerülnek, a kihagyott érvek ezen a platformon belül sülhetnek el. Ennél jobbat nehezen lehetne tenni. És gyanítom azt, hogy Puzsér az ilyen érvek birtokosai előtt Puzsér sok dologban szándékosan szélhámoskodik és szándékosan leplezi le magát.

És pont ezért nem akar túlnőni magán. Ezért célja az, hogy két oldalról kapja a kritikát. Egyfelől azoktól akikkel szemben kritikát fogalmaz meg, másfelől azoktól az emberektől akik minimális igyekezettel több szempontot szedtek össze erősítik a képet. Mert így tudja a maximális hatást gyakorolni. Csakhogy a főpolgármester pozíciója egy olyan pozíció, ahol az a cél, hogy veled beszéljenek sokan, és nem az, hogy rólad beszélve hallgassák meg egymást az ősellenségek. 

Ugyanakkor itt fontos észrevenni egy nagyon fontos szempontot. A főpolgármester-jelölt által megszerzett figyelemmel Puzsér tud élni és ezt a pozíciót tudja jó cél érdekében, hatékonyan használni. Ha feltételezzük, hogy a megválasztására nincs sok esély, akkor a jelöltsége a legjobb lépés amit megtehet. Ha viszont azt feltételezzük, hogy megválaszthatják, akkor két fő probléma is van:

  • Azok az adottságai amik számos eddig hasznos tevékenységét lehetővé tették, a főpolgármesteri pozíció szempontjából hátrányosak lehetnek. Ha ki is lépne ebből a szerepből, akkor az eddigi tevékenység folytatását adná fel.
  • A megválasztása maga azt üzenné, hogy az így meghirdetett programnak, ilyen politikának, ilyen hitelesség mellett van legitimációja.

Puzsér remekül működik abban a helyzetben, ahol megosztó emberként lehet célt érni, témákat adni az embernek, akkor is, ha ehhez ki kell provokálnia a lesújtó kritikát is. Ebben világszínvonalú. De ritka az az ember, aki akkor is jó, ha megosztónak kell lenni, és akkor is, ha maga mögött sok csoportot egyesíteni kell. 

Amikor a megosztó celebek és celebeskedők kérdőjelezik meg, hogy ki az a Puzsér, miért érdekes, akkor a válasz az, hogy a celeb aki jobb nálatok, és akinek van annyi becsülete, hogy nem az ártalmas, hanem a hasznos dolgot akarja jól csinálni a hasonló "szégyentelenséggel".

De Puzsér és FAM nem csak ember, hanem egy túlzó karakter is. Mert ez az érdekes. FAM az ember és FAM a karakter éppen úgy nem azonos, ahogy Puzsér az ember és Puzsér a karakter sem. És a sorozat első részében elmondtam, hogy Vágó a karakter és Vágó az ember olyan helyzetekben építette fel a tudás imázsát, ahol ez nehezebb volt. De azt is, hogy pl. a Lexikális tudás látszat ilyen szűrő esetén nem sokat ér. Puzsér a karakter felépítette a műveltség egy másfajta látszatát, ami kapcsán súlyosabb kérdések vannak.

Csakhogy ezeket a kérdéseket könnyen lehet, hogy Puzsér az ember akarja, hogy feltegyük. Vágó István a kvízmester egy olyan formátummal lett sikeres, amit piszok sok más ember is sikerre tudott vinni, különösebb zsenialitás nélkül. És más munkáját, más formátumát használta fel a magáról szőtt illúziók felépítésére.

De Vágó István képtelen arra, hogy NE a formátumot használva építse a személyes brandjét, hanem olyan üzenetet vigyen át, amivel elmondja, hogy mi a fontos. Puzsér sokkal jobban ragadja meg a figyelmet és képes ezt a figyelmet fontos témák felé is irányítani. Tehát ebben az adottságban köröket ver Vágó Istvánra, köröket ver piszok sok hírességre. És köröket ver a többi hangoskodó celeb-publicistára is. 

És tudja, hogy az utánanézést igénylő érvek többsége sok néző felé nem menne át, aki felé viszont átmenne, azok ezeket az érveket maguk is megtalálják. Az ilyen érvek megtalálására, meghallgatására, az érvek gazdájának műsorba való meghívására fordítandó időt pedig a saját szempontjából hasznosabb dolgokkal is tudja eltölteni. Így pedig e kérdésben az elvárható igényességről sem fog vitatkozni. 

Ha időt pazarolna a nem létező szabadidejéből arra, hogy utánanézzen olyan dolgoknak, amik bosszantják, de nem a szakterületéhez tartoznak, az nem feltétlenül lenne jó döntés a részéről. És pont ez segít megérteni azt, hogy miért is a közlekedésről szól a programja...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3214307823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása