... mert választani kell

Szélsőségesek támadtak meg egy kenyai hotelt

2019/01/15. - írta: Válasszunk

Ha egy cikkel bármilyen baj van, hamar elhangzik a magyarázat: Nem volt idő ellenőrizni, nem volt idő javítani. Hiszen fontos elsőnek lenni. És olykor ennek az elsőségnek, időre menő versenynek esik áldozatul az az elvárás is, hogy egy eseményt több oldalról mutassanak be. A Brexit szavazás körüli hírek miatt nem csak az Indexet, de angol nyelvű médiát is időnként frissítve feltűnt a BBC cikke: Szélsőségesek támadtak megy egy kenyai szállodát. Szakértők szerint az al-Shabab nevű szervezet felel a támadásért. 

A szervezet teljes neve Harakat al-Shabaab al-Mujahideen és bizony a rövid név bizony a fiatalságra, fiatalokra utal. Egy radikális iszlám szervezetről van szó, ami többek közt Kenyában aktív. Az iszlamista szervezet sokszor kapja meg a sötét jelzőt, de fontos tudni, hogy ez a militáns iszlamista csoport az emberiségre gyakorolt veszélyek, az ismert környezeti károk miatt tiltotta be a műanyagzacskók használatát. Az iszlamista és a zöld törekvések a szervezeten belül megférnek egymás mellett. 

A szervezet Kenya mellett Szomáliában és Kelet-Afrika több más államában is aktív. Ezeken a helyeken sokan a polgárháborúk, hadurak és bűnbandák világával szemben látják ellenpontként az iszlamista törekvést, a szent könyvekre épülő kiszámíthítóbb törvényesség ígéretét. Olyan országokban, ahol a törvényesség, a legtöbb alternatíva sem feltétlenül kínál több lehetőséget a radikális iszlámnál. 

A szervezetett 2008. Februárjában minősítette terroristának az USA. 2012-ben a szervezet Mukhtar Abu al-Zubair "Godane" vezetésével csatlakozott az al-Kaida hálózatához. Ez a szervezeten belüli konfliktusokhoz is vezetett. A más iszlamista csoportokkal való (nem mindig sikeres) együttműködés igénye miatt többek köztött szövetségese a jóval ismertebb Boko Haram szervezettel is igyekeztek koordinálni a tevékenységüket. 

A fenti helyzetből így lesz az iszlamista terror franchise módszereit alkalmazó "tucat szervezet". A Nairobi városában található DusitD2 hotel elleni támadás a megszokott iszlamista szélsőségesek általi erőszak. Megszokott, hiszen a szállodák, a nyugati turisták viszonylag elérhető, puha és szimbolikus célpontot jelentenek. Egy szállodát ritkán őriznek katonák, viszont sok ország állampolgárát lehet ott megtámadni, erős szimbolikus célpont. 

A hotel honlapját látva egy modern, sok szolgáltatást kínáló luxusszállóda képe bontakozik ki a szemünk előtt. Ezért is lehet szimbolikus célpont. 

A jelenleg elérhető beszámolók lövöldözésről, robbanásról, a rendőrök és a támadók közötti harcról és legalább egy halottról szólnak. A megszokott kép ami a terrorizmust az arabokhoz kapcsolja téves. Az iszlamista terror és a szélsőséges iszlám nem csak az arab államokra jellemző, s nem is csak a perzsákra. Éppen így léteznek Kelet-Afrika vagy éppen Nyugat-Afrika országaiban is hasonló szervezetek. Persze az iszlám ezen felül sok más területen elterjedt vilgávallás. 

Ugyanakkor a legtöbb területen az iszlám mellett más vallások is jelen vannak, vagy akár a vallástól független, világi eredetű értékrendek. A helyi érdekcsoportok a saját hatalmuk kiépítésénél szinte bármely elérhető értékrendet szívesen használják legitimációul, és az erőszak alkalmazása is univerzális. 

A Reuters felvétele beszédes: 

nairobi-hotel-attack-14.jpg

A városkép szinte bármely Európai nagyvárosban is lehetne, ugyanakkor Kelet-Afrika jelentős részéne mindennapos a brutális szegénység és éhezés. A hatalmas társadalmi különbségek jellemző okai a feszültségnek, és az erőszaknak. Ne feledjük, hogy sok esetben az európán belüli tiltakozások képein is látnak tüzet, valamilyen szintű erőszakot, így a szélséséges viselkedésre hajlamosabb fiatalok, megfelelő véleménybuborékban, visszhangkamrában veszélyesek lehetnek. 

A terrorizmus pedig nem iszlám specifikus. Az IRA-ra, európai szélsőbaloldra és sok más csoportra is jellemző. Ahol a nélkülözés és a fényűzés is nagyobb, ott könnyen keresnek maguknak erkölcsi legitimációt akár kicsit ferdítve, akár nagyot hazudva a különbségek kiegyenlítésére. Számos radikális mozgalom így működik, és ebből a szempontból a legbarbárabb és embertelen iszlamisták támadása sem más, mint az emberi jogokat önkényesen korlátozni kész más szélsőségeseké.

A folyamatban lévő támadásról a Nairobi News tudósítása az alábbi Youtube vidóban elérhető: 

A legfrissebb hírek szerint az épület 7 emeletéből 6-ot megtisztítottak a biztonsági erők.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2114565114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása