... mert választani kell

Nagy Blanka valóban nem áll bukásra?

2019/01/19. - írta: Válasszunk

Az iskola egy olyan környezet, ahol bizony a tekintélyt tisztelni kell. Van olyan tanár aki azt mondja, bármennyit is tudsz, bárhogy is teljesíts versenyen, ha nem alkalmazkodsz valamiben hozzá, akkor megbuktat. És lehet azt mondani, hogy az ilyen tanár egy utolsó rohadék, de azért a tanár ezzel az életre is nevel, ahol szintén nem lehet a munkahelyen a cégnek, a főnöknek korlátlanul és következmények nélkül ellentmondani. Ha amúgy igazad is lenne, akkor sem borítható fel a rend korlátlanul.

Nagy Blanka, a kormányzati véleménnyel szemben nem Soros bérenc. Egykor Orbán Viktor az volt. Csakhogy egykor Orbán Viktor fiatal volt. Ő volt a fiú, aki nem értette azt, hogy a másiknak miért van több, ha nem tesz érte többet, és persze irígyelte azt, aki jobb helyre született. Ma édesapa. És lehet szidni a bűneiért, és tisztelni a jó eredményeiért, mert mindkettő megvan benne, de tény, hogy szeretné a munkája gyümölcsét átadni a gyermekeinek. Ha belegondolunk mindkét viselkedés és az ebből eredő lázadás olyan ősi, mint maga az élet, mert az evolúció ezt követeli, és az emberi gondolkodásra is ez hat. 

Soros György érdekből, vagy csak azért, mert a fiatalok (gyerekek) iránti szeretet rá is hat, a fiatalokra jellemző irányt pénzeli. Persze egy másokat kifosztó, bennfentes kereskedelmért elítélt ember közszereplése kapcsán akár a FIDESZnek, akár másnak joga van élesen fogalmazni. És a támogatást kapóknak is joga van védeniük a támogatójukat. Soros úr így vagy úgy, ennek a konfliktusnak a közepébe került, és Orbán Viktorhoz abban ő is hasonló, hogy a súlyos bűneiért meg lehet vetni, és az érdemeiért tisztelni is lehet. 

Mondjuk, ha olyan pénzel politikusokat, aki korábban politikusokkal összefonódva követett el gazdasági bűncselekményt, és ebből akár gazdasági haszna is lehet, azt a támogatást kapó jótékonyságnak láthatja, a másik oldal az esélyeket felborító tisztességtelen támogatásnak és politikai korrupciónak. Ez épp úgy természetes, mint az, hogy valaki másként gondolkodik apaként az örökségek kérdéséről, mint nem annyira kiugró helyzetben lévő fiúként gondolkodott. 

De Soros György sem pénzel mindenkit, aki azon az oldalon van. Furcsamód javarészt azokat pénzeli, akikről ehiszi, hogy befolyást szereznek majd. És ez pont azt a helyzetet teremti meg, amit bennfentes kereskedelemre kihasznált. És persze a bennfentes kereskedelemmel megvillantott kétes pénzügyi zsenije a mostani hasonló helyzetekben is profitot termel. 

Ez a harc nem azzal kezdődött el, hogy Nagy Blanka trágár volt. De nem is azzal, hogy Kövér vagy Bayer. Ez a harc az első szabad választás után akkor kezdődött el, amikor azok a liberális újságírók akik addig barátai voltak elég sok rendszerváltónak megírták az első pár rágalmat. A magyarázat az volt, hogy ez ugye ideológiai háború, harc a hatalomért és ebben a háborúban minden eszköz megengedett. A minden eszközbe a rágalmazás, a hírek elferdítése, a trágárság, és igen akár a gyermekek, család betámadása is belefér.

2002 környékének nagy konklúziója volt az, hogy egy ilyen harcban nem lehet úriemberként nyerni. Amennyire kell, annyira alkalmazkodni kell a hatalom megszerzése, megtartása, gyakorlása során is ehhez a "háborúban minden eszköz megengedett" irány által diktált realitáshoz. És az ehhez való alkalmazkodást sokan hívják diktatúrának, mások a szükséges mértékű alkalmazkodást kisebbik rosszként, kevésbé elrontott demokráciaként aposztrofálják.

Az illiberális szó helyett a "csalódott liberális" és a hasonló módszerek miatt mérhetetlen csalódás miatti dühét, haragját kifejező volt / jelenlegi liberális lenne az ami eszembe jut. Orbán konzervatív fordulata sem a konzervatív vagy kereszténydemokrata meggyőződés, hanem az ilyen liberális pártokkal való szembenállás az alapja. A minden eszköz megengedett alapon elkövetett gaztettek, a hazugságra épülő alapértékek világában. 

A rendszerváltás óta majd 3 évtized telt el. Ha azt a korszakot nézzük, amíg Kádár akarata érvényesüt, az sem tartalmazná a kezdeti kényszerpályát, és amikor a kor és sok más miatt már nem igazán az a rendszer volt. Ami marad, az ott is kb. 3 évtized. Amennyire akkor a besúgók világa és sok minden más beleívódott a magyar társadalomba, annyira a rendszeváltáskori liberális újságírók, és a későbbi olyan média-tulajdonosok, mint Gyárfás gátlástalansága és a politikai haszonlesők által keltett "minden megengedett, és minden aljasságra szükség van" hangulat is beívódott a társadalomba.

És igen, ezt az irányt is és ennek minden gonoszságát is finanszírozta Soros György, akkor is, amikor még Orbán Viktor volt az egyik kedvenc sorosbérenc. És ez az aljasság nem feltétlenül jobb, mint a kádár rendszer aljassága, és hogy ez a helyzet jött a tisztességes politikai helyzet helyett, az tulajdonképpen a rendszerváltás ellopása. Aki ezt támogatta, ezt érte el, azt nem tudom a régió demokratizálásának a hőseként látni. Nem is akarom. Még akkor sem, ha az ideológiájába illő és támogatott emberek között tisztességes emberek is vannak, akik okkal hálásak neki és természetesen megvédik. 

De van egy kis gond a háborúban mindent szabad című retorikával. És nem az, hogy az EU nem lépett, amikor Gyurcsány 2006-ban tiporta páros lábbal a jogokat, Orbánnak a felét sem engedik. Mert ez nem Orbánon vagy Gyurcsányon múlik, hanem sok nemzetközi trenden ami miatt ma érzékenyebbek, így a kettős mércét sem rovom fel az EUnak még akkor sem, ha sok túlkapást nem is lát más oldalon, amik egy része szerintem súlyosabb. Az EU csak rosszul működik. 

A baj az, hogy ez a retorika és sok kapcsolódó harc vezetett el az emberiség legsötétebb rémtetteihez, a holokauszthoz is. A baj az, hogy a zsidótörvény logikája nem lesz jobb attól, hogy a zsidó szót átírjuk tőkésre, osztályellenségre, kulákra, férfira, fehérre, feketére. Az tömény nácizmus. És ezt a politikai versenyt háborúként felfogó, és a "háborúban minden eszköz megengedett" felkiáltással magának minden gonoszságra jogot vindikáló oldal kapcsán ezekben az elvekben nincs benne az, hogy ott megállnak. A 2006-os események sem a végét jelentették. 

Van egy ismer idézet, ami "ha Hitler megtámadná a poklot" felütéssel indít. Sokan ismerik és a híres angol államférfit is aki mögötte áll. A FIDESZ nem azokból él meg akik vakon hisznek Orbánnak. A kormánypárti médiát kevesen olvassák. És abból sok az olyan ellenzéki, aki utána azon hőbörög, így még kevesebb látogatás, olvasás, híradónézés jut ránk, kormánypárti szavazókra. Az a gond, hogy megértjük, hogy nekünk nem lehet jó szavunk az örögről az alsóházban, de szavazhatunk a FIDESZre, és hogy ez ebben a helyzetben miért erkölcsi kötelesség.

Éshogy amíg a kockázat valós, és ez ellen védekezni kell, és a szükséges vagy szükségesnek vélt fegyverek mindegyikével vissza KELL lőni másik védelme érdekében addig sok gonosz és gusztustalan dolgot le kell nyelnünk. 

Szerteném hinni, hogy Nagy Blanka nem áll bukásra. Mert ez azt jelentené, hogy a visszalövési kényszer nem jutott el oda, hogy egy kormánypárti tanár megbuktassa. Mert ugye lehet úgy kérdezni, hogy ne tudja a választ, és a tudás, vagy annak hiánya miatt bukjon meg. Hogy érzi úgy egyetlen tanára sem, hogy amikor a rossztanulót is inkább végigvezetik az iskolán, akkor most ő a kivétel. Mert nála figyelik, hogy számonkérnek-e minden olyan követelményt, aminek a beszéd stílusa, az abban lévő tájékozatlanság alapján nem felel meg.

Sem eddig, sem azóta nem határolódtak el iskolák, tantestületek, tanárok a felszólaló diákoktól. Nála a stílus, sok kérdésben való kétes felkészültség és talán a tanárok meggyőződése, pártállása alapján kivételről van szó. Ha saját bevallása szerint sem jó tanuló, és amit a hiányzásairól mondott az jópár tanár szerint amúgy sem fér bele. De a stílussal és sok mindennel belekeverte az iskolát egy balhéba. És igen, a stílussal és sok mással lesz olyan tanár aki úgy érzi rá is szégyent hozott.

És ezek a tanárok minden nem tudás után azt a tüskét érzik és azt is, hogy erre jutott idő, tanulásra nem, így a hiányosságoknál felesleges jóindulatúnak lenni. És ez az érzés, meg a hatalom sok esetben egy tanárnál politikai motiváció nélkül is elég lenne a "lányom, te akár 4,9-cel is meg tudsz bukni, amíg ilyen a hozzáállásod" helyzethez. Ha sem ez, sem a politikai bosszú nem jut el oda, hogy Nagy Blanka megbukjon, és az elégtelen munkáin csámcsoghassunk, akkor ez az ország jóval kevésbé sötét 30 év árokásás után, mint azt gondolnánk. 

De kedves Blanka, ha már a sajtóban és mindenhol azt halljuk, hogy a fenti kérdésekkel együtt nem állsz bukásra, az elhatárolódás, a tanárok haragja, az összes hiányosságod, a nyomás, hogy ezt kérjék számon és minden más amit kivívtál magadnak, amikor a közszereplést és annak a következményeit választottad nem lesz elég ahhoz, hogy megbuktassanak... Ha szerinted ennyire jó a demokrácia állapota... Ha te ennyire biztos vagy abban, hogy a verbális válaszon túl nem lőnek vissza, pedig megtehetnék, és ezzel a 30 év árokásással okuk van rá... Ha te mindezek ellenére hiszel abban, hogy bár okuk lenne rá, de a tisztesség vagy bármi más visszatartja őket az ilyen durva dolgoktól... Ha te ennyiben jobb embereknek, és kevesebb durva lépésnek hajlandónak látod őket, mint azok a FIDESZ szavazók, akik az ördöghöz hasonlítva a kormánypártokat nevezik őket kisebbik rossznak... 

Szóval, ha ennyire bizakodó vagy, mert ilyen jó és civilizált embereknek látod őket, akik miatt biztos nem fogsz megbukni, oktatásból kibukni, ellehetetlenülni... Akkor miért kellett annyit káromkodni és szidni őket? 

Ha viszont ebben a háborúban biztos vagy benne, hogy ők minden rossz, csak ők a rosszak, és nem egy fékezett visszalövéssel védekező csapat akinek igaza van és megérdemlik az összes trágárságot, akkor hogy a fenében hiszel abban, hogy nem fognak megbuktatni? 

Ha a kubatov lista óta tudjuk, hogy a FIDESZ minden szimpatizánsnál felméri mire számíthat tőlük, és a kormánymédiának csak fel kellett hívnia azt a tanárt akitől ilyen helyzetben buktatásra számíthat, kérdezniük és írniuk kellett, akkor biztos vagy benne, hogy a bukásra állás említése hazugság, és nem az addig támogató, most a lógás, stílus, sok minden más miatt már ellenséges tanárok megváltozó hozzáállásáról való olyan információ, ami még nem jutott el hozzád? 

Az ügyben az állítás valóságtartalmát kétségbe vonva perrel fenyegetőztél. De ezzel az esetleges forrást kényszerhelyzetbe hoztad. A pillanatnyi dühből akár sajtósnak felvetett "nála bukásra áll" információt, ha nem akar a vele baráti sajtóval a peres ügy kapcsán nagyon rossz viszonyba kerülni, akkor ezt a dühből mondott információt (amit a talán rá is szégyent hozó stílus indukált) immár valóra is kell váltania és buktatnia kell. 

Ha a másik oldalon olyan grál lovagok állnak, hogy ezzel együtt sem állsz bukásra, akkor gratulálnom kell neked is, nekik is, meg a magyar demokráciának is. De nekem azért vannak kétségeim. És ezek a kétségek azóta megvannak, mióta a rendszerváltást összehozó Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai alatt született egy alku, de a korábban erre kezet nyújt SZDSZ és segítői inkább "hátbaszúrta" a közösséget, és legyen máshogy alapon elkezdett alírást gyűjteni egy népszavazáshoz. 

Tudod, ha azóta egy oldal úgy harcol, hogy minden gátlástalanságra, gonoszságra előre felhatalmazta magát, akkor bizony a visszalövésben nem csak Kövér és Bayer kifakadásai férnek bele. És ha azokat civilizált emberként el is kell ítélni, és talán ők maguk is szükséges, kiprovokált, de általában elítélendő rosszként látják amikor meglépik (dühből vagy kényszerből), akkor is érthetők. 

Tudod, ha mégis meg fogsz bukni... Ha ennyiben elér ez a harc, akkor lesznek akik sajnálni fogunk. Nem azért, mert aki így lő vissza az rossz ember. Hanem azért, mert ennek a 30 éve tartó árokásásnak úgy leszel áldozata, hogy nem vagy sem elég idős, sem elég tájékozott, sem elég érdeklődő, hogy ezt elkerülhesd. És persze nem vagy a másik oldalt emberszámba vevő vitaképes ember sem, aki a viták kapcsán ezzel az állásponttal idejében szembesült volna, és így azon elgondolkodhatott volna, hogy mi a franc okuk van ezeknek visszalőni.

A gond az, ha kiejtenek az iskolából, aki nem jó tanuló azt máshol sem annyira buli felvenni (és ott van a gonosz KLIK) külföldön a különbségeket és lemaradást egyszerre behozni nehéz. Ha így a végén érettségi nélkül maradsz, nem lesz továbbtanulás, és ebből rossz munka, rosszabb élet lesz, és később a házasságnál is fontos, hogy a másik ezt kompenzálja, de ez kiszolgáltatott helyzetben hoz téged egy férfial szemben, abból sem fog az következni, hogy minden férfi minden nővel szemben olyan, és az elvtársaid sok szélsőséges gondolata ettől sem lesz elfogadhatóbb.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2914571744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekertabor · provo.blog.hu 2019.01.21. 11:12:56

Abszolút egyetértek. Ha egy nagy nyilvánosság előtt ocsmányul gyalázkodó diák megússza a tettét, akkor igen nagy baj van a következetes neveléssel.

Nem kívánok felesleges párhuzamokat vonni, de Blanka szónoklatát, annak tartalmát és stílusát nem Bayer Zsolt publicisztikáival kellene összevetni, hanem a fiatal Orbán Viktor beszédével Nagy Imre újratemetésén. És ha összevetettük, látni fogjuk, hogy miért lett Orbán Viktorból negyedszer is miniszterelnök, és hozzá képest milyen kis kaliberű személyiség Nagy Blanka.

BéLóg 2019.01.27. 10:54:07

Kezdesz tetszeni. Ez az írásod különösen.
süti beállítások módosítása