... mert választani kell

Lassan elindul a kampány a Vasárnapi boltzár ügyével

2016/04/08. - írta: Válasszunk

Tételezzük fel, hogy ősszel lesz népszavazás a boltzár ügyében. A papírforma az, hogy a többség kinyitná a boltokat vasárnap. A kérdés az, hogy hányan mennek el. Az MSZPnek kicsit rövid a memóriája.Ugyanis eszembe jut egy korábbi népszavazás, ahol elsöprő többsége volt az igeneknek. Csak éppen nem mentek el annyian, hogy ez bármit is számítson. És éppen a Gyurcsány kormány kampányolt az otthonmaradás mellett. Jól sejthető, hogy a Fidesz számára a népszavazás kapcsán a legjobb stratégia is éppen ez: Az otthon maradás mellett kampányolni.

A sehova szavazni el nem menő idősek, a szavazással nem foglalkozó külföldön élők, a szavazás kedvező időzítése esetén a szavazóurnáktól távol pihenők is könnyen megerősíthetik a "lehet változtatni, de nem így" irány miatt otthon maradók győzelmi esélyeit. Ha nem túl erős a részvétel, a dolog emiatt kicsit szorosnak látszik akkor hiába lesz elsöprő többsége az igeneknek, a Fidesz könnyen kommunikál sikert. Ha nekem kellene felállítanom a stratégiát erre mennék. Annál is inkább, mert a népszavazás mindenki számára a következő választás miatt fontos érv, és érdemes felbecsülni ki és mit tud magával vinni innen. 

Az MSZP fényes győzelemről tud mindaddig beszélni, amíg a kormánypárt számos híve, a boltzárnak pártfüggetlen okokból örülő alkalmazottak, számos szakszervezet nem megy utcára, nem kezd tiltakozni, nem láthatunk a híradókban a nyitva tartás ellen ugyanúgy tiltakozókat, mint ahogy a kormány oktatáspolitikája ellen is. Az újabb tiltakozási hullám olyan témát és ideológiai vitát tud eredményezni, amiből a Fidesz könnyen jön ki győztesen. Amikor a tiltakozások kapcsán sokszor nincs százezer emberről szó, akkor pár ilyen eset könnyen átértelmezi az egészségügy, az oktatásügy kapcsán a tiltakozást.

Mert innen a "se a jó, se a rossz nem működne," ha akár kis számú ember is mindent tud szabotálni üzenet azonnal átmegy, és akár az is, hogy a korábbi rendszer ami funkcionális analfabétát képzett rossz volt. És mivel a másik oldal sem akar kompromisszumot kötni, nincs működő koncepció, ezért nem tud minek teret adni a kormány. Ha közben a vártnál kevésbé lesz sikeres a népszavazás... Ha sokakat otthon maradásra lehet buzdítani a népszavazást kiherélve és esetleg a népszavazás ezért nem lesz sikeres, akkor a kormány duplán nyer.

Nekik ugyanis tökéletes eredmény az, ha a népszavazás kapcsán egyszerűen nem mennek el elegen. Ebben az esetben azonnal fel lehet mutatni, hogy ők ilyenkor is cselekszenek, bezzeg annak idején Gyurcsányék... És ehhez a Fidesz könnyen kampányol az otthon maradás mellett, akár ki is herélve közben a boltzárat. Viszont az is felmerül, mik nem értek meg idejében népszavazást, mikkel nem foglalkozott az ellenzék, csak "fel akart ülni a tiltakozásokra" elvárva a tüntetőktől, hogy a saját sérelmeik megfogalmazása szerint őket támogassák. És, hogy ez nem egy demokratikus irány.

Ha közben megy az Alstom ügy a korrupció témában, a mostani Offshore téma, ha már a népszavazás kapcsán is a baloldal elleni protest éri el, hogy a népszavazás ne kösse őket, akkor ez a téma előkerül. És könnyen lehet azt mondani, hogy igen: A Fidesz közelében is vannak drága villák, sok megkérdőjelezhető dolog, de nagyságrendileg kisebb tételekről van szó, mint amivel a baloldal bukik. És ez bőven elég ahhoz, hogy baloldalt a bűnbak keresés megakadályozza az egységes program megalkotását, és azt, hogy korán készüljenek a 2018-as választásra. Sőt az is felmerülhet, hogy egy ilyen kimenetel esetén nem ők lennének az elsődleges kihívók. 

A Fidesz pontosan látja, hogy viszonylag kevés tiltakozóval hogyan lehet tematizálni a közbeszédet, és egy ilyen lépés után teljesen más módon újra tudja szabályozni a vasárnapi nyitva- és zárvatartás ügyét is. A népszavazás egy ilyen kimenetele gyakorlatilag eldönthetné a következő választást. Kitiltási ügy? 4 ember, az Alstom ügyben ki tudja, hogy hányan voltak érintettek. Antidemokratikus működés vádja? Ők engedtek gyorsan sok ügyben, ezt a másik oldalról nem lehet elmondani. 

Ebben az esetben a migránsozás kapcsán a népszavazás elutasítását, a demokratikus önrendelkezés elutasítását is fel lehet róni a baloldalnak, a közbeszéd úgy tematizálható, hogy a Fidesz ne csak 1-2 vitát nyerjen meg. És az után nagyon nehéz lenne mit csinálni baloldalról a Fidesz ellen. Ebből egy de facto egypártrendszer is épülhet fel, és nem azért, mert a Fidesz valami nagyon gonosz dolgot művel, hanem az ellenfelei pocsék politikája, stratégiája, taktikája által. 

Ha az ügyben mégsem próbálna az MSZP népszavazni, csak a másik oldalt lehetetlenítik el, az legalább ekkora pofára esés lenne. A kockázat baloldalon mérhetetlenül nagy. Jobboldalon viszont a Fidesz pontosan tudja, hogy a boltzár témája gyenge fegyver. A baloldal az oktatás, egészségügy és sok más dolog helyett ezt állítja most a középpontba. Aki eddig is ellenezte ez az intézkedést, de ezzel együtt elfogadta a Fideszt nem nagyon fog változtatni ezen a döntésén. 

A népszavazás ideig-óráig tartó akadályozása egy olyan történet lett, ami belekényszerítette a baloldalt a folytatásba, hogy ez lehetséges legyen vagy sem. A kopaszoknak cseppet sem az volt a szerepük ott, hogy bárkit is akadályozzanak. Ahhoz ugyanennyi ember, kapcsolódó kérdéssekkel állt volna sorba és Nyakó esélyeit leredukálják. Majd az ő kérdésük alkalmatlan. Jelenleg olyan kérdés volt, ami kapcsán a Fidesz változtathat a rendszeren, ami nekik jó pont, és ami kapcsán ha más kérdést hitelesít a Kúria akkor is lenne népszavazás. 

És jeleztem: Már van olyan szakszervezet aki megkezdte a kampányolást a boltzár mellett. Eddig ellene folyamatos kampány volt, de az már kifulladni látszik. Most a boltzár mellett lesz kampány és ebben a témában való kampányolást a baloldal nehezen folytatja. Más témát a népszavazásba belekeverni a részükről nem lenne demokratikus, nem lenne tiszta. Így a Fidesz számára sokkal kellemetlenebb témákról kell erre terelni a témát. És a Fidesznek a "várhatónál gyengébb" verség is brutális győzelemmel él fel hosszú távon. A stratégiai célok, érdekek ilyenek. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr18577908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0.5 bit 2016.04.08. 18:46:12

"Tételezzük fel, hogy ősszel lesz népszavazás a boltzár ügyében. A papírforma az, hogy a többség kinyitná a boltokat vasárnap. A kérdés az, hogy hányan mennek el.
...
Jól sejthető, hogy a Fidesz számára a népszavazás kapcsán a legjobb stratégia is éppen ez: Az otthon maradás mellett kampányolni."

Ebben a kérdésben igen, az volna jó a Fidesznek, ha csak kevesen mennek el. A kvótás kérdésnél meg épp ellenkezőleg az volna jó, ha minél többen mennének el.

Ez különösen akkor lesz dilemma, ha esetleg egyszerre kell szavazni a vasárnapi boltzárról és a migránsok kvótájáról.

Bár ha van egy kis esze a Fidesznek kihátrás a boltzárból és ha van egy kis esze az MSZP-nek támogatja a kötelező kvóta elutasítását.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.08. 19:54:46

@0.5 bit: ez különösen akkor lesz dilemma, ha esetleg egyszerre kell szavazni a vasárnapi boltzárról és a migránsok kvótájáról.

Nincs dilemma. a fidesz megmondja a barom hívőinek, hogy ikszeljenek jól a kvótás papírra, a boltzárnál meg legyen érvénytelen, vagy ne írjanak semmit a lapra.
süti beállítások módosítása