... mert választani kell

USA Elnökválasztás: Fordított tehetségkutató?

2016/05/20. - írta: Válasszunk

Úgy néz ki az előválasztási kampány, mint egy verseny, ahol a legkevésbé alkalmas jelöltet keresik. Trumpot sokféleképpen lehet értékelni, de a leg pozitívabb képben is dominánsak a sötétebb színek. És nem véletlenül. Még akkor sem, ha több versenytársánál. Érteni vélem, hogy a cél elsősorban egyszerű: Felismerve, hogy a politikai elit "politikailag korrekt" semmitevése sehova nem vezetett, nem volt megoldás, ezzel szemben határozza meg magát. Ez viszont csak akkor lehet, ha nem lesz politikailag korrekt. Erre az üzenetre van valós igény is, de Trump ezen belül a hangosabb üzenet érdekében "fullba nyomja a kretént". Tényleg a Megasztárban lenne a helyük. Az üzleti sikerei alapján viszont valószínűleg nem hülye, így kérdés milyen lenne elnökként.

Eddig nem Clinton ellen kampányolt, és Clinton relatív népszerű voltához hozzá tett, hogy sok eddigi kihívója nem kezdte el igazán keményen támadni a volt First Lady-t. Ez a helyzet most változik, és a Clinton elleni kampányba könnyen belehúzó Trump könnyen talál támadási felületet a volt First Lady-n. Alapvetően ugyanis Clinton túl sok támadási felületet hagyott szabadon. Hiszen az eddig kampány során sokszor hangzott el egy-egy valótlan állítás kapcsán a "misspeak" kifejezés. Olyan dolgokra amire egyszerű nyelvbotlást józan ész szerint nem nagyon lehet rámondani.

Akkor tegyük fel a kérdést: Pár hasonlóan sértő "misspeak" milyen nyomokat hagyhat feszült helyzetben diplomáciában, külpolitikában? Ha egy külpolitika területén mozgó profi politikus ilyen szinte nem képes uralni azt, hogy mit mond, akkor már erre a feladatra is alkalmatlan. Vajon milyen félrebeszélések árnyékolnák be az USA jövőjét, ha Mrs Clintont megválasztanák?

Ismerjük az e-mail botrányát, annak pár részletét. Tényleg a magán e-mailekről kommunikált, és kerültek oda fontos titkok is. Ez elsőre talán emberi hiba lenne. De egészen biztos, hogyha a férjével megbeszélik a dolgokat, akkor tudnia kellett, hogy a hasonló szolgáltatások titkosítását pont a férjének rendelkezései gyengítették meg. Azzal, hogy belső levelezést is kivitt külső rendszerbe, akár államtitkok is váltak szinte védtelenné. A hasonló kommunikáció lehallgathatóságáról pedig ezért, sok más politikusnál is jobban tudnia kellett.

Márpedig ez utóbbi kérdés ismét gond lehet külpolitikában. Mert lássuk be, ha a nemzeti softball bajnokságért felelős személy követ el egy ilyen hibát, azt nem valószínű, hogy az USA ellenségei ki tudják használni. De ha akár egy külügyi vezető, akár az elnök? Azt igen. 

Trump lenne szexista? És aki szerint, ha ilyeneken elkapják akkor őt azért bántják mert nő, az mi? Mert tudomásom szerint sem a súlyos mulasztásnak, sem a súlyos hazugságoknak nincs köze Clinton neméhez. Ilyesmire ugyanis mindkét nem képviselői képesek. És baromi sokszor hangzik el az, hogy történelmet lehet írni, ő lenne az USA első női elnöke. 

Az első nem baj, ha alkalmatlan, ha ezzel ír történelmet. Mert ugye ezek szerint az első női elnök csak egy alkalmatlan hazug megválasztásával jönne el. Az, hogy sokan nála becsületesebb, emberibb, alkalmasabb és jobb női politikusok százait is látják, és ha nekik még nincsenek is elnöki ambícióik pár cikluson belül indulásra bírva lehetne egy olyan női elnök az első akire hosszú időn át büszkék lehetnének mind az USA polgárai, mind a nők... na az nem opció. A női elnökhöz vezető út úgy látszik az alkalmatlanok megválasztása.

Ez szerintem szexizmus. Sokkal rosszabb és durvább formában, mint Trump legrosszabb vicce. Pedig ő fullba nyomja a kretént. Tehetségtelenség látszatában, kreténségben mindkettő le akarná győzni a "kreténségi világbajnokságon" a világ Megasztárjait. De azért üzenem, ebben a bajnokságban van még hova fejlődniük:

Azt pedig hozzátennem, hogy okosabb lenne az USAban legközelebb nem "tehetségtelenség kutatóról" keresni az elnökjelölt aspiránsokat, hanem valóban tehetséges, értelmes politikusok közül sokat rávenni az indulásra és utána versenyben tartani. Mert ellenkező esetben a kampány inkább szórakoztató műsor lesz, mint a problémák megbeszélése és a megoldásra alkalmas személy kiválasztása. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr268733150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.05.21. 11:37:07

Obamát, Busht és Clintont nem hiszem hogy bármelyik alul tudja múlni. Az a szar ami ma a világban van, nagyrészt ennek a három embernek a műve.

Alick 2016.05.21. 12:09:38

A mindenkori elnök alapvetően a pénzügyi-gazdasági oligarchia kifutófiúja... aki ehhez képest potenciális kivétel, annak karizmatikusnak és valamelyest szélsőségesnek kell lennie.

Sequoyah 2016.05.21. 12:31:16

Ha vegignezed Trump uzleti "sikereit", latod, hogy ott sem az eszevel lett sikeres. Ott is gyakorlatilag agressziv kismalac stilusaval tamadott, kiforgatott embereket a vagyonaval es csodjeivel, aztan az ugyvedjeivel mosdatta magat.
Szoval ketlem hogy a primitiv es rendkivul buta felszin alatt barmi tobb lakozna.

Sequoyah 2016.05.21. 12:36:22

@midnight coder: Bushra ezer peldat lehet mondani miert volt szornyu. De Clinton es Obama ellen te mit hozol fel ervkent?
Es Trump leginkabb Bushra hasonlit csak nala a hulyeseg szorgalommal is parosul.

Gyulimali 2016.05.21. 12:44:05

pont, mint Zaphod Beeblebrox...

Szalay Miklós 2016.05.21. 12:56:56

Akit kicsit közelebbről érdekelne a politikai (és gazdasági) bal- és jobboldal mibenléte, az ezt nézze meg:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

fordulo_bogyo 2016.05.21. 12:58:42

Trump tenyleg sikeres uzletember, vagy csak nagyon gazdag, mert sokat orokolt, es meg tart belole?
"Az üzleti sikerei alapján viszont valószínűleg nem hülye"

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.21. 13:08:41

@Alick: És könnyen puskavégre kerülhet, mert nem úgy táncol, ahogy fütyülve van..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.21. 13:38:28

@Sequoyah: Akárcsaak a nagy Rockefeller. Számos kis finomító tulajdonost nyírt ki, aztán az ügyvédei mindent megoldottak..

2016.05.21. 16:29:36

Már több helyen olvastam, hogy ha Trump egyszerű index alapokba rakta volna a pénzét, akkor ma sokkal gazdagabb lenne, mint amit az üzleti tevékenységével el tudott érni. Egyébként is minden elemző szerint túlértékeli magát. Nem véletlenül nem meri nyilvánosságra hozni az adóbevallását, nehogy kiderüljenek a valós számok.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.21. 17:01:56

@randomnotexists: Viszont legalább nem károsított meg nemzetgazdaságokat, és nincs kitiltva egyes távol-keleti országokból..

exterminador 2016.05.21. 17:20:48

Bernie Sanders sokkal rokonszenvesebb mind a kettőnél. De a kisebbségiek durván ellene szavaztak. Nem is értem, hogy mit esznek Hillary-n, mivel kenyerezte le őket ennyire?

midnight coder 2016.05.21. 17:21:49

@Sequoyah: Obama ellen az ukrajnai és a közel-keleti ámokfutását aminek az IS-t és szíriai válságot köszönhetjük. Clinton alatt pedig sikerült elindítani azt a remek kis folyamatot, aminek a vége az lett, hogy Kína ma a világ műhelye, India pedig a szolgáltatója. Európai és amerikai szemmel nézve a világ az elmúlt három ciklus alatt sokkal szarabb hely lett.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.21. 17:21:57

@exterminador: Pedig egyszerű: Ha valaki olyat akar csinálni, ami a többségnek is jó, az "tőlük von el forrást" :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.21. 17:24:04

@midnight coder: Clinton kapcsán én inkább a titkosítás gyengítését, az SSL körül azóta is felmerül problémák okozott kárt helyezném első helyre.

A munkahely export kapcsán elcseszett stratégiája is komoly gond persze, de ugye, ha a Clinton házaspár költözne vissza a Fehér Házba mindkét dolog folytatódna.

Obama esetében sokkal nagyobb gondnak érzem a rasszizmusát ami visszafelé is elsül.

2016.05.21. 17:59:46

@A megvalósult amerikai ólom..: Egyrészt nem állítottam, hogy Mrs. Clinton támogatója lennék. Másrészt viszont, de igen, Trump több országot is mégkárosítottal. Például USAt amikor tömegesen foglalkoztatott lengyel és más illegális bevándorlókat. Vagy például Skóciát mikor tönktetett egy gyönyörű tengerpartot a golfpálya építkezésével, amit végül nem fejezett be.

2016.05.21. 18:07:07

@exterminador: Hillary az egyik első déli államokbeli tévés vitán (bocsi nem emlékszem melyik volt) sikerrel állította be úgy magát, mint aki Obama örökségét kívánja továbbvinni. Ugyanekkor sikerült azt a látszatot keltenie, mintha Bernie Obama ellen lenne, és mintha Bernie csak a fehérek érdekeit képviselné. Ami persze nagyon távol van az igazságtól, de hát ez politika.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.21. 18:18:35

@randomnotexists: Ezek az általad említett károkozások össze sem mérhetők Gyuri bá' nemzeti valuták elleni támadásaival.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.05.21. 18:20:15

@exterminador: Nekem is ő volt a legszimpatikusabb, de már gyakorlatilag nincs játékban. Akkor pedigrpedig már inkább Trump mint Hillary..

2016.05.21. 18:22:02

@A megvalósult amerikai ólom..: Sorosra gondolsz? Hogy jön ő ide?
Egyébként sokat elárulnak Trumpról és arról, hogy miket várhatunk tőle ha tényleg bejut a Fehér Házba.

dunántúli gyerek 2016.05.21. 22:51:11

Trump már 15 éve könyvet írt az amerikai középosztályokra leselkedő veszélyekről, olvastam, az a vicc hogy minden pontosan úgy történt azóta ahogy jósolta. Úgyhogy hülyének egyáltalán nem hülye, a vagyonát egyáltalán nem örökölte (bár ő már milliomosnak született, apja a nullából lett valami), és nehéz csődök után is fel tudott állni az üzletben.

Hogy elnöknek milyen lenne az persze kérdés, valószínüleg pragmatikusan üzletelne bárkivel, de hát amerika mindig is ezt tette.

Hillary viszont mindent abban a mederben tartana amiben eddig volt.....visszafizethetetlen külső és belső adósság, értelmetlen, drága presztízsháborúk és romló fizetési mérleg. Ő biztosan nem teszi amerikát újra naggyá. Mármint az amerikaiaknak.

fidesz maszop dk egykutya 2016.05.21. 23:10:01

Nehéz dönteni, hogy hilöri, vagy tronald dump a rosszabb. Hilöri a fontoskodó "világcsendőre" terrorhisztériás, tehát szép lassan bassza szét az orszàgot. Trump is szét fogja cseszni, de talán bezárkózva. Igaz, hogy a politikusok képesek az ellenkezőjét csinálni a kampányban ígértekhez képest... Az jó lenne, ha elengednék izrael kezét végre.

midnight coder 2016.05.22. 08:07:15

@Válasszunk: Obama esetén a fő problémának azt érzem, hogy minden áron fel akarta tenni a szobája falára az orosz medve bőrét, és ezért nem volt nagy ár Ukrajna vagy a Közel-Kelet lángba borítása. Mindezt leginkább azért, hogy elmondhassa, hogy lám az első fekete elnök milyen nagy tettet hajtott végre. Ha Clinton jut hatalomra jó eséllyel ugyanez megy majd, csak még nagyobb disznóságokat végrehajtva, elvégre ott az első női elnök akarja majd megmutatni hogy mekkora legény a gáton.

E.Katolnai 2016.05.22. 11:05:00

Ha Trump megnyeri a választásokat, akkor lessz olyan vinnyogág a nemzetközi-demokrata-liberális-anarchista balosoknál, amilyen már régen volt. Lehet örjöngeni, hamut szórni a fejekre, kaftánt szaggatni: lehet végre új világ jön!

fidesz maszop dk egykutya 2016.05.22. 18:46:34

@E.Katolnai: persze... Aztán meg rájösz, hogy bilibe lóg a kezed "elvtárs"...
süti beállítások módosítása