... mert választani kell

Nem Gyurcsány miatt bukik az ellenzék

2016/10/17. - írta: Válasszunk

Olvastam a Reflektor blogon egy írást arról, hogy Gyurcsányt mennyire kellene karanténba zárni ahhoz, hogy az ellenzéknek esélye legyen. A karantén ideiglenes, pusztán taktikai jellegű megoldásként biztos nem lenne eredménye. Bezzeg, ha "holnaptól nem lenne Gyurcsány". Nem kívánom senki halálát, az övét sem... De a jelenlegi gondolatkísérlet kapcsán teljesen mindegy, hogy miért nincs: Csak eltűnik valami csoda folytán, egészségügyi oka lesz a távolmaradásának, a nyomós kényszert rácsok jelentik, vagy a kaszás tartja távol... A gondolatkísérlet csak azt mondja ki, holnaptól ő nincs.

Őt, a hibáit ismerjük, és tudjuk miért nem akarjuk. De, ha ő nem lenne, akkor holnapután már mást is ismernénk, akár anélkül, hogy az illető kormányzott volna. A saját pártjából Miyazakit, Vágót, a baloldal sok más ikonikus figurája közül Kunhalmit, de elő lehet venni másokat. Tételezzük fel, nem csak Gyurcsányt cseréljük ki, hanem minden más baloldali politikust is. Az alapvető problémát az jelenti, hogy ettől még a FIDESZ szavazótáborából pontosan 0 embert szólítottunk meg. Viszont kidobtuk a körből az eddig remekül kiválogatott tömegek megszólítására képes karizmatikus pszichopatáinkat is. Na vajon hogy lesz ebből növekvő szavazótábor? Sehogy. 

És a baloldal elleni protest szavazatok jelentős része megmarad. A problémának van egy ideológiai és egy technikai oldala. Az ideológiai oldal nagyon egyszerű: Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata olyan alapelveket rögzít amik jelentős részéhez sokan ragaszkodunk. Ez a törvény egyenlő védelmét alapvető emberi jognak tekinti korra, nemre, bőrszínre, származásra való diszkrimináció nélkül. Aki felismeri, hogy a "pozitív diszkriminációnak" mondott dolog a másik oldalról azt jelenti, hogy az egyik embert a neme, mint védett tulajdonsága miatt kevésbé védi a törvény, akkor ezt elvből el kell utasítania.

Egy elvekben és gyakorlatban emberi jogokat nyíltan tipró rendszer minden esetben rosszabb, mint egy a jogokat gyakorlatban korlátozó rendszer, bármely mértékben is fosszák ki az országot az utóbbi képviselői. Az aki az ilyen politika ellen felszólalókat az asszonyverőkkel azonosította, általánosítva gyűlölködött, ha meg is változhat, meg is kell bocsájtani neki ez esetben, mégsem lesz elfogadható választás. Ugyanis az emberi jogok semmibe vétele a részükről nem elsősorban jellem kérdése, hanem a probléma felismerésének a hiánya. És számos más kérdésben megmerevedtek annyira a frontok, hogy ne nagyon legyen változás. 

A technikai oldal viszont sokkal összetettebb. Mert hiszen sok kivándorló szavazna baloldalra, de külföldről nem szavaz. Ennek sokféle oka lehet. Ha Gyurcsány megszűnne létezni ők vajon hazajönnének, aktívak lennének a hazai politikában? Nem hiszem. A másik probléma a liberális nevelési elvekben, ezek túlzásba vitelében gyökerezik. Oly sok gyerek van akinek a "kiteljesedését" azzal próbálják segíteni, hogy megóvják őt a konfliktusoktól, a negatív véleményektől, viszont ő szinte mindent megtehet. Ezekből a gyerekekből utána olyan felnőttek lesznek akik arról kommentelnek a Népszava cikkei alatt (amit a lap szerkesztősége sokszor panasz esetén sem moderál, támogatja az ilyen szélsőséges viselkedést), hogy hogyan mérgeznének meg másképp gondolkodókat. De róluk a legkisebb ellenvélemény is durva mikroagresszió.

A baloldalon belül volt olyan aki az "Igen" melletti kampányért kapott hasonló megjegyzéseket, másnak azért kellett volna megdögölnie, mert X kérdésben Gyurcsány mellett vagy éppen ellene foglalt állást. Amíg oda-vissza megy a mutogatás, hogy kit kéne lerúgni a színpadról, hogy "óvóbácsi a másik visszaütött" addig szépen sikerül széttöredezni a szavazótábort. És van az a pont, ahol emberek nincsenek beszélőviszonyban egymással. És elhitetik velünk, hogy Orbán leváltása miatt "bárkivel" együtt kell működni. Csak utána a kormányzás miatt már nincs ilyen kérdés.

Egy kormányozhatatlan ország, az elszabaduló indulatok, egy új 2006 piszkosul nem hangzik jó forgatókönyvnek. A belső párbeszéd, önkritika hiánya, ezzel együtt a konszenzus keresés és a közös programalkotás lehetőségeinek a hiánya is gond. És ezen egy minden helyre való előválasztásos rendszer sem segít. Igen, itt Gyurcsány egy ikonikus figura, de a probléma nélküle is megmaradna.

A harmadik szempont a média jelenlét. Valahogy el kellene érni azokat a választókat, akik az eddig is leírt jelenségek kapcsán baloldali lapokat kevésbé olvasnak. Ebből a szempontból komoly veszteség a Népszabadság ügy. És nem azért, mert elhinném a baloldal vádjait, hogy emögött a kormánypártok állnak. Sokkal inkább azért, mert képes vagyok elképzelni én mit tettem volna a a tulajdonos helyében. És én is elengedtem volna a veszteséges lap kezét legkésőbb a népszavazás utáni héten. 

A kormány nem tud mindenhova odaszólni külföldre is, itthonra is. De amikor úgy néz ki, hogy se külföldi befektetőnek, se másnak nem éri meg egy ilyen erős branddel és jó rovatokkal rendelkező lap fenntartása, akkor nem sok esély van arra, hogy a tömegeket (beleértve ma kormánypárti szavazókat is) megszólítani képes ellenzéki lap tartósan működjön. Mert ehhez három dolog kellene: pénz, pénz, pénz. Ha pedig a kormány válasza igaz arra nézve, hogy a Népszabadság megszűnése tisztán gazdasági törvényszerűségek mentén történt az általános jelenség.

És ez rendszerszinten még inkább oda vezet, hogy a média egyenlőtlen is lesz, de minden pólusnak olyan saját lapjai lesznek ami a másik oldalt nem érik el, és így a szavazótáborok stabilizálódnak. Ebben a helyzetben viszont a FIDESZ 2/3-a is stabilizálódik. 

Mivel a hazai baloldalon sokan nem hitelesek ők hiteles média szekerét nem tolnák, a saját nemzetközi hátterük nem állítana nekik versenytársat. Így pedig nem lehet a választókhoz eljutni. Elsősorban azért, mert ahhoz, hogy egy ilyen lap működjön a ma FIDESZes szavazót is állandó olvasóvá kell tenni. Ehhez olyan moderálás, olyan kommentek és olyan tartalom kell. Ami pedig ennyiben nem megy bele az általános szardobálásba, hanem hiteles lenne, az már meg is kap balról azonnal sok vödör szart és pont a baloldali szavazók sem fogják elolvasni. 

Persze a baloldal megosztottsága (2. technikai probléma) alapvetően megnehezíti azt, hogy egy baloldali sajtótermék valóban egy szélesebb kört érjen el és képviseljen.

Ameddig ezekkel a problémákkal nem kezdenek valamit, hanem az megy, hogy "a másik visszaütött", addig itt nincs esélye a baloldalnak. Eddig a rendszerváltás után senki sem tudott 8 évnél tovább maradni. Most a kormányzati ciklus közepén több szavazót mozgatott meg a FIDESZ, mint választáskor. És a választásig jön még választási költségvetés, rezsicsökkentés. Nem lehet "majd kormányváltás után jó lesz" alapon tervezni. Ez sajnos a gazdasági - politikai racionalitás. Ha a FIDESZ nem csak 8 évig marad, hanem 12-ig, és a baloldalt a fentiek miatt nem lehetne egy-egy sajtótermékkel jól lefedni, akkor a baloldali politikai újságírásnak az a formája ami jobbról is el tud hozni választót halott. 

Ha stabil szavazótáborokkal stabil alkotmányozó többség alakul ki ami normális demokratikus kontrollal nem bomolhat meg az kb. "de facto egypártrendszer". Csakhogy ezt nem a FIDESZ építette ki, ő csak ízlése szerint használja ki ezt az esélyt, ennek a kiépítése az ellenzéken múlott. 

Másfél év van a következő választásig. Ez alatt a belső töredezettségből nem lehet konszenzust csinálni, pláne nem a másik fél számára is vállalható, sok szavazót vonzó erős, konszenzusos programot és annak végrehajtására való politikai akaratot. Márpedig, ha nincs ilyen alternatíva akkor a választás jobboldalon dől el. Meg kellene tervezni, mi lesz a stratégia 2022-re. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4611796209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sethiran 2016.10.17. 13:27:06

Elég érthetetlen és kesze-kusza a szövege ennek az írásnak, kétszer elolvastam, de még mindig nem értem mit is akarsz mondani. A cikk címéből (szerintem) hiányzik egy "csak" szó. Nem csak Gyurcsány miatt bukik az ellenzék, de hogy ő a legnagyobb buktatója az biztos. Amíg a Fidesz és Orbán dúvadkodása még mindig reális alternatívája ennek a bohócnak, addig nem lesz ellenzéki megújulás. Btw, szerintem nem ellenzéki összefogás kellene, hanem egy tiszta hang a baloldalról. De nincs.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.10.17. 13:49:50

A gyurcsányozással már most keresi az "ellenzék" a kibúvót a '18-as borítékolható választási vereségre.

Az Együtt már bejelentette, pártlistán külön indulnak (a többi ellenzéki pártot majd még meglátjuk). Így ők a Gyurcsánnyal való szövetkezésre utólag majd nem hivatkozhatnak, de Gyurcsány lesz így is a bűnbak, mert elindulásával "sok, a kormánnyal egyébként elégedetlen szavazót eltántorított a választástól". Annyira előttem van ez a szöveg, amivel valószínűleg hónapokon keresztül lehet majd találkozni a médiában.

Jolka40 2016.10.17. 14:16:45

A következő hónapokban valóban az dől el, hogy ki elég bátor ahhoz, hogy alternatívát állítson a Fidesszel szembe. Az országban egyre nő az elégedetlenség, de nem látja a kiutat. A fenébe, hát senkinek nincs bátorsága ahhoz, hogy összefogjon, ha kell, privátilag háttérbe vonuljon abból a célból, hogy Magyarország fellélegezzen?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.10.17. 14:19:43

@Sethiran: A szövegértésbeli képességeid hiánya kapcsán azt mondom a hiba nálad van. Akár nem akarod érteni, akár nem tudod.

Amint látod a post több okról beszél amik közül MINDEGYIK önmagában elég a baloldal bukásához. És ezen okok kapcsán (segítek, felsorolás, ne keress feltétlenül összefüggést ahol nincs külön megemlítve) Gyurcsánynak nincs jelentősége.

Mert azon túl, hogy Gyurcsány kiírta magát a politikából, Kunhalmi jogerősen elítélt a közvagyon megkárosításával járó bűncselekmény miatt, Miyazaki egyik-másik gyűlöletkeltő írása bármikor elő vehető, a baloldal kapcsán a legnagyobb baj nem személyekkel, hanem a baloldali politikával van.

baldoc 2016.10.17. 14:39:12

Jó, jó Gyurcsány a hibás.
De, akkor a többi LMP, Együtt, PM , MoMa, MSZP Miért nem erősebbek, nagyobbak??

Tintafolt 2016.10.17. 14:42:57

Nem GYF védelmében, de neki és a pártjának van társadalmi támogatottsága (6-8-10% - méréstől függően). Tehát létjogosultságát megkérdőjelezni éppen olyan, mint azok, akik arról kommentelnek, "hogy hogyan mérgeznének meg másképp gondolkodókat".
Tény, hogy sokkal jobbat tett volna mindenkinek, ha GYF évekkel ezelőtt lelép, de nem tette.
Az is tény, hogy statisztikai hibahatáron lévő társadalmi támogatottsággal bíró erők (pl. Együtt) "külön indulok" kijelentése azért túl nagy súllyal nem bír.
Szerintem most ott tartunk, hogy minden baloldali erő (vagy "erő) egyben probléma, de a megoldás egyik eleme is.

nick papagiorgo 2016.10.17. 15:28:57

Az van, hogy a baloldalon az MSZP-n kívül csak Gyurcsánynak van mérhető támogatása (értsd nem 1-2 % meg ha jól állnak a csillagok épp bejutna a parlamentbe).

Tehát egy MSZP-DK összefogás valószínűsíthető.

A többi kispárt a létezés szélén tántorog (érdekes, hogy ekkora az Orbán elleni ellenszenv, mégse tudnak megerősödni). Hatalomtechnikai szempontból többet visznek mint hoznak (értsd: ha beveszik őket a koalícióba, helyeket kell adni nekik, viszont pár %-nál nem hoznak többet. Vidéki politikusuk pl. egyáltalán nincs).

Részemről sejtem, hogy lesz egy MSZP-DK összefogás, a többit nem veszik be, azok elindulnak külön, mivel az 5 (ill szövetség esetén 10-15) %-ot nem érik el, mennek a lecsóba.

Sethiran 2016.10.17. 15:38:22

@Válasszunk: Bocs a szöveg-kritikáért, valóban nálam lehet a hiba, végsősoron e témában hasonlóan gondolkodunk. Azzal vitatkoznék, hogy nem személyekkel volna baj. Elenyésző számú választópolgár olvassa el a pártok programját (már ha van épkézláb ilyen), közülük is keveseket befolyásol azok tartalma (részben az "úgyismáshogyleszaválasztásután" félelme miatt), szerintem elsősorban egy karizmatikus személy (eleinte Gyurcsány is ilyennek tűnt) kell és néhány jól hangzó, és meg is valósítható/valósítandó cél. Az nekem nem elég, hogyaszongya az a program, hogy leváltjuk a Fideszt. Meg tönkreteszünk mindent, amihez Orbán hozzáért. Ez nekem kevés. És épp ezért tud egy ilyen kretén ekkora kárt okozni a baloldalon. Amíg ott ugrál, biztos hogy rájuk nem szavazok. Talán nem vagyok egyedül ezzel.

ulpius66 2016.10.17. 15:49:15

Nekem pl. bejön a Gyurcsány!

Inkább száz Gyurcsány, mint egy Széll Bernike....

Andy73 2016.10.17. 16:22:03

A szerző nyilván a baloldali ellenzékről beszél. Merthogy ott van még a Jobbik is. Először őket kellene befogni a sok baloldali pártnak együtt vagy külön-külön, mert egyelőre csak a dobogóért folyik a küzdelem a baloldalon. Kormányváltás pedig valóban nem valószínű 2022 előtt.
Az pedig csak az érem egyik oldala, hogy Gyurcsánnyal bukott a baloldal. A másik oldal, hogy Orbán 2010 óta jelentős eredményeket ért el. Tehát Gyurcsányt nem akarják, Orbánt pedig igen - legalábbis a választók nagy többsége.

n3spr3ss0 2016.10.17. 17:04:05

Teszek rá,én akkor is Gyurcsányra szavazok.A többi...?

Willkommenskultur 2016.10.17. 17:10:46

én orbánra szavazok lefosom hogy ferivel versenyeztek vagy nélküle

2022ben meg vonára

sírjatok 2016.10.17. 17:23:37

"Mert hiszen sok kivándorló szavazna baloldalra,"

Ez egy megdőlt legenda, pont ugyanolyan arányban szavaznak pont ugyanoda, mint az itthoniak.

Ad Dio 2016.10.17. 18:27:39

A képviseleti demokráciában a politikához mindenek előtt pénz kell. Ez a pénz ebben a rendszerben elsősorban olyan gazdasági szereplőktől érkezik, akik a támogatásukért cserében a támogatott párt hatalomra jutása esetén gazdasági előnyöket remélnek. Ez egyfajta befektetés.

A baloldal 2006 óta megroggyant és egyre gyorsuló spirálban esik lefelé. Egyre kevesebb és kevesebb potentát hisz benne, hogy jó befektetés lenne szponzorálni őket ellenzékben és ez egyre jobban visszavágja a lehetőségeiket.

Ezt én jobberként egyre jobban fájlalom, mert meggyőződésem, hogy csak jobboldallal nem igazán lehet élhető országot felépíteni. Főképp nem demokratikus országot. Hogy mi a megoldás, azt nem tudom. Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy GyF jelenléte nem segít a bajon. Épp ellenkeőleg: a személye valójában arra garancia, hogy a helyzet nem javul meg. A baloldalnak első sorban azt gondolom, önkritikát kellene gyakorolnia és felül kellene vizsgálnia az ideológiáját és a hangsúlyait. Jelen pillanatban a nyugati baloldali trendek kritikátlan másolása nagyon káros. A baloldali tematikát nem a melegek jogaira és a globalizáció istenítésére (Európai Birodalom, vagy épp 51. Amerikai Állam), hanem a ma velünk élő szociális problémák felszámolására kellene fordítani.

Példának okáért a migráció problematikáját nem az erőltetett befogadás felé kellene nyomni (mert az nem fog menni), hanem összeszedett programot kellene építeni a "helyben segítésre". Itt tér nyílna valóban progresszív megoldások kidolgozására. A probléma komoly és velünk marad évtizedekig.
Melegházasság helyett a nagycsaládok szociális helyzetének a javítására kellene KONKRÉT programot hirdetni. Ez ugyanis messze nem annyira megosztó téma és sokkal több embert érint.
A külföldi tulajdonú multiknacionális cégek ajnározása helyett a munkavállalók jogainak erősítése/hazai kisvállalkozók szociális érdekképviselete kellene legyen a hívószó stb-stb.

nick papagiorgo 2016.10.17. 18:34:13

Nézzük tényszerűen:

1. Ugyanúgy, ahogy a rendszerváltáskor mindenki jobboldalra pozicionálta magát, ma minden új párt baloldalra pozicionálja magát. Ennyi baloldali pártra nincsen szükség, ezt ismerjük fel. Az átlagos választó különbséget se tud tenni köztük. Ugyanúgy, ahogy Orbán bedarálta a többi jobboldali pártot és így győzött, a baloldalnak is csak akkor van esélye, ha egy (max. kettő) baloldali párt van.

2. a baloldalnak nincsenek témái. Korrupció? Ez ma már senkit sem érdekel, mindenki tudja, hogy ugyanúgy lopnak ezek is, azok is. Szegénység? Állítólag 4 millió ember él a létminimum alatt, de ha ez így van, akkor ezek hol vannak, hová szavaznak? Az a nagy büdös helyzet, hogy a gazdasági témákból a Fidesz kifogta a szelet a baloldal vitorlájából a rezsicsökkentéssel (Gyurcsány alatt egymást érték a gázáremelések), az egykulcsos áfát, a családtámogatási rendszert stb. kb mindenki elfogadta. Külpolitikában meg Orbán kb mindent elvitt a migránskérdéssel. Lehet azon kárálni, hogy nem volt érvényes a népszavazás, de a baloldal erre nem igazán lehet büszke. Ehhez képest a "legnagyobb győzelmüknek" állították be, ez teljes szereptévesztés (az, hogy az emberek nem szavaztak, nem győzelem).

Az a helyzet, hogy ha valaki komoly kihívó akar(na) lenni, annak 1. következetesen kellene politizálnia 2. saját témákat találnia, és azokat folyamatosan, következetesen szinten tartania 3 el kellene magyaráznia, hogy az amit ő akar, az miért jobb, mint ami most van 4. el kellene szakadnia a "politikai bulvártól" mert ez az embereket nem érdekli.

Itt jegyezném még, hogy szépen megvan ez a körútonbelüliség: elmélázunk a sajtószabadság megszüntetéséről a bőrfotelből, meg tüntetgetünk de vegyük észre, hogy az ország lakosságának 90%-a nem Budapesten él, és őket ezek a fennkölt eszmék nem érdeklik. Őket a saját megélhetésük érdekli. Vidéken Fidesz van meg Jobbik, baloldal az égvilágon sehol. Egy olyan pártnak, aki az ő kihívójuk akar lenni, vidéken is erősnek kellene lennie, építkeznie kellene stb.

Ilyen párt jelenleg nincs. El lehet kezdeni keresni az okokat, hogy miért nincs, de jelenleg nincs. És amíg nem lesz, a Fideszt nem is lehet leváltani. Max arra kényszeríteni, hogy a Jobbikkal összefogjon, de baloldali kormányzás itt nagyon sokáig nem lesz.

Egy komoly zöld pártra tudnék esetleg gondolni, vagy egy mérsékelt jobboldalira, aminek esélye lehet. Baloldlaon mindig a rég ismert bohócok (pl. Bokros) ugrálnak elő.

midnight coder 2016.10.17. 18:41:54

Gyurcsánynak és a baloldal többi bepiszkolódott vezetőjének azért kellene eltűnnie, mert velük a baloldal tökéletesen hiteltelen. Egy baloldali párt egy privatizélésből és elvtársi kapcsolatokból megtollasodott milliárdossal az élen ? Viccnek is rossz. Anno a cuculizmusban az ilyenfajta figurákkal riogatták az elvtársakat, ő volt a Gonosz Kapitalista. Ráadásul Öszöd után elég vicces, amikor a Fletó illetve az őt bevédő baloldal magát _demokratikus_ ellenzéknek nevezi, miközben Fletó és az MSZP kormány úgy maradt a helyén, hogy pár héttel a választások után kedvenc politikusunk nyíltan kijelentette, hogy a választók megtévesztésével nyertek.

Ezzel együtt ez még mindig kevés. A baloldal problémái közül Gyurcsány és a szoci vezérek csak az egyik. Ennél egy nagyságrenddel nagyobb az ötlettelenség, az ostobaság és a széthúzás ami a baloldalt általában jellemzi. A baloldal kb. úgy működik, hogy ha Orbán A-t mond, akkor ők B-t mondanak. Akármit is mond Orbán. Na, ennél egy papucsállatkában is több döntési képesség lakozik. Orbán egy tollvonással kiirthatná a baloldali ellenzéket, elég lenne kijelenteni, hogy holnaptól baloldali politikusnak tilos a Dunába ugrani. Másnap már mind ott lenne. Persze, Orbánnak nem érdeke ezt tenni. Elvégre belőlük él. Az ő legfőbb erőssége az, hogy egy rakás idióta az ellenfele.

midnight coder 2016.10.17. 18:46:55

@nick papagiorgo: Zöld pártra max. a németek szavaznak, de szerintem már ők is bánják. Idehaza a zöldek max. az önkormányzatoknál tudnának labdába rúgni, de ott is csak Pesten.

A baloldalnak szerintem olyan témákkal kellene előjönnie, mint Pl. a hajléktalanprobléma humánus kezelése. Ami egyrészt meg is oldja, hogy ezeknek az embereknek ne kelljen kukázni és megfagyni, és az átlagpolgár sem bánná, ha nem kellene bűzlő hajléktalanok között tömegközlekednie. Ehhez képest a ballibek max. odáig jutottak, hogy harcolnak az utcán alvás és a kukázás istenadta jogáért. Mindezt persze az emberi méltóság védelme érdekében.

nick papagiorgo 2016.10.17. 18:57:34

@midnight coder:
azért gondoltam zöldekre, mert egy újabb, száztizenharmadik baloldali párt nem érdekel senkit, jobboldalon meg ott van a Fidesz meg a Jobbik, kinek van ott még keresnivalója?

A témafelvetéssel kapcsolatban teljesen igazad van. Teljesen érdekes, hogy amúgy "nem-baloldali" emberek adnak tippeket arra, hogy mit kellene csinálniuk. Ők meg így ezt észre sem veszik, csak a Rogán helikopterezésén meg a Népszabi megszüntetésén (meg ilyen piszlicsáré témákon) rugóznak, mintha ezzel lehetne választást nyerni.

Zsoltbacsi 2016.10.17. 19:00:29

@sírjatok:

"Ez egy megdőlt legenda, pont ugyanolyan arányban szavaznak pont ugyanoda, mint az itthoniak. "

Ez se igaz, meg kell nezni a 2014es kulfoldi kepviseleteken leadott szavazasokat. A nagyobb varosokban (Berlin,London,Becs) meg a belfoldinel is nagyobb verest kapott a baloldal.

vénkujon 2016.10.17. 19:04:55

drága barátaim. kurvára fölösleges viktorellenzéket játszani. a magyar-perui tengerimalacbarátok civil fórumának is nekitámadnának mostmár, mivel nemzetellenes tevékenységet folytató hazaáruló aki nem˛a narancskordét tolja. el kell szépen engedni őket. hadd csinálják. a jelenlegi ellenzék megfőtt. ennyi volt

vénkujon 2016.10.17. 19:06:30

(ne felejtsétek, hogy a magyarok 98 százaléka szavazott most a kívánságuk szerint)

Lajos Csánó 2016.10.17. 19:26:30

Természetesen simán leváltható az Orbán banda! Nem is kell hozzá különleges erő! Csak nem szabad hagyni,hogy megváltoztassák a választási törvényt!

midnight coder 2016.10.17. 19:55:28

@Lajos Csánó: Ja. Csak aki leváltja az a Jobbik lesz.

vakapad 2016.10.17. 21:21:33

Érdekes, hogy ezt a tohuvabohut, melyet a derék blogtulaj ide rittyentett, mi mindenre lehet felhasználni. Olvasom itten a hozzászólásokat

Az persze hülyeség, hogy a FIDESZ szavazókat kell elérni, dehogyis őket! Hanem azt a nem hívő réteget, amelyet ide-oda fúj a szél és amely tömeg a választást fogja eldönteni, ahogy eddig is eldöntötte minden egyes alkalommal, akár azzal, hogy elment, és a baloldalra szavazott, akár azzal, hogy elment, és a jobboldalra szavazott, akár azzal, hogy nem ment el (és ezzel Orbánra szavazott).

Megjegyzendő még, hogy akár Gyurcsány is fényévekkel jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán. Olvasom itten, hogy Gyurcsány alatt többször volt gázáremelés (abban az időszakban nőtt duplájára az olajár, ha nem tudná valaki), míg Orbán alatt "rezsicsökkentés" volt (az ő időszaka alatt esett kevesebb mint felére az olajár - és akkor 10 % ... ejnye, Viktor, ejnye). Na, emiatt a tudatlanság miatt nem fog nyerni a dem. ellenzék, mert a tudatlanoknál nem elég, hogy tudatlanok, de még hatványozva erősítik is egymást.

6.Lenin 2016.10.17. 21:25:15

@Ad Dio:

"...a politikához mindenek előtt pénz kell. "- a jelzők itt lényegtelenek. a diktatúrához is pénz kell.

" Ez egyfajta befektetés."- aki befektet ebbe, az vissza is szeretné kapni. Itt sem érdekesek a jelzők.

A politika egy ilyen játék. Pénz, hatalom, pénz. Érdekek ezt kívánják.

Aztán kell 1 pacák aki elhiteti a választókkal, mert azok is kellenek/kellenének.

A többi részletkérdés, megoldható pénzzel. Sok pénz, nagy cirkusz, lesz tömeg.

Akkor nézzük, mi a mai helyzet ...

A ma hatalmon lévő kormány rengeteg érdeket sért, tehát lenne, aki a pokolba kívánja őket.

Pénzt is tolnának bele, toltak is.

Akkor?

Hiányzik 1 pacák, aki megetetné a választókat. Gyurcsánynak lenne ilyen képessége, de hiteltelen nagy tömegek számára, és más okok miatt is alkalmatlan.
Elővették Bajnait, de meg is bukott. Más nincs, aki tömegeket lenne képes megmozgatni.1-15 % kevés.

Ezek miatt hiányzik egy akkora szavazó tábor, akik biztosítanák a megfelelő mennyiségű szavazatot.

Ez már csak így működik, és fog is még hosszú ideig.

Természetesen a fenti kívánalmakhoz ki lehet találni mindenféle izmusokat, színes világot, de a lényeg mindig a fenti négy feltétel.

Bármelyik hiányzik, bukta, pláne, ha több is.Biztosítani kell a négy alapvető feltételt, aztán minden megy a maga útján.
Szerintem.

Ahhoz, hogy a mai ellenzék közül bárki is hatalomra kerüljön 2 feltétel mindenképpen hiányzik (még).

TizenötmiIIió Magyarok 2016.10.17. 22:53:32

Szornyu es megalazo az orszagnak, hogy az elmebeteg Gyurcsany valahogy eljuthatott a miniszterelnoki pozicioba, de ha mar igy alakult, annyi pozitivum legalabb van, hogy szetrombolja a libsi partokat.
A jelenlegi hazaarulo ellenzek megerdemli az elmebeteg Gyurcsanyt, remelem sokaig a szinen marad.

HaCS 2016.10.18. 00:06:19

"Tesszük a dolgunkat. Amíg nagy tempóval lehet menni előre, addig megyünk. Ha nem lehet menni, és elmagyarázzátok, hogy igen, de… Ahhoz énszerintem én nem köllök. Ahhoz más kell. És írok majd kibaszott jó könyveket a modern magyar baloldalról.

Gyerekek!

Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?"

Gyurcsány Ferenc
Balatonőszöd, 2006.05.26.
süti beállítások módosítása