... mert választani kell

Kell-e nekünk Való Világ?

2014/01/17. - írta: Válasszunk

Egy baj van az állami cenzúrát követelőkkel: Nem értik meg, hogy az EUn belül a termékek és így a műsorok szabadon áramolhatnak. Ha mi szigorítunk, hát majd jön a magyar nyelvű Való Világ, egy magyar nyelvű, az itteni kábeles és műholdas szolgáltatók kínálatában elérhető, de Romániában, Angliában, stb. bejegyzett adóról. Az ottani politikus pedig mosolyog: Aminek nincs a saját országában jelentős elérése, annak elég az EUs minimum szabályoknak megfelelni. Az állami cenzúra hülyeség. Így amikor a cenzúrát szorgalmazva döntenének, szavaznának, választanák meg az e mellett kiálló politikai csoportot, valójában semmi mást nem csinálnak: Csak lemondanak az adóbevételekről.

Amikor a reklámidőt értékesíti az RTL II akkor bizony az után adózni fog. Ő is, de a műsor szereplői is adóznak. Azaz a műsor legnagyobb haszonélvezője ideális esetben az állam. Azaz a kérdés nem az, hogy "rászorulókra vagy hülyékre költünk". Hanem az, hogy befektessen-e valaki egy ilyen műsorba, hogy aztán az ez által megtermelt adóbevételekből lehessen rászorulókat támogatni. Márpedig a kereskedelmi televíziózás által megtermelt legigénytelenebb műsor kapcsán is megjelenhet a többlet adóbevétel, a gazdasági haszon mint társadalmi szempont. 

De az igazság szerint nem ezt tartom a műsor legfőbb értékének, és nem ezért örülök neki, hogy lehet ilyen is az országban. Van két fontos szempont. Az egyik az, hogy a műsornak köszönhetően számos elrettentő példát láthatunk. No nem csak a képernyőn, hanem akár a témával foglalkozó, a műsort szapuló emberek között is. Az utóbbi amúgy a látványosabb. Ugyanis miközben azon fröcsög milyen példát mutat a fiataloknak, gyerekeknek a műsor, a saját folyamatos káromkodása nem zavarja. Pedig ez utóbbival a gyerek nem akkor szembesülhet amikor a szülő tudja kontrollálni, hanem bármikor. Mivel ő ilyen műsort saját bevallása szerint nem néz, ő családi értékeken nevelkedett... Kénytelen vagyok feltételezni, hogy a stílust is a családtól tanulta. 

Másik jellegzetes típus az, aki meg akarja mondani, milyen egy férfi és milyen egy nő. Sőt azt is, hogy milyen nő kellhet egy férfinak. Sőt azt is, hogy mire. Elárulok valamit: A műsor szereplői között azért akadnak olyan potenciális párok akik megfelelnek egymásnak. És hasonló emberek akadnak a nézők között is, nem is olyan kevesen. A fő különbség, hogy ezek az emberek nem hiszik azt, hogy mindenkinek az ő életvitelüket kellene követni. Márpedig hasonlítsuk csak össze a két szemléletmódot: Azt ahol ilyesminek nincs helye, mert mindenki szigorú, többnyire egyházi eredetű elvek szerint él... És azt ahol van helye az ezektől való eltávolodásnak.

A szigorú egyházi elvek szerint működő társadalmak kapcsán eszembe jut az inkvizíció. Vagy mondjuk az inkvizíció, ellenreformáció koránnak Európája. Igen: Ezek voltak eddig Európa legvéresebb, leghosszabb ideig tartó diktatúrái. És mivel hosszú időn át a tudományos fejlődést is akadályozták, így mondjuk a korra jellemző általános halandósághoz is hozzájárulnak. El tudom képzelni, hogy a pontos definíciót erőltető vénkisasszony ezekben a társadalmakban milyen szerepbe kerülne. De folytathatjuk a sort még sok hasonló szépséggel. Ja, és a minden mást elutasító látásmód a vallási háborúk és népirtások egyik legfőbb oka. Az ilyen látásmódot közvetítő szervezetek, legyenek azok állami szervek, iskolák, családok, vagy akár egyházak egészen biztosan népbutítást oktatnak.

De a hasonló elvárások mögött képmutatás van, a képmutató elvárásoknak megfelelni akaró képmutató ember akarta itthon mindig megmutatni, ő is van olyan nagy ember, ő is van olyan fontos mint a szomszédja. Aki így akart reprezentálni az szépen el is adósodott, talpra állni viszont nem tud. 

A másik oldalt is érdemes átnézni: A szabad önmegvalósítás, szabad vállalkozás értékrendje tudományos fejlődést hozott. Nomeg olyan embereket akik látják az elrettentő példát is, de mégis talpra tudnak állni. Mivel lazábbak, nem is annyira bosszankodnak semmin, boldogabbak, vidámabbak, ez erőt ad nekik a sikerhez. Ez a mai amerikai, európiai kultúra sikerének az alapja.

A Való Világ, mint minden jó ábrázolás egy kicsit túloz, hogy észre vehessük azt amit meg akar mutatni. Ráadásul ezen kívül még van két szelekciós tényező. Az egyik egyszerű: Ki jelentkezik. A másik is egyszerű: Ki érdekes a nézők számára. Ez utóbbi azért fontos, mert a Való Világ 6 éppen ebből a szempontból hozott újdonságot. Méghozzá nem is kicsit, elsősorban azért, mert az RTL II-re került. Nem nehéz ugyanis kitalálni, hogy ez önmagában is döntő különbség. Hogy miért? Mert a Való Világ egy dologban biztosan többet tudott a Big Brothernél: Szabad volt rajta változtatni. Igényekhez, célokhoz szabni. Cserében éppen annyit kellett is rajta változtatni, hogy ne legyen jogi szempontból problémás.

A Való Világ első évadja kapcsán az egyik legfontosabb cél az SMS bevételek begyűjtése volt. Azaz: Akkor is több pénzt keresni, ha a Big Brother esetleg nézettebb lesz. Akkor a műsorstruktúra, az országos adó nem is tette lehetővé a szexre való fókuszálást, a casting így inkább érdekes embereket keresett, akikkel lehet azonosulni, akikre tömegesen fognak szavazni, akik pénzt hoznak a csatornának. De a külső helyszínek és sok más apróság miatt a műsort a hazai nézők érdekesebbnek találták mint a Big Brother-t, így a műsor végén a nézettségi versenyt is nyerte, a következő évad pedig ki is ütötte a Big Brother-t.

Hosszabb időn át a Való Világ egy időnként elsüthető húzónév volt, de már nem volt akkora átütő újdonság. A Való Világ 6 viszont az ismert brand mellett a formátum rugalmasabb voltára épít. A beszavazás nem az igénytelenség miatt maradt el. Eddig is tudták kinek adnak ott esélyt, ehhez nem volt nehéz összeválogatni az ellenfeleket megcsinálni a bemutatkozó filmeket. Biztosra mentek. Csak eddig ott két cél volt: Már ott is csöpögjön bevétel. És az akkori versennyel, szavazatokkal felépítsék kinek szurkolj, kire szavazz, alapozzák meg a hosszú távú bevételi forrást.

Most ugye szavazni ingyen lehet. Ennek a célnak nincs értelme, annál inkább annak, hogy hamar összeeresszék a lehető legtöbb embert, így elérve azt, hogy már a villában kialakuló eseményekről folyjon a párbeszéd. Ez pedig nézőket hoz, plusz embert vonz az RTL II-re, hosszabb távon segíti felépíteni a csatornát. Ehhez pedig kétféle szempontot kell figyelembe venni. Olyan emberek kellenek a villába akikről beszélnek. Erre sokan azt mondják "karakteres" emberek legyenek, akik valamit kellően jelképeznek. Mások azt mondják, hogy olyanok legyenek akikről sokat beszélnek. Megosztóak vagy akár ellenszenvesek is. Másrészt legyenek a történések érdekesek. És ha már kábeles adó ami bárhova menekülhet a hazai médiahatóság elől, akkor a műsort leginkább a szex segítségével lehet eladni.

Ha valaki még nem hallott olyan szórakozóhelyekről ahol a hostess, a model nyújt némi extrát is felárért, az most biztosan nem érti ebben mi a jó a versenyzőknek. De elárulom: Sok lánynak ez olyan személyes reklám amire a karrierjét építheti. Most is kap fizut, most is fizetik utána a TB-t, stb. A másik oldal számára is sokszor egyértelmű az anyagi érdek. És tudjuk sok szereplőt később is futtat a csatorna. Win-Win.

A nézők pedig szórakoznak sok kialakuló helyzeten, és elmondhatják: Lám ilyen lesz az aki nem tanul. Vagy olyan, mint a fanyalgók. De a történet nem csak erről szól. És nem is arról, hogy VV akárki éppen mit csinál. Hanem arról, hogy ezek a szereplők bizony valósak. És, ha a műsor fel is nagyítja a jelenséget, az attól még valós. Megannyi fiatalt szinte minden hobbitól tiltanak a szülők. Ne játsszon sokat a géppel, ne érdekelje mondjuk a szerepjáték, ne akarjon drágán modellezni. Buli? Az lehet... Majd ott fog menyasszonyt. Így aztán kinevelnek a tisztes családok számos olyan fiatalt, akit a bulin, a szexen kívül nem sok dolog érdekel, és egy darabig ez a védett környezetben még működik is.

A VV6 szereplőiben javarészt az a közös, hogy nem sokan mutatnak fel olyan hobbit ami akár folytatható bent, akár hiányozna nekik. Őket a szülők, a társadalom sikeresen megóvta attól, hogy hobbijuk legyen, valami érdekelje őket, ez idővel tudáshoz vezessen. Ők lettek a legjobb üresfejű bulizós tenyészhülyék. Azért félreértés ne essék. A többségük a matek helyett plusz tornaórának örült volna. Ugyanis arra sem kell tanulni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr455762150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thegabcsi 2014.01.19. 00:10:15

egy kurva egyszerű megoldás van. ha nem tetszik, nem kell nézni. az összes hörögve háborodó, feldúlt, álszent pöcs ne nézze. mindenki sír, h milyen szar, és milyen értéket közvetít, stb. NEM KELL NÉZNI! Ha eltűnnek a nézők, kaszálják, amíg vannak, addig műsor is lesz.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.01.22. 21:44:58

@thegabcsi: Amit írsz azzal csak részben tudok egyet érteni. Aki a műsor társadalmi hatásait tartja károsnak, a közvetített értékrend miatt azt ez nem vigasztalja.

Gondold meg: Ha a műsor szerint a felelőtlen mulatozás menő, az ezt követő fiatalból függő lesz, majd amikor kirabol mert kell az anyagra a pénz, akkor nem számít az, hogy nézted-e.

Ezért fontos a társadalmi hatások megvitatása. És amint látod a post éppen a Való Világ mellett emel szót ebben a kérdésben.
süti beállítások módosítása