... mert választani kell

Pártekéző: A FIDESZes stadionpolitika

2014/03/07. - írta: Válasszunk

Nem lenne igazságos, ha nem kerülne sor a FIDESZre is a sorozatban. Őket is van miért ekézni. és nem azért, mert Orbán Viktor szereti a focit. Sőt még azért sem, mert azt a fajta focit szereti amit sokan "soccer" néven emlegetnek, és nincs benne touchdown. Pedig ugye egyre több fiatal inkább a másikfajta focit szereti. Csak furcsa lenne, ha a nagy stadionépítés kapcsán hirtelen ez lenne a cél. Vagy mondjuk oválpálya. Pedig mindegyik opció kapcsán éppen ugyanaz a fő szempont: A hasonló építkezések szinte bármi másnál jobban szívják fel a képzetlen munkaerőt. És nem csak akkor amikor betonozni kell, hanem villanyszerelés kapcsán is, de sok anyag beszerzése, szállítása, stb. is munkaerőt vesz igénybe.

A trükk innen pedig alapvetően 3 dologról szól. Az egyik, hogy bármely munkahely jobb mint a közmunka, így aki elmegy építkezni az "megszokhatja" mind a munkahelyet, mind az országon belül munkához költözést, ami csökkenti a strukturális munkanélküliséget. A másik a magas hozzáadott érték mellett magas adótartalmú beruházások rendszerét értjük. Az állam így ugyanazt a pénzt sokszor forgatja meg. És ez a tömeges lakásépítéssel szemben nem forgatja fel az ingatlanpiacot, a tömeges templom építéssel szemben nem megosztó. És az utóbbi kapcsán nem is az ateistákra gondolok. Nekik könnyű azt mondani, hogy ez kultúra, társadalmi igény, stb. Csakhogy van egy apró gond: Magyarország vallási szempontból nem feltétlenül egységes. És ez az amit sem a KDNP, sem a FIDESZ nem szokott túlzottan figyelembe venni.

Magyarországon a Római Katolikus Egyház mellett akad például református és evangélikus egyház is. Meg Hit Gyülekezete és Jehova Tanui, meg ki tudja hány más keresztény egyház, hogy mondjuk a zsidóságot, a hazai Iszlám közösséget, a Krisna hívőket és ki tudja hány más csoportot ne is említsünk. Ha pedig a Román példa templomai helyett stadiont építünk, biztos nem merül fel, hogy ez igazságtalan lenne valamelyik felekezettel szemben. Látszólag ez szép és jó, csakhogy az iskolai hittan oktatás olykor pár témában mást fog megkövetelni mint a templomi, a kétféle tananyag összekeverése, az ebből várható kellemetlen élmények pedig nem éppen a hit irányába terelik a gyermekeket. 

Apropó, a gyerekek terelgetése. Nem igazán tartottam sokra az SZDSZ oktatáspolitikáját sem, mert a politikai elveknek rendelte alá az eredményesség szempontjait, de valahogy az a sajnálatos érzésem, hogy a mostani megoldás sem lett jobb. Ugyanis szép meg jó a 20. század elejét bálványozni, csak éppen három nagy gond van. Az egyik komoly gond, hogy nem veszi figyelembe, hogy azóta fejlődött a tudomány, lettek újabb oktatási módszerek, ezek hatékonyságát sok minden támasztja alá. A másik fontos dolog, hogy változtak a diákok. Más a motivációjuk, a hátterük, az elvárásaik. A harmadik gond, hogy változott a gazdasági környezet is. És nagyon nehéz nem bunkón megfogalmazni azt, hogy ma már nem igaz a 20. század elejének oktatáspolitikáját meghatározó legfontosabb felismerés.

Tudniillik a 20. század elején pontosan tudtuk, hogy az egyetlen olyan adatbázis amiben hatékonyan és gyorsan kereshettünk a saját memóriánk volt. A könyvekben is csak akkor tudtak akkor az emberek keresni, ha emlékeztek rá, hogy mi hol van. Ezért a megtanult információn, annak felidézésén volt a legfontosabb hangsúly, ehhez rengeteg szöveget kellett tanulni, hogy az ember megszokja az olvasott szöveget később visszakérik. Az agy azt jegyezze meg, az ilyen szöveg hosszú távú tárolása a kívánatos.

Mára gyorsan változó környezethez kell alkalmazni. És van Google, amit akár a képviselők iPadján is el lehet érni. Ha a munkanélküliség rémét elhárítandó versenyképes munkaerőt képeznénk, akkor nem árt az ilyen apróságokkal sem számolni. Ugyanis ezek döntik el, hogy az akit képezünk a versenyképes munkaerő kalapba kerül, vagy a közmunkásokéba. Bocsánat... A közmunkából a kormányzati megrendelésre való építkezések kiutat jelentenek.

Stadion után lehet a kriminalizált hajléktalanoknak újfajta fogházat építeni. Vagy éppen, hogy valami hasznos legyen, ahol versenyképes lehet a vasút, oda szép modern vasútállomást. Amíg van rá pénz, addig legyen. Ha pedig nincs pénz, hát majd kevesebb úri huncutságot importálunk. Építőanyaghoz például Dolomit van. De érdekes, hogy a FIDESZ ikonikus hibájának számító oktatáspolitikáért nem ők, hanem a koalíciós partner felel. Legalábbis részben. Ugyanis parlamenti jóváhagyás és a FIDESZ nélkül ez nem ment volna. A KDNP pedig úgy látszik valamiért nagyon fontos lehet. Igaz, a KDNP sehol sem lenne a FIDESZ nélkül. A FIDESZ meg kb. ugyanitt lenne KDNP nélkül is. 

Nem azért, mert Pokorni úr is elszúrná az oktatáspolitikát. Hanem azért, mert ekkor is lehetne szimbolikus ügyeket találni. És nem Paksra gondolok. Nem is arra, hogy a rezsiharc miért és nem harc és hogy válhat azzá. Ezek lényegtelen apróságok. Hanem arra, hogy hiába a szép új médiatörvény, a szigorítást óhajtók is kesereghetnek a Való Világ 6 miatt, a diktatúrát kiáltók fegyvert kaptak a kezükbe, és az ország érdekeit néző gondolkodó ember is elégedetlen. Ugyanis az egységes EUs piac azt is jelenti, hogy a magyar csatorna jöhet külföldről. Sok csatorna ott fog működni, ahol a törvényi feltételek, az adózás, stb. ezt kedvezőbbé teszi. A szigorú médiatörvénnyel pont, hogy semmit sem értünk el ami jó. De azt a lehetőséget, hogy az angol nyelvű adó is ide akarjon jönni, itt adózzon és ezzel az ország jól járjon elszalasztottuk.

Igaz, azt már a -1. döntés is elszalasztotta. Amit még az előző kormányzat idején tett meg a FIDESZ vezető médiapolitikusa. Igen, a Danubius és a Sláger rádió eltüntetése az ami szépen a FIDESZhez köthető. De tudom, holtakról jót vagy semmit. Keressünk mást? Ahogy a médiatörvény kapcsán sem az a baj, amit a kormányváltásra törekvő ellenzék mindennapi hisztijéből hallunk, úgy a trafikügy kapcsán sem mutyit fogok emlegetni. Még akkor sem, ha ez ilyen értelemben adott remek támadási felületet az ellenzéknek. De nem ez a baj. Van egy csomó olyan falu ahol nincs is dohánybolt. Túl drága a koncesszió. Hol kell ehhez mutyizni? 

De ugye te sem adnád olyan kezébe a koncessziót aki a választás előtti utolsó héten szabadságra megy, játszik a nyitva tartással, vagy éppen csak a környéken fogyasztott cigi "nem jött meg"? Tudják ebben az a szép, hogy a kampány lerövidült, könnyű az utolsó napokra, hetekre időzíteni. Ahol nem lehet cigit kapni, esetleg a bolt is bezárt emiatt, ott ezt biztos emlegetni fogják helyben. De az is biztos, hogy minden kocsmában eljátszható egy egyszerű kis történet: "Há, én FIDESZes lennék, és mög is fogadtam, soha többet nem szavazok a kommunistákra, de hogy már rágyújtani sem lehet? Hát ami sok az sok." És máris jöhet sok más puffogás, ami elég ahhoz, hogy az utolsó időszakban hangoljon valakit a FIDESZ ellen. Akkor, amikor a nagyban menő kampány, a Simon ügy, stb. már nem tud ezen sokat változtatni.

Az egyik nagy szavazóbázis pedig a dohányosoké. A másik a nyugdíjasoké, akiknek el lehet mondani, hogy ezek elvették a nyugdíjemelés jelentős részét (svájci indexálás megszűnt) és az unokák nyugdíjára félretett pénzt, mi lesz velük, ha azok is megöregszenek? 

De a kereskedelem kapcsán lesz aki megköszöni: A rekorder 27%os ÁFA miatt ismét elindul a határ túloldalára a bevásárlóturizmus. Mert nem egy olyan műszaki cikk van, ami megvásárlása kapcsán az útiköltség a Mariahilfer Straße irányába meg vissza olcsóbb, mint az ÁFA különbözet. Csupa olyan téma amivel az ellenzék nem tud tartósan szimpatizánsokat nyerni, de az emberek egy részét 1-2 napra felhergelve rá lehet venni egy protest szavazatra. 

Ezt a választást pedig nagyon könnyen az ilyen protest szavazatok dönthetik el. Ha ehhez hozzá jön, hogy az újabb 2/3-ot is sok FIDESZes veszi biztosra, és egy részük ezért nem érzi nélkülözhetetlennek, hogy elmenjen szavazni az csúnya meglepetéseket hozhat. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr75846775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pityu77 2014.03.07. 21:21:50

Láttam a videót a Youtube-on a felcsúti stadionról, hát gyönyörű.
Maps-on meg akartam nézni, ott még nem látszik, csak a pályák, öt nagy és két kis focipálya.
Négy éve a Fideszre szavaztam, de ez se jobb mint az MSZP.

Pityu77 2014.03.07. 22:08:49

@Amadeus62: Azon kívül, hogy nem nőtt az államadósság, nem sok jót tudok mondani. A külpolitika katasztrófális, nyugaton, keleten egyaránt, például a baltás gyilkossal az azeriek csúnyán átb...tak. Itthon lassan Chavez Venezuelájának szintjén leszünk.

miért 2014.03.07. 22:46:25

...a többszáz milliárdos gázbiznisz a jóbarátoknak már csak aprópénz!?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.03.07. 22:53:08

@Pityu77: Az államadósság amúgy olykor keveset mond. Mert mondjuk, ha valami pénzt elveszünk, pedig tudjuk, hogy később nemzetközi bíróság miatt vissza kell adnunk, akkor az az államadósságot nem növeli. De mégis éppen úgy ki kell fizetni.

Ha megígéri az állam, hogy nyugdíjat ad azt is ki kell gazdálkodni.

A kérdés az, hogy a hosszabb távú kötelezettségvállalásaink finanszírozhatóak és fenntarthatóak-e vagy sem.

Gour (törölt) 2014.03.08. 09:29:00

Csapongó az írás, és nincsenek új következtetései.

Az értelmesebb fideszes barátaim szimplán nem mennek el szavazni, mert erre a bandára nem tudnak tiszta lelkiismerettel, másik alternatíva pedig nincsen.

A másik fideszes blokk érdekesen működik, tájékozatlanok a világ dolgaiban, csak a királyi tévéből tudnak meg bármit, és kilóra megvehetőek. Na őket az sem befolyásolná ha holnaptól kötelező lenne hátrafelé nyilazni naponta kétszer, csak ingyen legyen mellé a reumakenőcs.
süti beállítások módosítása