... mert választani kell

Magyarország legrosszabb cége?

2014/03/25. - írta: Válasszunk

Az USAban a Consumerist ismét megválasztja Amerika legrosszabb vállalkozását. Szép és dicséretes dolog ez. Feltettem magamban a kérdést: Mi lenne, ha mi is megválasztanánk egyet. De hogyan? Mégsem ronthatok ajtóstól a házba, hogy "hé Index ecsém indítsunk választást". Mert mi van, ha mondjuk az a teljesen irreális eset történne, hogy a Dolomit Kft nyer? Na ugye. Szar ügy lenne, ha az én ötletem miatt szállná meg a szerkesztőségi központot a TEK követelve a szavazók IP címének kiadását. Meg aztán piszok ronda dolog lenne már az előválogatás is a mezőny kapcsán. Ugyanis nem kevés az a cég hazánkban akire van okunk panaszkodni. És nem a homár panaszos postjai vagy a BKV Figyelő jut róla eszembe.

Hanem mondjuk a Békéltető Testületek oldalai. Az itt megismerhető ügyek kapcsán szinte mindig közös pont, hogy az adott cég nem fogadja el a Békéltető Testületek döntését kötelezőnek saját magára nézve, nem jelenik meg a tárgyaláson, így ott konszenzus sem tud kialakulni. Az ezt ismételten leíró jogi szakszöveg egy idő után unalmas. És biztos vagyok benne, hogy a Békéltető Testület jogerős döntése amikor kikerül egy honlapra, akkor a fogyasztók jelentős része más fórumokhoz (Jegyző, bíróság, szakhatóságok) is fordul az adott ügyben, de a vállalkozás ugye ezt is kockáztatja. 

A fő baj viszont az olyan ügyekben van, amikor a fogyasztó saját maga sérelmesnek ítél ugyan meg valamit, de jogorvoslatra nem sok esélye van. Ugyanis hova mész panaszra akkor, amikor azt mondod, hogy a kábeltévé piacon csak olyan díjcsomag létezik amit számos érdektelen csatornát tartalmaz. Mondjuk úgy, hogy az adott ügyben gyakorlatilag sehova. Mert nem köteles bármilyen feltételekkel szerződni, ha pedig gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt ügy is lenne belőle, valakit meg is büntetnek, akkor is a csatornákkal való alku és esetleges mutyi döntene. Persze értem én. Valószínűleg az alapcsomagba való kerülésérnél olcsóbb árat mondó csatorna a haját tépné, ha egy kábel szolgáltató alapcsomagja is X darab választható csatornából állna.

Értem én, hogy a hazai távközlési szolgáltatókra más okból is rájárna a rúd. Ugyanis sokan sok okból választhatnák meg őket a legrosszabbnak. Pl akár a mobilszolgáltatások esetében a díjcsomagok, akár az eszköz kínálat visszásságai megérnének egy misét. Igaz, náluk azért ezek mellett vannak Békéltető Testületek előtt tárgyalt garanciális ügyek is. Ezek is előkerülhetnének. Nem is minden alap nélkül. Hiszen ki ne mondhatná azt, hogy nem szép amit mondjuk egyik másik bank csinál. Persze tudjuk a nagy igazságot. Ha szavazni lehet külföldről is, és miért ne lehetne, akkor igazságtalan előnybe kerülnek a külföldön is aktív multik. 

Márpedig az a cég, aki sporttörténelmet írva 2 egymás utáni évben szerezte meg az Amerika Legrosszabb cége címet, igaz az idei évben alulmaradt a Time Warner Cablevel szemben szintén kínál termékeket, szolgáltatásokat Magyarországon. Így az EA itt is esélyes lehet, elsősorban a külföldi szavazók által. Ha le tudják nyomni mondjuk a balliberális oldal szavazógépeit. Ha ugyanis ez nem történne meg, akkor tovább erősödne a sztereotípia: Itthon mindent a Közgép nyer meg. Akkor is, ha nem akar épp nyerni. 

A MÁV, a BKK vagy éppen a BKV is nyerhetne. Míg a BKK bűne egyszerű: Túl sok ellenőr kell, túl nagy a fluktuáció, kontraszelektált emberanyagból dolgoznak, és ahhoz, hogy valakit felelősségre vonhassanak a stiklikért bizonyítaniuk kell, így sokan nem egyenes módon végzik el a munkájukat. Kivédhető? Nem. Ellenben probléma. A BKV és a szakszervezetei közös erővel küzdenek azért, hogy a BKVnál ismert működés fennmaradhasson. Igen, az a működés ami kapcsán időről időre felmerül, hogy az NKH éppen pár busszt visszazavart a garázsba mert életveszélyes. Aminél nincs karbantartás. Szerintük ezzel jár mindenki jobban mondjuk a Volánbusz új, jól karbantartott buszai helyett. 

De nyerhetne az ELMŰ is... Számlázási rendszer visszássága, a Díjnettel kapcsolatos ügyek, vagy éppen sok eset, ahol akár villanyórákkal kapcsolatban, számlázással kapcsolatban a békéltető testületek is elmarasztalták őket. Ha van ötletetek ki versenghetne ezért a nemes címért, hát nosza rajta. Osszátok meg kommentben. A 16 legtöbbet ajánlott cég elindul ezen a nemes versenyen. Az első forduló során 2 post lesz 4-4 szavazással a 8 közé jutásért. Egy újabb a 4 közé jutásért, végül a két elődöntő, a bronzmeccs és a döntő...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr655875548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MSZP Afrika Korps 2014.03.26. 10:50:06

Nálam a Magnet Bank nyert.

Simon Gábor Mszp 2014.03.26. 13:01:24

@MSZP Afrika Korps: Nem tudom mi bajod a magnet bankkal. En mindig kezseges,gyors rendkivul rugalmas ugyintezest tapasztaltam. Naluk barmi elintezheto.
süti beállítások módosítása