... mert választani kell

Javasoljunk új adókat...

2014/10/26. - írta: Válasszunk

Nem hülyeségből mondom. Akad 200.000 ember. Ezzel értelmes alternatíva nélkül választást nem lehet nyerni, egy forradalomhoz ugyan elég, de azzal csak rosszul járnánk. Ellenben van egy érdekes intézmény. Úgy hívják ügydöntő népszavazás. Képzeljük el a következő ötletet: "A labdarúgó mérkőzések utána rendbontások miatt írja elő törvény a mérkőzések szervezőinek, hogy helyi nézőnként 300.000Ft, a televízión keresztüli nézők után pedig a műsorszolgáltató 30.000Ft rendvédelmi illetéket fizessenek." A matematika innen egyszerű: Amíg több ember büntetné meg Orbán Viktort az internetadó és pár más ügy miatt, mint ahányan ragaszkodnak a magyar labdarúgáshoz, addig egy ilyen ügydöntő népszavazásnak ugye Viktor nagyon nem örülne. 

Ugyanis nem csak a fociról szólna. Hanem arról, hogy akár rá, a családjára, a kormányára, egyes tisztviselőire célzott javaslatok is megjelenhetnek ügydöntő népszavazásban. Vagy látványosan elveszi a néptől a kontrollt, oda a demokrácia látszatja is, és nagyon komoly következményekre számíthat minden irányból. Vagy arra számíthat, hogy a választópolgárok ebből a precedensből tanulva sokszor szankcionálják, és az fájni fog. Vagy kénytelen értelmes politikába kezdeni. Lehet azt mondani adóról nem szólhat népszavazás, nehogy eltöröljük az adózást. De sokféle díjról, mint a vizitdíj, pár féle illetékről szólhat.  

És ennek nem kell párt kötődés, párt szimpátia, vagy más pártok elleni ellenszenv mentén működnie. Mert nem az a barát aki segget nyal. Hanem az is, aki megállít, ha a szakadék felé rohansz. Szól, ha az kell... De ha nem segít más, ha csak a kezedre csap. Azaz bőven benne van az is, hogy akár a Békemenet résztvevői, a FIDESZ tagságának jelentős része is azt mondaná oké, legyen ilyen. 

Általában nem örülök a túl sok népszavazásnak. Mert kiírják. Sok pénzt elköltünk. Az eredményt pedig igyekeznek úgy értelmezni a politikusok, hogy nekik jó legyen. Csakhogy egy ilyen helyzetnek több haszna is lenne. Az egyik az, hogy igen nyomatékos figyelmeztetés lenne. És bizonyára a kezdeményezésről elég sokan be is számolnának, mert egy ilyen kezdeményezés új. A kezdeményezők pedig könnyen elmesélhetnék, mit tett azért a FIDESZ és az EPP, hogy ez a módszer legyen szükséges. Ha az EPP-t is elemezzük az sokak számára lenne igen kellemetlen élmény, hiszen az új módszer az EPP szintű felelősök saját országában is elég lenne a figyelem felkeltésére.

De lássuk a következő szempontot. Remélem ez sem zavar senkit. Ha egy ilyen helyzetben fel lehet mutatni elég olyan embert aki elégedetlen az adott kormánnyal... Hát talán lenne valaki aki venné a lapot, hogy az ellenzék nem a választási rendszer, nem a rezsicsökkentés, nem az általános érdektelenség miatt nem nyer, hanem azért, mert képtelen összeszedni egy épkézláb alternatívát jelentő formációt. Ha pedig sokan látnák, hogy van megszólítható választópolgár több oldalon, akkor nem csak szélsőségekkel, vállalhatatlan dolgokkal, pusztán elméleti kérdésekkel, hanem reális programmal és politikával rendelkező ellenzéki párt is megjelenhetne, valódi alternatívát nyújtva.

Van egy olyan sejtésem, hogy a dolog nem a FIDESZeseken bukna meg. Hanem leginkább azokon az embereken akik attól aggódnának, ugyanez a módszer majd a mai ellenzék ellen is működne. Tovább megyek, ha a politika a FIDESZ és egy vállalható ellenzék küzdelméről szólna, hát akkor sokan kikerülnének az esélyesek, megélhetési politikusok, és fő ellenzéki politikusként kvázi érinthetetlenek köréből. 

Az ilyen adókat persze gyakorlatilag senkinek nem kellene fizetnie.

De igen érdekes követelmény lenne, ha államtitkári szinttől felfelé, egy népszavazás miatt, kötelező tennénk mondjuk az ECDL vizsgát? Tudom, ezt Viktor, a digitális analfabéta ellene irányuló támadásnak ítélné meg.

Az megvan, hogy a FIDESZ mit jelent?

  • F mint Focibuzi
  • I mint internetgyűlölő
  • D mint digitális analfabéta.
  • E mint elmaradott
  • SZ mint Szerencsétlenek. Bár van aki Szarháziakat javasolna.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr846830655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása