... mert választani kell

Forradalmi probléma

2014/10/29. - írta: Válasszunk

Sokan mondják, jó hogy el akarják zavarni a FIDESZ-t, de ki lenne az utódja? Sokan azt felejtik el, hogy egy esetleges forradalom döntően új helyzetet jelentene. Abban a pillanatban ugyanis, ahogy a nagy közös ellenség kikerül a képből már nem feltétlenül kell ellene összefogni. Márpedig onnan alapvetően változna meg a választások képe. Mondjuk jobboldali gazdaságpolitikát akarsz? Ott a MoMa. Hiszel abban, ha Gyurcsány sok dologban hülye is volt, valóban le akart számolni ezzel a hazug politikai kultúrával? Ott a DK. A vezetőit hátba szúró, korrupcióval terhes pártot akarsz, aki egy összefogást is hátba szúrna, és az ország kormányozhatóságát veszélyeztetné? Esetleg még az is szexi, hogy valaki már az első minisztériumi állásánál elárulja a bizalmat és köztörvényes bűnöző lesz? Szavaznál az MSZPre. Szélsőjobb? Jobbik...

Mivel innen a választókerületek sem úgy vannak kijelölve, hogy valaki automatikusan túlnyerje magát, az eredmény egy koalíciós kényszer lenne, és mindegyik párt ellenségkép hiányában kénytelen lenne párbeszédet folytatni a választóival és sok dologban alkalmazkodni. Azaz számos olyan probléma esne ki, amik miatt ezek a pártok jelenleg rossznak számítanak. És talán a parlamenten kívüli ellenzék egy része is esélyessé válna. Azaz a FIDESZ egy esetleges bukása, akár forradalom akár valamely durva botrány miatti lemondás az oka, alapvetően változtatná meg azt a helyzetet amiben sok más párt még náluk is rosszabb választásnak számított, hiszen ezen pártok legdurvább hibái, hátrányai esnének ki a számításból. 

A verseny, a pártok megkülönböztethetősége ráadásul valamennyire programot is kikényszerítene, így pedig tudnánk mire adunk felhatalmazást, számukra pedig precedens lenne a kormányok megbuktathatósága. Ez pedig alapvetően más helyzetet teremtene, mint ami bármely 2014es választás után várt volna ránk, ha őket választjuk meg. És nem lehet eléggé hangsúlyozni ezt a különbséget.

De nemzetközi szinten is más lenne a helyzet. Hiszen ott is frakciófegyelem van. Most a FIDESZ kulcspozíciókban ülő emberekkel rendelkezik. Hogy ők csak rosszindulatból, pártérdekből akadályoznák az esetleges új kormány munkáját, vagy csak úgy gondolják: Együttműködésnél kettőn áll a vásár? Nem tudjuk. De egy kormányváltásnál, egy baloldali önkormányzatnál egy kockázat, és az EPPs többség az ilyen emberek leváltásánál pont ezen hivatalok függetlenségére hivatkozva szankcionálhatna. Egy kormányozhatatlan országban lehet hiperinfláció, amiben akár éhen is lehet halni. Egy forradalom után az ilyen vezetők leváltása természetes. Az EPP sem merne szólni.

És igen, a politikai paranoia miatt, és a kormányozhatóság érdekében sokszor a győztesre kell szavazni. És az egyet előre, kettőt hátra jellegű politikai váltógazdaság, a protest szavazatokra épülő politika is zavar, ezért ha lehet akkor a folytatásnak is érdemes bizalmat adni. Ha nem lehet, akkor legyen némi felhatalmazás. A fékek és ellensúlyok ugyanis akkor érnek valamit, ha fék nem bukózsinór, az ellensúly meg nem akna. Nálunk viszont sokszor ez az irány ment. Így a 2/3 sem zavart. Leváltani le lehet szinte bárkit. Ugye az arab módszer is eszünkbe jut, vagy akár a román módszer a diktatúra felszámolására. 

Ha pedig azt a koncepciót amit mondok, hogy nem elsősorban pártok, hanem jövőképek között választunk komolyan vesszük, akkor jól látjuk, hogy egy esetleges forradalom alapvetően új helyzetet jelentene. És igen, a fentiek két dologra mutatnak rá: Az ellenzék sokat tett azért, hogy ne legyen ő a jó választás. De a választás nem csak a választási rendszer és a sokat említett visszaélések miatt volt valamilyen mértékben irányított. És ez utóbbi állapotért azok az Európai Pártok, mint az EPP, is felelősek ahol a frakció összetartása, a szavazat maximalizálás fontosabb, mint a jogállamiság és az elvek. És Viktor legnagyobb szövetségese a CDU.

Hoppá. És ebben a megközelítésben máris mást jelent, ha azt mondom az elmúlt kb 8 év választásain adott irányba szavaztam mint legkisebb rosszra. És az is, hogy változatlan körülmények között ezt a választást ma is helyesnek érzem. De segítek. Ebben a 8 évben az is benne van, hogy előtte nem. Pár hónappal előtt például Gyurcsány Ferenc maradását támogattam. A vizitdíj, a tandíj maradása mellett szavaztam, a kórházi napidíjnak nem örültem. A kedvezményes honosítás kapcsán a nem így, mert ez veszélyes irány álláspontot osztottam, A vonatkozó botrány engem is igazolt. 

És ezért mondom azt a legtöbb párt politikusairól jóindulatot feltételezek. És levelezve velük ezt is tapasztaltam, legyen szó akár a mai DKról, akár a FIDESZről. De a MoMa is ilyen. 2-3 kivétel azért akad. De amennyire hiszek abban, hogy a korrupció is társadalmi probléma, ezért jelen lesz minden pártban, úgy hiszek más társadalmi problémákban is. Például abban, hogy amíg elhitetjük a politikussal, hogy neki az a küldetése, hogy nehogy a másik visszajöjjön, és a legrosszabb döntésére is seggnyalással reagáló hívek veszik körül, addig ez rá is hat. Az eredmény tünetei pedig a paranoid skizofrénia tüneteihez lesznek hasonlóak. Ott is támadást lát ahol építő kritika lesz, túl nagy küldetéstudat, és kezd elszakadni a valóságtól.

Ha a kritika kiesik, és a kormányzás elszakad a valóságtól az oldaltól függetlenül veszélyes. Ha pedig az "annál rosszabb nincs, mintha a másik visszajön" tévképzete miatt a politika ezzel foglalkozik, korlátozza a választást, egy esetleges választás után a másik fél lehetőségeit, az a demokrácia leépüléséhez vezet és a hazai közhangulatból, mint társadalmi problémából ered. 

A FIDESZ esetleges bukása, egy forradalom pedig olyan sokszereplős politikai helyzethez vezethet, ami ezt a társadalmi problémát fékezi. Innen pedig a fő mumus lehet a korrupció. Ami bár társadalmi jelenség, így a politikában való megjelenése szükségszerű, mégis a politika eszközeivel is visszaszorítható, legalább részben. 

Ha az érintett pártok hozzáállása nem változik drasztikusan, akkor 2018 sem lesz nagyon más, mint 2014. Persze addig változhatnak. Addig lehet akár új párt, az általam javasolt pragmatikus párt ötletét is felkarolhatja olyan aki politikai karriert akar. Vagy egy forradalom vagy kormányválság is felkavarhatja az állóvizet. Sok minden viszont a FIDESZ sorsán áll vagy bukik. 

1 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr276842181

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.29. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.10.29. 12:24:58

Szakértői-civil kormányra van szükség. A politikusok és a pártok már lejáratták magukat. 30-40 év után esetleg óvatosan oda lehet engedni, társadalmi munkában. A kontroll nélküli kormányzást el kell felejteni. Új Alkotmányt kell készíteni, hogy a visszásságok, törvények felett állás megszűnjön.
süti beállítások módosítása