... mert választani kell

Az évszázad politikai botránya?

2014/10/30. - írta: Válasszunk

Megy a fanyalgás, hogy "jajj a fontosabb dolgok nem mozgattak meg ennyi embert, bezzeg az internetadó"... Egyetlen egy baj van a fanyalgókkal: Fényesen bizonyítják azt, hogy azoknak volt igazuk akik eddig nem mentek tüntetni, most meg igen. Az eddigi tüntetések jelentős része ugyanis hitelét vesztett megélhetési politikusok elkeseredett próbálkozása volt látható egyéni érdekek mentén. Ami valóban fontos annak aki ebből építene palotát, de teljesen lényegtelen a többség számára. És nem elsősorban Gyurcsány és Bajnai a gond, hanem mondjuk az LMP, a 4K! környezete akik ebből a szempontból a legalját képviselik. 

A fékek és ellensúlyok rendszere akkor jelent valamit, ha valódi ellenőrzésről van szó. Ha minden döntés ugyanazt az ellenkezést váltja ki, mert ugye nehogy már a másikat támogassuk, akkor az egész rendszer semmilyen értéket nem képvisel. És semmilyen visszajelzést nem jelent. Így ennek a lebontása ellen nem lehet tiltakozni. A sajtószabadság korlátozása? Hát ahhoz mondjuk alapvető az újságírói függetlenség. De valaki vagy népszerű, kicsit bulváros portált csinál, és így a kattintás szám az érdeke. Vagy pedig egy párt kötődésű "komoly" lapnál van, amit viszont az egyértelmű párt kötődése miatt nem lehet komolyan venni.

Az adó kérdés? Oktatáspolitika? Nem értek vele egyet. De megértem miért gondolhatja más helyesnek, és a demokrácia arról szól, hogy neki is lehet véleménye, és ha megválasztják azt illik tiszteletben tartani. Sőt a mostani helyzet is érdekes. Mert megannyi FIDESZes politikus reakciója az internet megadóztatására is arra mutat, hogy vannak dolgok amiket ők sem akarnak elfogadni. A frakciófegyelem maradni látszik, de ennek ellenére képviselni próbálják a választóikat. Van párbeszéd. Ez az ami mondjuk mind az LMPnél, mind a 4K!nál volt. Pedig pár trackback, stb. után megígérték sok felmerült kérdésre lesz reakció tőlük. Nem lett.

Miért? Mert úgy látszik egyes politikai szervezetek nem azon gondolkodnak, hogy mit kellett volna máshogy csinálni, hogy lehetett volna megszólítani a tömegeket... Mert ezek a tömegek léteznek és megszólíthatóak. Hanem a tömeg, a választó a hülye. Nem, kedves Papp Réka Kinga. Nem azért nem ment ki veletek a nép 4 éven át, mert a nép a hülye. Hanem azért, mert amit csináltok a mögött ott van az az arrogancia, ami akkor is megvolt, amikor ment a sírás, hogy nem kaptok felületet. Furcsa. Index címoldal volt, a legtöbb politikai blog foglalkozott veletek. De ha valami nem jön össze, mindig a másik a hibás. 

Mert akkor sem volt kétirányú a kommunikáció, mert arroganciában köröket vertetek a FIDESZre. És tudod aki nem szól egy rossz szót sem, amikor a sajtó ellenőrző funkciója sok okból sérül... De szól akkor, ha ez arra is jó, hogy azt mutassa "héé, itt vagyok én is a politikai palettán" az kicsit visszás, Főleg utána, ha ezek után úgy gondolja, az ő indulásán múlik, hogy van kire szavazni. A jelszavakat kisajátító, a válaszokra magasról szaró arrogáns, de szakmailag felkészületlen politikusokból, akik szerint csak az ő elképzeléseiknek, elveiknek kell uralkodni pedig elég volt.

És mindegy, hogy a kereszténység, a liberalizmus, vagy éppen a jogállam bizonyos eszközei a jelszavak. Pláne úgy, hogy a mögötte lévő célok hiányoznak. És nem mindenkinek lesz fontos a ti sikeretek. Ahogy Viktoré sem az. Ezt kell felfogni. 

És elhiszem, hogy katasztrófa, ha a bulin kevés a fű, de a választópolgárok számára nem kardinális kérdés, hogy melyik LMP, 4K! vagy hasonszőrű csapathoz tartozó ember jut az ingyen spanglik finanszírozására fordítható plusz jövedelemhez, néhány olyan ellenőrző feladat mellett, amit úgysem igazán tudna / akarna ellátni. Nem mozgat meg az, aki azt mondja az eddigi gyűlölködés és protest szavazatok politikája helyett új dolgot hozna, de marad ugyanez a gyűlölködés az alap. És, ha már tábla dobálós, meztelenséget sugalló dolog kapcsán rámutattam az ilyen ígéretek megfoghatatlanságára, akkor már visszautalok erre egy kicsit...

Ha a fő probléma az, hogy 4K! körüli fiatal nő spangli helyett kénytelen mást a szájába venni a bulin, az meg nem országos tüntetést vált ki. Maximum néhányan megkérdezik: "videó van?" És nem érdekel az sem, hogy hány minden másra alkalmatlan ember akar érdemi munka helyett mondvacsinált tiltakozással bekerülni a nagypolitikába. A veszélyes húzásokért szólok, de jogotok van próbálkozni. Csak azt ne várjátok el, hogy támogassalak titeket. Vagy, hogy bárki más támogasson titeket.

Mint mondtam a FIDESZ véleményét is el kell tudni fogadni. És sok kérdésben őket is megilleti az ártatlanság vélelme. Ha valami viszonylag egyszerűen összejöhet jó szándékú politikusokkal is, akkor nem kezdek el összekombinálni egy komplex, sokszereplős, szupertitkos összeesküvést, hogy éppen Orbán vagy Gyurcsány legyen maga a sátán. És innentől lehetett volna érdemi vita a médiatörvényről, sajtószabadságról. Ha viszont valaki a jelszavak kisajátítására játszik, és csak egy nem működő szerepre hivatkozva indoklás nélkül követel valamit, nem reagál a másik fél véleményére, érveire az nem fog sokakat megmozgatni.

Ha elmondjuk, hogy valóban nem jól ellenőrzi a politikát a magyar média, hiányzik a választók által elismert hitele, így érthető az, hogy a szabályozásba egy nem működő szerep védelme nem abszolút szempont. Az is, hogy valaki keresztény, konzervatív erőként bizonyos szempontokat akar érvényesíteni. De az egységes európai médiapiacon nem tudunk a szabályozással együtt bezárkózni, célt érni. Viszont ez az ország, és a hazai vállalkozások versenyképességét rontja. El lehet mesélni hány munkahelyet érint, stb. Akkor máris hitelesen támadható a médiatörvény. De egy próbáljuk hangosan kisajátítani bizonyos értékek képviseletét jellegű helykeresés mellett, ahol a hazai politika által kiüresített fogalmak a hangosak és senki sem hallgatja meg a másikat esélytelen. 

És persze az ÁFA üggyel sem lehet kivinni senkit az utcára. Mert van egy apró gond. A többség megkérdezi számos munkánál, megy-e ÁFA nélkül. Ők is érdekeltek a féláron megkapott cukorban. És az adócsalással okozott milliárdos kár nem lehet egyszerre az adócsalónál bevételként és a fogyasztónál megtakarításként. A cukor és az olaj árának egy részét az az állam fizette ki, aki "amúgy is túl sokat vesz el". Azon magyar állampolgárok száma akik nem utazhatnak be az USAba, nem kapnának rá engedélyt százezres nagyságrendű.

De könyörgöm. A netadó kapcsán nem arról szó, hogy 700 forint. Vagy 900. Vagy 5000, Vagy "kb 6300". Még az évi adó sem érdekel. Az sem, hogy számos olyan forgatókönyv van ami esetén még sokkal drágább. Arról szól, hogy ennek az adónak az eredeti változatát biztosan nem számolták ki. A hiba olyan mértékű volt, és még ma is olyan mértékű, ami után alapvető kétségek merülnek fel a felelős kormányzással kapcsolatban. A kormányunkra, a képviselőkre az ország vagyonát bíztuk rá. Ez nem a magánvagyonuk, hanem olyasmi amit a törvény idegen vagyonnak nevez. 

A várható károk nagyságrendje ugyan felmérhetetlennek tűnik, de közel sem 700 forintról van szó. Meglennék lepve, ha az Internetadó bevezetése az 500 millió forintos értékhatár alatti károkat okozna. Eddig, tudott a kormány honnan pénzt elvenni, így bármilyen rossz volt a kormány gazdaságpolitikája, annak a magyar adófizetők itták meg a levét. Alapvetően lehetett hozni a számokat. És el lehetett hitetni, hogyha szar is amit csinálnak, legalább az összeadás, kivonás megvan. 

Teljesen mindegy, hogy automata kereskedett, vagy csak technikai elemzés alapján páran, a reakciók mérsékeltek voltak, mert a befektető számot a pénze megtérülésére, számított arra, hogy nehezen, de lesz rá forrás. A pénznek pedig nincs szaga, sem a botrány nem érdekelte, sem azt, hogy mely magyar cégek, mely adófizetők szenvedték meg. Mi választottunk, ő nem az IMF, nem jótékonysági szervezet, hogy a hülye választót védje meg az általa felelőtlenül megválasztott politikustól. 

Az  Internetadóval "csak" öt gond van. Nem lehet elhitetni, hogy átszámolták. Ezt a piac vagy tolerálja, vagy nem. Az eddigieknél jobban korlátozza a tájékozódás szabadságát, és az informálódott szabad választást. Ha régiók szakadnak le a netről, akkor az ottani szavazók, ha az RTL  klubot is kinyírják vajon mi alapján fognak szavazni? Az eddigieknél élesebb lesz a nemzetközi visszhangja, így a "szankciók árát" is mi fizetjük. Ehhez a friss Déli áramlat ügy is hozzájön persze.

Mert az intézkedés és a tiltakozás, észérvek figyelmen kívül hagyása nyíltan antidemokratikus. Amit igen nehezen tud bárki is kezelni. Mert az érdemi konzultáció elmaradt, és nem is nagyon lesz ennek lehetősége, és a nyilvános vita sem lesz könnyen megvalósítható. Pláne úgy, hogy hatásos legyen. És mert az őszinte felháborodás mentén pártsemleges a tiltakozás. FIDESZesek is vannak, És nem látni mögötte olyan szervezetet aki ezzel akarja megalapozni a politikai karrierjét. Így az ügy hiteles maradt. 

És mert a várható gazdasági károkat nehéz felmérni, amikor pedig kiderül, akkor már rosszak a számok, így az új precedens arról szól, hogy nagyjából sem feltétlenül hozzuk a számokat, és más is elkezdhet aggódni a pénze miatt. 

Az eddigi kérdések elméletben nagyon rossz hírek voltak. De gyakorlatban nem volt látható, érezhető változás, a megvédendő fogalmakat korábban kiüresítettük. Így a tiltakozás hitelét vesztette, de a követelt dolgok a tiltakozóknak adtak volna pénzes pozíciót. A mostani döntés nem csak elméletben nagyon rossz hír, de mindenki számára azonnal gyakorlatban is rossz hír. És minden esély megvan rá, hogy gyakorlatban katasztrófa legyen. Nem kiüresített, hiteltelenített dolgokról van szó. 

És a milliárdos károkat okozó hűtlen kezelés nem csak akkor nagy ügy, ha a tiltakozással a haver pozíciót kaphatna, ha meghallgatnák, abból meg spangli lenne. Hanem akkor is, ha ez a sok kicsi 700 forint, az éves szinten több tízmilliárdos összeg, az ezzel okozott potenciálisan sok száz milliárdos kár nagyon komoly gondot okozhat, de a témára hivatkozva nem tud bizottsági helyeket kérni pár füves bölcselkedő. Mert uram bocsáss, az áfa csalás kevesebbe került. Arra is van esély, hogy az eddig stadion építéseknél a netadó első éve is drágább legyen. Akár sokkal. Paks II éves terheit is verheti. 

Az ügyek fontossága nem attól függ, hogy pár füves, rég kiüresedett értékekre, fogalmakra hivatkozva mekkorát remél politikailag szakítani, mert mennyire hangos érvnek gondolja. Hanem a valódi súlya az az ilyen károkkal mérhető össze. 

Szóval nem a választó a hülye, hogy most tiltakozik, eddig nem állt be mögéd, hanem ti vagytok rossz politikusok. És a netadónál nagyobb ügyet összehozni igen nehéz lenne. Csak ti nem ismeritek fel. Mert a százmilliárdos kárt lehet 700 forintozni. Főleg akkor, ha abból nem lesz sem mandátum, sem bizottsági pozíció, sem így szerzett előnyökből ingyen spangli. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr346844751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2014.10.30. 14:10:19

INTERNETADÓ?

Bánod már, hogy nem mentél el szavazni akkor amikor lehetett?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.10.30. 15:07:52

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Egyfelől elmentem. És le is írtam, hogy abban a helyzetben miért, és milyen szempontok szerint értékelve volt egyértelműen jobb a FIDESZ. Sőt, még azt is, hogy ha MA lenne választás, ebből mi maradna meg. De azt is, hogy mit változtatna meg, ha a FIDESZ megbukik.

Segítek: Az, hogy együtt indulnak, de érdemi koalíciós tárgyalások nélkül, nem is értenek egyet sok dologban az nem fér bele. Miért? Mert nem tudnának közösen indulni. Ha pedig csak "helyreállítanak" és új választás lenne, azon jó eséllyel a FIDESZ győzne, csak időt vesztünk, megtorlást nyerünk ezen az úton. Egy akár csak átmenetileg is kormányozhatatlan ország akár államcsődhöz is vezethet, abból pedig sok ember éhhalála is összejöhet.

A változtatásokat, stb. sok helyen az EPP megtorolhatja, megtorpedózhaja (FIDESZ ott tag, frakciófegyelem van, kiálltak mellette). Szankciókat fizetnénk és számos FIDESZes (Matolcsy, Pintér) maradna veszélyes kulcspozícióban. Ha pedig az együttműködésre sem ők, sem velük a mai ellenzék nem lennne hajlamos, akkor az ország kormányozhatatlan lenne sok szempontból. A károkat mi nyelnénk le. És egy ilyen ügy után a mai ellenzék végleg leírná magát.

Ha viszont most a FIDESZ megbukik, akkor az ellenzéki pártok egymással versengenek, és az egymással való versenyben koalíciós kényszer lesz, és a kulcs pozícióban lévő emberek és az EPP jelentette csapdahelyzet sem játszik. Ehhez az EPP FIDESZ mögüli kihátrálása, és a FIDESZ mérsékelten kemény bukása a minimum feltétel.

Ráadásul ha a FIDESZt nem választják meg, a tömegbázisa megmarad. Ha megbuktatja magát, akkor teljesen új helyzet van, ahol máshogy lehet hozzáállni a politikához és értelmes kormányzásra, politikára is van esély.

dont be such a jew 2014.10.30. 19:32:16

jó hangvételü poszt,nem olyan elcsépelt mint a komcsilibsi 12egytucat irások a témában
süti beállítások módosítása