... mert választani kell

Vasárnapi zárva tartás: Nyilvánvalóan hazudik a KDNP

2014/11/12. - írta: Válasszunk

A KDNP egy biztos szabadnapot követel a kereskedelemben, és azt mondja ezt a szabadnapot sok más területen nem lehetséges biztosítani. Nos az állításukkal két baj is van. És ez sok szempontból alkotmányosság szempontjából is kérdésessé teszi a javaslatukat. Az első probléma: Heti egy szabadnapot bármely területen meg lehet valósítani. A trükk egyszerű: A munka törvénykönyvében lehet rögzíteni, hogy egy adott feltételek szerint állandó szabadnap jár mindenkinek. Lesz aki a vasárnapot választja. Lesz aki mondjuk vallásos zsidóként a szombatot. Lesz aki szeretne a szabadnapon ügyet intézni és ezért a hét egy másik napját. Egyetlen baja lenne ezzel a KDNP-nek. Nem lenne diszkriminatív. 

Ugyanis jól látjuk azt, hogy szombatra, ami a hazai zsidóság számára olyan ünnep amin a hitük szerint tilos dolgozni, akár munkanapot is tesz a kormány. Ha a garantált pihenőnap egy 30 órás időponttal lefedné ezt a vallási ünnepet, annak egyetlen következménye lenne: Nem csak a keresztény ember mehetne biztosan misére a neki fontos vasárnapon, hanem a zsidók számára is szabad maradna a szabbat. Mivel pedig ilyen módon az igények megoszlanának, ki melyik nap akar pihenőnapot, a szabad vasárnap számos más munkakörben biztosítható lenne minden egyéb kérdés nélkül. 

Vendéglátásban, rendvédelemben, orvosi munkánál és számos más helyen működhetne a választott pihenőnap intézménye. Mivel ilyet mindenki kötelezően választ, ezért minden munkaerőnél egyformán jelenne meg ez a korlát. És mielőtt azt mondjuk valakit azért vennének fel, mert nem vasárnapot választ, meg kell jegyeznünk ez az ember akkor sem kapna munkát, ha simán nem kell a vasárnapra a plusz munkaerő. 

Márpedig azon a ponton, ahol belátjuk a heti egy állandó szabad napot lehet bárhol biztosítani, akkor is, ha az adott feladatot folyamatosan el kell látni, máris megdől az az állítás, hogy a heti egy fix szabadnap biztosításához van szükség a vasárnapi zárva tartásra. Tovább megyek: Én engednék évi 5-10 választható ünnepnapot is. Ez nem feltétlenül fizetett szabadság, stb. csak nem lehet pont ekkora beosztani a munkavállalót. Egyházi ünnepek is elő kerülhetnek (a zsidó sátoros ünnep, az iszlám ramadán), de a nemzetiségek, kettős állampolgárok bármely évfordulót megtarthatnak. Az ilyesmi kötődéssel nem rendelkező ateista meg befoglal pár születésnapot.

De felőlem lehet megfelelő indoklással (elismert egyház, nemzetiség, vagy más állam ünnepe, stb) kivehető plusz fizetett szabadság formájában is megteremteni a hasonló ünnepekre a lehetőséget. Mint mondtam a lehetőségek határtalanok. És ha valaki csak kicsit is komolyan gondolja a vallásszabadságot, a törvény előtti egyenlőséget, meg úgy egyáltalán a demokráciát, akkor felismeri azt, hogy ezt a célt jobban lehet így megvalósítani. 

A nemzetközi példák alapja jelentős részben a hagyományokban, a hagyományos életformában keresendő. Csakhogy itt nem csak a hosszú ideje fennálló gyakorlat lehet ellenérv. Hanem az is, hogy hazánk jobban befogadta a zsidóságot. És bizony a zsidó fűszeres inkább szombaton volt zárva. Ez a heterogén megoldás jelentős részben kapcsolható a hagyományokhoz.

Az Index tippjeit könnyű lesöpörni azzal, hogy aki nem vállalná a munkát azt nem veszik fel, és pótlékot kapni béremelés helyett nem lenne előrelépés. Azaz rá tudna mutatni a KDNP, hogy ami a cikkben volt, az nem megoldás. 

Ráadásul vannak más gondok is. A vallási alapú diszkrimináción és a nyilvánvaló hazugságon kívül. Ugye az, hogy egyes üzlet típusok kivételt képeznek. Könyörgöm, a CBAban dolgozók családi együttléte nem fontos? Sem a KDNPnek, sem a CBA vezetésnek, sem az ide is sok szállal kötődő CÖFnek? De tegyük fel a kérdést: Ha Vasárnap zárva lenne a TESCO akkor automatikus lenne a szabadnap? Vagy mondjuk áru akkor is érkezne, ekkor lehetne átrendezni az áruházat? Csak azért kérdezem mert a zárva tartás és a családoknak jutó idő között emiatt is esetleges az összefüggés.

De beszéljünk az ellenségnek kikiáltott bevásárlóközpontokról. Avagy lánykori nevükön plázákról. És részben a bennük lévő boltok jelentős részét is érintsük. A plázáknak nem csak kereskedelmi, hanem szórakoztató funkciója is van. Ha a hétvégi bevásárlás egy az egyben áttevődik szombatra akkor aznap jóval kevesebben kapnak szabadnapot. Így a kereskedelemben dolgozók nem tudják elvinni a gyereküket olyan könnyen egy családi mozizásra. Hétköznap az iskola, a házi feladat, a különórák miatt... Szombaton az akkorra átterelt forgalom miatt. Vasárnap azért, mert zárva lenne a pláza. 

Azaz a családi szabadidős programok jelentős részét a KDNP javaslata biztosan elvenné az érintett családoktól. Megjegyzem sok család számára az ekkora ruha, könyv, stb. vásárlás közbeni beszélgetés remek alapja a családi programnak. A gyerek ekkor sem zárkózik be a gép elé ugye. 

És nem hiszek a "pláza helyett legyen a templom a családi program, mert mást nem hagyunk" irányban. Mert hiszek a vallás szabadságban. Hiszek benne, mert ez azt jelenti: Én magam választom meg, hogy keresztény vagyok, keresztényként élek. Ha külső kényszer lesz akkor ez a döntés kiüresedik. Ellenben mások jogát a szabad vallásgyakorláshoz, stb. páros lábbal megtapossa. És uram bocsáss, ha mi ezt tesszük, akkor mi alapunk lenne felszólalni azon arab országok gyakorlata ellen akik meg a keresztényeknek nem biztosítják a szabad vallásgyakorlást? Mellesleg a kényszer ellenérzést szül.

Mellesleg az ellenérzés mellett vasárnap az emberek TV-t néznének. Ha a KDNP azt is kikapcsolja Interneteznének. Ha azt is lekapcsolja van offline elérhető tartalom. De közben biztos lennének tiltakozások. És akik ezzel korlátozva érzik magukat együtt tüntetnének azokkal akiktől a KDNP a megélhetést veszi el. Mert biztos lesznek elbocsájtások e miatt. És előbb-utóbb minden békésnek indult tüntetésen előkerülnek olyanok akik hajlamosak arra, hogy elszaladjon a cérna, elguruljon a gyógyszer. 

A netadó kapcsán jeleztem: normálisan indulva sokmindent lehet csinálni, és lehetett volna olyan adót bevezetni ami működne. De rosszul hozzáállva utólag elindulni a jó irányba, amikor már megvan az ellenállás nem lehet. Ha a KDNP ezzel a várt módon falba fog ütközni, akár a korlátozás bevezetése után, amikor kiderül sok következmény... És akár népszavazás, akár nyilvános tiltakozás adja meg a pofont, onnan már az itt leírt elfogadhatóbb ötletekhez sem tudnak visszatérni.

Mellesleg ezzel a politikával nem csak magukat, a kormányt, hanem a kereszténységet is bőven lejáratják. Van aki azt mondja ez gumicsont. Hogy elterelje a figyelmet a NAV körüli botrányokról, a korábbi netadós fiaskóról, a Déli Áramlatról, stb. Mert a választónak rövid a memóriája. De amíg a figyelemelterelés vádja felmerül, addig a figyelmet nem lehet elterelni, mert egy erősödő tendenciát látunk és arra emlékezni is fogunk. És innentől borzasztóan hosszú lesz az a memória. Mert, ennek lecsendesedni és alapvetően más ügynek születni December végéig nincs lehetőség. Így az év értékelésében benne lesz.

Januárban sok változás is elő fog kerülni, és a tendencia marad, a tiltakozók listát készítenek. Ha nem tesz a kormány az ÁFA csalás ellen akkor, a vádak hosszú ideig maradnak. Ha tesz és eltűnnek az irreálisan olcsó termékek, azt sokan a zsebükön érzik majd meg, és ezért lesz balhé. Ilyen helyzetben pedig nem működik a gumicsont. Pláne nem egy olyan ami ismét arra mutat rá, hogy a kormány közelében páran mennyire nem felkészültek, mennyire nem mondanak igazat.

És ha már az igazmondás... A kitiltás ügyben készül egy post. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr376891567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.11.13. 00:40:23

A KDNP azért hazudik nyilvánvalóan, mert nem keresztény, hanem a Sátán zsinagógája.
A KDNP jelszava: "Több fényt!" kdnp.hu/
Több fényt???? Hát ez mégis honnan való?
www.kislexikon.hu/mehr_licht.html
Nagyon erősen kötődik a felvilágosodáshoz, az pedig a szabadkőművességhez, az pedig a sátánizmushoz.
Ehhez ajánlok egy kis filmet, ami igen viccesen utal a netadós tüntetésre is:
www.youtube.com/watch?v=pwgvW6D3_no
süti beállítások módosítása