... mert választani kell

Hazugságverseny

2014/11/25. - írta: Válasszunk

A kormány egyszerre beszél extraprofitról és ezért való keményebb adóztatásról, és a nagyobb áruházláncok vesztesség tűrő képességéről. Arról, hogy az olcsó árakat, a versenyképességet akár némi vesztesség árán is biztosítják. És, hogy ezt meg akarják akadályozni. A vesztesség valós. Ha nem így lenne a TESCO a befektetőknek most nagy örömmel mutatna mást. Ha pedig a vesztesség valós akkor az extra profit, a kivitt milliárdok, stb. szlogenjei miatti extra adóztatás érveiről derül ki, hogy egytől egyig hazugságok. 

A vasárnapi zárva tartás kérdésében a KDNP több tucat dologban hazudott. Például abban, hogy a hetente állandó szabadnaphoz szükséges lenne vasárnap bezárni a boltoknak. Hogy az állandó szabadnapot más területen nem lehet kiadni. Hiszen, ha ez az állandó szabadnap nem mindenkinek vasárnap, hanem sokaknak mondjuk szombat... Akkor bizony ők vasárnap dolgozhatnak. A szombat mondjuk a hazai zsidóságnak ünnep. Sok ateistának pedig a vasárnappal körülbelül egyenrangú pihenőnap. Ha a lakosság 1/7-e nem a vasárnapot választaná pihenőnapnak, akkor akinek szabad vasárnap kell megkaphatná. Anélkül, hogy bármit is be kellene zárni. 

Ha a kormány önmagának is ellentmond, bizonyíthatóan hazudik az intézkedésekkel pedig olyanok járnak jól, akik más helyzetben támogatják a kormányt, azzal máris megszületik a következő korrupciós vád. És amikor az eredmény az, hogy akik eddig kijöttek a pénzükből, immár nem jönnek ki belőle, és végig gondolják, hogy a kormány a vesztességes működéssel együtt az olcsó áraknak üzent hadat, akkor borítékolható, hogy megjelennek az újabb és újabb tömegtüntetések.

Team Juncker,Lux-Leaks... Az adóügyek érdekes kezelése nem csak a FIDESZt, hanem az EPP több más tagját, vezetőjét is érinti. Ők sem voltak becsületesek. És nem telne sok időbe az EPP sok más tagjáról találni valamit. A FIDESZ és a KDNP egy ilyen politikusokból álló körhöz tartozik. És amikor a tisztelt ellenzék Európát kiállt, annak jelenleg komoly része az EPP, a Team Juncker, az intézményesült korrupcióra jó példát jelentő aktuális botrány, ami cseppet sem meglepő módon adóügyet érint, és ami kapcsán a felelősségre vonás elmarad, mert milyen lenne már az, ha egy magát kereszténynek valló EPPs vezetés vállalná a tettei következményeit. 

A kormány helyzete nem  tüntetéseken múlik. Hanem 99%ban azon, hogy az EU szintjén, vagy akár más EU tagállamok szintjén elkezdik-e szankcionálni. Ha az EPP belekényszerül egy megtisztulásba, akkor a FIDESZ és Orbán Viktor biztosan ott van a feláldozhatóak listáján, így a bukása ebben az esetben közel elkerülhetetlen. Nem azért, mert az USA vagy bárki más lenne a buktatás mögött, hanem mert EU szinten is számottevő a botrány, és ennek sok országban lehetnek következményei.

Tudják miről beszél ez alatt a Magyar Liberális Párt? Hogy Orbán Viktor sebezhetősége oda lett a tömegtüntetések miatt. Ezzel csak pár baj van: Egyfelől eddig sem volt sebezhetetlen. Így az MLP érvelése már eleve nem lehet igaz. A másik hogy sem az EUs kérdésekről, sem pedig az időközi választásokról nem beszél. A harmadik pedig az, hogy azoknak a tüntetéseknek a jelentőségét amin ők is ott voltak kicsit túldimenzionálja. Nem csak azért, mert a számok sem stimmelnek. Hanem azért is, mert a tüntetésekkel más baj is van. Méghozzá az, hogy érdektelenek. Nem kicsit, hanem nagyon. 

Méghozzá az, hogy az ilyen tüntetés viszonylag súlytalan formája a tiltakozásnak.Egyszerűen azért, mert a tiltakozás azt jelenti, hogy van pár tízezer ember akit zavar pár dolog annyira, hogy ezt amíg az nem jár érdemi áldozat vállalással addig ezt megjelenéssel és szóval kifejezzék. Nem feltétlenül szavaznának mondjuk emiatt az ellenzékre, ha azt más szempontból áldozatnak érzik. Nem tüntetnének tartósan. Nem sztrájkolnának. Nem kezdenének olyan ügydöntő népszavazást ami befolyásolja a kormányt. Nem lenne érdemi állampolgári engedetlenség, Nem lenne taxisblokád. Mert ezek az emberek éppen annyira motiváltak, hogy elmenjenek tüntetni egyszer-egyszer, amíg nem kell közben olyan szervezetekkel is azonosulni akivel nem szeretnének. 

Ahhoz, hogy a tiltakozás hasson két dolog kellene. Vagy olyan tömeg ami a választást befolyásolja. Mondjuk Veszprémben jelenne meg egy 30000-es tüntetés az sokat számítana. Egyértelmű üzenete lenne: "Srácok elvesztetek egy jobboldali körzetet, oda a 2/3... Ha máshol is lesz időközi választás még jobban szorulhat a hurok". Ekkor lehet mérlegelni: Hány körzet elvesztését bírná el a FIDESZ. De van egy rossz hírem. Veszprémben nem tüntetnek tömegesen a kormány ellen. És még, ha tüntetnének is, lehetne a kampányban javítani. De még ekkor is azt látja a FIDESZ, hogy egy körzetet meg lehet úgy is nyerni, hogy szavazok megoszlása valami ilyesmi: 25% FIDESZ, 24% MSZP, 24% Jobbik, 20% egyéb demokratikus ellenzék, 7% független jelöltek és biznisz pártocskák.

Ahhoz, hogy a választást befolyásoló tömeg meggyőző legyen az is kell, hogy az "oszd meg és uralkodj" elve ne működjön. És a FIDESZt nem érdekli az olyan elvesztett szavazat sem, aminek nincs jelentősége. Vajon mit számít az, hogy egy olyan időközi választásra, ahol a FIDESZ esélye a tisztes helytállásra korlátozódik, pusztán a szimpátia kedvéért nem mennek el a szavazók. Nem mennek el a "semmiért", akkor amikor elmenni egy felesleges kényelmetlenség, otthon maradni egy ingyen tiltakozási lehetőség. Mert a FIDESZ szavazók döntő többsége szerint FIDESZnek is vannak hibái, felháborító hibái és bűnei. Csak éppen ez nem jelenti azt, hogy a másik oldal jobb lenne. 

Sok FIDESZ szavazó pedig nem is elvi dolgokra, öszödi beszédre, stb. hivatkozik, hanem egy egyszerű problémára: Ahhoz, hogy egy politikai oldal kormányozzon, két dolog kell. Az adott oldal többséggel rendelkezzen a Parlamentben, és ez a többség ne essen szét. Ha nincs közös program, a közös célok csak a kormányváltásig tartanak, akkor az adott politikai erő kormányzásra képtelen. Egy ebből eredő kormányválság árát pedig mindannyian olyan súlyosan fizetnénk meg, hogy ahhoz képest szinte bármely más párt támogatása jobb választás.

Ugyanakkor a választható pártnak az EU és a partnerek szintjén szalonképesnek kell lennie, és hajlandónak arra, hogy valamennyi magyar állampolgárt képviseljék, azok nemzetiségétől, vallásától, stb. függetlenül. Valamint, ha párbeszédről, stb. beszélnek akkor arra a gyakorlatban is nyitottnak kell lennie, a kritikákra legalább olyan szinten érdemben kell reagálni, mint a FIDESZ fogadóórákon, levelekben, stb érdemben válaszoló képviselőinek. Az MLP, a 4K, az LMP pedig ezen a teszten bukik meg súlyosan. 

A másik eset amikor számít a tüntetés, de ehhez is kell kb. 200.000 tiltakozó, ha ezek készek áldozatot vállalni, népszavazást kezdeményezni, stb. keresztbe tenni a kormánynak, és ezt a kormány már nem tudja demokratikus eszközökkel kezelni. Ezen a szinten ugyanis a  tiltakozás kezelése, a tiltakozás miatti károk mérséklése már kulcskérdés lesz. De ehhez pl. munkaidőben is kellhet tüntetni. Vagy mondjuk olyankorra tenni tömeg tüntetést, amikor a rendőrségnek nehéz azt biztosítani, mert delegáció is várható, vagy meccset kell biztosítani, stb. és így a helyzet nehezebb. 

Elárulok valamit: Az ultrák tüntetése több nyomást jelent mint a többi tüntetés. Mert egyrészt több jobboldali szavazót érint így nagyobb mértékben befolyásolja a választást. Másrészt pedig, ha a meccsről lemondanak, más téren is vállalhatnak áldozatot. Lehet belőle népszavazás, vagy bevállalhatnak pár nap fogdát egy forgalomlassító demonstrációért. És nyugodjunk meg, ha mondjuk a Fradi ultrák terveznek híd lezárást a baloldali ellenzék helyett akkor az nem 10 percre zár le egy hidat. Mondjuk úgy, ha mindenki visz magával pár havert, akkor minden Budapesti hídra jut 1000 fő. Meg legalább 100 jármű.. Egyet elvisz a rendőr, a következő folytatja. Ennyi tiltakozót leültetni problémás, 

Jól látható, hogy a FIDESZ számára veszélyes forgatókönyvtől igen messze vannak ezek a tiltakozások. Ellenben a tiltakozások eddig azért hatnak, mert a FIDESZ hallgatni akar a tiltakozókra is. Ha a tiltakozások mögött viszont nem a részben FIDESZ szavazó tiltakozókat látnak, hanem sebezhetőséget célzó támadást, mert elhitetik velük és velünk, hogy arról van szó, akkor bizony a magyar tömegek elvesztik a békés tiltakozás eszközét. Elveszik az a kontroll amit az jelent, ha egy megoldás nagyon nem jön be, akkor felléphetünk ellene. Miért? Mert pártpolitikai támadásnak állítja be néhány hazug politikus. 

Egy olyan pártból aminek az ügyvivője által indított politikai blogot nem lehet kommentelni. Mindezt a társadalmi párbeszéd és a szólásszabadság nevében. Úgy, hogy annak a pártnak a politikusai a politikából élnek, de mégsem jutottak el odáig ahova egy blogger aki ezért egyetlen forintot sem kap és aki ezt csak szabadidejében csinálja, más hobbiktól elvéve egy kis időt eljutott. Hogy a FIDESZ-KDNP intézkedésének a vasárnapi zárva tartásról lehet más, lehet jobb alternatívája amit érdemes lehet megvitatni. De nem csak ők nem jutottak el ide: Hanem egyetlen más ellenzéki párt sem. Egyetlen párt sem mondja azt: A deklarált célra van jobb és kevésbé ártalmas megoldás. Egyetlen párt sem gondolkodik.

Egyetlen párt sem keres konszenzust. Egyik sem politizál érdemben. Csak felveszik a pénzt a semmiért. Az ilyen párt pedig nem alternatíva. És uram bocsáss 2006 és 2010 között a FIDESZ sok beszéde demagógnak, álságosnak, problémásnak tűnt. De a mostani ellenzékkel szemben ők vették a fáradtságot és mögé raktak 2-3 érvet és teremtettek valamilyen alternatívát, amiről meg lehetett vitatni, hogy akkor most jobb, vagy rosszabb. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr276914393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása