... mert választani kell

Mit várok 2015-től: Avagy a számon kérhető várakozások postja

2015/01/03. - írta: Válasszunk

Meglepő módon részben optimista vagyok. Optimista, mert az olcsóbb üzemanyag miatt kevesebb importra lesz szükségünk, és a külföldi és belföldi felvevőpiacokon több pénz jut a magyar termékekre, ezzel a külkereskedelmi mérleg javul. Ugyanakkor sem az útdíjak, sem a kompok ára nem követi ezt a változást. A komp, a gyorsforgalmi árával szemben egyre kevesebb a fogyasztáson megspórolt pénz áll. A kormány nem követi le a gazdasági folyamatokat. Ha pedig több hazai terméket vásárolunk, akkor kicsit több lesz a hazai adóbevétel is. 

A környezetemben ugyan lesz bőven diák is, más is aki app-ot fejleszt, blogot indít, kis jövedelemre tesz szert, de ez még mindig nem lesz általános. Idén is elérhető lesz az Index címlap, de bizonyos kérdésekben idén sem lesz a legtöbb portálon kiegyensúlyozott tájékoztatás. A média körüli vitában mégsem sok vélemény hiánya, hanem részben a pártlapok, részben a "csak a spektrumot" nézők és a kereskedelmi tévék kapcsolata lesz a hangsúlyos. Én továbbra sem csak a Spektrumot nézem, igaz így kevésbé leszek felkészült valóságshow és érdektelen sportesemény témában. Ellenben azt mondom a TVs "alap csomag", amit alig néznék pénzkidobás. A HBO amire elő fizetve hozzá lehet járulni jobb alkotások megszületéséhez viszont, "drága, de nem értelmetlen". Igaz, azért drága, mert másra is elő kell fizetni hozzá.

A politikában továbbra is hívószó marad a Takarodj, és bőven lesznek olyanok, akik mindentől és mindenkitől el akarnának határolódni. Ez a "rendszerkritikának" gúnyolt, az eddigi politikával szembeni előítélet oda vezet, hogy a jót is lerombolnák, azzal se beszélnének aki korrekt, így pedig ők is a vállalhatatlan kategóriába kerülnek sokaknál. A FIDESZ így ügyesen szalámizza le a párton kívüli ellenzéket. A mozgástér szűkülése, a népszerűségvesztés, a hangos tiltakozás viszont a párton belüli ellenvéleményekkel össze tud csengeni. 

A korrupció miatt kitiltottak listája bővül, mint a látványos vagyongyarapodás miatti botrányok száma is. Cserében egyre több olyan ember lesz, aki úgy hiszi nincs vesztenivalója, és a kialakuló kemény mag a tiltakozásokon új hangot jelent. A gyülekezési jog szigorítása, mint felmerülő ötlet, viszont igen keveset ér. Ugyanis a szigorításra hivatkozva szétverni egy tüntetést bizony igen komoly politikai következményekkel járna. 

A sokakat érintő kérdésekben elérhető tízezres nagyságrendű tüntetések (vagy nagyobbak) és a FIDESZ táborának százezres mértékű csökkenése és a saját témáik mellőzöttsége miatt sértődött fontoskodó törpék maximum néhány ezres tüntetései közötti kontraszt továbbra is rámutat, így nehéz lesz alternatívát találni. Sőt, azt is sokszor el lehet mondani, hogy olyan kérdéseket az asztalra téve, amikből a FIDESZ jön ki jól, nem fokozni lehet a tiltakozás erejét, hanem éppen gyengíteni lehet azt. Sok civil és sok tüntetés bár zúg az Orbán Takarodj, a FIDESZt erősíti. 

A kontrasztot pedig fokozhatja a békemenet. Mert lehet, hogy a szervezésben nyomásgyakorlás is van, de elvárás a másik oldalon is megjelenik. Hiszen meddig maradna valaki egy civil szervezet alkalmazásában titkárnő, takarítónő, stb. ha nem lehet elhívni a tüntetésekre? Nyilván nem minden helyzetnél egyforma a helyzet. De sem a békemenet, sem a "majd tízezresre" hizlalt tömeg nem erős fegyver, hiszen nem mutat több követőt, mint a választás. 

A "lesz 2/3 vagy nem lesz" kérdés jó darabig szoros marad, hiszen egyik irányba sem lehet nagyon elhúzni, a pár szavazatnyi távolság okán pedig lesz miért izgulni. Ha a FIDESZ elveszti a 2/3-ot, bárikor visszanyerheti. Bár a közbeszéd tematizálására számos kísérlet lesz mind a FIDESZ, mind egyes civilek oldaláról, sok téma népszerű marad. Ami felboríthatja a 2/3-ot az akár a párt, akár a koalíció szétszakadása, akár az, hogy egyes képviselőkből valamilyen oknál fogva független lesz. 

Oroszország helyzete romlik. A Sony ügy is kitart még egy darabig, és nem csak a "továbbra is lehetséges" DDoS támadások miatt. Mint ahogy a magyar labdarúgás is érdekes helyzetben marad. Nomeg a HFL sem kap sokkal könnyebben pályát. Továbbra is lesznek kockázatos rendezvények, problémás bulik és gólya táborok, hiszen az üggyel nem kezdünk semmit. Nemzetközi szinttérre vissza térve pedig az F1 körüli hiszti marad. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr907036593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása