... mert választani kell

33 perc...

2015/01/04. - írta: Válasszunk

Sokszor mondtam már el, miért nem kedvelem a Dinamo műhelyt. Most van egy újabb ok. Terjed a neten a történet, hogy a mentők 33 perc alatt értek ki a hajléktalanhoz, mert a diszpécser a telefonáló hazugságain átlátva kitalálta, hogy mégsem úriemberről van szó. De nézzük meg milyen információk nem jutnak el a véres orr, az eleső ember, stb. kapcsán a mentőkhöz? Például az, hogy itt közvetlen életveszélyről van szó. Márpedig akinél arra gondolnak, hogy valószínűleg nem sürgős, azt hátrébb fogják sorolni, ha van sürgős eset. Márpedig a második, messzebbről jövő mentő pedig több idő míg kiér.

A hideg, a sok szempontból veszélyes körülmények okán pedig számos baleset volt, és talán érthető az, hogy ami életveszélyesnek tűnik az elsőbbséget élvez. És nem kell ehhez természetfeletti képességeket feltételező összeesküvés-elméletet gyártani, és mindeniről rosszat feltételezni, igazi előítéletes bunkó módjára. És talán, ha nem az előítélet a fontos, akkor a ruházat kapcsán nem csak a jól a hangsúlyos, hanem mondjuk az is, hogy elég meleg-e a ruha. Ha színezni akarja valaki a történetet a prekoncepció okán, hát tegye, de a releváns információ nem árt, ha benne marad és alapvetően igazat mond.  

Tőlem jó időben még nem kérdeztek ruhára... De amikor hideg volt, kihűlés veszély is volt, és mondjuk egy balesetnél nem mindegy, hogy a fűtött kocsiban vagy, vagy az totálkáros, és az elemektől sem véd, így a sérüléseket a hideg is tetézheti... na akkor kérdezik azonnal. Az esés és a véres orr az "esésnél beütött valamit" helyzetre utal. Nem látsz más veszélyt, nem fog kihűlni, nincs más amit jeleznél. Kell érte menni, de pár órán belül kell eljusson a kivizsgálásra.

Egyszer vitt engem mentő, egy baleset helyszínéről. Eleinte talán T1-et és T2-t emlegetett. Én pedig kíváncsi voltam, mit jelent ez. Azt gondoltam, ha nálam zúzódás, max repedés merül fel, de kell kivizsgálás, akkor az ugye a legenyhébb kategória, a vérző fejű, súlyos sérült meg a másik. Csakhogy a számok jelentésénél rosszul találgattam, meg a sorrend sem súlyossági sorrend, hanem prioritás. 

Van aki sürgős ellátást igényel. Van akit be kell vinni, de nem annyira sürgős, nincs közvetlen veszély. Ugye ezért ezért volt a súlyos sérült 1-es, én pedig 2-es kategóriában. És ugye éppen így ott van a sor végén az is akivel felesleges foglalkozni, mert bár jelenleg él, az élettel összeegyeztethetetlen sérülése van. Mindenki sejtheti, hogy ehhez nagyobb szám tartozik. 

Érdeklődésre nem tud mit mondani valószínűleg, sürgetni felesleges. Az "előbb még volt pulzusa" pedig inkább telefonbetyárkodásnak tűnik, ha elsőre nem az életveszély és a valós probléma ment át. Ha a "márkás, de szerintem nem elég meleg ruházat" kerül elő, segítséget kérsz az elsősegélyhez, mert ott a mentőknél biztosan tudnak segíteni, sok tünetről beszámolsz... Akkor tudnak segíteni. 

Ha valaki bemondja azt, hogy hajléktalan fekszik valahol, akkor abból nem sürgős problémára, hanem talán csak a kannás bort kipihenő koldusra gondolnak. Mert nem a releváns információval, hanem egy félrevezető vagyoni helyzettel foglalkozol. Ebben keresi a problémát. Ha jól van öltözve, és ezt látod fontosnak, és nem teszel hozzá semmi többet, akkor nem fog kihűlés veszélyére gondolni. 

Elesett, vérzik az orra, nehezen áll fel, de szóltak, hogy feküdjön, nincs életveszélyre utaló tünet, kihűlni nem fog, súlyos sérülésről nem beszéltél... Nem is ő hívja a mentőt, bár megtehetné, de van ott valami fontoskodó aki szerint ki kell őket hívni. Éppen úgy ráér kategória, mint a "talán csak alvó" hajléktalan. Nem azért ment az adott ember a mentőkhöz dolgozni, hogy leszarjon embereket, és a  buta emberek előítéleteit táplálja, hanem azért, hogy életveszéllyel foglalkozzon. És az alapján fog dönteni amit a veszély mértékéről hall. 

Amíg te azzal vagy elfoglalva, hogy mit mondj az anyagi helyzetéről, a kis politikai játékkal vagy elfoglalva, és nem a releváns információ jut el a veszély mértékéről a diszpécserhez, stb. addig jó eséllyel abból fog kiindulni azért nem beszélsz sürgető körülményekről, mert nincsenek ezek. Ha pedig nincsenek, akkor hiába sürgeted, mert nem akarsz ráérni, az adott beteg a ráérősebb esetek közé kerül. 

Az elesett, véres orr, stb. egy ráérősebb traumára, tudatánál lévő emberre utal. Az összeesett, józannak néz ki, a ruhája ugyan jó (mihez képest?), de talán nem elég meleg, nem számíthatott rá, hogy sokat lesz a szabadban, így eszméletvesztés esetén kihűlhet, rossz állapotban van. Nem tudod, de talán cukorbeteg lehet, vagy a szíve... És átmegy, hogy komoly bajt, sürgető helyzetet érzékelsz, az ember összeesett és nem elesett, de nem egy részeg csövest festesz le, stb. 

Máris más alapján döntenek. Fontos, hogy min van a hangsúly, hihető-e a bejelentés, foglalkozol-e az elsősegély kérdésével, milyen a hangsúly, hogy reagálsz a kérdésre, stb. A rendszer úgy van kitalálva, hogy akkor működjön jól, ha nem átverni akarod, nem a beteg vagyonával, hanem a bajával foglalkozol, stb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr417042481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása