... mert választani kell

Fónagy János matricája

2015/01/09. - írta: Válasszunk

fonagy.jpg"Beszéltünk polgármesterekkel az első sajtóhírek megjelenésével párhuzamosan. Az, hogy átalakítást tervezünk, korábban sem volt titok. Három-négy kormányülésen tárgyaltuk az elképzeléseket, hetekig rágtuk a különféle változatokat. Az álegyeztetés amúgy is felesleges. Azzal hiába egyeztetünk, akinek a települése rosszabbul jár, ő úgyis elégedetlenül áll fel az asztaltól. Aki pedig jól jár, miért tiltakozna?" - Fónagy János (A NOL oldalain)

Nem volt igaza. Kezdjük azzal, hogy sok településen van aki jól jár a változással, van aki rosszul jár. Akinek az elkerülő megnyitása óta nincs vendég a vendéglőjében, az tapsikolni fog a plusz forgalom miatt. A szomszéd viszont a környezetszennyezést, a forgalmat látja, és hogy majdnem elütötték a gyerekét a múltkor is. A települések egy részén a választóit képviselő polgármester láthat olyat is aki jól jár a dologgal, és láthat olyat is aki rosszul jár. És neki mindkét oldalt képviselnie kell, keresnie kell a konszenzust. A tiltakozásra annak is oka van, aki települése inkább jól jár, és az is megvédheti a tervek jó oldalát, aki összességében inkább rosszul jár. 

Az egyeztetés célja elsősorban az, hogy ők jobban ismerik a környezetüket. És tudnak szólni, hogy bocsi a reptérre, az adott határátkelőhöz nem vezet más út, így ott ez sajnos az alap szolgáltatás része. X szakaszt sima főútként adtak át, az alapszolgáltatás. Azt a pár kilométert a megyeiek nem használják, furcsa erre a megyére így matricát kérni. Egyáltalán tudják azt, hogy ez hol és mekkora problémát okoz. Mert amikor Fónagy János azt mondja nem fognak az autósok hosszabb és lassabb úton menni, akkor kapásból eszembe jut jópár olyan környék, ahol sokan nem az elkerülőt választják, mert ingyenesen se nagyon érte meg. 

Az egyeztetésen a helyi szakemberek bevonásával pont azt lehet eldönteni, hogy az elkerülő használata az autósnak egy pénzt és időt megtakarító többlet... Vagy az út a várost elkerülve kevésbé egyenes, hosszabb és időben sem feltétlenül jobb. És a cél az, hogy adminisztratív eszközökkel oda tereljék az autósokat. Vagy az adott elkerülő sok pénzt takarít meg az autósnak, lehet a hasznon osztozni, és ezért nem fog az autós a városba menni. 

Mi az ahol egy ilyen megoldás megnehezíti az ingázást, elszakít egy területet a "nagyobb város vonzáskörzetétől" és ezzel munkahelyeket fenyeget, és mi az ahol ez akár segíthet megosztani több útvonal között a terhelést, pár vendéglő forgalmát is fellendíti és kívánatos. 

Fónagy János szerint felesleges az ilyen információkat megkeresni amitől jó lenne a rendszer. Inkább ártanak, sok hülyeséggel pofára esnek, és hülyét csinálnak magukból és a választóikból. Egy demokráciában a választópolgárok érdekeit képviselik, a helyi érdekek figyelembe vétele miatt fontos az egyeztetés. Fónagy János szerit ez a rendszer, amiben eljutnak az információk és demokratikus úton lehet döntést hozni felesleges, mert fent a központban majd ők eldöntik. 

corsavan.jpgKönyörgöm: Ha Orbán Viktor szemében a legnagyobb sértés a diktatúra vádja, akkor a kormánya szerint miért felesleges ilyenkor alapvető demokratikus játékszabályokat betartani? Mert nem csak az utakról van szó. Sok nagycsaládos számára nem elég a 7 személyes autó. Sok vállalkozásnál a "Corsa van" is játszik, vagy van utánfutó és a többszörösére nőhetnek a terheik. Megkérdezte őket valaki, hogy ezt mennyire könnyű kigazdálkodni? Ez nem havi 400 forint. Könnyen mondjuk, hogy "Oké, havi 1250".

Erre jön a válasz, hogy de ennyi elkölthető pénzhez nem ennyi plusz bevétel kell, egy éppen csak megélő cégnél pedig ez a kérdés. Kell egy esetleg két új vevő, új ügyfél. De honnan, mert nincsenek többen a környéken? De nem havi díjfizetés van. Hanem mondjuk Januárban amikor számos cégnek kifejezetten rosszul megy kell a semmiből összeszedni a megyére 15000-et. Vagy kettőre harmincezret.

A bevétel java sok esetben más évszakban jön. Idegenforgalom, mezőgazdaság, stb. jelentős része ilyen. De sok szolgáltatás is ilyen vidéken. Ha a szezon végén, amikor meg lehet tervezni, hogy hogyan is húzzák ki következő szezonig tudják, akkor a 30000 kibírható. De így? A nincsből? A család asztaláról elvéve? És mindegy, hogy KATA-s cég, vagy adószámos magánszemély, vagy... Értjük a problémát, ugye? Felesleges nem csak egyeztetésre időt szánni, hanem az alkalmazkodásra is. 

Fónagy János úr, ha nem is mindenben értett vele egyet mindenki egy korrekt szakpolitikus volt, és elfogadható képviselő a körzetében. Felesleges ezt a megbecsülést megtartani, inkább a nevét lehet adni a marhaságokhoz. Ugye? Az meg külön jó, hogy erről a politikai stílusról maffia módszerek, mutyi, kitiltási ügy, hatalmi arrogancia, stb. jut eszébe sok választónak. Mert felesleges lenne a következő választásra is gondolni. Bravó János, csak így tovább...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr557057543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása