... mert választani kell

Felpuhíthatja-e az RTL Klub a híradóját?

2015/02/12. - írta: Válasszunk

Már megint nincs rajta füstszűrős sapka! Ha felpuhítja a Híradót, hát hiteltelen, mert megalkudott. Ha nem puhítja fel a Híradót, hiteltelen. Hiszen eddig ugye abból indult ki, hogy tapasztalatai szerint nem lehetett a kormánynál eredményt elérni és a kormány bárkit eltapos, aztán lám-lám mégis lett eredmény. Az eddigi véleményen minimum ennyiben változtatni kellene. Ha nem, hát ezt nem teszi meg, akkor ezt számon lehet rajta kérni, és ez is befolyásolja a hitelességet. Első ránézésre nem nagyon lesz jó megoldás. De a második megközelítés már más: Az RTL Klub kezében van pár lehetőség amivel alapvetően megváltozhat a helyzet. 

Alapvetően mik ezek a lehetőségek? A kormány nem "kormánybarát értelmezést", hanem többféle hírt, több oldal megkeresését említi. Erre pedig nem csak a kormánykritikus tartalom drasztikus csökkentése, hanem sok más tartalom, az adott esetek kapcsán más-más megközelítések bemutatása is alkalmas. 

  • Rossz érvekkel "védeni" a kormányt sokszor hatékonyabb, mint átlagos érvekkel támadni. Ha pedig a rossz érvekre is jut idő a botrány mellett az hatékonyabb lehet. És ehhez az alapot más is megadhatja. Ehhez pedig akár a Simicska ügy is új lehetőségeket nyit. De az RTL Klub is hozhat ettől még saját plusz témát. 
  • Vegyük elő az ellenzéket is? Rendben. Lehet mérni, hogy mikor mennyi jutott az oligarcháknak, és sok más apróságra lehet rámutatni. Ha pedig az ellenzéket is támadó, kiegyensúlyozott műsor a kormánypártnak rossz, akkor sem lehet elmondani, hogy az ellenzéki pártokat nem piszkálják. 
  • Amit korábban említettem: Lett eredmény. Akkor számon lehet kérni sok kétes döntés áldozatát, hogy miért nem teszik meg azokat a lépéseket, amikkel mégis lehetne hatni a kormányra, ha hasonló a helyzet? Hiszen ez jelentené a "kontroll"-t... 
  • A görög helyzet okán nagyobb hangsúlyt kaphat a külpolitika. A gazdasági kérdések. Ha összejön a kompromisszum, akkor rá lehet mutatni, hogy ott sem a szabadságharc a megoldás, ha a gazdasági szabadságharc visszaüt, akkor az is bemutatható. 
  • Több szerepet kaphat az ukrán válság is, ha nem oldódik meg. Ez ugye a kormányzat oroszbarát külpolitikájával nem feltétlenül cseng össze. Például azért, mert a keleti nyitás nem a stabilitás felé való nyitást jelenti... Márpedig ez még akkor is kockázatossá teszi az orosz kapcsolatot, ha azt feltételeznénk, hogy nekik van igazuk. 
  • Jöhetnek a szokott "bűnügyi hírek" csak éppen a bűncselekmények számával, az azoktól félő emberekkel. Ugye pontosan tudjuk, hogy ezt korábban sem szerette a kormányoldal, ügyesen tálalt számokkal turbózva még rosszabb. Ha elveszik a 2/3, a Jobbiknak is jó esélye van, akkor a bűnügyi hírek érdekesek lehetnek... 
  • A kormány helyett rá lehet szállni kicsit a CBA-ra is. Mert milyen dolog, hogy visszaél egy cég az őt támogató kormány bizalmával és... Ez ugyan elsőre nem újdonság, de a vasárnapi zárva tartás után új távlatok nyílnak

Jól látható, hogy a kiegyensúlyozottabb, több témát hozó, több oldalt kritizáló híradó nem feltétlenül jelent visszalépést, akár előrelépés is lehet belőle. Tételezzük fel, hogy sem az ukrán helyzet, az orosz válság megoldódik, és csak azt lehet mondani, hogy nem tudni mikor lehet a következő gond. Tegyük fel, hogy a görög helyzet is jegelésre szorul... Még akkor is jelentő a repertoár.

Márpedig a bűnügyi hírek megfelelő tálalása alapvetően oda vezet, hogy sokan érezhetik úgy, hogy rosszul mennek a dolgok az országban, mégis el lehet mondani, hogy változtak az arányok, amiket a kormány még joggal vár el, az akár teljesül is. A felpuhulás három esetben jelentene gondot:

  • Ha a politika mellőzésével járna.
  • Ha egy olyan híradó születne ami nem tudósít a nézők által is ismert problémákról.
  • Ha látványosan kormánybarát lenne.

Ezt pedig az RTL Klub könnyen elkerüli. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr177151671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2015.02.13. 04:46:15

le kellene számolni azzal az illúzióval, hogy egy politikai erő ellen fel lehet lépni egyoldalú médiapropagandával, vagy részrehajló bemutatással. ez nem jött be 2006-ban sem, és nem jön be ma sem, sem az egyik, sem a másik fél részéről.

egy párt népszerűségén változtatni csak is és kizárólag a gyakorlatban a pártoktól független, hiteles, megbízható, korrekt médiumok képesek éppen azon oknál fogva, hogy függetlenül, hitelesen, megbízható módon ábrázolják a tényeket.

nem tudom, hogy ma magyarországon egyáltalán van -e ilyen tv-csatorna, rádióadó, vagy országos újság, ami erre alkalmas lenne, de ahogy észrevettem, a személyes beszélgetések, amik közeli és távolabbi barátok, haverok között zajlanak le, azok formálják leginkább egy-egy ember politikai nézeteit és véleményét, és nem az, hogy melyik részrehajló szennycsatorna milyen baromságot okád ki magából.

annál, hogy az rtl klub, az atv, a hírtv mit mond, még az is nagyobb befojással bír, hogy X ember mit ír le a blogjába, amit aztán az ő ismerősei elolvasnak.

a jobboldali gondolkodásmód kvázi így építette ki a dominanciáját 2006 után, hogy kvázi az ezt vallók nyíltan, vitaképesen vállalták a nézeteiket a szociális hálójukban - személyesen munkatársaknak, évfolyamtársaknak, barátoknak, szomszédoknak.

erre a mai úgynevezett baloldal képtelen.
nézetrendszere vállalhatatlan, és szörnyű.

az úgynevezett baloldali ideológia és a baloldali pártok magyarország szuverenitásának további csökkentését, a magyar nép/kultúra/faj további háttérbe szorítását, az amúgy működésképtelen, nemzetbiztonságilag kulcsfontosságú ágazatok külföldi imperialistáknak/vállalatoknak/befektetőknek való hidegvérű kiszolgáltatását jelentik. egy tisztességes ember nem vallhat ilyen elveket.

valódi baloldal meg perpill nem igazán van.

aztán szélsőjobboldalon ott a jobbik, ami érdekes, mert kezdi elveszíteni az ideológiája fajvédő/szuverenitást elősegítő jellegét, és ennek kapcsán elkezdett a népszerűsége csökkenni, bár ez még a számokon nem látszik, de azért a fű alatt az emberek szerintem már leírták a jobbikot is egy ugyanolyan elvtelen, gerinctelen bandának, mint az összes többit.

a következő választást valószínűleg egy fidesz-jobbik koalíció fogja megnyerni, erre van a legnagyobb esély, ezt kvázi borítékolni lehet. vagy a jobbik egyedül, de erre 3 év múlva egy kicsi esélyt látok csak, annyira azért nem esik a fidesz népszerűsége, hogy a jobbik egyedül összeszedje a kormányzáshoz szűkséges arányokat.

2015.02.23. 12:16:40

Az Retek Klub alapból hiteltelen, magára vessen, aki bedől nekik!

2015.02.23. 12:19:04

@Gerilgfx: Olyan, hogy "szélsőjobboldal", az meg mi? Értelmezhetetlen, amit írtál. A Jobbik meg nem fajvédő, hanem nemzeti radikális, olvasd már el a programjukat!

Azt meg mire alapozod, hogy a Fidesz és a Jobbik összeáll? Magyarázd már meg? Nagyobb esély van egy Fidesz-MSZP nagykoalícióra!
süti beállítások módosítása