... mert választani kell

Energiacellát a magyarnak?

2015/02/22. - írta: Válasszunk

Ahhoz, hogy akarjuk nem kell működnie

Nem atomerőművet, hanem megújuló energiát akar a magyar. Valami olyasmit, amiről elhiszi azt, hogy nem terheli a környezetet, nem kerül erőforrásokba, szép, tiszta, olcsó és még remek is lesz. Akarni persze mindent lehet. Például kvázi ingyen áramot előállító energiacellát is. Oké, az utóbbiban nem hiszünk, Széles úr szavaira ugyanis kevesebbet adunk, mint az energia lobbi szavaira. De, ha nem azt nézzük, hogy lehetséges-e, csak azt, hogy örülnénk-e egy kb 10cm*10cm*10cm méretű doboznak, amit csak be kell kapcsolni és tisztán, minden kockázat nélkül ellát minket elég árammal még a fűtéshez is, és az egész csak 100 Ft-ba kerül, feltehetően a többség örülne neki. Vagy az ELMŰ, MVM, vagy valamely erőmű biztosítja a jövedelmét. 

A gond csak az, hogy valóban tiszta energia éppen úgy nem létezik, mint ahogy nem létezik energiacella sem. Nézzünk csak egy szélerőművet. Kell neki egy szép nagy terület. Kapunk cserében zajszennyezést, a karbantartó járművei is szennyeznek, itt is akad némi mechanika, kenőanyagok, kopó alkatrészek, és ezek egy része után veszélyes hulladék marad. Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy a szélerőmű tiszta, senkit sem zavar, sok helyen már ezért divat, ki az aki ne akarna szélerőművet? Úgy persze, hogy akarunk. És az életben majdnem olyan jó a szélerőmű, mint egy vízerőmű. Csak ehhez nem kell komoly folyó, szét lehet szórni, sok helyen helyben is termelhet. Igaz, kevésbé hatékonyan, nagy területen.

Hurrá! A gond csak az, hogy a vízerőmű, mint zöld megoldás kapcsán is ismerjük a történet végét. Ugye Bős-Nagymaros. Megtanultuk, hogy annak kapcsán is egy dolog zöld: A zöldhasú amit sokan keresnének a bulin. Jut belőle az építést végző cégeknek, a technológia gazdáinak, a megalapított zöld civil szervezetek szorgos munkásainak, és még a szorgalmasan támogatott zöld politikai erőnek is. 

Lehet szélerőmű... Csak ne engem érjen a zajterhelés. Csak ne itt tegye tönkre a tájat, és ezzel az idegenforgalom legjavát. Zöld lesz, mint a zöldhasú amit sokan keresnek vele. És talán itt költik el a dollárjaik javát. Csak a keletkező veszélyes hulladékot ne itt helyezzék el. Mert ugye az is keletkezik szépen, több is, mint bármely atomerőműnél.

Az benne a szép, hogy könnyű rámutatni, hogy az atomipar hulladékánál vannak hosszú felezési idejű hulladékok... És vannak olyanok, amik erősen sugároznak mert aktívak, de az ő felezési idejük rövidebb. A kettőt összemosva, mintha ugyanannál az anyagnál kellene mindkét problémát összemosni, így könnyű megrémülni. A szélerőmű veszélyes hulladékai viszonylag hagyományosak, nem sugároznak, megérted őket, mennyivel jobbak. Csak ne a te kertednél legyen.

Ezeknél ugyanis vannak olyan anyagok amik éppen olyan veszélyesek, mint a legradioaktívabb izotópok, csak éppen nincs ismert felezési idejük. Stabil izotópok, stabil vegyületei. Ezek is szennyezhetik a vizet, eljöhetnek a gyümölccsel. De kezeljék őket mások. Máshol. Az ország másik részében. De ne csak a hulladék és az erőmű ne itt legyen, hanem a szükséges gyártó és karbantartó kapacitás ipari katasztrófáiból sem kérünk. 

Zöld leszel, mint a zöldhasú amit sokan keresnek a bulin. És ha mégis a te kerted végében akarnák felhúzni, hát vegyék meg az egész falut, és el lehet innen menni. Még akár a földrészről is. És onnan már nem baj, ha a természetvédelmi területek élőhelyei helyére vízerőmű, szélerőmű park, naperőmű épül, ez pedig elfedi a megsebzett tájat. Az infrastruktúra kiépítéséhez sok kő kell, így a dombok, hegyek jelentős részét kőfejtők csúfíthatják el...  És ipari katasztrófákkal, sok mással nem számolunk. Pedig ekkora méreteknél ez is számít. És ahogy a közlekedésnél is az áram lesz a domináns energia hordozó, a hasonló méretek reálisak.

Persze van a biomassza... A föld kilúgozása árán, ha az élelmiszeripartól elvesszük a földet. Sok jól hangzó ötlet van, és jól hangzó elmélet. Csakhogy ez az árak, a költségek sokszor megfordítják a kérdést. És elárulom: Amikor azt mondom a szélerőmű park kapcsán a szél útjába állított tornyok tönkretesznek élőhelyeket, még nem mondtam ki, hogy ott nem nagyon lehet sem erdő, sem gyümölcsös, semmi olyan ami sok széndioxidot kötne meg. Márpedig ez azt jelenti, hogy az eddig ismert környezetterhelés mellett az is kérdés: Mi a jobb a fosszilis energiaforrást szélerőművel kiváltani, ugyanazt biomasszával váltani, esetleg megfelelő erdőt telepíteni és így megkötni a széndioxidot? Az utóbbi sok megoldással kombinálható.

Ha nem csak a széndioxid kibocsájtást csökkentjük, hanem igyekszünk aktívan megkötni a lehető legtöbb széndioxidot, például erdő telepítéssel, az jobb megoldást jelent. A lehető legtöbb területre kell megfelelő erdőt telepíteni, és elérni, hogy a fát ne égessük el. "Némi faszenet akár el is temethetnénk". A légkör széndioxid koncentrációja akár csökkenthető is, nem csak a növekedés üteme állítható le. Nos, milyen az a zöld politika, ami ennek a lehetőségét kihagyja? 

Kihagyja az élőhelyeket, a természeti értékeket. Ellenben adott termékeket ajánlja, és közben ezek gyártóival szorosan együttműködik. Az ilyen "kölcsönösen előnyös együttműködés" a politikában, ahol a politikus a partnerek érdekeit úgy képviseli, hogy a pontos árakat, következményeket a választótól letagadja, akkor erre joggal mondjuk mutyi, korrupció, ha akár a kormánypártokról, akár a baloldalról van szó. Miért értékelnénk ezt máshogy az LMPnél?

Amikor a megújuló energiaforrások kapcsán azt hisszük annak nincs meg a nagyon súlyos ára, egy olyan képet kapunk, amire azt mondjuk: Túl jó ahhoz, hogy igaz legyen. Ha elkezdjük összegyűjteni a dolog árát, az alternatív lehetőségeket, hamar kiderül, hogy a "túl jó, hogy igaz legyen" kép valóban túl jó ahhoz, hogy igaz legyen... mert nem is igaz. A megújuló energiaforrások kapcsán fontos példa Bős-Nagymaros. De miért fontos ez? Mert oly sokszor egy politikai erő ilyen képekkel határozza meg magát. 

Ha belegondolunk időközi választás van, a FIDESZ 2/3 javarészt az LMPn és szavazóin múlik. Ugyanis egy szoros választás esetén ez számít. Érdekes lehet az, hogy az LMP úgy beszél arról, hogy ők az egyetlen valódi ellenzék, hogy nekik most remek lehetőségük van megakadályozni, hogy a kormánypártok további 2/3-os törvényeket hozzanak. Ha ez ellen lenne esély összefogni, ezt megállítani, az egy kicsit védeni a jogbiztonságot. Ha nincs 2/3 akkor a kormány számos terve nehezebbé válhat, mindenki és így az LMP is jobban érvényesíthet érdekeket, mert alku pozícióba kerül.

Az LMPt ugye ez nem érdekli. Jelenleg a saját deklarált céljait is elárulva hajtja a kormánypártok malmára a vizet. Ha felfigyelünk arra, hogy a politikájuk alapja is korrupciógyanús, és semmikép sem tűnik őszintének, akkor vajon ebben a kérdésben őszintén nevezik magukat ellenzéknek? Pláne akkor, ha esetleg kiderül, hogy tényleg miattuk lesz 2/3, és összejön pár olyan új 2/3-os döntés ami komoly környezeti károkhoz vezet? Ha most miattuk lesz 2/3 ki hisz majd nekik? 

Gondolom ez is olyan zöld politika, ami kapcsán valaki kaphat pár zöldhasút... 

Az LMPnek van még egy apró trükkje. Hosszú ideje egyformán szid mindenkit. Így pedig a jelenlegi kormánypártok és a baloldali ellenzék közé kvázi egyenlőségjelet tesz. Ez pedig egy a kormánypártoktól látszólag független oldal, ami bár a felszínen a kormány politikája ellen beszél, azt üzeni annak a reális alternatívája sem lenne jobb, így pedig a kormánypártok esélyeit növeli. 

Az LMP kapcsán volt már téma a közvetlenebb demokráciára építő program, és volt más irány is. A mostani zöld irány kérdés, hogy meddig tart. De az említett megközelítéssel a kezdetektől fogva következetesen növelik a mai kormánypártok esélyeit. És pontosan tudja, hogy a programja sem vonzó, az eddigi szakadások után tömegbázis sem lesz akkora, hogy komoly veszélyt jelentsen... Ha pedig megmarad a kormány 2/3-a, akkor nem lesz szüksége az LMPs szavazatokra, maradhat még a politika. 

Egy pártot üzemeltetni pedig jó üzlet. Országos lista is adott, a támogatás is, a képviselők javadalmazása, előnyei... És még ki tudja, mi minden. 

Ez pedig a kormánypártok számára igazán hasznos. Szükségük van ilyen szerepű pártra, és van is pénzük, kapcsolatuk egy ilyen létrehozására. Vagy azok a politikai tanácsadók akik olykor bevallottan hasonló módszerekkel operálnak nem látják az előnyöket... Vagy van egy ilyen párt a kormánypártok zsebében, és nem csak a véletlen műve, hogy az LMP a következetesen a kormánypártok malmára hajtja a vizet. 

Annak, hogy az LMP által hirdetett zöld politika megvalósuljon és valóban működjön, a várható durva környezeti és gazdasági hátrányok, társadalmi károk nélkül, éppen annyi az esélye, mint a Széles féle energiacella megvalósulásának. És az utóbbi a megvalósulása kapcsán kevesebb lenne a környezeti és a társadalmi kár, még akkor is, ha a társadalmi károk kapcsán a megjósolt tartós FIDESZ 2/3-dal is számolunk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr217186749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása