... mert választani kell

Telefont választunk

2015/12/06. - írta: Válasszunk

Azt hallottad, hogy a Windows 10 mobil változata még "mindig nem elég meggyőző"? Egy-egy hasonló fanyalgó szerint a droid villámgyors, kár hogy a fórumokon sok a panasz a belassuló telefonokra. Egy-egy olvasó persze felveti, hogy a droid valóban gyors, az adott techrovatos újságíró felfogásához képest. Most mit mondjon erre az ember, a véleménynyilvánítás szabad. Legfeljebb kimoderálják. De hamar kiderült, hogy alapvető különbségek vannak az alkalmazás ellátásban. Mert az n+1. droidfant meglátogatva az ember belép hozzá és máris hallja a különbséget.

- Pfffúúúú - Jön a hang, hatalmas fingást imitálva a telefon hangszórójából. Fingdroid 1 app, 100 forint volt a storeban, a szerkesztőségben remekül lehet vele játszani a debilt.

Igaz, anélkül is. És egy kicsit most nyelvtannáci leszek. Ami rohadt gonosz dolog, és rohadtul kettős mérce.

Mert ugye tény, ezen a blogon is van baj a nyelvhelyességgel. Ráérő időben szakaszonként dobja össze az ember a postot, a vesszőhiányt és sok mást pedig nem jelez a böngésző saját helyesírás ellenőrzője. Ezen túl pedig még egy apró trükk van amit használ az ember: Felolvastatja egy megfelelő programmal a postot, sok durva elgépelés azonnal kihallatszik. A vesszőhiba nem. Sőt a sokadszor átszerkesztett mondat mesterkéltsége, magyartalansága sem tűnik fel, mert az n+1. alkalomra az ember megszokja. És közben nincs idő a fingdroidot használni.

De van azért egy kis gond. A remek techrovatos újságíró számára magas volt megtalálni a helyesírás ellenőrzőt. És amennyi ideje jut neki a munkaidőből egy-egy cikkre annyi idő alatt akár Wordbe is bele másolhatja, ott pedig a piros mellett létezik zöld hullámos vonal is. Ha túl sok a hiba, akkor nem csak a nyelvtani, újságírói ismeretek mértékét kérdőjelezzük meg, hanem az informatikai ismeretekét is. Azt ugyanis, hogy mit jelent az a fránya piros hullámos vonal, illik tudni. És általában 80 éves nagyi is tudja, meg a 7 éves gyerek is. Csak az ezzel foglalkozó újságíró nem. 

Minek. A hasonló eszközök feleslegesek, A lényeg, hogy legyen a telefonra Fingdroid app. És a felfogása sebességével az 5 éve egy tizesért vett droid is versenyképes.

- Pfffffúúúfffúfúfffú 

Jön az újabb feature a fontos appból. És látjuk azt is, hogy van olyan ami egy vonalat meghúzva péniszt rajzol a képre. A rootolás nélkül leszedhetetlen appok adta "korlátlan" szabadság és kontroll érzése is fontos, hogy átjöjjön az írásban. Kell az okostelefon. Az ugyanis legalább 5 ponttal megemeli a techrovatos IQ-ját, és így már biztosan verdesi értelmi képességeiben a 45-ös IQ-jú 5 éves szintjét. 

És látjuk a szolgáltatásokat, a gyártónként és verziónként eltérő logika szerint elrendezett dolgok kusza káoszát, de látjuk a magabiztosságot. A droid könnyen kezelhető. Hiszen csak rányomunk a Fingdroid widgetre és máris jön a:

- Prfúfúfúúúú - Aki nem ismeri menekül a szobából oltári bűzt várva.

És sok kisebb-nagyobb app is van. Ha a nevükre keresünk közel sem biztos, hogy minden platformon meglesznek. Sőt minden platformon lesz egy-két dolog ami hiányozni fog. 

De tudod nálam is van olyan, ami majdnem a "Fingdroid" szerepében van, debil kis örömöket kínálva. Úgy hívják Visual Studio. Van belőle remek Community Edition, és a telefonomra ingyen is volt fejlesztői unlock. És eszembe jut, hogy az emberek ma már egy alap ECDL vizsga kapcsán is belefutnak Accessbe, mellette Visual Basic-be, és bármi praktikus kell akár munkában, akár otthon lehet találni valakit aki már látott Visual Basic-et. 

A Windows 10 Mobile ezt kínálja. Meg azt, hogy mióta van fájlkelező, a sandboxon kívüli fájlrendszer a hasonló apróságok közötti kapcsolatot egyszerűbbé teszi. És ezzel valóban okos eszköz lesz, ami többet tud a "készen elérhető funkcióknál". És tudom, bármennyire is divat X Y benchmark mobil verziójában nézni a pontokat mennyit tudnak ezek a procik, és azt mondani "asztali gép szint, mert a pontszám annyi"... De valahogy gyanúsan sokszor nyer a netbook szintű Intel Atom lassú, még kevesebbet fogyasztó, lassabb verziója. Majdcsak lesz Atom procis Windowsos mobil... De ne lepődjünk meg, hogy egy telefon a nem telefonra szánt dolgokkal nem lesz villámgyors.

De amikor ezt a szempontot mondom, hamar előkerül a válasz:

- Ez maximum az olyan advanced usereknek lesz hasznos, akik olyan bonyolult funkciókat is ismernek, mint a helyesírás ellenőrző. 

Sőt egy szövegszerkesztő kapcsán is megértik, hogy a nagyobb vállalatok, stb. kapcsán miért belső levelező rendszer játszik gmail helyett, megértik talán azt is, hogy a Wordnek is vannak olyan funkciói amit a gmail nem vált ki... Azaz az ilyen advanced userekre szóló kitételt máshogy egészítem ki, mint a teremben lévő többiek, akik csak megjegyzik: "Sőt az ABC-t is ismerik". 

A nagyvállalati funkciók, a TPM "kötelező" volta, a munkát kényelmesebbé tévő Live Tile megoldások (programon belüli funkciót is elérhetsz) és számos más apróság felsorolható. De halljuk, ez annak nem vonzó aki számára gyermeki örömöt ad, hogy a gép helyette imitálja a szellentés hangját, hogy egy vonalat húzva péniszt rajzolhat a képekre, és hogy ezek kapcsán sok éves, primitív alkalmazásokat is talál a telefonra. De lehet vele villantani a kocsmában. Szép, talán "pinamágnes" és még egy BMW 316i-nél is olcsóbb. 

Van akinek mindegyik platform jó. Ő esetleg egy-egy app, elérhető média szolgáltatás alapján választ, vagy ami még jobb eset, a már megvett programok alapján. Van aki megunta, hogy az android lelassul, hogy a gyári koncepció szerint letörölhetetlen vackokkal számos probléma is jön, és kizárja azt. Van aki használna valamely funkciót és ezért is választana valamit. És igen, vannak komoly fogyasztói igények. Ilyen például az, ha a vásárló kellően sznob. 

Az Index csapatában van olyan újságíró csapat, aki felvetette, megnézik a rendszerváltást túlélt éttermek jelentős részét, gyűjtöttek is ajánlatokat, ki és mit ajánl jóként. Nos ezekre nem sok sor került, mert bár sok szempontból jó, ott megvan a titok, valamiért nem voltak eléggé vonzóak a szerzők számára. Bezzeg leírták, hogy azért halad lassan a projekt, mert nincs elég jó... Miközben drága, senki által nem ajánlott turistacsapdát is megnéztek, mert igazi sznob példájára a drága, a feltűnő, az agyonreklámozott megoldás mellett tették le a voksot.

Akit a mindennapi munkájában is akadályoz a tény, hogy túl nagy sznob, az biztos, hogy az Apple, és a kisebb ékszerészek által gyémánttal kirakott, aranyozott, de belül mégis csak Apple között választ. Nincs ebben meglepő.

És igazán az sem baj, hogy akinek az android a nyerő a kis debil örömök szokott helyen való megtalálhatósága okán, de már a helyesírás ellenőrző vagy más funkció megtalálása nehéz, az marad a Googlenél. Nem is rossz ez. Mert ahol sok hülye van, az a platform vonzóbb lesz a Malwarek számára. A hasonló "újságírók" maradjanak csak ott. Aki viszont nem rémül meg a Visual Basic-től, örül az elérhető plusz funkcióknak, a nagyvállalat funkcióknak, stb. az előbb-utóbb rájön: Ez ma együtt jár a csempékkel. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr358141854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása