... mert választani kell

Zavarni fogjuk a "menekülteket"

2015/12/11. - írta: Válasszunk

Ismerjük a hazai média működését: Ha a világban a menedékkérők kedvéért valahol a keresztek levételét javasolják, akkor az egyik oldal a templomok tetejéről levett kereszteket, templomokból általában is erővel eltüntetett vallási jelképeket vizionál. A másik szempontból viszont nem értik: Miért gond az, hogy aki az EU-ba jön, azt "zavarják" a keresztek. Hogy nem az jut róla eszükbe, hogy igen ők segítenek engem, én békében élek, értem azt, hogy nekik is van szent könyvük... Hanem bajuk van a kereszténységgel. Akinek tényleg baja van és ez már a befogadásnál konfliktust teremt azt joggal tekintjük veszélyes szélsőségnek.

A gond nem itt van. A gond ott van, hogy az iszlám tanok szerint nem a kereszt az igazán zavaró. Hanem mondjuk az utcán látható homoszexuális pár, a nem megfelelő ruhában lévő nő, stb. és bár a kereszt elvben nem zavaró, egyesek mégis annak a levételét javasolják. De a menekült előtt is legyen meleg párokat ábrázoló lámpa, nem baj az, hogy a közlekedési szabályokban nem olyan van... A hasonló piktogramok pedig tisztázzák, hogy éppen kire vonatkozik a jelzés (gyalogosra, kerékpárra, stb), a szabványtól eltérni nem jó. És valószínűleg a muszlimokat jobban zavarja a hasonló demonstráció, mint egy kereszt egy keresztény egyházi intézményben.

De éppen így természetes az, hogy a hölgyek ruhája olyan, ami a menekülteket a hitük miatt zavarhatja. De nem csak ez. Hanem az is, hogy sok helyen lehet sertéshúst vásárolni, ezt magunkkal hurcoljuk, és azzal a kezünkkel amivel sertéshúshoz értünk (igaz azóta megmostuk) fogjuk meg azt a kapaszkodót, amiben ők is kapaszkodnának. Soroljam tovább?

Lesznek rocksztáros pólók, poszterek amire könnyen mondják azt "bálványimádat" és sok más dolog van ami a hitük szerint bűn és zavaró. Nem csak a "lejárt lemez" téma kereszt. Zavarja őket, mert sok szempontból a hitük része csomó társadalmi norma bebetonozása, ami után elég sok mindent lehet ellenségnek, zavarónak tartani. És ez a vallási alapú ideológia teremtette meg azt a problémát ami elől menekülnek.

Menekülnek? Bizonyára senki sem lepődik meg, hogy azt mondom aki mondjuk Franciaország-ból menne át az Egyesült Királyság területére, az ott már nehezen mutat rá, hogy mi elől kell menekülnie Franciországból, vagy az odavezető út megannyi más EUs tagországából. Lehetőséget keres, kalandor. Aki Ausztriából továbbmegy, és előnyökért törvényt sért, az nehezen tudja megmagyarázni miért nem volt biztonságos Ausztria. Innen pedig a többi magyarázata is gyenge lábakra kerül. 

Nem az életét menti amikor a Török menekülttáborokat maga mögött hagyja. Nem az életét védi amikor nem jó neki sok arab állam menekülttábora. Pedig ott a vallás miatt is kötelező a menedék nyújtása. Csak van egy kis gond: Ott nem tartják sokra. Olyan a társadalom amilyen. És olyan a társadalom amilyen az előző menekülthullámok kapcsán is sok más arab országban volt. Ezek az országok biztonságos menedéket nyújtani képesek, jövőképet viszont nem nyújtanak.

Ez elől az értékrend elől viszont csak az tud elmenekülni, aki a problémát nem hozza magával. Akit nem zavar sem a kereszt, sem a rövid szoknya, sem a bor, sem a jó kolbász, de még a Dávid csillag sem. Az, hogy valakit zavar, hogy a szólásszabadság okán véleményt mondhatunk akár Jézusról, akár Mózesről, akár Mohamedről, ha ide jön ne azt mondja, hogy ez a szabadság rossz. Ismerje el, hogy a gond az, hogy az ilyesmi őt zavarja.

Akarjon beilleszkedni, együttműködni, közösen építkezni és annak a társadalomnak a tevékeny tagja lenni, amelyiktől befogadást vár. Ilyen egyszerű. Nem könnyű, és eleinte sok dolog zavarni fogja, de csak ez az út vezet Európába...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr648147144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása