... mert választani kell

Üzenet a Telekomnak!

2015/12/19. - írta: Válasszunk

Kedves Telekom!

A vád amit megfogalmazok nem fog tetszeni. A kormány sok dologban téved, jelenleg "szokás szerint hülye", ugyanis nem attól lesz több gyerek, ha hagyományos női szerepekről beszélnek, és egyet sem tudnak eltartani a családok. Hanem attól, ha több családnak van lehetősége anyagi biztonság mellet gyereket vállalni. Az egyetlen jó, hogy megpróbálnak foglalkozni egy valós demográfiai problémával, de sokakat bántanak. És igen, akarva-akaratlan az Ákos interjú is része egy olyan elfogadhatatlan nyomásnak, amire a női munkavállalóitok, női részvényeseitek, női ügyfeleitek érdekében lépnetek kellett valamit. Ezen a ponton még egyet tudunk érteni. A baj részben az, hogy mit léptetek meg. A másik az, hogy mit nem léptetek meg.

A baj az, hogy a problémának részei vagytok. Ha tetszik, ha nem. Nem kis részben járul ugyanis hozzá a Telekom nem egy üzleti döntése a női munkavállalók kiszolgáltatottságához. Pontosan ismerjük, hogy egyetlen cég sem érdekelt a hátrányos megkülönböztetésben, mert azzal a munkaerőért folytatott versenyben hátrányba kerülne. Ellenben minden cég érdekelt a kockázatok, költségek korrekt beárazásában. És ha egy munkaerő X forintot ér, akkor kockázatokkal és költségekkel együtt ér annyit. És a költségeket, a kockázatokat sok módszerrel lehet csökkenteni. Például távmunkával. 

A Távmunka egyszerre zöld, hiszen nem szennyezzük a környezetet munkába járással, és "még a kerékpárból sem lesz idővel hulladék", nincs ennél zöldebb. Támogatja a nők esélyeit a munkaerőpiacon. Ugyanis egy rugalmas időbeosztást lehetővé tévő távmunka egy kisgyermekes anyuka számára is előnyös lehet. Kell még sorolnom az éveket? Nem hiszem. Ismeritek, hiszen a Telekomnál ezért van részleges Távmunka. Sokszor írta le, nem elég és ezzel együtt is inkább az elnyomás oldalán álltok, és nem a megoldásén. Egyszer sem kérdeztétek meg, hogy mi kéne ahhoz, hogy a másik oldalra kerüljetek? Mivel kerültetek oda.

Magenta 1 Akkor kapsz kedvezményt, ha minden szolgáltatás egyetlen előfizető nevén van. Akinél  cég fizetné a telefont és az Internetet, az már nem kap kedvezményt. Azt a helyzetet amikor távmunka költségeit a cégnek kellene állni, diszkrimináljátok. Nem csak ti persze, és erről még lesz szó. De ti voltatok büszkék arra, hogy a hasonló eljárást bevezettétek. 

Nem kerülne sokba egy Magenta Távmunka csomag bevezetése. A Magenta 1 minden opciójával, csak meg lehessen hozzá rendelni üzleti netet, és készülékből mind az üzleti mind a lakossági ajánlatból lehetne választani. És egy nagyon nagy csavarral: Ezt a munkavállaló fizeti. Viszont az előfizető vehet hozzá IPTVs minicsomagokat, Spotifyos korlátlan zenei opciót, stb. Azaz az alap előfizetést a cég fizeti, és úgy árazzátok, hogy a csomagon belül a "céges költség" legyen a drága a juttatás az olcsó... Az extrákat viszont megveheti magának az otthon lévő fiatal anyuka.

Csakhogy nem az a fontos, hogy ezek a szempontok teljesüljenek, hanem a jelenlegi struktúrától várjátok azt, hogy olyan szolgáltatást is többszörösen vegyünk meg, amit utána nem használunk. 

Ezzel a rossz helyzet felé vivő csomagok bevezetőiként rosszfiú szerepből hamar "hős" szerepbe kerülnétek. De nem lenne szabad itt megállni. Mert egy hasonló díjcsomag számos kisegítő szolgáltatást is eltartana. A részleges távmunka tapasztalata az, hogy sokszor azért a megbeszélésére is nehéz lenne elmenni. Miért? Jelentős részben a T Pontok működése, kiszervezése miatt. Az ott lévő munkavállalók jelentős része nő, de egyre többen kénytelenek lemondani a kollektív szerződés nyújtotta védelemről. 

A megoldás az, hogy T Pont az Távmunka pont is legyen. Az üzletet és az ügyfélszolgálatot két apróság egészíthetné ki. Gyerekbarát felügyelt játszó sarok, ahol akkor is ellehetnek a legkisebbek is, ha anyuci éppen tárgyal. És tárgyalók, ahol anyuci éppen tárgyalhat. Akkor is, ha a Telekomnál van részleges távmunka keretében, és akkor is, ha az ügyfeleitek alkalmazzák távmunka keretében. A tárgyaló előre neten lefoglalható. Hogy az ifjú anyukának a lehető legkevesebbet kelljen utaznia, a gyerekre biztos legyen aki vigyázzon. 

De hallottam, még mit nem, egy kísérleti projekt is pár tízmillióba fájna, és sokaknak a meglévő irodából el kellene menni egy ilyen pontba a kismama kedvéért. Ha pénzbe kerül, hát ne legyen rugalmas annyira a helyszín. Pedig ez a mostani vita költségeihez képest aprópénz. És amikor ezt az ötletet ügyfélszolgálaton elmondtam, hogy kéne már ez irányba nyitni, amilyen stílusban megkaptam, hogy a cég egy profitorientált vállalat és nem a távmunkásokért van... Na akkor nem a nők jogai, érdeke volt a fontos.

Szívfájdalmam, amiről oly sok ügyfélszolgálat és politikus értesült, hogy a webes mikrovállalkozások számára nem túl jó a környezet. Valaki egy kis AdSense bevételből szeretne megélni, írogatni, kezdő, bizonytalan. Sok esetben az ehhez vezető apró oldal, szakácskönyv, bármi... Eleinte aprópénzt hoz, de egy apró lépés az otthon maradó nő anyagi biztonságához. GYED mellett működhet, önmegvalósítás. Ilyen esetre is kellene megfelelő "filléres" tárhely szolgáltatás a meglévő (akár lakossági) előfizetők részére. 

A Microsoft szintén profitorientált cég. Segíti a hasonló ötletekkel indulókat BizSparkkal. Jeleztem, hogy ha már támogattátok a Mindentudás Egyetemét is, akkor lehetne egy "Telekom Akadémia" ahol gyerek és bababarát környezetben is lehet a hölgyeket bátorítani a több lábon állásra, függetlenedésre. 

Éppen így merült fel bennem egy "Fogadj örökbe egy..." jellegű opció is. A lényeg egy egyedi hirdetési hálózat lenne, amit nem a botok határoznának meg, de nem is kattintásért, nem is megjelenésért fizet. Hanem egy speciális szponzoráció, tanúsítással, minősítési rendszerrel. A lényeg az, hogy valamilyen szempontból hátrányos helyzetből induló, de érdekes készségekkel rendelkező emberek saját webes vállalkozásait támogatná valaki.

A lényeg a reklámfelület egy adott része mellett kap egy szép plecsnit. Ő bizony onnantól a hasonló felzárkóztatás "bronz, ezüst, arany, platina vagy gyémánt fokozatú" támogatója. Ezzel sok embert segít hozzá elinduláshoz. Ezzel kifizetni a hasonló kezdő munkaidejét, de hozzájárulva a távközlési, informatikai költségekhez is. Ha egy projekthez összejön a támogatói keret, akkor az adott emberrel szerződés, a telekomos szerelő viszi a netet, a laptopot, a telefont, az alap eszközöket.

A sikeres és fejlődő vállalkozást, ezzel az esélyegyenlőség és felzárkóztatást támogató tevékenységet bemutatni. Az oldalnak is reklám, nektek is, a CSR büdzsében egy egy ilyen projekt aprópénz, viszont minden elinduló projektnél jó esélyetek lenne bevételt elérni. Abszolút Telekomra szabott ötlet, mert kell hozzá országos vezetékes és mobil lefedettség, készülék értékesítés, web hosting szolgáltatás, és nem árt a kezdő segítésénél a szuperszervíz csapata. Viszont nemzetközi sikertörténet lehetett volna, ami a Telekom csoportnak milliárdokat hoz.

Tudjátok mi volt a válasz amikor felvetettem? Hogy nem jótékonysági intézmény vagytok. A Microsoft sem az, nekik mégis van pl. BizSparkjuk.

És igen, a CSR keretében lehet aláírást gyűjteni, akár ügydöntő népszavazáshoz is, amiben "hozzon az országgyűlés törvényt a távmunka hatékonyabb támogatásáról", vagy az "esélyegyenlőség érdekében az Internetes mikrovállalkozások indításának támogatásáról". Nem írhattok bele adót... De a Telekom oldalán a kampány mellett már ott lehet a törvény javaslat, amivel pont az adózás oldalra is bele lehet szólni. Hogy megérje mgy segíteni a nőket. Megkaptam a választ. Javult az együttműködésetek a nőjogi kérdésekben necces elveket valló kormánnyal.

Ákos értékrendjét viszont ismertétek amikor szerződést kötöttetek vele. Akkor talán nem volt a vélemény ugyanígy összeegyeztethetetlen az értékrendetekkel? Mégsem kötöttétek ki a szerződésben, hogy ilyet nem mondhat, mert különben urgumburgum azonnal kötbér és sok más automatikus következmények. Ugye értitek miért volt ez gond. 

Mint az is, ahogy a szerződésbontás történt. Ha az első kommunikáció csak annyi, hogy "Van vélemény amit elfogadhatatlannak tartunk. De meghalnánk azért, hogy szabadon elmondhassa bárki. Nem szeretnénk, hogy bárkit hátrány érjen véleménye vagy meggyőződése miatt, de a vélemény nem összeegyeztethető a Telekom értékrendjével, és így megkérdőjelezi, hogy Ákos mennyire alkalmas arra hosszabb távon arra, hogy támogatott művészként képviselje a Telekom értékeit. Mindenképp szeretnénk meghallgatni mit gondolt, mit akart mondani, hogy igazságosan dönthessünk, és megegyezzünk róla, hogy tudjuk-e folytatni az együttműködést, és ha igen, milyen feltételekkel" Na akkor senki sem sírt volna a szerződésbontás miatt, akkor sem, ha arra juttok pár nap után, hogy nem sikerült megegyezni.

És közben a fenti ötletekből vagy bármi a nők érdekét szolgáló hasonlóból bevezetni azt, amire ilyenkor van pénz még a Marketing keretben. Mintegy hatásos válaszként, hogy ti nem a nőket zavaró, durva retorika, hanem a tettek szintjén támogatjátok a nőket akár anyaságban, akár karrierben, akár más álmok megvalósításában.

Hősök lehettetek volna. 

De nem azok lettetek. Azért, mert a fenti olcsó, és bevételt hozó, a nők jogait védő ötletekből még mindig nincs reakció. Ellenben ott tartunk,hogy a tisztességes eljárást nem biztosítottátok. De mást sem. Ez a történet nem a Kormányról szól. Ha mellettük érvelek, mindig elmondom ők egy apró fokkal jobbak az ördögnél. És ha megkérdezik miért piszok sok pozitív dolgot mondok. De például a mostani hozzáállásuk családhoz, vallási és lelkiismereti szabadsághoz baromira negatív. Ezért kell nagyon sok, hogy ezt ellensúlyozza. És az az 1 fokkal jobb az ördögnél ott tart, hogy 50 lenne az elfogadható.

Nem Ákosról szól. Mert abból amit leírtam következik az, hogy az olyan egyeztetés után jó eséllyel szerződésbontásnak kellett volna jönnie. Nem azért, mert ez a véleménye. Igen. Vallásszabadság van, lehet a hagyományos értékeket hangoztatni, hinni benne. De aki titeket akar milliókért képviselni az ennyi pénzért fogalmazzon úgy, hogy ne bántsa meg az előfizetőket. Ezt vagy kijavítja akkor is, ha csak hibázott, ha csak félreértették, vagy alkalmatlanná válik a feladatra. De ennél is tisztelni kell a vallásszabadságot, véleményszabadságot, és jár neki a tisztességes eljárás. Aki ugyanis vele szemben elfelejti ezt, az mással szemben is elfelejtheti.

A véleménye ugyanis alapvetően egy érdekes vélemény: Arról szól, hogy nem csak a pénz számít. Ugyanis ezt is kimondta. Ezért ismerik egyes cégek a CSR (Corporate Social Responsibility) intézményét. És ezért nem elhajtottak volna a fenti ötletekkel, hanem megköszönték volna, esetleg a cégre szabott, sokat érő koncepciók kidolgozását a beléjük fektetett munkát jutalmazzák is. 

A téma felvezetése a vallás kapcsán az abszolút jó melletti kiállás. Elmondta, hogy az ezzel szemben állás kapcsán számára a negatív példa az, hogy valaki olyan feladatban ér el extrém dolgot, ami nem testhez álló egy eltérő ideológiai nyomás hatására. Hogy nem feladat egyformán keresni. 

Ez mindannyiunkról szól. Rólad, rólam, bárkiről. Ebben az országban minden politikai oldal meg van győződve róla, hogy a másik rosszabb az ördögnél is. És ismerjük a megerősítéses torzítást. Olyan, bántó, sértő dolgokat is bele lehet olvasni bármelyikünk mondandójában, ami esetleg nincs ott. Bárki ellen lehet hiszti, bárki ellen léphettek ez alapján tisztességtelenül. És ez sok embert veszélyeztet. Jelentős részben a vallási, nemi és egyéb diszkrimináció mellett hatottatok.

A kormány a kérdésben hülye. A problémát látja, elmegy az első nyilvánvaló irányba, a parasztbácsi logikájával. A megoldást ritkán látja. Ha a CSR keretében viszont el is határolódtok a hülyeségtől, de általuk vállalható, sikerre vihető, a nőknek tetsző programot adtok, akkor az adekvát és a nőket segítő válasz lenne. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr398178346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aldum · http://aldum.pw 2015.12.19. 17:12:21

>Hanem attól, ha több családnak van lehetősége anyagi biztonság mellet gyereket vállalni.
Ez sajnos hulyeseg. Ha korulnezel, ennel nyugatabbra, sokkal nagyobb anyagi biztonsag mellet is ugyanilyen kevesen vallalnak gyereket, mig keletebbre-delebbre a legnagyobb nyomor kozepette hatalmas a szaporulat.

A tobbi resze viszont nagyon tetszett, jo javaslatok.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.12.19. 19:35:59

@aldum: Kedves Aldum! Nem hiszem, hogy nyugaton sokkal nagyobb lenne az anyagi biztonság. Képzelj el egy nagyon szegény országot, és egy nagyon gazdagot, trendi, menő gazdag nőcikkel benne.

A szegény országban étel az többnyire jut mindenkinek. Sokkal több amúgy sem. Ha gyereket szül, akkor ebből nem kell semmit elvesztenie, anyagi biztonsága megvan. Pénze nincs, de boldog. Vannak nagyon szegény, de nagyon boldog országok is.

A gazdag országban a trendi nőci, ha gyereket vállal, akkor a bevétele drasztikusan csökken, a kiadásai nőnek. Arányaiban sokat veszít. És az eddigi több lábon álláshoz képest a juttatások nem sokat érnek, már csak egy lábon áll, amit a változó gazdasági környezet kirúghat alóla.

Ő neki sok pénze van, de ezzel anyagi biztonsága csak erősen korlátozott. Annyi, ameddig a megtakarításai tartanak. Az anyaság viszont évtizedekig tart.

Ha a pénz kultúrája, a fogyasztói társadalom megvan, akkor ez az anyagi bizonytalanság nagyon sokat nyom a latba.
süti beállítások módosítása