... mert választani kell

Nyitva tartás, Uber és a női tudósok

2016/02/25. - írta: Válasszunk

Minden, mindennel összefügg. Azt hiszed, hogy a vasárnapi zárva tartásnak nincs köze mondjuk az oktatásból kiesők kérdéséhez, vagy a nők sikereihez a tudományban. Pedig legalább egy kapcsolódási pont van, és ez mondjuk az Uber-hez is kapcsolódik egy kicsit. Mondjuk egy lány kapcsán. Ha "csak egy lány" lenne, statisztikai adat a nők helyzetéről, hát senkit sem érdekelne, személyesítsük hát meg. Hívják Ritának. A valóságban persze véletlenül sem ez a keresztneve, de nem is szeretné azt, hogy a történet miatt a fél baloldal őt köpködje, így pedig joga és oka van annak, hogy itt és most csak Rita legyen.

Rita Uber-ezett. Mert mondjuk a diákhitel, az ösztöndíj nem elég albérletre, tankönyvekre, megélhetésre. Vannak bizony 30.000 forintos tankönyvek. És mondjuk úgy, hogy sok esetben a képzés eleve hosszú, de bukás nélkül meghosszabbíthatja a megfelelő tárgyfelvétel. Nomeg a tudásszomj, ami a kelleténél több választható tárgy felé terelte őt. Az Uber pedig egy kis kiegészítő jövedelmet jelentett számára. Ugye mondanom sem kell, hogy a történet itt kapcsolódik a diákmunkához, a vasárnapi munkára is kiközvetített diákok helyzetéhez. Hiszen diákmunkához is volt köze.

Mi a két dologban a közös? Egyik sem klasszikus munkaviszony. Mindkét volt vasárnapi munka. És mindkét esetben aki a munkát hozza abban motivált, hogy azt hozza előnyös helyzetbe, akivel mindig jól működik az együttműködés, akivel tökéletesen elégedettek az ügyfelek. Ilyenek a piaci igények, ezeknek kell megfelelni, igaz? 

És igen, lányból van, sokszor volt vasárnapi program a vásárlás. Nem csak élelmiszer, hanem mondjuk fürdőruha, szoknya, harisnya, stb. is, de a bezárt pláza, a TESCOban lévő F&F elérhetősége ezt is érinti. Szóval Rita első látásra az Uber barátja, azt szeretné, hogy nyitva legyenek a boltok. Mindkét dologra azt mondaná, hogy "jó, ha van". Eszébe juthat, hogy ez mennyivel vitte közelebb a diplomához, az értelmiségi léthez, ahhoz, hogy ő nőként áttörje az üvegplafont. 

Csak egy gond van. Pontosan tudja azt, hogy ilyenkor nem védi a hagyományos munkaviszony sok kötöttsége. És sem az Uber-t, sem a munkaerő kölcsönzőt, sem az utast, sem a TESCO-t vagy a vásárlót nem érdekli mikor kellene tanulni egy kemény ZHra vagy hazamenni látni a családot. Ha nem működik együtt, ha nem lesz sok pozitív értékelése, ha... akkor lemarad. Akár végleg. És az Index cikke is megírta az Uber jófejségének is meglehet maga reális üzleti határa. Nem kell mindig toborozni, terjeszkedni.

Akkor meg, hagyományos munkaviszony híján te nem ember vagy, nő vagy, lány vagy, hanem egy kihasználható rabszolga. És ha elbukod a vizsgát, mert tanulás helyett melózol? Majd lesz UV. Még mindig jobb, mintha az egyetem környékén a lakhatást, a könyvre költendő pénzt buknád el. Aki kiszolgáltatott helyzetben van ne panaszkodjon. Nem eszik, nem iszik, nem panaszkodik, csak dolgozik, ilyen a jó "rabszolga."

Van ahol ezzel a megalázó helyzettel lehet finanszírozni valamit. Van ahol a szüzességet elárverezve, pénzért pornózva vagy kurválkodva. Nem az a baj, hogy sok lány arra keresi az önmegvalósítást: Legyenek boldogok. Az a baj, hogy sokan belekényszerülnek, mert a kiszolgáltatott helyzetet könnyű kihasználni. És ez megalázó, az egész életükre kihat, hosszútávú esélyeket rombolja le. És mindegy, hogy utcasarokról, pornó stúdióról, Uberről, vagy TESCO pénztárba való kikölcsönzöttségről van szó.

És persze... A munkavállaló védett a szexuális zaklatás ellen, ha férfi, ha nő. Az Uber sofőr sok esetben jobban teszi, ha egy kellemetlen közeledésből nem csinál ügyet, mert kell neki az ügyféltől a jó minősítés... Az ügyféltől jön a pénz, ő lehet, hogy csak veled próbálkozik. És van története, melyik kollégánál próbálkozott be egy nem PC jelzővel megnevezhető személy. Ő korábban diákmunkaként egy pult és kassza mögött választhatott, hogy mosolyog tovább amikor azt kérdezik lánnyal próbálta-e mást, vagy a balhé után ő csak "közepes munkaerő" akit többet nem kölcsönöznek ki.

Jó ha van munka... Kell a pénz. De az ilyen megalázó helyzetek, az ezt tartalmazó rabszolga státusz kapcsán könnyen mondja azt: Jó, ha van, de jobb, ha nincs. A legalább egy szabadnap nem védi meg őket mindentől. De a családot látni lehet. Vagy a ZHra felkészülni. Kicsit kevésbé kiszolgáltatottak, és talán idővel nem csak az Uber ellen lépünk fel, hanem a kikölcsönzött munkaerőt is jobban fogják védeni. Talán egyszer nem kell mosolyognia, ha egy középkori nő megkérdezi lánnyal próbálta-e már...

És amikor fél attól, hogy így kevesebbet fog kapni, milyen nehéz lesz elérni oda tudásban, eredményben ahova akar, akkor akik most a kiszolgáltatottsága mellett kampányolnak megjegyzik, ha ők nyernek majd lesz kvóta. Úgy látszik a nő csak arra van, hogy kvótával helyezkedjen el, hogy valamit önállóan elérhessen az nem fontos. És ha ezek után elküldi a fenébe az így gondolkodókat, akkor kapja a választ: "nő létedre.."

Sejthető, hogy mikor fog ő a feminista baloldalra szavazni. És ha nem félne, hogy megköpködik, lehet bizony, hogy a Duna TVn látnánk a véleményét arról, hogy mi is a véleménye a vasárnapi zárva tartásról. 

Pár arc, pár történet pedig valamennyivel leamortizálná a nyitva tartás melletti 70%-ot. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr508419488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása