... mert választani kell

Nők helyzete - Ilyen nyomást / elnyomást egy férfi el se tud képzelni?

2016/02/29. - írta: Válasszunk

Aki sok dologban nem ért egyet feministákkal, modern feminizmussal, az könnyen találkozik két féle emberre: Emiatt szükségszerűen gyalázkodó harcos feministával, és a modern feminizmus sok húzását szintén elutasítókkal. Az utóbbiak felől jön a hiszti: Túl sok írás foglalkozik a nők helyzetével, bezzeg a férfiakéval alig. Bocs, de ezzel nem tudok egyetérteni. Egyszerűen azért, mert nincs olyan, hogy a férfiak helyzete. Nem is szeretném, ha lenne, nem is szeretnék ezzel foglalkozni. Mert élvezek egy rendkívül súlyos férfi privilégiumot, mert a társadalmunkban igenis van ilyen.

Még akkor is, ha honvédelem, nyugdíj kérdés, munkavédelmi előírások kapcsán törvényileg vagyunk hátrányosan megkülönböztetve. Olyan sehol sincs, hogy ahol a férfiaknak kevesebb az esélye, ott diverzitási és esélyegyenlőségi kvótára számíthatnánk. Ebben a kérdésben és még számos másban hátrányban vagyunk, ez igaz. És sokan fel is tudják mutatni azt, hogy még itt, még ott, még amott azaz a férfi egyenjogúsággal több a gond, mint a nőivel. Aki erőszak kultuszt kiált, az erőszak problémáját mondja, arra rá tudunk mutatni: A nők által elkövetett erőszakkal senki sem foglalkozik. Az ő ellenük elkövetett erőszaknál sokan a jogos védelmet is korlátoznák. De mindez semmi a nők elleni elnyomáshoz képest. Amihez szintén van köze nem egy férfinak. 

És nem csak nők elleni elnyomásról lesz szó, hanem feketék elleni elnyomásról, esetleg más kisebbségi csoportok elleni elnyomásról is. Lesz szó kirekesztésről, toleranciáról, híres és ismeretlen emberekről. Mondjuk Stacey Dash-ról és a mindennapi verbális és pszichológiai terrorról. Amikor valaki minden nap sorban kapja a sértő kommenteket, amik szerint nem elég fekete, mert nem Obamára szavazott legutóbb, mert nem bojkottálná az Oscar-t, mert... Mert sok dologról önálló véleménye van, az meg neki ne legyen, mert különben nem lesz elég fekete. És mivel a Republikánus azok meg abortusz ellenesek is, ezért nem elég nő, és bizonyára féreg is. 

Fehér férfiként nem tudom elképzelni sem, hogy mi lenne, ha hasonló módon vitatnák el az önálló véleményhez való jogomat. Nem tudom elgondolni sem, milyen lenne, ha csupán fehér / férfi szavazatként néznének rám, az egyéni szempontjaimat, értékrendemet, pártszimpátiámat figyelmen kívül hagyva. Ha a nemem, származásom és más születési dolgok miatt ennyire elvárás lenne, hogy megfeleljek egy általánosító képnek. 

Erin Patria Margaret Pizzey, Sarah Palin és még sokan mások "nem eléggé nők", az ő ezért elszenvedett zaklatásuk viszont rendszeresen életveszélyes fenyegetésekkel is együtt jár. Mi férfiak lehetünk sokszínű egyéniségek, akik eltérő helyzetük okán nem alkotnak egységes csoportot, ezért nincs is "férfiak helyzete" téma, ellenben a nők ilyen jogát sokan elvitatják. Amikor valakit csak a neme alapján ítélünk meg, ez alapján jönnek elvárások, előítéletek az szexizmus. 

Ha a férfiakat érinti hamis vád (pl. férfierőszak) azt meg lehet cáfolni, lehet kiegyensúlyozottsági kérelem, jogi eljárás, sőt a gyűlöletkeltő szövegeket még a Facebookról is le lehet szedni, mert még az amerikai "femcsi aktivista" szempontja sem írja felül a mindenkire kötelező játékszabályokat és mert közösség ellen gyűlölködnek. De sem Erin, sem Sarah, sem Stacey nem közösség önmagában, azaz amikor rájuk irányul a gyűlölet, mert nem eléggé nők, nem eléggé adott színűek, stb. akkor jóval kevesebbet lehet tenni.

És bizony az mindenképpen a személyük, önbecsülésük, stb. elleni támadás. A férfiak ellen megszólaló NANE kapcsán mindenki tudja, melyik szomszéd biztosan nem erőszakos, úgy gondolja, a vád nem róla szól, nem ő a rossz, őt kevés hátrány éri. Amikor Erin, Sarah, Stacey, stb. nevükkel együtt szerepel a történetben, és a politikai / gazdasági környezetükre is megy nyomás, hogy hogyan kellene őket kidobni, őket ezért éri hátrány, akkor már nincs ez a plusz védelem sem.

És ők mégis becsületesek, kiállnak az igazukért. Nem félnek, elviselik a helyzetet, erősek és megerősödnek a meggyőződésükben. Miért ne kéne az ő helyzetükről beszélni, rájuk felnézni, őket megvédeni az igaztalan támadásoktól?

Persze nem csak névvel, ismert emberek ellen működik a fenti elnyomás. Egy tanárt is számon lehet kérni a véleménye miatt. Vagy egy egyszerű embert is. Amióta értesültem a gyakorlatról világ életemben bűnnek tartottam az FGM-et. A feminista szervezetek részéről egyértelműen pozitívnak mondtam, hogy ez ellen fellépnek. Ezen nincs mit vitatni, ebben igazuk van, legalábbis így gondoltam. Aztán egy lány tette fel a kérdést: Ő nyugaton, egy civilizált országban él. Miért van neki kisebb joga megvágatni magát, a saját hite, értékrendje, lelkiismereti szabadsága alapján, mint annak aki nőnek született, de férfiként szeretne élni?

És rájöttem, ha az ő boldogsága nem ebben a védelemben van, akkor csak "mások elnyomására" tudok mutatni. Ő pedig azt mondja, a hit, a hasonlók vállalása tényleg ne legyen másra rákényszerítve ezt megértette. De aki választ az ne legyen akadályozva se. Őrá se legyen rákényszerítve az ideológia. Hogy ez éppen olyan helyzet, mint amikor azt mondom, senkit se kényszerítsenek prostitúcióra, ezt előzzük meg mondjuk kötelező oktatással, de mégis aki a lelkiismereti szabadságával, önrendelkezési jogával akar élni, az tehesse. És ne mondjuk azt, hogy "ettől ő nem eléggé nő". 

Rámutattam az egyenjogúságra. És ő is. A leendő férj sem lesz sokat otthon, és ő sem keres élvezetet. Erre lesz bizonyíték, biztosíték. Miért kellene neki kevesebbnek lennie, miért ne vállalhatna egyenlőséget. Miért ér kevesebbet az ő véleménye, önmegvalósítása, mint egy transzszexuálisé, miért nem vállalhat az elképzelései szerint egyenlővé abban, hogy az élvezet kezeléséről lemond a család érdekében. 

Ma is úgy gondolom, hogy nincs igaza, és az FGM rossz. Mert az élvezet kereséséről vágás nélkül, akarattal, hűséggel, választott értékekkel is lemondhat. Azzal is lehet egyenlő. És felvilágosítással, szelíd meggyőzéssel vissza kell szorítani az FGM gyakorlatát. Ma már nem akkor, nem úgy élünk, ami egykor talán racionális volt, ma már nem az. És ezt nem lehet túl sokszor elmondani. És igen, az ő testi épségét is meg kell védeni. Hogy így is lehet odaadó, sőt sok esetben a partnerének így a jobb, hogy nézzen utána a biológiának, anatómiának, a folyamatoknak..

De úgy gondolom, hogy a számomra az is evidens, hogy a szélsőséges véleménye ellenére nem mondom azt, hogy nem elég nő. És azt sem mondom, hogy nem elég bevándorló akkor, ha zavarja, hogy azokat az embereket is beengedjük ide, akik elől ő menekült. És akik vele szemben már egy korábbi országban is biztonságban voltak. És szerintem ő is megérdemli a biztonságot, azt is, hogy emberként bánjanak vele. És nem azt, hogy a biztonság és emberi bánásmód helyett sokszor kelljen elviselni ki szerint nem elég nő, nem elég bevándorló, nem elég ez, nem elég az... És a megalázás mellett elvesztenie az önrendelkezése egy részét, ugyanakkor az "elnyomottak védelmének" hamis érvére hivatkozva nap mint nap kockáztatni a nemi erőszakot. Mert ő nem elég "nő", "nem elég gazdag" és nem elég feminista ahhoz, hogy a biztonságával törődjenek és biztonságos lakhelyet kapjon.

Amíg a világban van olyan izmus ami alapján őket meg lehet alázni, hogy nem elég nők, és az őket megalázó szervek miközben női szempontról, nők védelméről beszélnek, rájuk engednék az erőszaktevőket, addig igenis beszélni kell a nők helyzetéről. 

Én egy olyan toleráns egyenjogúságban hiszek, ahol neki is joga van önrendelkezéshez, önbecsüléshez, de a postban szereplő ismert nőknek is. Ahol nekik is jár a biztonság. Ahol a kurvának, pornósnak készülő lány is megkaphatja az önmegvalósítást. És ahol nincs olyan, hogy "egy nő nem elég nő" vagy "egy fekete nem elég fekete". Ellenben van törvény előtti egyenlőség, az erőszakot pedig elítélik, függetlenül attól, hogy ki és milyen nemű az elkövető. A kiszolgáltatott embert pedig akkor is megvédjük az erőszaktól, ha sokak szerint "nem elég nő", és hagyományok miatt még az FGM is az önmegvalósítása része. 

És amíg "női szavazat" van, a nem egyformán gondolkodó ember "nem elég nő" és védelem helyett fenyegetést kaphat, mert a neme ezek szerint valamilyen szerepre predesztinálná és ezt rá akarják kényszeríteni, addig beszélni kell a nők helyzetéről. És arról is, hogy a fenti problémát okozó ideológiát hogyan lehet kitakarítani a társadalomból. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr388428900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása