... mert választani kell

A kígyó és a kvóta

2016/03/05. - írta: Válasszunk

A bibliai eredendő bűn történetét sokféleképpen lehet értelmezni. Lehet arról is beszélni, pontosan mi ez az eredendő bűn és miért is az. Vagy lehet arról is beszélni a történet kapcsán, hogy ez a példabeszéd arra is rámutat, hogyan lehet a legkönnyebben bűnbe esni. Úgy, hogy elhisszük, hogy valami ami nem is feltétlenül jó nekünk, bizony jár. Tán nem jár-e neked az a gyümölcs? Tán nem jár-e neked vezetői pozíció? És amikor látod, hogy ott van könnyű azt mondani, hogy de igen, jár. Aztán amikor a gyümölcsöt leszakítod látod, hogy közel sem az történik amit vársz.

Ugyanis sok probléma összefügg. Amit leírok abból bizonyára vita lesz. Mert ugye a "férfiak is csoport", és "Petiről is azt írta egy feminista, hogy szerinte nem eléggé férfias". De Peti ettől még lehet vezető. Az a nő, akiről a "női szavazatról" alkotott sztereotípia, az elvárások kereszttüzében azt mondják, hogy nem eléggé nő, nem jut szóhoz a választásokon. Aki viszont eléggé szélsőségesen feminista ahhoz, hogy ez ne akadályozza, azt a többség ezért utasítja el. A női kvóta viszont nem az előbbi egyéniségnek nyitna utat, hiszen a kvótát kiharcolók továbbra sem állnának mellé, hanem egy potenciálisan veszélyes szélsőségnek.

Amikor azt látod, a jobb ember helyett egy alkalmatlan kerül oda, neked is bajod lesz, a te életedet is rombolja, akkor lehet azt mondani, hogy te nem ilyennek képzelted a gyümölcsöt mielőtt leszakítottad volna. Csak ez akkor senkit sem fog érdekelni, önmagadat sem. Se azt akit effektíve ezzel kifosztanak és kiderül éppen olyan kegyetlen ez, mint a zsidótörvény, se téged amikor a döntésed előre látható következményeivel szembesülsz. Nem lesz mentség, hogy a kígyó azt mondta, hogy ez neked jár. 

Sok olyan női vezető van akire bármikor szavaznék. Számos olyan női híresség van akit jelölnék. De ők mindannyiszor megkapják, ők ne jussanak vezetői pozícióba se cégekben, sem politikában, mert nem eléggé nők. És akik ezzel az ő esélyeiket elgáncsolják, utána azt mondják: Látjátok milyen kevés a nő a politikában? Az akit meg is választottatok volna, de azt mondtuk rá nem elég nő, az sincs ott. Úgyhogy legyen ott a kvóta, és aki ott van az legyen elég nő ahhoz, hogy minden szélsőséges és veszélyes dolgot megvalósítson.

Vagy a kígyót követve mész a kvóta felé, de akkor kérlek, ne nevezd magad kereszténynek.

Vagy nemet mondasz a kígyóra, és kiállsz azon felebarátod mellett, akit azzal gáncsolnak el, hogy ő "nem eléggé nő", pedig értelmes ember és potenciális vezető. 

És azt mondod, nem női egyenjogúságot akarsz, hanem egyenjogúságot. Mert a bibliai főparancsolat nem diszkriminatív, és ha az alapján minden felebarátodat egyformán szeretni kell, akkor bizony akkor is cselekszel, ha a férfiak az elnyomottak. Ekkor viszont nem feminista vagy, hanem egalista. 

Női top manager nem úgy lesz, hogy diszkriminatív eszközökkel elvesszük az esélyt a jobb jelentkezőtől. Hanem úgy, hogy több nő fog céget alapítani, többet fognak ismerni más vezetők, többen nyerik el a piac bizalmát. És bizony: ehhez nem kellene sokat tenni. Csak azt mondani, a kvótával mások esélyeit elrabolni akaró helyett, a saját maga vállalkozni próbáló lányt támogatod.

Mondjuk az oldaladon reklámfelülettel. És igen, ha egy lány azzal jönne, hogy valami olyanba fog aminek kéne egy kis reklám, és nem lenne összeférhetetlen a kérése a munkám miatt, akkor kiraknám a reklámját. Pedig a megosztott reklám kapcsán jelenleg csak az Index hirdetései futnak, mert pénzért nem rakok ki hirdetést. De, ha tenni kéne valamit és a jó cél érdekében kéne kirakni... Hát kitenném. És ezt megannyi női oldal is megteheti. Igaz ezt a kedvezményt nem csak lányok, hanem minden a hátrányos helyzetéből önerőből kitörni igyekvő, a reklámra érdekes kezdeményezés megkaphatja, még írok is róluk.

De meg lehet osztani a híreiket a Facebookon. Egy share sem olyan nagy dolog a jó célért. Ha vannak hiteles és jó női politikus jelöltek, hát a bátorítás is belefér, és be is lehet őket mutatni.Ha egy szimpatikus női politikusjelölt azt mondaná, kell neki némi publicitás, és minden blogpost számít, bemutatnám. És a postot Facebookon is promotálnám. Esetleg a post hirdetésére is költenék. 

A kvóta elhiteti veled, hogy megosztottság, igazságtalan húzások visznek előre, a felebaráti szeretet helyett. Pedig a felebaráti szeretet sok esetben előremutató lenne. És igen: Amíg a női vezetőből egyfajta izmus miatt igazságtalan ámokfutást is ki lehet nézni, a tisztességes nő el sem jut a jelöltségig, mert "nem elég nő", nem elég feminista addig gond van. És sok helyen sajnos ilyen a HR, ami szintén hatalmi pozíció. Ha a HR viszont nem feminista, mert rájött milyen bajok lehetnek abból, akkor a potenciális feministákat messze kerülni fogja. Nőként. Na az ő kezét is megkötné a kvóta.

Ha a tisztességes nők kapnának több esélyt, több támogatást, az jó lenne. De miért van szükségük diszkriminatív támogatásra? Mert szerintem ez nem diszkriminatív. A hátrány az, hogy sok esetben a személyes bizalom, az ismeretség fontos. Egy lány azért indul nehezebb helyzetből, mert nem focizott együtt a többi döntéshozóval, nem járt együtt meccsre, nem ugyanoda járt sörözni, nincs meg a társaság. Viszont lehet jó ember, lehet jó barát és ha nyitottak vagyunk feléjük is az ehhez megfelelő irányokra is nyitva, akkor kiegyenlítettebbek az esélyek. Persze ehhez nekik is potenciális barátot kell látniuk azokban a férfiakban akikkel együtt dolgoznának. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr768445640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyesz 2016.03.08. 10:16:16

Az erdendő bűnről: Hamvas Béla írásaiban találkoztam a gondolattal miszerint mi a történetben élünk ezt megelőzően létezett világszerte a hagyomány a civilizációkban, (amit nagyrészt már nem ismerünk csak érzünk(van bennünk, beépült tudás róla)) annak egy része leírva (Kína Irán India Közel-kelet) a történet részévé vált, tehát minden hagyomány tud az eredendő bűnről de , hogy mi volt, azt nem nevezi meg : mert vagy már nem tudjuk elkövetni, vagy akár naponta többször is elkövetjük anélkül, hogy tudnánk róla.

Talán ha a (gender) társadalmi nemek elméletét követve (ha lenne róla valami rövid de jól érthető, pontos definíció kérlek írjátok ki) a politikai hatalomban szeretnénk a nemi irányultságokat leképezni abban az esetben a hatalmat semmi esetre sem két hanem nagyon sok pólusú kvóta rendszer alapján lehet elképzelni.
Meg sem próbálom felsorolni hányfelé töredezett mára a két nem (ami állítólag egy volt (androgün). Szintén Hamvas a 20.sz.-i politika elemzésénél használja a kínai politika és közigazgatásra a "hermafrodita" jelzőt. Valójában ugye elvárható akár egy politikustól köztisztviselőtől (bírónőtől) hogy ügyeink képviselete intézése közben akár szándékosan is nyomja el a nemi részrehajlás csíráját is gondolkodásából!
süti beállítások módosítása