... mert választani kell

Csak az erőszak a baj

2016/03/05. - írta: Válasszunk

Megy körbe egy kép a neten, felbukkant oly sok twitteren, felbukkant a Gondolán, és azt mutatja be, hogy az erőszak áldozatai között általában többségben vannak a férfiak. Aki nem ért egyet a feminizmus nevében terjesztett előítéletekkel, az rögtön egyféle értelmezés mellé teszi le a voksát. Aki egyet ért, az rögtön elmondja azt is, hogy "a férfiak érdeke is megállítani a férfierőszakot." Más pedig rámutat, hogy amíg aki háborút indított az maga is a seregben volt, ma már a konfliktus kezdeményezői nem mindig harcolnak: A politikus tabu célpont. Majd hozzá tenné: de ha a háborúból a nő is profitálna, de ő lenne a "kímélendő civil lakosság", és a férfi vinné vásárra a bőrét az igazságtalan lenne. 

12795360_1705781626363408_3704404865189690178_n.jpgAz egyenjogúsághoz az is hozzá tartozik, hogy együtt döntsünk, együtt is viseljük a következményeket, így a nők emancipációjához a honvédelemben való kötelező részvételük is bele tartozna. Számomra az ábra mást mond. Kövezzenek meg érte, de a fő gondom nem a "nemi egyenlőtlenség" és nem is a "High Income" kapcsán látható jövedelmi egyenlőtlenség, hiszen annak is lehet sok oka. Sokkal inkább zavar az, hogy mindegyik oszlop túl magas. És mindegyik oszlopon belül mindegyik színes csík magas.

Persze: Én is azt mondom, hazugság úgy beállítani az erőszak kérdését, hogy az a nőket érintő probléma. Sőt magam is tudom, hogy a családon belüli, illetve a párkapcsolati erőszakban sok hiteles egészségügyi statisztika szerint gyakoribb a férfi áldozat és a női elkövető, a hagyományos sztereotípia nem igaz. De bocsánat, hogy megjegyzem: Egy olyan nőt akit megvernek és nem jogos védelmi helyzetben történik ez, bizony nem vigasztal az, hogy általában a nők a bántalmazók. De egy megvert férfit sem vigasztal az, hogy általában ő az erősebb.

Azon sem fogok panaszkodni, hogy a balesetveszélyes állások inkább a férfiak terepei és láthatjuk a baleseti statisztikát. Sokkal jobban érdekel mit teszünk azért, hogy ezek az oszlopok fele ekkorák legyenek. És igen, ezért érzem fontosnak azt, hogy a nyomozóhatóság, a bírói hatalom bármely balesetben kellő alapossággal derítse fel a balesethez hozzájárul valamennyi körülmény összes felelősét, és háborít fel az, ha egy ügyben bizonyos kérdések megválaszolatlanul maradnak. 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr598445598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.03.05. 16:07:47

Akit érdekel egy tömör általános összefoglaló az erőszakról, annak sajátosságairól, annak ajánlom a következőt:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid068

(A legfelső sor a kép tetején, "Agresszió". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

2016.03.05. 17:06:49

Igen, ismerem az abrat, de ne keverjuk a fogalmakat. Ebben a kontextusban nem a csaladon beluli eroszakra vontkozik az abra, hanem barmilyenre, tehat ha ket ferfi osszeverekszik a kocsmaban az is benne van, tehat kar idekeverni a feminizmust, mert az abra altalaban a serulesek/halalozasok okarol szol mindket nem eseteben es nem azt mutatja, hogy kit vernek meg otthon.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.03.05. 18:14:51

@Kishableany: A fogalmakat egyedül te kevered kedves. Hiszen a post pontosan foglalkozik például a baleseti halállal. Ellenben a feminizmus nem csak a családon belüli erőszak kérdését, hanem ezen kívüli erőszakot is említi. És jelenleg ezen állításuk valóságtartalma a kérdés.

Ha ennél a "de ez nem a családon belüli" alapon maszatolsz, akkor te leszel az aki kever és maszatol dolgokat. Kiváltképpen azért, mert bizony a blogon például előkerültek a CDC, egyes orvosi szervezetek független statisztikái. Amik a nem kölcsönös családon belüli erőszak tekintetében a női elkövetők arányát 50-70%-nak mérik megjegyezve, hogy ott nagyobb a látencia a valós arány nagyobb is lehet.

És számos hivatkozott tanulmány azt is bizonyítja, hogy a csak az egyik nemet érő sérelmekkel foglalkozó diszkriminatív szervezetek is növelik a látenciát. Lőn csoda erről is volt már szó.

Jelenleg viszont az volt a hangsúlyos, hogy bizony a nők oszlopai is túl magasak, mert túl sok a megelőzhető és megelőzendő sérülés. És itt nincs helye a sértettségi versenynek, mert megoldás kell.

És bizony számomra az is erőszak amikor egy cégvezető számára a profitja fontosabb, mint az emberek biztonsága. Erőszak az agresszív vezetés és az ebből eredő közlekedési baleset is.

midnight coder 2016.03.05. 20:02:58

@Kishableany: Még a kit vernek meg otthon sem egyértelmű. A környezetemben egy olyan családot ismertem, ahol napirenden volt a verekedés. Az illető lumpenek szemben a második szomszéd voltak, és nyáron amikor nyitva voltak az ablakok, nap nap után lehetett követni a műsort. Ennek általában négy szereplője volt: apuka, anyuka, a kannás bor és a gyerekek. Apuka és anyuka minden este leült a kannásbor mellé, és eliszogattak. Azán, úgy 10 óra tájt anyukában a szesz mennyisége elérte a kritikus szintet, és előbb a gyerekeket kezdte hajkurászni, majd a férjét szapulta. Csak úgy döngött a csávó háta az ütésektől, de csak annyit reagált hogy haggyá mán'. Aztán úgy 11-12 táján csávóban is elszakadt a cérna, aztán jól megdöngette az asszonyt. Aki persze fizikailag a közelében sem volt a csávónak, így kimenekült az utcára. Valamelyik szomszéd hívta a rendőröket, azok kijöttek, elrendezték a dolgokat, és mindenki békésen aludta az igazak álmát. Másnap reggelig, amikor ez megismétlődött, majd harmadnap... egészen úgy a hónap közepéig amikor elfogyott a pénz a piára. A forgatókönyv mindig ugyanaz volt, és _mindig_ a csaj volt az agresszív, és persze végül mindig ő húzta a rövidebbet. És persze a gyerekek, akik nem csak remek géneket örököltek a szüleiktől, és ilyen pompás környezetben nőhettek fel, de anyuka terhesen is ugyanúgy cigizett és ivott, úgy hogy az utolsó (amiről tudok, mert akkor költöztek el) már szellemi fogyatékos is lett. Szóval, csak mert általában a nők sérülnek, nem biztos hogy ők is az agresszorok.
süti beállítások módosítása