... mert választani kell

Sokszor hallottuk: Mi nem vagyunk célpont

2016/03/30. - írta: Válasszunk

A baloldal mond igazat, vagy a Daesh?

Millió és egy alkalommal hallottuk: A kormány hazudik amikor azt mondja, nálunk is lenne bármilyen fenyegetettség. Mert ugye miért foglalkozna velük a Daesh. Vagy ISIS / IS ha valaki megteszi nekik azt a szívességet, hogy nem az általuk gyűlölt eredeti néven nevezi a terrorszervezetet. Mindenesetre ők, Magyarországot is megnevezték célpontként. Azaz mégis foglalkoznak velünk. A baloldal oly sokszor azt mondja mennyi helyismeret kell egy merénylethez. Mindenki tegye fel magának a kérdést: Ha ő lenne a merénylő és egy ismeretlen országra kellene lecsapni, hogyan csinálná?

Nekem van egy tippem. Tudjuk, hogy Izraelben is a merényletek többségét késsel vagy más éles tárggyal, szúrófegyverrel követik el. Ez viszont a magyar metrón is működne. De akár a szigeten is. Vagy a Soundon. Vagy tetszőleges más fesztiválon. De a rossz nyelvek szerint sok más dolgot sem lenne nehéz bevinni egy fesztiválra. Sok tárgy belsejében sok minden elrejthető. Ehhez pedig nem helyismeret kell. És igen, drogok is bejutnak és sok más is. Tök mindegy, hogy mérgezés, késelés, lövöldözés vagy bomba, a 30-40 halott elérhető. Egy hasonló népszerű nemzetközi közönséget vonzó fesztivál pedig sokak szerint a "bűnös bálványimádat" központja.

A radikalizálódott, EU állampolgár elkövető pedig lehet rutinos szigetlakó is. Vagy azok felvételeiből, sok elérhető video és adat alapján alaposan felkészült ember is csapást mérhet itthon is. 

Ha én Daesh lennék biztosan mérlegelném ezt is. A szép az, hogy a fesztiválokat érő fenyegetés, és a legkisebb támadás jelentős károkat okozhat. Nem azért, mert sok a halott: Hanem mert az idegenforgalom visszaesése a GDP-re is hat, az pedig mondjuk az oktatásra, egészségügyre költhető pénzre is. A terrorizmus okozta gazdasági károk is jelentősek. 

Tekintve, hogy egy hasonló terrorakcióra a lehetőség és a szándék is adott, puha, de szimbolikus célpont amit könnyen tudnak támadni, van valós valószínűsége egy terrorcselekménynek. Vajon egy ilyen esetében, akik nem adnak hatalmat a kormánynak a reagálásra, mert azt mondták itt irreális veszélyről beszélni, azok mit fognak mondani, ha a parlamentre való várakozás idejében sokan lesznek plusz veszélynek kitéve?

Ahhoz, hogy jelezzék az eddig kevésbé valószínű célpontnak számító országok, ahol nincs helyben sok Daesh szimpatizáns is könnyen célpontok lehetnek az egyik legjobb célpontot ezek a fesztiválok jelentik. Ha egy ilyen esemény bekövetkezik, annak a politikai következményeit sem nehéz eltalálni. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr608545026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása