... mert választani kell

Van-e siker a korrupció elleni harcban?

2016/04/06. - írta: Válasszunk

Sokszor halljuk, a korrupció piszok sok pénzbe kerül. És mindenki Dagobert bácsiként pénzben úszó korrupt politikusokat vizionál. Csakhogy a korrupciónak sok formája van. Ha az országban van 10.000 utas aki inkább lefizeti a sofőrt, mintsem, hogy jegyet venne egy volán járaton, akkor valószínűleg nem mondok sokat. Mert ha az oda és a vissza úton is utas valaki, akkor ehhez 5000 ember is elég. A Volánt és a közvagyont megkárosítják 500 forinttal utanként. Nem sok ez. 5 millió per nap. Mondjuk az évnek csak 300 napján. Ez éves szinten másfél milliárd forint. Számoljunk lélegeztetőgépben? Tankönyvben? Krétában?

A "kunhalmizzunk egy diákot" mozgalom hamis diákigazolvánnyal, hamis közszolgálati igazolvánnyal utazó pár ezer ember fejenként pár százezer vesztességet okoz. Ennek egy része persze saját hamisítás, más esetben "rokonnak, barátnak, eleget fizető embernek" jut pecsét, nyomtatvány amit lehet használni. Az utóbbiból (és másolataikból) van több. Ismét milliárdos tételeknél vagyunk. A bunda botrány is ilyen volt. De igen, korrupt rendőrről is hallottunk már, az objektív felelősség és a fix bírságok csökkentették a korrupció mozgásterét. A közös a fenti történetekben, hogy nem politikusokat érintenek, és az egyes választók által "legkevésbé korruptnak" ítélt rendszerben is pörögtek. Nem is kicsit.

Jól látható: A korrupció által okozott kár nem az a kis aprópénz amit a sofőr kap, hanem az elmaradt hasznon. 

A korrupció egyik legdurvább fajtája az, amikor a biztonság szempontból kritikus szabályok betartását ellenőrző személy a korrupt. És ne higgye senki azt, hogy ez csak a "határt őrzőket, vámosokat, politikusokat, buszsofőröket" érintő jelenség. A korrupció által okozott kár ez esetben könnyen lehet nagyobb is. Hiszen egy esetleges katasztrófa emberéleteket, sok tízmilliós kárt okoz. Azt hiszed, hogy ez a nagy emberek terepe? Ugye nem lep meg senkit, hogy jogsi szerzésnél is van korrupció? Márpedig aki valós tudás nélkül kap jogosítványt, az könnyen okoz balesetet.

Az okozott kárban pedig a személyi sérüléses baleset esetén az orvosi költségek is benne vannak, de a korrupció útján jogosítványt szerző, majd az után balesetet okozó ember elleni büntetőeljárás költsége is. Sőt, ha esetleg letöltendőt kap, akkor jön az őrzés és ellátás költsége is. És igen, ehhez a megvesztegetett vizsgabiztos is hozzájárul, de az a risztes rendőr is akinek az lett volna a dolga, hogy idejében elvegye a jogosítványt. A károk nagyon nem a megvesztegetés összegétől függenek. 

Kis hazánkban, ha a korrupció két leglátványosabb helyzetét kellene elmondani, akkor abban mégsem ezek lennének benne, de nem is az Alstom ügy. Az egyik 2006-ban az öszödi beszéd kiszivárogtatása, és az ottani "puccs" gyanús helyzet. Kicsit az jut eszembe, hogy az addigi semmittevésben mindenki benne volt, amikor pedig a semmittevés és korrupció helyett új programot hirdettek látványos volt az üzenet: A támogatás nem attól függ, mit mondtak a szavazóink, hanem attól, hogy szemet hunysz-e a mi tevékenységünk felett.

Az egyéni érdek, a kéz-kezet mos annyira erős szempont volt abban a korrupt rendszerben, hogy a saját oldalukat megbuktatták és az elmúlt immár 9 és fél év története ennek a helyzetnek a következményeiről szól. Mert egy dolgot be kell látni: Kis hazánkban a politika rendkívül egyszerű elvek mentén működik. A legtöbb ember pontosan tudja, hogy keveset változtathat, rossz megoldások közül kell választani. Nem akar részletekkel, pontos vitákkal foglalkozni, hanem csupán fenntartja a jogot, hogy azt az oldalt amire jobban haragszik a választásnál megbüntesse. 

És körülbelül 5-6 éves kor felett mindenki tisztában van azzal, hogy sem a buszsofőr, sem a vizsgabiztos, sem a rendőr korrupciós ügye, de a bunda sem arról szól, hogy melyik oldal van éppen kormányon. Az öszödi beszéd számos velejáróját viszont nehezen bocsájtja meg. De a hasonló protest szavazatok mellett még egy szempont miatt szív a kedves baloldal. Aki bevallja, hogy mennyi időn át hazudott végig, annak a szavát később is megkérdőjelezik. Akár a korrupció oldalhoz kötése kapcsán is.

És ezzel jutunk el a korrupció második legnagyobb szimbólumához. Labdarúgás: Korrupció a neved. És nem a bunda botrányra gondolok és nem is az UEFA, FIFA környékén történt dolgokra, és nem is a sokak által a szponzorpénzek kapcsán feltételezett korrupcióra. Hanem egy sokkal durvább kérdésre, ami kapcsán súlyos vádakat kell megfogalmaznom. A sport ugyanis "példát, példaképeket" teremt, ha pedig ezt úgy teszi ahogy azt látjuk, akkor nagy a baj.

Nem egyszer halljuk, túl sok lapot osztott a bíró. Pedig az adott szabálytalanságok a szabályok szerint lapot érnek, csak éppen felmerül az, hogy a sok lap a látvány, az üzleti érdek alapján nem jó. Azaz a szabályok és az egyes emberek kötelezettsége üzleti és anyagi érdek miatt rutinszerűen van félretéve, és ha végig nézünk egy meccset szigorúan odafigyelve arra, hogy hány olyan dolog van ami a szabályok szerint lapot ér, akkor rájövünk, a tendencia az, hogy a szabályokat félreteszik, a gaztetteket megússzák, az anyagi érdek diktál és nem a becsület.

Az ilyen siker mögött lévő gazdasági megközelítés maga az intézményesült korrupció. És az, hogy ez példaképet és sokmilliárdos üzletet jelent nagy üggyé teszi. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr418566714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.06. 21:27:48

A jogsinál saját példából kiindulva kötelező fizetni, akár tudsz vezetni, akár nem, de a 20as az minimum!

kvadrillio 2016.04.07. 20:05:34

Volt izraeli hírszerzők akarták kompromittálni a román korrupcióellenes főügyészt

Volt izraeli titkos ügynökök akarták kompromittálni Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyészt, aki sikertelen megfélemlítési kísérletnek minősítette ezt – jelentette szerdán a bukaresti elektronikus média.

Kövesi szerdán nyilatkozott erről, miután a Rise Project oknyomozó portál megírta, a román bíróság letartóztatott két volt Moszad-ügynököt, az izraeli Black Cube magán nyomozóiroda alkalmazottait.
:o))))).......MOSZADOSOK VÉGEZNEK AKNAMUNKÁT A VOLT COCILISTA ORSZÁGOKBAN ??? :o)))))))))))

kvadrillio 2016.04.07. 20:17:52

a brit fővárosban elkezdődött a „ramadáni roham”, azaz az arab világ legdrágább és legfeltűnőbb autóinak éves felvonulása.

Turki bin Abdullah Londonba vitte aranyozott kocsijait
Forrás: Instagram

Miközben Budapesten már egy Ferrari vagy egy Bentley is hatalmas feltűnést kelt, a londoniak egy része már csak a vállát vonogatja, ha az utcákon aranyozott, tízmilliókat érő sportkocsik rendeznek gyorsulási versenyt, bőgetik a motorokat, vagy éppen a tilosban parkolnak.
Arannyal nyitják a szezont

Vannak persze olyanok is, akiket egyre jobban idegesítenek a dubaji, szaúdi, vagy éppen bahreini milliárdos fiatalok játékszerei, arról nem beszélve, hogy a londoni közlekedés sincs tőlük biztonságban.

Kezdjük azonban az elején: aki egy ideje nem járt a brit fővárosban, az meg fog lepődni, ha néhány nyári napot eltölt a fekete taxikról és a piros emeletes buszokról ismert metropoliszban. Persze ezeket is meg lehet még találni, de néhány éve a brit nyári szezon kezdetét már nem a parkokba piknikkosárral kitelepedő családok, hanem az arab aranyifjak megjelenése jelzi.
Milliárdos csemeték játéka...

nu......AHONNAN EZEK AZ ARANYIFJAK JÖNNEK, ODA KELL IRÁNYÍTANI A MENEKÜLTEKET !!!

Mr. Hyde 2016.04.07. 20:31:38

A korrupció végső lényegét tekintve gazdasági erőfölénnyel visszaélést jelent.

A korrupció félreértése abból fakad, hogy úgy interpretálják a jelenséget, mint a politikai elit törvénytelen formában megjelenő gazdasági érdekeltsége. Valójában arról van szó, hogy a gazdasági elit állandó befolyást gyakorol a politikai szférára, következésképp a gazdasági elitnek van általános politikai érdekeltsége. Ebben a jelenségben a politikusok csak a gazdasági hatalom strómanokból álló kesztyűbábjai.

A fejlett gazdaságú térségekben eufemisztikus módon lobbi tevékenységnek nevezik a korrupciót, ami így törvényesnek tekinthető. Törvénytelen formában interpretálva akkor jelenik meg, amikor a gazdasági elit belső rivalizálása, hatalmi harca ezt megkívánja. Leszámolásaikat a politikai szférában korrupciós bűnvádi eljárásként tárják a széles nyilvánosság elé.

A korrupció gazdasági erőfölénnyel visszaélés.
A korrupció törvényesen elfogadott formája a lobbi tevékenység.
A korrupció intézményesített formája a kapitalista termelési mód.

A korrupció felszámolása csak brutális terrorral mehet végbe, ami megszünteti a jelenség lényegét adó, önmagát jogállamilag törvényesítő, gazdasági erőfölényre épülő hierarchikus rendszert és lehetővé teszi az erőforrások teljes körű demokratikus hozzáférést a társadalom egésze számára.
„az Oxfam azt is kiemeli, hogy a legvagyonosabbak lenyűgöző hatalommal bírnak ahhoz, hogy megőrizzék a pozícióikat, miközben sokszor éppen ők jelentik a legnagyobb kockázatot a világ stabilitására nézve.”

www.origo.hu/gazdasag/20160118-a-szupergazdagok-leuraljak-a-vilagot-egyenlotlenseg.html
www.oxfamamerica.org/static/media/files/bp210-economy-one-percent-tax-havens-180116-en_0.pdf

„a vállalatok legálisan pénzt ajánlhatnak fel a politikusok kampányaihoz, illetve jól fizető állásokat is biztosíthatnak a számukra, amit a törvényhozók, szintén teljesen legálisan, az érdekeiket szolgáló törvények megszavazásával hálálnak meg anélkül, hogy olykor pontosan tudnák, miről is döntenek.
Ezen a módon az elmúlt öt évben a kétszáz politikailag legaktívabb amerikai cég 5,8 milliárd dollárt költött arra, hogy befolyásolja az amerikai kormányt. Azt pedig, hogy a lobbi mennyire jó üzlet, jól mutatja, hogy ugyanez a kétszáz cég 4400 milliárd dollárt kapott vissza valamilyen formában az adófizetők pénzéből – figyelmeztet a represent.us, kiemelve, hogy ez csupán a jéghegy csúcsa.”

mno.hu/magyar_nemzet_kulfold/legalizalt-korrupcio-lobbizas-cimszo-alatt-1287192
represent.us/action/theproblem-4/
süti beállítások módosítása