... mert választani kell

Bizonytalan kit ránt magával az Offshore botrány?

2016/04/09. - írta: Válasszunk

A korrupció, mint téma általában az ellenzéknek kedvez. Mert általában, több évvel egy kormányváltás után a régi ügyek már nem aktuálisak, az országos korrupciós ügyekből a friss téma általában a kormánypárti oldalhoz köthető. A mostani Offshore botrány kapcsán azonban fontos tudni, hogy annyiban borítja a menetrendet, hogy nem csak friss ügyek lesznek aktuálisak. Adott egy Fideszes volt képviselő, aki jelenleg volt képviselő csak, akinek megtalálták az offshore cégét. A Fidesz a volt képviselőtől könnyen el tud határolódni, és a sokak által csak sejteni vélt korrupciós ügyek nagyságrendjéhez képest viszonylag kevés ügy tud előkerülni a kormánypártok részéről.

További érdekes történet az, hogy az Offshore ügylet itt nem is pénzmosodának tűnik, hanem egy termék nemzetközi bevezetésére tett kísérletnek, ami kapcsán még az is hihető, hogy az általa nem feltétlenül átlátható folyamatok kapcsán a milyen cég, mit fog csinálni, mit is kell ehhez aláírni. Ki az aki egy jelentéktelen orvosból lett jelentéktelen ex képviselő ilyen ügyét látná az Offshore csúcsának? Ki az aki ne érezné azt, hogy egy ilyen előkészítésnél a termék külföldi terjesztése kapcsán egyetlen központba leírt cég sok más országban folyó tevékenységet szokott követni, így ebben az Offshore ügyben nincs semmi furcsa. 

Az MSZP volt pénztárnoka, aki a Tocsik ügyben is érintett volt, viszont előkerült. Gyanús összegekkel, amik forrását sem ismerjük. És nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ő a kétes háttere ellenére kapott fontos feladatokra bizalmat a baloldalon. És ez után jön egy újabb ügy, amiben nagyobb összegek repkednek, mint egy-egy kormánypárti politikus meggazdagodásánál. Itt nem elég ártatlannak lenni, az is kell, hogy egy politikai szervezet ne bízzon túl sok pénzt, hatalmat olyanra, akiben az emberek hasonló ügyek miatt már nem bíznak. Ez ugyanis már nem az embereket képviselő politika képét mutatja. Hatalmas botrány ez is. De azt lehet tudni, hogy független az MSZPs időszakra jellemző többi ismerté vállt ügytől. Azaz még voltak azok is. 

Mindig ki lehet mondani, hogy ez még mindig nem Sukoró. Még mindig nem egy ismert álneves történet. Ki lehet mondani, hogy a baloldalon egy elítélt hamisító is lehet vezető. Ki lehet mondani, hogy ez nem az Alstom ügy. És ki lehet mondani, hogy ez nem a MOLhoz, OMVhez köthető korrupció gyanús ügy, amiben az osztrákok is nyomoztak pénzmosás miatt, és ami kapcsán megkerült valaki, aki "lőn csoda", csak a baloldal alatt kapott hatalmat. És azt is, mely cégek finanszírozták őket.

És azt is, hogy lehet olyan aki Fideszes oldalon éppen úgy adót optimalizál, mint sok törvényesen működő, de az adózás miatt a profitot külföldre vivő cég, ami nem szép, de nem is törvénytelen. És nem is magyar profitról van szó. Ennek van nyoma. De éppen az MSZP oldalon lévő durva korrupció ügyek azok amik előkerültek. Az az ember, aki eddig úgy gondolta, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja alapon biztos volt benne, hogy a Fidesz mindennél rosszabb korrupció ügyben, most nem erre kapott bizonyítékot, hanem máris lettek nagyobb MSZPs ügyek.

És máris felmerült az, hogy "ez ugyanaz a cég, ami" és máris emlékeztették sok tucat más ügyhöz. És előbb-utóbb a nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja, és sokan furcsán gazdagodnak meg című történet helyett az jut majd eszükbe: De nem tudni mikor szedték össze a szülők a pénzt. És éppen a másik oldalon, aki eddig folyton vádaskodott, akinél volt öszödi beszéd is, lám mik derültek ki. És eszükbe jut a tocsikolás és megannyi más is. 

Még az Ötvös Csöpi történetekben is említett "szarért-húgyért felvásárolt kárpótlási jegyek" korszakát is remekül tudja majd az MSZPhez kötni. Mert voltak 1994 és 1998 között érdekes ügyek. A szervezett bűnözés és a politika összefonódása kapcsán nem egy ügy lesz ami eszünkbe juthat, és hogy-hogy nem baloldali kormány alatt történt. És lehet azt mondani, "de a másik oldal is élt a politika által nyitott kiskapukkal", de azok egy részét bezárták. Ez pedig borzasztóan rosszul tud jönni az MSZPnek.

Ugyanis ez a protest hangulatot ellenük hangolja. És a népszavazás és a protest szavazás összekapcsolása, amit a közbeszédben maguk is összekapcsoltak akár a boltzár ügyben is visszaüthet, ami tovább tudja vinni a témát és nagyon durván keresztbe tud tenni a baloldalnak.És ehhez csak elég az, hogy "úgyis a nemek győznek, akkor úgy is hajlamos a Fidesz visszavonni a szavazást, csak annyit kell tenni, hogy nem mész el szavazni aznap".

Van aki úgy gondolná lehet Fidesz számára fontos témában is népszavazás. Csak éppen az időzítéssel ők tudnak játszani és nem egyszerre lesz az ami nem jó, ha egyszerre van. 

A jobboldali korrupció lehetőségét, vélt jelentős mértékét mindenki tényként kezeli, ha ott is lesz sok ügy, akkor ez csak fifty-fifty szintre hozható ki reálisan. De ehhez a Fidesz oldalán is nagyon nagy ügyek kellenének. És most képzeljük el azt, hogy ezek után a Fidesz el tudja mondani, az ő oldaláról 4 embert talált az USA érintettnek korrupciós ügyben. A CIA és sok más is figyel mindenkit, de ennyi volt, és azok jelentős része sem akkora vezető. 

És az is inkább szervezett bűnözés által megvett hivatalnok. Itt pedig sejthető, hogy mekkora korrupciós ügyek vannak. Ismerjük az Alstom ügyet is. Két-három közepes ügyig ez a hozzáállás működhet, és az MSZP nagyobb ügyeire terelheti a figyelmet. Azt mondják, hogy a Fidesznek a migráns kérdés után másodszor van szerencséje. És nehéz lesz kimagyarázni, ha ezekből lesz a következő választásra a "legyőzhetetlen csodafegyver". 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr278575142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.04.10. 13:35:19

mszp alelnök, mszp pénztárnok már lebukott

de nem az ELLENZÉK korrupt, hanem a BALLENZÉK, ráadásul ők bután loptak, nem hagytak semmit a zembereknek

Punxsutawney Mormota 2016.04.10. 13:59:08

:D :D :D

És ezt el is hiszed? MIért kell egy termék nemzetközi bevezetéséhez off shore cég?

Kérlek, magyarázd meg... Szerény személyem szokott importálgatni ezt-azt, tudom, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy off shore cégben... Sőt terméket is vezettem már be, de valaholgy fel sem sejlett a marketing és pr tanácsadókkal zajló megbeszéléseken, hogy erre a célra egy off shore céget kellene használni. Taníts, Mester, taníts!

na__most__akkor 2016.04.10. 14:34:19

offshore kisbetű

na most akkor csak mondom ---

magyar-e vagy, vagy mialófasz-e vagy...

Tiborpapa 2016.04.10. 15:23:46

Tessék mondani, itt lehet a kormány számára terhelő infókat, adatokat is idézni?

Zsolt Herrero Blacksmith 2016.04.10. 15:28:59

Akkor lesz valóban változás a magyar politikai életben, közbeszédben, és a társadalom ilyen mértékü elkülönülésében, ha a teljes szocializmusban szocializálódott társadalmi réteg az örök vadászmezőkre távozik...
Nem szeretnék nevesiteni senkit, mert ez pártoktól független, és a teljes politikai, illetve gazdasági elitett jelenti...
Az újaknak meg tanulásra, rengeteg tanulásra lesz szüksége...
Föleg alázatott...
Ha már minden fiatal dakota tudni fogja, lehet lopni a saját törzstől, csak nem érdemes...
Mert vagy a törzs zavarja el és vesszi vissza a tulajdonát vagy a gondos gazda módjára már a lopást sem engedi...
Akkor talán nem lesz már téma a korrupció, a politika által támogatott szabad lopás, rablás...
Talán csak a történelem könyvekben... :)
Vagy ez már maga az utópia...?!?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.04.10. 15:35:52

@Punxsutawney Mormota: Apró hiba, hogy úgy van nagy pofád, hogy kevered az importot és az exportot. Ugyanis az *import* az mivel behozatal, ezért alapvetően azt az országot érinti ahova behozod a terméket és ahol jelen vagy.

Az export kapcsán számos célországban értékesítesz, sok helyen folytatsz gazdasági tevékenységet.

Vagy mindenhova csinálsz erre céget...
Vagy csak egy helyre. Ez esetben az összes többi érintett országban van tevékenységed, de adózni egy "külső országban" adózol utána. Ami az offshore.

Igen, amikor az Uber kapcsán az érdemi adóköteles tevékenységet nem a magyar részleg végzi, hanem valaki aki kedvezőbben adózik... Amikor a Google összes számlázásánál előkerül egy olyan nemzetközi központ ami részben az adózás, részben az egységes ügymenet okán szintén így egy helyről jön a számla, stb. az pont az a helyzet amire az offshore-t sokan használják.

Legálisan.

Egy magyar cégnek is ugyanezt kell sokszor tennie, ha a globális tevékenységre nem akar minden helyi / EUs / stb szabályt ráhúzni, hanem versenyben akar lenni. A nemzetközi forgalmazás java olyan nemzetközi központon keresztül adózik, amit megfelelő adóparadicsomban jegyez be, és ez a cég utána számos országban végez tevékenységet.
süti beállítások módosítása