... mert választani kell

Olvastam az Indexen...

2016/04/14. - írta: Válasszunk

... Ma körülbelül 35000 ember él rabszolgaságban Magyarországon. Sokkoló információ volt. És volt egy előzmény cikk is. Tanulságos. Sokszor hallom, fontosabb magyar terméket venni, mint ellenőrizhető hátterűt. Inkább támogassunk akár kétes erkölcsű oligarchát, mint tisztességgel adózó céget, aminek vannak magyar befektetői is. Mert, ugye a magyar munkaerő. Az Index cikke pedig leírja: "Gyakori jelenség ez a mezőgazdasági idénymunka esetében, hogy a boltban megvásárolt zöldség vagy gyümölcs ki nem fizetett rabszolgamunkából származik."

A kedves néni, bácsi aki minden nap árul a piacon finom háztáji zöldséget sokak kedvence, mert ez biztos magyar, nem multi. Csak éppen senki sem kérdezi, ki végzi a mezőgazdasági munkát, amíg a néni-bácsi itt árul. Mert rendben: Lehet, hogy a gyerekek, esetenként az unokák segítségével, a sok ember munkáját igénylő mennyiséget le lehet fedni napszámosokkal is, de ott lehetnek a rabszolgák is. Az árversenyben finom háztáji termékkel sokszor így lehet érvényesülni.

Magam előtt látom a modern feminista anyukát, aki a piacon érzékenyen megveszi a rabszolgatartó néni finom gyümölcsét. Majd hazamegy, és támogat egy civil szervezetet. Ami azért küzd, hogy a biztonságos menedékházak mindig ott legyenek a nőknek. Ma, ha bármit csak férfiaknak tartanánk fenn, azonnal jönne a diszkriminációs vád. De csak nőknek fenntartani valamit, ami az élet és a biztonság utolsó reménye? Teljesen rendben van, senki sem jelenti fel ezeket a helyeket azért, mert pont a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévőkkel szemben alkalmaznak diszkriminációt. Olyat, ami akár az életükbe is kerülhet.

A férfiak jelenleg nálunk különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen míg nők számára, ha nem is nagy számban, de rendelkezésre állnak már titkos helyen lévő védett házak, külön férfiak számára ilyen gyakorlatilag nem létezik.

Egy rabszolgaságnak kitett férfi szinte sehová sem tud menekülni fogvatartói elől.
Éppen ezért szükség lenne védett házakra, titkos helyekre férfiak számára is, hogy ha megtörtént a vádemelés vagy a rabszolgasorban lévők kiemelése, tudjanak hová menekülni, és megfelelő szakmai segítség mellett tudják megkezdeni a rehabilitációt. 

Az Index cikkéből idézett mondat rávilágít, a témával foglalkozók is látják a problémát. A hasonló házak hiánya nem egyedi probléma. Az öngyilkossági statisztikában a férfiak sokkal "vezetnek" a nők előtt. Az öngyilkosság okai között ott van a családon belüli erőszak. Sokan rámutatnak a veszélyes függőségben is több férfi szenved. A kockázati tényezők között a munkahelyi stressz mellett élen áll a családon belüli erőszak.

Az öngyilkosságok adataiból, nemzetközi orvosi kutatásokkal, külföldi példákból az derül ki, hogy a bántalmazók között van annyi nő, amennyi férfi, és az áldozatok között nincsenek kisebbségben a férfiak. Csak nekik nincs hova menniük. És azok a szervezetek akik a családon belüli erőszakot "nők ellen, férfi által elkövetettként" definiálják, közlik a férfiak sérelmeivel ők nem is akarnak foglalkozni, majd a statisztikájuk arról szól, hogy ők férfi elleni erőszakkal nem találkoznak.

Ha a rendszeresen vert férfi csak le is fogja a támadóját, akkor a lefogás nők elleni erőszak. A másikkal nem akarnak foglalkozni. Majd az így kreált statisztika szól amellett, hogy a menedékházak rendszerében meglegyen a diszkrimináció.

Lehetsz feminista. Vállalhatsz ezekkel közösséget. Ahogy lehet valaki Kommunista is. Vagy sok más szélsőséges eszme híve. Csak azt, hogy amíg ma ezer számra vannak rabszolgák akiktől ezzel elloptad a menekülés lehetőségét addig ne mond azt, hogy egyenjogúságot keresel. Amíg azt mondod ez a rabszolga aki menekülni sem tud a "privilegizált férfi" míg a rabszolgatartók között lévő nőkre "áldozatként mutatsz addig gond van.

Míg a rabszolgatartók esetére is igaz, hogy azonos bűn esetén a nők általában kisebb büntetést kapnak... És amíg te megveszed a rabszolgatartásból származó paradicsomot, míg a diszkrimináció amit fenntartasz gondoskodik róla, hogy a rabszolga ne menekülhessen el, addig érdemes elgondolkodni azt, ki is az elnyomó. 

Ha ma nem egy feminista szervezet olyan világot teremt, ahol csak a nőknek van joga a menedéknek, és ez életekbe kerül, embereket nyomorít meg, és nem látom, hogy ettől ma tömegesen határolódnának el más szervezetek, akkor ne mondd azt, hogy ez az izmus az egyenjogúságról szól. Ne mond azt, hogy azok nem értik, akik nem feminizmust, hanem egyenlőséget akarnak.

Akik egalisták. És akik elutasítják azt is, amikor a modern feminizmus kényszerít szerepeket a nőkre, férfiakra egyaránt. Lehet egymás mellett élni, szabadon, egyenlően, igazságosan és tisztességesen. Csak azt az irányzatot ami ezt építené fel nem feminizmusnak hívják. És a feminizmus és az ilyen egyenlőség között én mindig az egyenlőséget, szabadságot választom. 

És ameddig a baloldal ebben a kérdésben feminista, addig jobbra szavazok. Amíg a munkavállalói jogokat semmibe vevő Ubert támogatja a baloldal, addig jobbra szavazok. Amíg baloldalon már nem fontos a munkavállalónak a kiszámítható pihenőnap, akkor amikor a gyereke is otthon van, mert a fogyasztás a szent: Addig jobb oldalra szavazok. 

Jobbra szavazunk. De középen vagyunk. És a szavazatunkat többnyire baloldali értékek diktálják. Olyanok, amikhez mi hűek vagyunk, a hazai baloldali politika viszont nem. Nem a választók árulták el a hazai baloldali politikát, hanem a hazai baloldali pártok árulták el a választókat.

A Fidesz sem sokkal jobb. De jobb. És ők sokszor bevallottan a legkisebb rossz, és nem vágják a képedbe azt, hogy a tisztességtelen politikájuk az egyetlen jó, okos, demokratikus, "igazságos" politika, és nem büszkék arra, hogy a hibákra rámutatókat egyre többször lehet ellehetetleníteni. Egyre több helyen szalonképtelen aki felhívja a figyelmet arra a problémára amire az Index cikkje is: Sokszor a legkiszolgáltatottabbaknak nincs hova menekülnie.

És amikor a baloldal összefog a helyzetért felelős szervezetekkel, akkor azt mondom: Ennek sok áldozata van. Sokakat akadályoznak az alapjogaikban. Durván és biztosan. Ma a nagy bűn, hogy Nyakó előtt tolakodtak. Mérjük össze a sérelmeket a két oldalon. És tegyük hozzá azt amit a baloldal szokott mondani: Egyik ember sem ér eredendően többet a másiknál. És ha ebben a helyzetben a kisebb rosszra kell szavazni, mert a nagyobb rosszra szavazva cinkosok lennénk az áldozatok szenvedésében. 

Ez jelenleg eldönt sokmindent pártpreferencia kérdésben. Egészen addig a pillanatig, amíg nem alapít valaki egy hiteles és tisztességes valódi baloldali pártot. Mert jelenleg lenne arrafelé is vákuum, lenne hely és esély azzal nyerni. És egy hites baloldali párt könnyen jelentené az Orbán rendszer végét. Ahhoz, hogy Orbán leváltható legyen az első lépés az lenne, hogy a hazugságokkal leszámolva valaki hiteles baloldali politikát folytasson. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr268604086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 07:24:14

És akkor még nem beszéltünk a közmunkára kényszerített tömegekről.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.04.14. 17:28:29

@Hóhér az utolsó barátod: A közmunkáért egyfelől kapnak pénzt, másfelől senkinek sem kötelező.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 17:35:16

@Válasszunk: mennyit kapnak? A minimálbér töredékét. Munkavállalói jogok? És legutóbb még ott tartottunk, hogy aki segélyt akar, annak kötelező elvállalni a felajánlott közmunkát.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.04.14. 18:03:11

@Hóhér az utolsó barátod: Aki segélyt *akar*, pontosan ott van a választási lehetőség. És pontosan erről szól a probléma: Egyre több iparág jelzi azt, hogy munkaerőhiány van, képzetlen munkaerő terén is.

Amíg az megy, hogy "ő felveszi a segélyt", majd "feketén elmegy napszámba", a másik meg erre fizessen plusz adót, őt eltartani a minimálbérből, mert neki nem büdös a hivatalos munka 30 vagy akár 70 percnyi ingázás árán sem, de olyat segélyez aki a feketemunka miatt nála többet visz haza adómentesen...

A közmunka arról szól, hogy a feketemunkát nem tudod kiegészíteni segéllyel, mert ha a közmunka során érdemben csak ácsorogsz is, akkor sem tudsz egyszerre azzal dolgozni és elmenni napszámba.

Innen pedig a napszám bizonytalansága és az elérhető munkahely biztonsága is versenyez.

A közmunkásoknak szóltak: Ad munkát a sereg, akár fegyver nélküli munkát, ne legyen lelkiismereti gond. Nem mennek. Ad munkát 8 általánossal a minimálbér másfélszerese fölött a rendőrség, még szállást is megoldják. Nem mennek. Ide és ide felvenné őket a MÁV nem mennek.

X helyre munkahely teremtésre épült húsüzem. Munkaerőhiány miatt csődközelben, de a közeli falu a munkahelyek, a lakosság, az iskola megtartása érdekében támogatja a betelepülőt, lehet vele jól járni, nem mennek.

A történet arról szól, hogy aki elvállalja ezeket, mert nem büdös, attól ne vegyük el úgy a pénzt, hogy akinek büdös a munka az "annyit kap segélyként mint te, meg feketén még egyszer annyit és röhög a képedbe"...

Ha a közmunka azért van, hogy legyen szándékosan szar, hogy inkább mást válassz, de mégis sokan választják, pedig lenne nekik rendes munka is, akkor nem túl szar a közmunka, hanem nem eléggé szar.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.14. 18:12:03

@Válasszunk: ja, hogy egy fideSSnyikhez van szerencsém? Én kérek elnézést!
Baromarc, arra nem gondolsz, hogy aki segélyre szorul, az nem hobbiból kéri, hanem mert nincs munkája? Arra sem gondolsz te kretén, hogy a közmunkával gyakorlatilag ingyen (az egyébként megkapott segélynél alig többért) vesznek el olyan munkahelyeket, ahol munkavállalói jogokkal rendelkező embereket, ennél emberibb bérért is alkalmazhatnának?
Mi ez, ha nem rabszolgaság?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.04.14. 19:25:53

@Hóhér az utolsó barátod: Arra nem gondolsz, hogy amikor on topic érvekre, adatokra csak személyeskedéssel válaszolsz az két dolgot jelez: Az egyik az, hogy nincs használható érved és igazad sem. A másik pedig az, hogy ez különösebben nem zavar, mint oly sok más alapvető dolog sem.

Nyilván ez neveltetés, család kérdése. Gondolkodni nem tanultál, beszólni igen. Aki gondolkodik az csak fideszes lehet. De az is biztos, hogy a viselkedésed alapján, mivel érved nincs, semmivel sem lett rosszabb a kép a kormánypárti intézkedésekről. Ellenben a hozzád hasonló viselkedés által képviselt oldalról elég sokmindent elmond.

Az is, hogy az általad "ingyennek" mondott foglalkoztatás kapcsán nem tudod, hogy a segély és a közmunka között különbség van. Azt sem tudod, ami viszont tényszerű, hogy amennyiben ezt segélyként fizetnék ki, nem lenne pénz arra, hogy a feladatot ennél magasabb áron fizessék ki, ugyanis a pénz véges.

Pontosan felhívtam a figyelmed a munkaerőhiányra. A "nincs munkája" szöveg baromira rossz szöveg akkor, amikor a munkaerőhiány jellemző probléma. Kurvára nem igaz, hogy bármiken is azért ne lenne munkája, mert "közmunkás elvégzi ami lenne", mert a tartósan betöltetlen, végzettséget nem ígérő állások, ahova bárki el tud menni nagy mennyiségben érhetőek el.

Magánvasút érdemi képzettség nélküli embereknek ígért már a tanfolyam idejére is 100.000 feletti bért, kor és egyéb limit nélkül. De sokan nem jelentkeztek. Látom hogy próbál toborozni a sereg, de nem jelentkeznek. Látom azt, hogy toborozna a rendőrség, de nem vállalják.

Beteghordónak sem feltétlenül kell sok képzés, de ugye az sem jó.
süti beállítások módosítása