... mert választani kell

Korrupció.com

2016/05/05. - írta: Válasszunk

A korrupció.com egy kitalált lapcsalád, mindennemű hasonlóság ismert offline és online lapokkal csak annak a műve lehet, hogy a leírt jelenség viszont nem kitalált és már te is találkoztál vele. Hogy mi jut eszembe a korrupció.com-ról? A korrupció.com főoldalán egy olajtanker reklámja fogad. Vagy egy konténerszállítóé. Esetleg motorvonaté, metrószerelvényé. Te csak nevetsz rajta, mert ugye ki a fene venne olajtankert hasonló hirdetés alapján? Meg Magyarországon el se férne ekkora hajó, de itt nincs is olyan cég aki ilyet használna. Nevetsz rajta, mint oly sok más reklámon.

A korrupció.com irodájában azonban éppen most tárgyalnak a következő hirdetésről.

- De ki a fene venne városi buszt hirdetés alapján? - Teszi fel a kérdés a megrendelő. 

- Hirdethet akár űrsiklót is. - Jegyezte meg a portál képviselője.

- De azt nem is gyártunk! 

- Nem baj. Használható városi autóbuszt sem, ezekről ugyanis tudjuk, hogy fékhibásak.

- De hiszen ezek egy komoly NATO tagállam iparának remekei...

- Múlt hónapban két baleset volt belőle. 

- De önök olyan villamos mellett is kiállnak aminek repedezik a váza, életveszélyes.

- Hirdetőnk egy terméke. 

- Hmm. Szóval baj esetén is lehet PR cikk.. Mégis mennyibe kerülne nekem ez a szolgáltatás.

- Pár milliárd. Egy része nálunk csapódna le, másik része a hirdetésszervező cégeinknél. Választhat a Luxemburgi és a Panamai irodák között is.

- De hisz ennyiért egy kereskedelmi TV több hónapi reklámidejét megveszem!

- Persze. Csak ahhoz nem jár megnyert közbeszerzés, Ha azt veszi meg, attól nem szállíthat a veszélyes, sok szabálynak nem megfelelő buszt minden olyan településre ahol a mögöttünk álló oldal dönt róla.

És az üzlet megköttetett. Senkit sem győzött meg a hirdetés, hogy ócskavasat vegyen, de mégis remek megtérülése volt, mert hatalmas megrendelés jöhetett az egyességnek köszönhetően.

Eltelt pár év, jött egy választás. A Korrupció.com oldalán most kevesebb volt a reklám, az is piaci alapon, a jól megszokott megrendelők együtt panaszkodtak az újságírókkal. A konkurencia, a tolvaj.com nem adott el nekik hirdetési felületet. Mindet lekötötte az állam. És még azt is mondták a haver is szerez buszt, villamost. Az kisebb eséllyel lesz fékhibás. Ezek mindent ellopnak a haveroknak.

És ezeknek a tolvaj.com-os srácoknak a Panama Iratokhoz is annyi köze van, hogy valaki egy termék nemzetközi bevezetését végezte volna külföldről. Onnan, ahol az olcsó bérgyártás is van, ahonnan szállít. Míg a korrupció.com mögött álló Mutyigrád csoport korrupciós pénzeit gyanús forrásokhoz csatolták. És még az is kiderült, hogy az egyik megvett csomag fék problémás jármű nemzetközi korrupciós botrányban érintett.

Botrány! Tombol a Korrupció Magyarországon! A Korrupció.com és a pártkasszához tartozó napilap szerkesztősége együtt verte szét a fél irodaházat. 

Hiszen olyan botrány máshol nincs, hogy valaki megígéri, hogy kizár egy piaci szereplőt (Korrupció.com) azon az áron, hogy mindenhova a saját haverját ülteti, és ez után tényleg mindenütt csak a haverok nyernek. És a tolvaj.com oldalon sem hirdetnek fékhibás buszt, hanem helyette a közösből veszik a hirdetéseket.

És félreértés ne essék: A csak haveroknak adott előny is baj. De a korrupció is. És amikor egy arra alkalmatlan ember lefizeti a vizsgabiztost, jogosítványt kap, és talán a te gyereked üti el a gyalogátkelőhelyen, akkor rájössz, hogy nem mentség az, hogy az ő becsülete nem milliókat, milliárdokat ért, hanem már 20.000 forintért is eladja a lelkét.

Engem is irritálnak az oligarchák. Irritál a sok botrány. És tudom, hogy a tolvaj.com is rosszul teljesít. Azt is tudom, hogy ezt sokan a "menedzsment" soraiból is bevallják. De azt is tudom, hogy a "CEO" lehetséges utódja gerinces ember, és cikinek tartott pár titkolózást, igyekezett is ellene beszélni. 

Mindenkinek megvan az ára, és sokan "csak" tollat visznek haza a munkahelyükről. De ha az évben összeadnánk az összes kis lopást brutális összeg jönne össze. És semmi alapja nincs annak, hogy azért érjünk valakit számon, mert az ő megkísértéséhez több kell, neki többet ért a becsülete. Irritálhat, hogy neki több van. Vagy dolgozhatsz azon is, hogy neked is, nekünk is jobb legyen. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr448688216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása