... mert választani kell

Ki nem kényszerített hiba

2016/06/26. - írta: Válasszunk

Ismerik a mesét a fiúról aki farkast kiáltott? A tanulság az volt benne, hogy egy idő után akkor sem hittek neki, amikor ott volt a farkas. Vágó István mostani kiáltása legalább ennyire megalapozatlan és önveszélyes. Ugyanis az EUban maradás mellett kampányolni semmiképp sem volt pazarlás. És egyáltalán nem változott meg az ő véleménye az EU-ról.

Az EU válságban van. Az EU számos problémája az EU szkeptikusok malmára hajtja a vizet. Orbán Viktor az EU vélt vagy valós hibái kapcsán változást hirdet. De nem kilépést, hanem Brüsszel felé küldött üzenetet. Felhívja a figyelmet a problémákra, a választók igényeire. Vagy igaza van, vagy nem, de ez egy következetes politika. A problémára megoldást kell találni, de lehetőleg az EUn belül. És az EU közös ügyei mellett, ha nincs nyomós okunk másra ki kell állni. 

Az EUnak nem szolgái, hanem tagjai vagyunk, és egy demokráciában lehet ellentmondani. A legtöbb állítólagos alapérték kapcsán be lehetett bizonyítani, hogy azok nem alapértékek, így a választókat, azok véleményét is képviselni kell. És el kell fogadni. Ez éppen úgy alapvető mint a közös kiállás részeként a kampány. Amíg a DK egyes politikusai az EUt alternatíva nélkül, egyetlen jó megoldásnak tekintik, és kiszolgáltatottként nem sok beleszólásuk lenne a dologba, az EU melletti elvárt kiállást kezdi el most Vágó István pazarlásként bemutatni.Ez azon túl, hogy butaság, a saját EU barát politikájával megy szembe. 

Nos kedves István, a mi történt kapcsán talán nem tetszett észrevenni, hogy népszavazás történt. Amíg egy más népszavazás kapcsán a kormánnyal szembeni erős fellépésről beszélve az fontos volt, a valós demokratikus funkciójában egy adott kérdésről döntve ezt most Orbán Viktor veszi komolyan. A népszavazás fontosságának változó értékelését minek köszönhetjük Vágó István részéről? Miért lett hirtelen pazarlás kiállni az EU mellett, komolyan venni a népszavazást, a demokráciát?

Azon túl, hogy ez után biztosan tudjuk, hogy Vágó István ilyen költést is ilyen stílusban kér számon, így a hasonló közléseinek nem túl sok jelentősége lesz sokunk szemében, sikerült a saját és a pártja demokratikus elköteleződését megkérdőjelezni. A következő kampányban a Fidesz számára rendkívül kellemetlen lehetőség volt a népszavazás, mint téma említése. Ám Vágó István viselkedésének hála a baloldalnak is kényelmetlen lehet. Ehhez jön még majd egy kvóta népszavazás, a szabályok javítása. És a Fidesznek van a boltzár ügy kommunikációjára jó lehetősége. 

Ha Vágó István nem vakhitből, dogmákból képviselne dolgokat, hamar észrevenné azt is, hogy az EU reformja, számos probléma orvoslása kapcsán az angolok jelentős és erős partnerei voltak Orbán Viktornak és a magyar külpolitikának. Azaz az EUn belül közösen való érdekérvényesítés ezért volt érdeke. A kilépés után az azonos problémák hangsúlyozása, az üzenet fenntartása egy konzekvens politika. Az viszont, hogy Vágó István az EU melletti kiállást kéri számon, az ilyen kiállás ellen szólal meg következetlen. A saját pálfordulására hiteles okot viszont igen nehéz mutatni.

Ez pedig a következő választás során is könnyen téma lehet. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr168845406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása