... mert választani kell

Egy buszjegyet is jobban védünk, mint a népszavazás tisztaságát

2016/08/06. - írta: Válasszunk

Nem is olyan rég igénybe kellett vennem a BKK szolgáltatásait, siettem, az eső zuhogott, mindenki ugyanannál az automatánál állt sorba. Odajött egy ember, aki a Fedél Nélkül című újság mellett jegyeket is árult. Ha a jegy jó: Megúszom a sorbanállást. Ha rossz, akkor nem kell azon izgulnom, hogy a gyűrött papírpénzt beveszi-e az automata lesz nálam apró. Gondolom mindenki megtippeli: az utóbbi helyzet volt az igaz. Pedig az első gyors ellenőrzésre még jónak nézett ki. A BKK biztonsági őreinek mutattam a  jegyet, hogy az ilyenre figyelni kell. Az egyikük szerint a jegy jó volt, a másikuk ugyanazt vette észre, amit én.

Meglepetésemre kívülről fújták a hamis jegyet áruló ember személyleírását. Na jó, a magasság (alacsony) és a megtippelt nemzetiség alapján a hajszínt, szemszínt a többség is megtippelte volna, de a lényeg az, hogy az adott ember minden nap ott árul és senki sem kapja el. Szóval az elkövető nemzetiségét tudja a biztonsági őr, a kimosott és "újrahasznosított" jeggyel pedig lazán leengedné az embert. Hogy kinél van jobb helyen a hamis jegy, hogy lehessen ellene tenni? Nálam akit átvert a gaz elkövető? Ez nem éri el a szabálysértési értékhatárt se, senki se foglalkozna vele, és nem nekem kell felismernem a hasonlót. A sorozatos hamisítás áldozata a BKK és az ő képviselőinek kell felismernie az ilyet.

Mindenestre az elkövető az őrök szerint minden nap ott van. Ez a munkája.

Azt a jegyet védi pár olyan biztonsági elem ami azonnal látszik. A hologramos csík, a követhető QR kód, a vízjel három olyan dolog amit ismerünk, de a papír vastagsága, tapintása is jellegzetes. És bizony hasonló trükköknél fakul a szín, kopik a papír az automata tud még mit ellenőrizni. Az ellenőr is. Pl ezért van UVs festék.

A levélszavazatok leadására szolgáló szavazólapról, az eddig látott képek, a biztonsági elemek hiánya miatt nem tudnám megmondani, hogy eredeti-e, vagy másolat. Az ellenzék távolmaradásra buzdít, mint annak idején a "kettős állampolgárság" kérdése kapcsán. Akkor kormányból játszottak az eredménytelenségre. Minden elveszett szavazólap nekik volt jó, és az is, ha a szavazatok érvényességének megállapításánál rekord szigorúak voltak. Most ellenzékben vannak. A kormány eredményes szavazást akar, engedékeny lehet.

Ha nem az igenek és a nemek aránya fog dönteni, hanem az érvényes szavazatok száma, akkor könnyen sejthető, hogy a "könnyen hamisítható" és ezzel együtt könnyen gyanúsnak minősíthető szavazólap megkérdőjelezheti a szavazás tisztaságát. Fontos lenne, hogy a szavazólap a választó és a szavazatszámláló számára is ellenőrizhető legyen. Nem ártana vízjel, UV festték, holgramos csík. Legalább annyi, mint egy filléres értéket képviselő buszjegyen.

És ugye nem ez az első kétes megoldás a népszavazások körül...

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr18987120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.06. 07:04:18

És ezzel a "népszavazás"-nak csúfolt cirkusszal tényleg ez a legnagyobb problémád? Hogy gyakorlatilag a nácik ideológiája, módszerei élednek újjá, immár kormányzati szinten, az nem baj?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.06. 07:06:04

Apropó hamisítás... biztos, hogy a jegyek esetében van jelentősége az értéknek?

sírjatok 2016.08.07. 12:19:31

@Hóhér az utolsó barátod: "Hogy gyakorlatilag a nácik ideológiája, módszerei élednek újjá, immár kormányzati szinten, az nem baj? "

Már nem egészen értem, ilyenkor egy olyan EU-ra gondolsz, ahol mindenki úgy táncol, ahogy a német kancellár fütyül? Tényleg elég náci ideológiának tűnik.

2016.08.07. 13:13:13

@sírjatok: Mindig az volt a legegyszerűbben beadható a birkanépnek, hogy ha valami nem jól működik, akkor az egy külföldi Mumus miatt van, aki parancsolgat, vagy fenyeget minket.

brumeszkosz 2016.08.07. 13:39:13

Fideszes orbán cigány fasszopók!!! Ezt mind nektek köszönhetjük!!! Gecik vagytok mint a gazdátok!!!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.07. 16:48:16

@sírjatok: kicsit olvasgass történelemkönyveket is! Bár erősen kétlem, hogy bármit felfogsz belőlük.
süti beállítások módosítása