... mert választani kell

Nyelvtannáculjunk kicsit?

2016/08/09. - írta: Válasszunk

Mindig jót szórakozok amikor egy-egy remek hozzászólásban rámutatnak 2-3 helyesírási hibára. Eszembe jut, hogy ezek az emberek többnyire akkor kerülnek elő, amikor a post Index címlapot kap. Azaz nem az én blogomat követik sajnos / szerencsére, hanem egy olyan portált ahol nagy és komoly szerkesztőség van, a cég éves költségvetését nézve abból elég szépen meg lehetne élni. Na ott a címekben is gyakori a helyesírási hiba. Ha ez nem elriasztja a hasonló nyelvtannácikat, hanem vonzza, és ott gyülekeznek és onnan jönnek átkattintva, akkor a hibákat kijavítani borzasztóan rossz befektetés lenne. És vagy van rá szánható időm, vagy nem. Többnyire fontosabb pár dolgot elmondani.

Jön a hír, kirabolták az RTL Klub sztárját, sok helyen megosztják, kiemelve, hogy őrjöng:

Lehet beszélni arról, hogy biztos mobilról írta. Csakhogy amikor nekem a mobil felajánlja, hogy egy elkezdett, talán el is gépelt szó szerinte mi lehet, akkor szenelyi-t még nem ajánlott fel, de személyit már igen. Oké, tudom: Más telefon, más rendszer, más billentyűzet. A legtöbb ilyen persze megtanulja a gyakran használt és felajánlható szavakat, ezek többször lesznek helyesen, vagy majdnem helyesen írva. Ékezet a "Feltörték", a "köcsög" és a "sírva" szóba jutott, azt megtanulta a program. A többit úgy látszik nem.

Aurelio a sztár, időnként csupa nagybetűvel. Ő az akit döntőig juttat a magyar és tovább. És az a másik? A nő aki a tengeren is úszott, de otthon is versenyeket nyert, és az olimpián is megnyerte a saját futamát? Na az a senki. Futamgyőzelemnyi 0 sportteljesítménnyel.

Igaz, valószínűleg nála nem is volt villogáshoz egyedi Armani táska, nem az iPadon volt az élete, és nem merült fel, hogy a szomszédnak vett trendi prémium autó feltörése után a trendi telcsin nem tud magyarul a trendi billentyűzet app, és csak a gyakran használt szavakat sikerül jól leírni. Ja, meg talán ő megtanulta van amit nem hagyunk ellenőrizetlenül az autóban. Ha meg a bankkártya eltűnik, akkor előbb a bankot hívjuk, a rendőrségét... És utána jöhet a dühöngés Facebookon. És talán a pótolhatatlan családi fotókra, emlékekre is jobban vigyáz. 

Ja, a lopás esetén nem árt azt megírni, hogy hol. Ha volt kamera és meg tudja valaki nézni, akkor a személyleírást. A tárgyak pár különös ismertetőjegyét. Ha a tárgyak egy-egy egyedi vonásáról van fotó is, akkor azt is. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6610033602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.10. 06:08:29

Arra nem gondolsz, hogy sok esetben a segítő szándék vezérli a grammarnazit?
Jellrmző.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.10. 06:15:45

Egyébként a droid szótára is egy rakás szar:
Pécsi, Szegedi, Budapesti stb
Ez mind kisbetűs helyesen, a nyomorult mégis erőszakolja a nagybetűt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.08.10. 13:10:41

@Hóhér az utolsó barátod: Nem. Mert akkor olyan stílusban írna. Sőt azt is végiggondolná, hogy ezzel segít (Lesz idő jobban javítani) vagy árt (mert idő megy el vele foglalkozni, de akkor már úgy van kinn egy ideje a címlapos post).

A droid szótára szar? Lehet. Nem vagyok hozzászokva. Windows 10 Mobile alatt a szótárral nincs nagy gond. Bár tény, hogy nem Facebook appban nézegetem, hanem pl. Outlook, Word, Excel. :) Vagy böngészőben a blog.hu felületén, de akkor sem jön az, hogy "jaj, mobilról volt, azért nincs benne ékezet, vagy vessző".

Én is ismerek olyat aki szerint a tabletet iPadnak hívják és sokszor fut bele, hogy mennyi mindent nem tud megcsinálni vele. És látom, hogy a másik típushoz ragaszkodó társaság szerint a tablet neve Surface vagy Surface Pro... Ott ugye jóval kevesebb a korlát. Nyilván: Nem kapod meg a szolgáltatótól részletre, hogy utána a logóval villoghass a csajok előtt, meg a Surface Pro nem is olcsó eszköz.

De(!) amikor a szótár *tőled tanul* akkor teljesen mindegy az, hogy milyen rendszeren tanult tőled. Nyilván a "kéne" szóba is jutott nála ékezet, azt nem emeltem ki, nyilván azt is használja. Szóval 4 kemény szó. És lehet, hogy az ékezetmentes szavak közül is van ami a szótár tőle tanult szókincsétől helyes. Ki tudja?

De ugye az azért beszédes, hogy a kevés gyakran használt, a szótár által tőle már jól megtanult szó között ott van a köcsög. És valószínűleg iPhone-on, droidon, Firefox OS-en, mobilos Ubuntun és Windows 10 Mobile-n is ez lenne a gyakran használt szó. Mert ez az embertől függ és nem az OS-től.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.08.10. 15:33:30

@Válasszunk: szerintem esete válogatja. Általában segíteni próbálok, amikor hejesirássyhibákra hívom fel a figyelmet. Az elkövető stílusától függ, hogy normálisan vagy cikizve. Kivétel ezalól a náci csürhe, akik baromira magyarok, csak a nyelvtannal vannak súlyos gondjaik.
No meg amikor ötvenedszer látom, hogy valaki egyenlőrét ír egyelőre helyett. Vagy épp szervíznek írja a szerviz szót. :)
Ezektől azért felmegy a pumpa :D
Ja! Az "egyet értek" kimaradt...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.08.11. 16:11:26

@Hóhér az utolsó barátod: Az a baj, hogy az első hsz-edben a jellemző szóban nálad is van elütés. Most pampogjak miatta?

Az elütés nem gond, a helyesírási hibák többsége sem. Ahol viszont a szöveg értelmét megváltoztatja, az gond. De nem azért, mert helyesírási hiba. Hanem mert éppen olyan félrevezető, mint a fapadosokat nyomó blog, a kínai rendelést nyomó blog, vagy egyes melegblogok.

Egyik esetben sem szándékos rosszindulat a probléma, hanem az a hozzáállás, hogy valamit ő így lát, így tud megfogalmazni, akkor az így van és jól is van így.

Csakhogy az átlagos jegyárat, utasonkénti átlagos költést nézve a fapados nem olcsó, ha mindenki csak olcsó jegyet keresne, azon ára menne fel az átlaghoz. Átlagárakat összemérve, meg teljesen mások az arányok. Persze: A háromezer forintos ultrafillérbaszó a saját mondandójára büszke és kit érdekel, ha pontatlan.

Rendelj kínait... Csak baromi sokszor nem éri meg, és azt, hogy az LTE működik-e sok helyen ő sem teszteli, a kínai webshopok tele vannak félrevezető információval. (A chipset adatai szerint amúgy nem. Sok helyen meg 3G nincs, csak Edge és LTE...)

Ő melegnek született, fogadjuk el, ez ilyen dolog. Már bocs, de az a Pista bácsi akiről ír, hogy csak 80 évesen gondolkodik el a "lehetett volna másképp is" éppen olyan melegnek született. És úgy látszik mégis élt ő máshogy is, sőt a hasonló Pista bácsik jelentős része boldog is, büszke is az unokákra, dédunokákra. Amikor a melegblog sajnálja, hogy Pista bácsi így él, akkor nem csak az ő boldogságát nem tudják elfogadni, de azt is sajnálják, hogy azok az unokák, dédunokák élnek. És bizony mindannyiunk ősei között lehet legalább 1 ilyen helyzetben.

És bocs, aki azt mondja, hogy "milyen kár, hogy sokan élnek, mert minden más élet, érték eldobható lenne azért, hogy az én identitásom egy eleme jobban érvényesüljön" arról teljesen mindegy, hogy náci vagy meleg, egyforma patkány.

Az értelemzavaró nyelvtani hiba kapcsán lehet pontosítani a mondanivalót, lehet érdemben javítani. De aki leszarja, hogy éppen hány helyen verik át az olvasót, de ő azzal lesz a nagykisfiú, nagykislány, hogy egy elütés, stb miatt kezd el másokat fikázni... Na az az érzésem szerint nagyon más történet.
süti beállítások módosítása